Dahiliye

Dahiliye

Dahiliye

Dahiliye  bölümü, yetişkin hastaların ilk ve en yaygın başvurdukları bölümdür. Bu bölüm için, hastalıkların başlangıçta teşhisini ve sonrasında tedavi ve yönlendirmesini sağlayan bilim dalı diyebiliriz. Dahiliye bölümü, vücut sistemleri hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve süreç takibi ile ilgilenir. Bunların yanında hastanemizin doktorları, hastaları hastalıklarından korunma ile ilgili bilgilendirir. Bu bölüm için 15 yaş üstü, yetişkin hasta sayılır.

Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?

Dahiliye bölümü; şeker hastalıkları (Diabetes Mellitus), koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, alt ve üst solunum hastalıklarına bakar. Ayrıca karaciğer ve safra yolları hastalıkları, hepatitler, anemi türleri, kemik erimesi, tiroit hastalıkları ve kanser hastalıkları da bölümün kapsamındadır. Tüm bunlarla birlikte, romatolojik, hematolojik malign hastalıklar ile meme, rahim, rahim ağzı, kalın bağırsak, prostat ve mesane kanseriyle de bu bölüm ilgilenmektedir. Bölüm, nefrotik sendrom, tansiyon, akut ve kronik böbrek yetmezliğiyle de ilgilenir.

Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus), kandaki şeker seviyesinin olması gereken aralığın üzerine çıkması durumudur. Hastalığın nedeni vücuttaki insülin hormonunun yetersiz olmasıdır. Hızlı ve istemsiz kilo kaybı, yaraların normalden geç iyileşmesi, bulanık görme en yaygın belirtilerindendir.

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner kalp hastalığı, koroner arterler olarak bilinen ve kalbi besleyen atardamarların tıkanması veya daralması sonucu ortaya çıkan hastalıkların genel adıdır. Genellikle 40 yaş üstü bireylerde görülür. Göğüs ağrısı (Anjina Pekrotis), kalp krizi, kalp yetmezliği, aritmi (kalpte ritim bozukluğu) belirtilerindendir.

Kolesterol

Kolesterol, hücrelerin zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan yağ benzeri bir maddedir. Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesinin iki sebebi vardır. Bunlardan biri hayvansal kaynaklı ürünlerin, trans yağların vücuda fazla alınması; diğeri ise vücutta üretimin fazla olmasıdır. Bu üretim fazlalığı, genetiktir. Yüzde, özellikle göz çevresinde sarı renkli yağ bezeleri oluşumu, ayak bacaklarda ağrı ve uyuşma ve deri altında yağ birikimi belirtilerindendir.

Solunum Yolları Enfeksiyonu

Alt solunum yolları gırtlak, soluk borusu, akciğerlerden; üst solunum yolları burun ve yutaktan oluşmaktadır. Bu organlarda en çok görülen hastalık, enfeksiyondur. Öksürük, balgam, ateş yüksekliği, göğüs ağrısı, nefes darlığı bu belirtilerden biri veya birkaçı olabilir.

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer, 1200-1500 gr ağırlığı ile vücudun en büyük organıdır. Karaciğer yetmezliği ve kronik karaciğer hastalıkları vardır. Karaciğer yetmezliği, karaciğer fonksiyonlarının birden ve ağır şekilde bozulmasıdır. Hastalık ilerledikçe iştahsızlık, sarılık, bacaklarda ve karında sıvı birikimi gibi belirtiler gösterir. Kronik karaciğer hastalıkları ise halk arasında siroz olarak bilinir. Bacaklarda şişme ve ödem oluşumu, karında asit birikimi nedeniyle şişme, kas kaybı, kansızlık gibi belirtileri vardır. Safra, karaciğer tarafından üretilen ve sindirime yardımcı olan bir sıvıdır. Sarılık, karın ağrısı, yağlı ve kil renkli dışkı, safra yolları hastalıklarının belirtilerindendir.

Hepatit (A, B, C, D, E)

Dahiliye (iç hastalıkları) bölümünün tanı ve tedavisini gerçekleştirdiği diğer bir hastalık olan hepatit, basitçe karaciğerin iltihaplanması durumudur. Hepatitler genellikle en sık görülen beş hepatit virüsü olan A,B,C,D ve E virüsleriyle meydana gelirler. Hepatit A, dışkı bulaşmış maddelerin ağıza alınması sonucu meydana gelir. Çoğu zaman belirtisi yoktur, bu yüzden fark edilmesi zor olabilir ancak mide yanmasına dikkat edilmelidir. Hepatit B (HBV), kan ve kan ürünleri, cinsel yol veya anneden bebeğe şeklinde bulaşır. Hepatit C (HCV), genellikle enfekte kişinin kanının vücuda alınmasıyla bulaşır. İdrar renginde koyulaşma, sarılık, eklem ağrısı belirtileri arasındadır. Hepatit D virüsü yalnızca Hepatit B taşıyan hastalarda görülür ve durumlarını ağırlaştırır. Hepatit E ise salgınlara yol açar ve genellikle az gelişmiş ülkelerde, kötü hijyenik koşullar koşullar sonucu oluşur.

Anemi

Anemi (kansızlık); Kan kaybı, yetersiz alyuvar üretimi veya alyuvar yıkımının fazla olmasından kaynaklanan bir hastalıktır. En sık rastlanan belirtisi halsizliktir. Nefes darlığı, baş dönmesi, el ve ayaklarda soğukluk da diğer belirtilerindendir.

Kemik Erimesi

Kemik erimesi (osteoporoz),sağlıklı ve genç kemiklerdeki genellikle kalsiyumdan oluşan yapının, yaşlılıkta gücünü kaybedip zayıflaması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Erken dönemde belirtisi yoktur, ilerlemesi durumunda kamburlaşma, kemiklerin eğilmesine bağlı boy kısalması ve basit hareketlerle bile ortaya çıkan çatlama ve kırılmalar gibi belirtiler verir.

Tiroit

Tiroit, halk arasında adem elması olarak bilinen yapının altında yer alan bir organdır. Vücutta pek çok şeyin düzenlenmesini sağlayan hormonların salgılanmasından sorumludur. Tiroit bezi hastalıklarının nedenleri, bezin az veya çok çalışması, iltihap veya bezin büyümesidir (guatr). Tiroit bezinin az çalışması durumunda deride kuruluk, ödem, kilo alma, soğuğa tahammülsüzlük, reflekslerde yavaşlama ortaya çıkar. Çok çalışması durumunda çarpıntı, terleme, huzursuzluk, sinirli olma hali, sıcak ve nemli deri gözlemlenir. Tiroit bezinin büyümesinde (guatr) ise saç dökülmesi, ses kısıklığı, bölgede şişlik görülür.

Tansiyon

Tansiyon, damar içerisinde dolaşan kanın damar duvarlarına yaptığı basınçtır. İdeal basınç yani tansiyon, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hipertansiyon ise bahsettiğimiz bu damar duvarlarına yapılan basıncın yüksek olması durumudur. Baş ağrısı, baş dönmesi, görme problemleri, burun kanaması, vücutta ödem gibi belirtilerle tansiyon vücutta kendisini gösterir. Hipertansiyonda ise bunlara ek olarak kulak çınlaması, sık idrara çıkma, bacaklarda şişlik görülür. Aşırı tuz tüketimi, stres, aşırı kilo, genetik faktörler, hipertansiyon nedenlerindendir. Tanısı ve tedavisi olmadığı takdirde uzun sürede başta böbrekler ve kalp olmak üzere pek çok organa zarar verir. Ani çıkışlar sonucu beyin kanaması veya inme bile gerçekleşebilir.

Böbrek Yetmezliği

Kanı temizleyen ve vücuttan fazla su ve atıkları idrar olarak atan boşaltım sistemin önemli organlarından biri böbrektir. Kronik böbrek yetmezliği, zamanla böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememe durumudur. Kademeli bir süreçtir. Kusma, konsantrasyon bozukluğu, uyku problemleri ve özellikle sabahları gözlerde şişlik gibi belirtileri vardır. Ayrıca hastalarda yiyeceklerden metalik tat alma, ayaklarda şişlik ve geceleri idrara sık çıkma da gözlemlenir. Akut böbrek yetmezliği ise böbreğin görevlerinde geçici olarak aksama olması durumudur. Sıvı kaybı, ilaç kullanımı, idrar yollarında tıkanma gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Ayrıca herhangi bir ameliyat sonrasında görülebilir. İdrar miktarında azalma, ayak ve dizlerde su birikimine bağlı ödem, mide bulantısı ve kusma ile ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerinde koma hali de ortaya çıkabilir. Bu hastalık belirtilerinden herhangi biri veya birileri varsa başvurmanız gereken bölüm, dahiliye olmalıdır.

Dahiliye Yan Dal Bölümleri

Gelişen teknolojinin de etkisiyle, dahiliye (iç hastalıkları) bölümü de yan dallara ayrılmaya başlamıştır. Bu bölümler immünoloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, geriatri, hematoloji, nefroloji, tıbbi onkoloji, romatolojidir.

İmmünoloji (bağışıklık bilimi), bağışıklık sisteminin işleyişiyle ilgili inceleme yapan bilim dalıdır. Alerji ise, bağışıklık sisteminin normal şartlarda tepki vermemesi gereken maddelere tepki vermesi durumudur. Bilinen seksenden fazla otoimmün hastalıklara ve alerjilere, hastanemizin Alerji ve İmmünoloji Bölümü bakar. Gerekli tetkiklerle, doğru tedavi uygulanır. Bu hastalıklar ve alerjiler başlıca lupus, sedef hastalığı, Akdeniz ateşi, çölyak, ürtiker (kurdeşen), astım, gıda ve böcek alerjileridir. Otoimmün hastalıkların en yaygın görülen belirtisi olan iltihabın ortaya çıkışı ağrı, kızarıklık, ısı artışı ve şişme ile olur. İltihabın yanında diğer belirtiler ise kas ağrısı, saç ve cilt dökülmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, dikkat dağınıklığıdır.

Endokrin (Hormonal) Sistem, iç salgı bezlerinin oluşturduğu sistemin adıdır. İç salgı bezleri, vücutta çeşitli aktiviteleri kontrol eden hormonların sentez ve salgısını yaparlar. Hipofiz, tiroit, pankreas, yumurtalık ve testisler, böbrek üstü bezleri, bu sistemi oluşturan salgı bezlerine örneklerdir. İç salgı bezlerinde üretilip salgılanan hormonların az veya çok salgılanması ya da hiç salgılanmaması, hormonal hastalıklara sebep olur. Vitamin ve mineral emiliminde eksiklikler, cinsel hastalıklar, şeker hastalığı (diyabet), obezite ve guatr, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünün uzmanlık alanıdır.

Mide, yemek borusu, kolon ve rektum, ince bağırsak, pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarının normal fonksiyon ve hastalıklarını inceleyen bilim dalına Gastroenteroloji denir. Kanlı dışkı, aşırı şişkinlik ve gaz, yutma güçlüğü, kronik kabız ve ishal, bu bölümün tedavi ettiği hastalıklardan birkaçıdır. Bölüm, dahili tıp bölümü olduğundan ameliyat yapmaz, ameliyatlık bir durum olursa cerrahiye yönlendirir. Bölümde endoskopi, kolonoskopi, ERCP, MRCP gibi işlemler uygulanır.

Geriatri, belli bir yaş üstü grubun sağlık problemleriyle ilgilenen, dahiliye bölümünün yan dallarından olan bir bölümdür. Yaşlılık hekimliği olarak da adlandırılır. 65 yaş üstü tüm hastalar, şikayetleriyle ilgili bu bölüme başvurabilirler. Dahiliyenin baktığı tüm hastalıklar, bu bölümde yalnızca 65 yaş üstü hastalar için geçerlidir. Bu bölümün üç temel amacı vardır. Bunlar; sağlıklı yaşlanma ve var olan sağlığın korunması, yaşlı hastalık tedavisi ve hastalarının hayat kalitesini arttırmaktır.

Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların teşhisler ve tedavileriyle ilgilenen bilim dalıdır. Bunların yanında dalak ve kemik iliği gibi kan yapıcı dokuların hastalık ve tedavileriyle ilgilenmektedir. Bölüm, hastalıkları iyi huylu  ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde değerlendirir. İyi huylu hastalıklara anemi, kemik iliği yetersizliği, talasemi (Akdeniz anemisi) örnek verilirken kötü huylu olarak lösemi söylenebilir. Her hastalık kendine özgü belirti verse de çabuk yorulma, hafif travmalarda bile kanama ve pıhtılaşma güçlüğü, kan hastalıklarının yaygın belirtilerindendir.

Nefroloji bilim dalı, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir bölümdür. Genellikle akut ve kronik böbrek yetmezliği, idrar yolları enfeksiyonları, üremi, böbrek taşları gibi hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenir. Tıbbi Onkoloji, hem kanserli hastaların tedavisiyle hem de insanları kanserden koruma, kanser taramaları ve kanserin erken teşhisiyle ilgilenir. Bölüm özellikle kanserin ilaçla yani kemoterapi (kimyasal tedavi) ile tedavisiyle ilgilenir. Tıbbi onkoloji, kanser tedavisinde akıllı ilaç ve moleküller, hormonoterapi ve immünoterapi de kullanır.

Romatoloji, kas iskelet sistemi hastalıkları ile romatizmal hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Romatolog, bu hastalıkları incelerken genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ile birlikte çalışır. Gut, vaskülit, Behçet hastalığı, bölümün tanısını ve tedavisini yaptığı hastalıklardan bazılarıdır.

İç Hastalıkları Bölüm'ümüz; alerji, immünoloji, endokrinoloji,  gastroenteroloji,  geriatri, hematoloji, nefroloji, tıbbi onkoloji, romatoloji yan dallarını kapsamaktadır.

Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar 

  • Şeker hastalığı (Diabetes Mellitus)
  • Koroner kalp hastalığı
  • Kolesterol yüksekliği
  • Akciğer hastalıkları
  • Böbrek fonksiyon bozuklukları
  • Karaciğer ve safra yolları hastalıkları
  • Hepatitler
  • Meme, rahim, rahim ağzı, kalınbağırsak, prostat ve mesane kanserleri
  • Anemi türleri
  • Kemik erimesi
  • Tiroit hastalıkları
  • Kanser hastalıklarının tedavisi
  • Akut ve kronik böbrek yetmezliği
  • Nefrotik Sendrom
  • Hematolojik malign hastalıklar
  • Romatolojik Hastalıklar

 

Koru Ankara Hastanesi - Çalışma Saatleri

Pazartesi, Salı, Çarşamba: 08:30 - 18;00
Perşembe Cuma: 08:30 - 17;30
Cumartesi: 08:30 - 16;00
Saatleri arasında hizmet vermektedir. 

Acil ServisÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum klinikleri 24 saat hizmet sunmaktadır.