Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'müzde her türlü bakteriyel, viral,  paraziter, ve sistemik mantar hastalıklarının tanı ve tedavileri yapılmaktadır.
Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar 
  • Döküntülü Hastalıklar
  • Solunum Sistemi Enfeksiyonları
  • Barsak Enfeksiyonları
  • İdrar yolları enfeksiyonları
  • Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar
  • Paraziter Hastalıklar
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları
  • Diyabetik ayak yaraları
  • Sarılıklar
  • Bruselloz
  • Menenjitler
  • Tifo
  • Tetanoz
Seyahat enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için yetişkinlerin aşılanması.Kuduz, Tetanoz, Hepatit A, Hepatit B, Mevsimsel Grip, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Pnömokok aşı uygulamaları.
 

Enfeksiyon Hastalıkları

Enfeksiyon hastalıkları akut olarak ya da zamana yayılıp farklı komplikasyonlar ile beraber gelişme göstererek hayati risk oluşturan ciddi hastalık gruplarında yer almaktadır. Bu enfeksiyon hastalıklarının tanısı ve tedavi hizmetleri ile birlikte mikrobiyolojik laboratuvar çalışmaları yapılarak hem enfeksiyon hastalıkları hem de mikrobiyoloji birimleri ile birlikte yürütülmektedir.

Enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji alanını kapsayan pek çok enfeksiyon hastalığı türleri mevcuttur. Hastanemizde virüs, bakteri ve parazit gibi küçük mikroorganizmaların sebep olduğu her tür hastalığın tanı, tedavi ve takipleri güncel bilgiler doğrultusunda, uzman hekimlerce ve sağlık çalışanları ile oluşan multidisipliner ekipler ile birlikte titizlik ile yapılmaktadır. Bölümümüzde virüs, bakteri, mantar ve parazitlerin neden olduğu hastalıkların tümü, cinsel yol ile bulaşan hastalıklar, HIV, sarılık (hepatitler), AIDS, menenjit, tifo, tetanoz, bruselloz, besinden meydana gelen zehirlenmeler, tüberküloz ve benzeri hastalıklar, ishal, grip, nezle, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları, ateşli rahatsızlıklar, yumuşak doku enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, ensefalit türevi omurilik ve beyinde meydana gelen enfeksiyonlar, diyabet sebebiyle meydana gelen ayak enfeksiyonları, yoğun bakım enfeksiyonları ve cerrahi alan enfeksiyonları gibi birçok hastalığın tedavileri yapılmaktadır. Bu hastalıkların takibinin ve tedavisinin yanında erişkin bağışıklama (aşılama), seyahat aşıları seyahat hekimliği danışmanlık hizmeti tarafından verilmektedir.

Enfeksiyon Belirtileri ve Bulaşması

Enfeksiyon hastalıkları birimi beraberinde hastane enfeksiyonlarını izlemek, kontrol etmek, bu enfeksiyon hastalıklarını en aza indirgemek için gerekli çalışmalar yapmaktadır. Hasta, hastanın yakınları ve ilgili personellere bu konular ile ilgili birçok eğitim verilmektedir. Bu tip enfeksiyonlar vücut içine yerleşmekte olan virüs, bakteri, mantar ya da parazitlerden meydana gelmektedir. Bu tip hastalık yayan canlılar kişiden kişiye kan yoluyla, solunum yoluyla, yiyecek, su temas yolu ve vücut sıvısı gibi birçok yol ile bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra aynı ortamda bulunan organizmalara maruz kalınması halinde de enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının semptomları ve belirtileri, enfeksiyona sebebiyet veren organizmalara bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Enfeksiyon hastalıklarında en çok görülen iki belirti bulunmaktadır. Bunlar yüksek ateş ve yorgunluktur. Hafif seviyede geçirilen enfeksiyon hastalıkları için evde dinlenme ve ilaç tedavisi verilmektedir. Ancak bazı enfeksiyon hastalıklarında hayati tehlikeler ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın hastane ortamında tedavi edilmesi gerekebilir. Hastalığın çeşidine bağlı olarak tedavi süreci ilaç yardımıyla olabileceği gibi cerrahi müdahalelere de başvurulabilmektedir. Genel olarak virüs, bakteri, parazit ve mantar nedeniyle çıkan hastalıklar ishal, ateş, öksürük, yorgunluk ve kas ağrıları gibi belirtiler göstermektedir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde hekimlerimize danışmanız gerekmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında  HIV virüsü, onu takip eden AIDS virüsü, bel soğukluğu ve Hepatit B gelmektedir. Bu tip hastalıklar dışında ise cinsel yol ile bulaşan hastalıklar bulunmaktadır. Ancak en riskli olan grup bu hastalıkların olduğu gruplardır. Cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan korunmanın en önemli yolu korunmanın yanında birde tek eşli olmaktır. Kondom ya da diğer adıyla prezervatif kullanımı gibi yöntemler uygulayarak cinsel yol ile bulaşan hastalıkların önüne geçilmektedir. Bu tip yöntemler çoğu zaman etkisi olsa da kesin çözüm olmamaktadır. Uçuk oluşumu ya da siğillerin olması kondom kullanımı olsa bile bulaşma riski oldukça yüksektir. Bu riskler göz önünde bulundurularak cinsel ilişki sırasında hastalıklardan korunmak oldukça önemlidir.

AIDS ve HIV virüsü cinsel birleşme sırasında vücudun farklı bölgelerine yerleşebilmekte ve bağışıklık sistemini kolayca yenebilmektedir. Asıl sorun bu gibi virüslerin bağışıklık sistemi üzerinde oldukça farklı etki göstermesidir. Bu virüslerin vücuda yerleşmesi ile birlikte kişi ölüm riskiyle karşı karşıya kalabilir.. Asıl ölüm riskine yol açan neden ise bireylerin bağışıklık sistemlerini zayıflatarak vücudun savunmasız kalmasını sağlamasıdır. AIDS ve HIV virüsleri  bağışıklık sistemini zayıflattığı için ölümcül tehlike barındırır. Bu hastalıklardan korunmak için cinsel birleşme sırasında dikkatli olmak, korunmak ve hastane kontrollerinin rutin olarak yapılması önemlidir.

Diğer Enfeksiyon Hastalıkları

Sarılık hastalığı da bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Gözün beyaz kısmının  sararmasına ve cildin sarı rengi almasına neden olmaktadır. Bu durumlar buna benzer birçok hastalığın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tıkanma sarılığı, hepatosellüler sarılık ve hemolitik sarılık olarak üç farklı türde sarılık çeşidi bulunmaktadır. Kanda bulunan bilirubin oranının ölçülmesi ile tespit edilmektedir. Sarılık hastalığının tedavisinde ise bilirubin oranın düşürülmesi en temel amaçtır. Bilirubin oranının düşürülmesi gerçekleştirilerek hastalığın tedavisi yapılmaktadır.

Tifo, tüberküloz ve  bruselloz gibi hastalıklar hayvanlardan insanlara geçen bakteriyel enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu hastalıklardan birini taşımakta olan hayvan ve bu hayvandan üretilen ürünlerin tüketilmesi ile bu hastalıklar insana bulaşmaktadır. Hasta olan hayvana yakın temasta bulunmak, hastalıkların insanlara bulaşmasını arttırmaktadır. Hastalıkların genel olarak belirtisi vücutta ağrılar, yüksek ateş, iştahsızlık ve uzun süre içerisinde kilo kaybı olarak tespit edilmiştir. Bu belirtilerin meydana gelmesi ile kısa süre içerisinde uzman hekimlerimize danışmanız oldukça önemlidir. Çünkü erken yapılan teşhisle birlikte kısa süre içinde antibiyotik tedavisine başlanması hastalıkların çok ciddi boyutlara çıkmasını önleyecek ve daha kısa sürede tedavi edilmesini sağlayacaktır.

İdrar yolu enfeksiyonları; sağlıklı bir kişinin idrarında bakteri veya ona benzer bir durum ile karşılaşılmamaktadır. İdrar ve idrar yolunda bir bakteriye rastlanırsa bu idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Zaman içinde vücudun dışında bulunan bakteriler idrar yoluna girerek idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda idrar yolu, böbrek, mesane ve üretra bu bakterilerden etkilenmektedir. En sık görülen belirtileri ise boşaltım esnasında yanma, sık idrara çıkma, boşaltım sırasında ağrı, ateş ve yorgunluktur. Bu belirtilere sahip kişilerde idrar yolu enfeksiyonu tespit edilmesi halinde antibiyotik tedavisi uygulanarak hastalık tedavi edilmektedir.

Bir diğer enfeksiyon hastalıkları ise grip, nezle, sinüzit, bademcik iltihaplanmaları ve sıkça görülen migrendir. Mevsim geçişlerinde oldukça fazla kişide bu hastalıklar görülmektedir. Bu hastalıkların en sık görülen belirtisi solunumda meydana gelen sıkıntılar, baş ağrısı ve ateştir. Bu belirtilerden birisinin ortaya çıkması durumunda hekimlerimizden birine danışmanız gerekmektedir. Uzman hekimlerimiz tarafından gerekli görülen aşamalarda antibiyotik tedavisi ya da ağrı kesici haplar ile hastalıkların tedavi süreci başlamaktadır.

İshal enfeksiyon hastalığı gün içinde üç kereden fazla meydana gelen sıvı olarak dışkı yapma veya anne sütüyle beslenen bebeklerin normal seyrinden daha fazla sıvı şekilde dışkı yapması olarak adlandırılmaktadır. Kişinin yaşına bağlı olarak ishal ile beraber kusma, ateş ya da baş ağrısı da görülmesi muhtemeldir. En fazla etkiye sahip bulaşma yolu dışkıya el ya da ağız yoluyla temas etmektir. Bu da günümüzde oldukça oldukça mümkün yollardan bir tanesidir. Kaynağı belirsiz olan içme sularının da ishale sebep olma olasılığı yüksektir. İshal olan kişinin fazla sıvı kaybı yaşamasından dolayı en önemli tedavi yöntemi bolca sıvı tüketmektir. Kaynağının belli olduğu besinler tüketilmelidir.

Enfeksiyon hastalıklarında en önemlilerinden bir tanesi ise beyin ve omurilik enfeksiyonlarıdır. Beynin, beyni çevreleyen zarların ya da her ikisinin aynı zamanda iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Bu enfeksiyonların asıl nedeni mantar, bakteri, parazit ya da virüs kaynaklı olabilmektedir. Bu enfeksiyonların tedavisinde ise diğer enfeksiyonlarda da olduğu gibi erken tanı ve teşhis oldukça fazla önemlidir. Hastalığın ilerleme halinde ise antibiyotik tedavisinin yanında hastalığın durumuna göre cerrahi müdahalelere de başvurulabilmektedir.

Diyabetik hastalar sonucunda birçok şeker hastasında ayak enfeksiyonları da görülmektedir. Hastanede tedavisi yapılması gereken en ciddi enfeksiyonlardan bir tanesidir. Erken teşhiste bulunulduğunda antibiyotik tedavi mümkündür. Ancak ilerleyen durumlarda uzuv kayıplarına bile yol açmaktadır. Diyabet hastalarında çok sık meydana gelen enfeksiyon çeşidi ayak enfeksiyonlarıdır. Uzun süre devam eden diyabet hastalıklarında ve diyabet hastalığı sebebiyle aşırı kilo alma sonucunda bu enfeksiyon riski artmaktadır. Bu sebeple erken teşhis ve tanı diğer hastalıklarda olduğu gibi bu tip rahatsızlıklarda da oldukça önem arz etmektedir.

Yumuşak doku enfeksiyonları en sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları arasında yer almaktadır. Enfeksiyon meydana gelen dokuda ateş ve ağrılar en önemli belirtiler arasındadır. Yumuşak doku enfeksiyonlarının teşhisi için kan testleri yapılmaktadır. Gerekli olan zamanlarda ise antibiyotik ile tedavi yöntemi önerilmektedir.

Sizde yukarıda bulunan enfeksiyon hastalıklarından herhangi birinin sizde bulunacağına dair belirtiler görüyorsanız, biran önce enfeksiyon hastalıkları bölümümüze başvurarak uzman hekimlerimiz tarafından muayeneden geçmelisiniz. Enfeksiyon hastalıklarında erken tanı, teşhis ve müdahale tedavinin oldukça çabuk ve iyi sonuç vermesi açısından büyük önem sağlamaktadır. Ciddi sorunlar ortaya çıkmadan rutin kontroller sayesinde sağlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Enfeksiyon Hastalıkları Hekimine Ne Zaman Gidilmelidir?

Mikrobik yani enfeksiyon hastalıklarının en önemli ve en büyük belirtisi yüksek ateştir. Yüksek ateşi olan her hastanın enfeksiyon hastalıkları polikliniğini ziyaret etmesi gerekmektedir. Enfeksiyonu bulunan hastaların en iyi durumda değerlendirilmesi için hastanemizin enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Enfeksiyon hastalıkları polikliniğinde tedavi gören hastaların diğer durumları ve şikayetleri şunlardır: burun akıntısı, aksırık, boğaz ağrısı, öksürük, boşaltım yaparken yanma, hepatit taşıyıcılığı, balgam,  idrara sıkışma, sık idrara çıkma, sarılık, vücudun herhangi bir bölgesine paslı metal batması, kene ısırması, kedi, köpek gibi bazı hayvanlar tarafından tırmalanma ya da ısırılma durumları, ishal, döküntü ile seyreden bazı hastalıklar, paraziter hastalıklar ve cilt enfeksiyonları bunlardan birkaçıdır.  Bu durumların ve hastalıkların bir çoğunda yüksek ateşin olmayacağı aklınızda bulunmalıdır.

Bilinmeyen Ateş Nedir?

Başlıca nedeni bilinmeyen ateşi şu şekilde tarif edilebilir. Çeşitli ateş ölçümlerinde 38,3 derecenin üstüne çıkan, 3 haftadan daha uzun bir süre ve bir haftada incelemeler sonucunda sebebi bulunamayan ateşe bilinmeyen ateş denilmektedir.

Enfeksiyonlar, bağ dokusu hastalıkları ve maliniteleren en sık nedenlerinden bir tanesidir. Bu durumda enfeksiyonlar nedeni bilinmeyen ateşleri %60 oranında etkilemeden sorumludur. 65 yaş ve üzeri hastalarda enfeksiyon olasılığı düşmektedir. Nedeni belli olmayan ateş sebepleri arasında ikinci ya da üçüncü sıraya inmektedir. 65 yaş ve üzeri hastalarda bağ dokusu hastalıkları, bu ateşin %35'ine karşılık gelmektedir. Özellikle de gençlerin %30' unda ise her türlü test ve araştırmaya rağmen ateşin nedeni bulunmamaktadır. Kalp kapağı iltihabı, apseler, tüberküloz ve komplike idrar yolu enfeksiyonları en fazla görülen enfeksiyon durumlarındandır.

Nedeni bilinmeyen ateşe sebebiyet veren malinitelerden en çok görülenleri kolon kanserleri, hemotolojik kanserler ve merkezi sinir sistemi kanserleri olarak belirlenmiş ve araştırmalar arasında yer almıştır.  Çeşitli kan tahlilleri, tetkikler ve hasta incelemelerden sonra hastaların yaklaşık %75' inde tanı koyulabilmektedir. Geri kalan kısımda ise hiçbir tanıya ulaşılamamaktadır.