Uyku Laboratuvarı

Uyku Laboratuvarı

Tüm uyku bozukluklarına teşhis ve tedavi imkanı sağlayan bir merkezdir. Prof Dr. Ali Kemal Erdemoğlu uyku merkezinde uzun süreli uyanıklık ve uyku video EEG monitorizasyonu, uykuda solunum bozukluklarının teşhis ve tedavisine ilişkin polisomnografik kayıtlamalar yapılmaktadır.
  •     Uyku Apnesi-Uykuda nefes durması
  •     Horlama
  •     Uyku terörü
  •     Uykusuzluk
  •     Uykuya dalamama şikayetleri
  •     Uykuyu sürdürememe
  •     uykuda yürüme sorunu olan
  •     Uykuda periyodik huzursuz bacak hareketleri
  •     Rüyada davranış bozukluğu
  •     Uykuda yeme davranışı
  •     Aşırı uyuma gibi uyku şikayetleri olanlar bu merkezden yardım alabilir.

Uyku tetkikleri

  •     Tüm gece uyku tetkiki
  •     Cpap titrasyonu
  •     Gündüz uyku testleri
Merkezde uykuda nefes durması (Uyku apne) hastalığı başta olmak üzere aşırı uyku ve uykusuzluk yapabilen diğer uyku bozukluklarının tanı ve tedavisini  Kulak Burun Boğaz, Nöroloji ve Psikiyatri Klinikleri ile uyum içinde yapılabilmektedir.
Sağlıklı bir beden, beslenme kadar dinlenmeyi de hak ediyor. Bu anlamda “uyku” sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından birini oluşturuyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yeterli uykuyu alamayan kişinin günlük yaşam kalitesi düşüyor. Bu durum iş verimine de olumsuz yansıyor.
Sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmek için, düzenli uyku, hayatın yadsınamaz bir gerçeği sayılıyor. Bunu bozan unsurlar da önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.
Ankara Koru Hastanesi Uyku Bozuklukları ve Horlama Tedavi Merkezi’nde, uyku bozukluklarının nedenleri saptanarak tedavisi sağlanıyor. Multidisipliner yaklaşım ile Kbb, Göğüs, Dahiliye,  Endokrinoloji, Üroloji disiplinler ile ortak çalışmaktadır
Bu alanda Prof Dr. Ali Kemal Erdemoğlu ve deneyimli yardımcı personelimiz, modern teknolojik donanımı ile hizmet veriyorlar.

Uyku Laboratuvarı

Uyku laboratuvarı birimimizde bulunan uyku odasında, uyku bozukluğu yaşayan hastamız öncelikle normal uykuya alınır ve dijital sistemle kayıtlar elde edilir. Dijital sistem içerisine elektrotlar yerleştirilir. Elde edilen kayıtlara göre gerekli olan tetkikler ve incelemeler gerçekleştirilir. Hastanın kayıt incelemesi uykudan sonra da devam eder. Bu kayıtlar uzman hekimlerimiz tarafından değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda kesin tanı konur. Uyku laboratuvarı bölümümüzün özel donanımı sayesinde belirlenen kesin tanıya göre uygulanacak olan tedavi yöntemine karar kılınır.

Uyku Apnesi

Uyku laboratuvarı birimimizde, uzman hekimlerimiz, şikayetler ve yaşadığı sorunlar hakkında kişi ve yakınları ile konuşarak gerekli tetkikleri, incelemeyi ve muayenesini yapar. Obstrüktif uyku apnesinin tanısında kesin teşhis ve tanı için polisomnografik tetkik yapılmaktadır. Bu tetkik, tüm gece boyunca hastanın uykusu sırasındaki beyin aktiviteleri, kalp ritmi, solunum, horlama, bacak hareketleri, yatış pozisyonu gibi birçok farklı fonksiyonun kaydedilmesiyle yapılmaktadır.

Uyku apnesi, uyku düzenini bozan ve uyku esnasında solunumun anlık olarak duraklaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Sinir sistemi yada solun yollarının tıkanıklığı gibi nedenlerle oluşmaktadır. Solunumun azalması ve durması birlikte değerlendirilir. Uyku apnesinin yol açtığı semptomlar; yüksek tansiyon, yorgunluk, horlama, aşırı sinirlilik hali, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, sabah baş ağrısı, obezite, uykuda terleme, sık idrara çıkma, mide yanması şeklinde olmaktadır. Uyku laboratuvar çalışmaları sonucu, uyku apnesi tanısı konulduktan sonra sorunun şiddetine ve nedenine göre tedavi yöntemi seçilir. Öncelikle düzeltilecek yapısal bozukluklara cerrahi olarak müdahale edilir. Aynı şekilde akciğer hastalığının tedavi edilmesiyle birlikte, uyku apne sendromunun  tedavi sürecini belirlemekte yardımcı olur.

Gece Terörü

Gece terörü yada uyku terörü hastalığı ise uykuya dalma aşamasında, uyku anında, uykunun çeşitli evrelerinde ve uyanırken ortaya çıkan ani anormal davranış ve algılar bütünüdür. Bu hastalıkta, hasta ani şekilde uykudan uyanıp belirsiz ve korkmuş ve bilinçsiz bir şekilde ani çığlıklar atabilir. Bağırma, korku, hızlı nefes alıp verme, terleme ortaya çıkar. İstemsiz ve bilinçsiz kas hareket atakları gözlemlenir. Farklı şiddetlerde olabilmektedir. Hastalığın tedavisinde nöroloji ve psikiyatri bölümleriyle birlikte çalışılarak tedavi yöntemleri belirlenir.

Narkolepsi

Narkolepsi adı verilen ve gündüz aşırı uykululuk hali ile ortaya çıkan bazı hastalıklar da uyku bozuklukları içinde yer almakta olup uyku laboratuvarı bölümünde tanısı konmaktadır. Uykularını tam anlamıyla randımanlı alamayan kişilerin gündüz normal günlük aktivitelerini yerine getirirken aniden aşırı uykusu gelebilir ve kendini sürekli yorgun hisseder. Belki televizyon izlerken, kitap okurken yada araba sürerken aniden uykuya dayanamayacak hale gelebilir. Aşırı uyku hali kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilediği için aynı zamanda konsantrasyonunu bozduğundan dolayı, neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Huzursuz Bacak Sendromu

Uyku sırasında, uykuya dalarken yada uyanırken bacaklarda tarifi pek mümkün olmayan rahatsızlık durumu şeklinde kendini gösteren huzursuz bacak sendromu tanısının koyulması önemlidir. Bacaklarda kaşıntı, bacaların içinden gelen bir ürperti, karıncalanma yada yanma gibi semptomlarla anlatılmaya çalışılsa da tam olarak tarif edilemez. Sürekli olarak bacağını hareket ettirme isteği oluşur. Uyku laboratuvarı bölümümüzde yapılacak olan detaylı bir muayene ile hastalığın neden kaynaklandığının tespiti gerekir. Belirlenen bulguya göre uygun tedavi yöntemleri uygulanır.

Uyku Tetkik Yöntemleri

Uyku laboratuvarı bölümümüzde uyku tetkiki yapılarak, hasta gece uyurken ''polisomnografi ''yöntemiyle vücudundaki tüm sistemlerin kaydı yapılır. Hasta özel olarak tasarlanmış uyku odasında gece uyutulur. Yerleştirilen özel sensörler aracılığıyla kayıtlar alınır, değerlendirilir ve uygun tanı belirlenir.

Cpap titrasyonu, matematiksel yöntemlerle uyku apnesini basınç titrasyonunun belirlenmesi yoluyla tedavi yöntemidir. Cpap titrasyonu sırasında santral uyku apnesi tedavi edilerek, santral şekilde ortaya çıkan apneler yok edilir. Cpap yöntemi yani sürekli pozitif basınçlı hava yöntemi, uyku apnesi tedavisinde başarılı bir yöntem olarak uygulanmaktadır.

Gündüz yapılan uyku testleri ise özellikle gündüzleri uyku problemi yaşayan, günlük normal aktiviteleri yaparken aşırı uyku hali yaşayan hastalara yapılmaktadır. Gündüz testi yapılarak aşırı uyku haline yol açan nedenlerin saptanması yapılır. Böylece narkolepsi yada idyopatik hipersomni hastalığının olup olmadığı belirlenmektedir. Özellikle gece testi yapılıp, test sonuçlarında, hastada gündüz aşırı uyku halinde olmasını gerektiren herhangi bir bulgu bulunamazsa o zaman gündüz uyku testi yoluna başvurulur. Bu uyku testi çoklu bir testi kapsamaktadır. Bu testler ile hastanın uykuya dalma anı, uykuya dalma süresi, uyku sırasındaki evreler ve uyku sırasında REM evresini tamamlayıp tamamlamadığı gibi tespitler uyku laboratuvarı bölümümüzde yapılarak uygun tanı elde edilir.

 

Koru Ankara Hastanesi - Çalışma Saatleri

Pazartesi, Salı, Çarşamba: 08:30 - 18;00
Perşembe Cuma: 08:30 - 17;30
Cumartesi: 08:30 - 16;00
Saatleri arasında hizmet vermektedir. 

Acil ServisÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum klinikleri 24 saat hizmet sunmaktadır.