Kıl Kurdu
Dahiliye

Kıl Kurdu

    Kıl kurdu diğer adı ile bağırsak kurdu çok yaygın olarak görülen bağırsak parazitlerine denilmektedir. Kıl kurdu enfeksiyonu tıpta enterobiasis olarak tanımlanmaktadır. Ve kıl kurdu enfeksiyonu sık sık karşılaşılan bir enfeksiyon türüdür. Kıl kurdu enfeksiyonu daha çok okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. Ve çocuklar arasında mikroskobik yumurtalar aracılığı ile kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Bağırsak kurduna küçük parazit solucanlar neden olmaktadır.

    Kıl kurdu özellikle okul çağındaki çocukları etkileyen bir enfeksiyondur. Kurtların yetişkin olanlarının uzunluğu yaklaşık olarak 5 ve 10 milimetre olabilmektedir. Ve bu kurtlar minik iplik parçaları gibi görünmektedir. Kıl kurtları 6 haftaya kadar yaşayabilmektedirler. Kurtların yumurtaları çok küçüktür bu nedenle gözle görülemez. Kıl kurdunun kişilerde yarattığı belirtiler kaşıntı ve rahatsızlık hissi olmaktadır. Kıl kurdu tedavisi kolay olmaktadır.

    Kıl Kurdu Neden Olur

    Küçük parazit solucanların yumurtalarının bilmeden yutulması veya solunma yolu ile geçmesi kıl kurdu enfeksiyonuna neden olmaktadır. Kurtların yumurtaları mikroskobik boyutta oldukları için gözle görülemez. Bu nedenle yumurtaların olduğu yiyecekler ve içecekler ağza taşınarak enfeksiyon kapılabilir. Yutulmuş olan yumurtalar ince bağırsaklara yerleşerek 2 hafta içerisinde yetişkin kurt haline gelirler. Yetişkin hale gelen kıl kurtları daha sonra kalın bağırsağa yerleşirler. Kıl kurdunun yumurtaları yiyecek, içeceklerde, yüzeylerde, ellerde ve nesnelerde bulunabilir. Ve çok küçük oldukları için bilmeden yutularak enfeksiyona neden olabilirler. Kıl kurdunun bulunduğu yerler şu şekilde sıralanmaktadır;

    • Oyuncaklar
    • Yatak örtüsü
    • Okul sıraları
    • Havlular
    • Kum
    • Kıyafetler
    • Mutfak tezgâhı
    • Banyo yüzeyleri
    • Bardaklar
    • Tabaklar
    • Tuvaletler
    • Yiyecekler

    Vücuda giren kıl kurtları 1-2 ay sonra yumurtalarını götürmek için anal bölgeye taşınırlar. Kurtların yumurtalarının anal bölgede olması bu bölgenin şiddetli bir şekilde kaşınmasına neden olur. Kişiler bu bölgeyi kaşıdıklarında kurtların yumurtaları tırnakların içine ve parmaklara yapışır. Ve daha sonra kişinin değdiği yiyecek, tabak, tezgâh ya da oyuncak gibi yerlere yumurtalar aktarılır. Bu yolla da kıl kurtlarının yumurtaları kişiden kişiye yanlışlıkla geçebilmektedir. Kıl kurdunun yumurtaları yüzeylerde 3 haftaya kadar hayatta kalabilmektedir.

    Evde evcil hayvan bulunuyor ise kıl kurtları hayvanlardan insanlara bulaşmamaktadır. Kıl kurdu kolay bir şekilde kişiden kişiye bulaşabilen bir enfeksiyondur. Bu nedenle kıl kurdu enfeksiyonu olan kişilerin temizlik ve hijyenlerine ekstra özen göstermeleri enfeksiyonun diğer kişilere bulaşmasını engelleyecektir.

    Kıl Kurdunun Risk Faktörleri Nelerdir?

    Kıl kurdu enfeksiyonu kolay bir şekilde insandan insana geçebilmektedir. Kolay bir şekilde geçmesinin sebebi ise kıl kurtlarının yumurtalarının gözle görülemeyecek kadar küçük olmasından kaynaklanmaktadır. Yumurtalar gözle görülemediği için yüzeylerden ya da insanlardan bilinmeden birbirine geçebilir. Kıl kurdu enfeksiyonunun risk faktörleri ise şu şekildedir;

    • Çocuklar: kıl kurdu enfeksiyonunun en çok görüldüğü kesim 5-10 yaş arasındaki çocuklar olmaktadır. Daha sonra çocuklardan yumurtalar aracılığı ile aile üyelerine, arkadaşlarına ve okuldaki diğer çocuklara hızlı bir şekilde bulaşır. Kıl kurdu enfeksiyonu 2 yaş altı çocuklarda çok seyrek olarak rastlanmaktadır.
    • Kalabalık alanlarda yaşayanlar: Huzurevleri, çocuk esirgeme yurtları ve diğer yurtlar gibi kalabalık ortamlarda yaşayanların kıl kurdu enfeksiyonuna yakalanma riskleri çok yüksektir. Kıl kurdu yumurtaları hızlı ve kolay bir şekilde bulaşabildiği için kalabalık ortamlar büyük risk faktörlerinin bulunduğu yerlerdir.

    Kıl Kurdu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

    Kıl kurdu enfeksiyonunun net belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler kişiler tarafından önemsenmediği ya da bilinmediği için enfeksiyon hızlıca kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Kıl kurdunun belirtileri şu şekilde olmaktadır;

    • Anal bölgede ya da vajina bölgesinde şiddetli kaşıntı: kıl kurdu enfeksiyonunun en net belirtisi anal bölgede ve vajina bölgesinde özellikle geceleri oluşan şiddetli kaşınma ataklarıdır. Kaşıntının bu bölgelerde olması kıl kurdu enfeksiyonuna işaret etmektedir.
    • Rahatsızlık ve uykusuzluk
    • Ara ara gelen karın ağrıları ve mide bulantıları: Karın ağrısı ve mide bulantısı belirtileri diğer belirtilere oranla daha az rastlanmaktadır. Bu belirtiler daha çok bağırsaklarında çok fazla kurt olan kişilerde görülmektedir. Kişinin bağırsaklarında normal kıl kurdu enfeksiyonundan daha fazla kurt bulunuyor ise kişide mide bulantısı ve karın ağrısı belirtileri görülebilmektedir.

    Kıl kurdu enfeksiyonunun en belirgin belirtileri anal bölgede şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissidir. Bu belirtileri yaşayan kişilerde kıl kurdu enfeksiyonundan şüphelenilebilir. Kaşıntı geceleri daha da şiddetlenmektedir. Bunun sebebi ise kıl kurtlarının yumurtalarını anüse bölgesine bırakmak için geceleri seçmeleridir. Anüs bölgesinde olan kıl kurtlarının yumurtaları vajinal bölgeye de yayılabilmektedir. Vajinaya yayılan kurtların yumurtaları vajinal akıntıya sebebiyet verebilmektedir. Cilt çok fazla kaşındığında açık yaralar oluşabilir. Ve bu açık yaralar daha sonra cilt enfeksiyonuna da neden olabilmektedir. Kıl kurdu zaman zaman hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilmektedir. Bu şekilde kıl kurdu enfeksiyonunun ilerlemesi daha tehlikeli olmaktadır. Kişilerde kıl kurdu belirti ya da şikâyet yaratmadığı için enfeksiyon sessizce ve hızlıca yayılabilmektedir.

    Kıl Kurdu Enfeksiyonunun Zararları Nelerdir?

    Kıl kurdu enfeksiyonlarının büyük bir kısmı kişilerde ciddi problemlere neden olmamaktadır. Fakat nadir olarak kadınlarda ağır ve şiddetli kıl kurdunun görülmesi kadınların üreme organlarında enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Kıl kurtlarının yumurtaları nadir olarak anal bölgeden vajinaya ve vajinadan uterus’a ve oradan da pelvik organlara yayılabilmektedir. Bu ciddi problemlere yol açabilmektedir. Kıl kurdu yumurtalarının pelvik organlara kadar yayılması uteris iç zar iltihabı ve vajinit adındaki vajina iltihabına neden olmaktadır. Bunların dışında kıl kurdu enfeksiyonun komplikasyonları şu şekilde de olabilmektedir;

    • Kilo kaybı: kıl kurdu enfeksiyonu kişide şiddetli seyrediyor ise parazitler vücudun temel besin maddelerinin büyük bir kısmını emerek kişinin kilo vermesine neden olabilmektedir.
    • İdrar yolu enfeksiyonu: kıl kurdundan dolayı idrar yolu enfeksiyonun oluşması çok nadir olarak görülmektedir. Özellikle kadınlarda çok sayıda kıl kurdunun olması idrar yollarının enfeksiyon kapmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda parazitler mesaneye bulaşarak sistit olmasına neden olabilirler.
    • Apandist: Kıl kurdu yumurtalarının apandikse ulaşması hallerinde apandist oluşabilmektedir.
    • Cilt enfeksiyonları: Çok fazla kaşıntı olması ciltte açık yaralar oluşturmaktadır. Açık yaraların oluşması da cilt enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
    • Üreme organında ya da karın boşluğunda enfeksiyon: kıl kurtları anüs bölgesinden vajinaya ve vajinadan karın boşluğundaki organlara yayılarak endometrit ve vajinit gibi enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet verebilir.

    Kıl Kurdu Önlenebilir Mi?

    Kıl kurdu enfeksiyonu hızlı ve kolay bir şekilde yayılabilmektedir. Kıl kurdu yumurtaları oyuncak, yiyecek, tabak ve yüzeylerde 2 hafta canlı kalabilirler. Bu yüzden düzenli yapılan temizlikler ile birlikte kıl kurdunun yayılması önlenebilmektedir. Kıl kurdu enfeksiyonun önlenebilmesi için yapılabilecek şeyler şu şekildedir;

    • Anal bölgenin temizliği: Dişi kurtlar geceleri yumurtalarını anal bölgeye bıraktıkları için özellikle sabahları anal bölgenin ve çevresinin iyi bir şekilde yıkanması yumurta sayısının azalmasına yardım edebilir.
    • Çamaşırların sıcak suyla yıkanması: kıl kurdu yumurtaları kıyafetlerde de yaşayabildikleri için yumurtaları öldürmek için çarşafları, iç çamaşırları ve pijamaları sıcak suyla yıkamak yumurtaların ölmesine yardımcı olmaktadır.
    • Çarşafların ve iç çamaşırların günlük olarak değiştirilmesi: kıl kurdu yumurtaları kıyafetlerde olabildikleri için günlük bunların değiştirilmesi yapılabilecek en önemli önlemlerden biridir.
    • Kaşımamak: Anal bölge özellikle geceleri çok fazla kaşınmaktadır. Fakat kaşınmadığı takdirde kıl kurdunun yayılması önlenebilir.
    • Çocukların bakımı: Çocuklar kendi temizliklerini iyi yapamadıkları için anne ve babaların kıl kurdu enfeksiyonu olan çocuklarının temizliklerini iyi yapmaları gerekmektedir. Çocukların her gün banyo yapması sağlanmalı, tırnakları kısa kesilmeli ve iç çamaşırlarını her gün değiştirmeleri sağlanmalıdır.

    Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

    Kıl kurdu enfeksiyonu kolayca tedavi edilebilen bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyon türünün tedavisindeki amaç kıl kurdunun yayılmasını önlemek üzerine olmaktadır. Aynı zamanda kıl kurdu tedavisinden kesin sonuçlar alabilmek için ailedeki tüm bireylerin tedavisi yapılmalıdır. Kıl kurdu tedavisi iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi ve 6 hafta boyunca sıkı hijyen kurallarına uyulması şeklinde ayrılmaktadır. Kıl kurdu tedavisi için ilaç kullanılacak ise ilaçlar evde bulunan herkese verilmelidir. Bunun sebebi ise aile üyeleri arasında kıl kurdu enfeksiyonun hızlıca yayılabilmesinden kaynaklanmaktadır. Aile bireylerinden sadece birinde kıl kurdu enfeksiyonu var ise ve diğer aile bireylerinde enfeksiyona dair herhangi bir belirti olmasa da dikkatli olunmalıdır. Kıl kurdunun en iyi tedavi şekli hijyen kurallarına sıkı bir şekilde uyulmasıdır. Çünkü kıl kurtlarının yumurtaları dağılmadığı sürece kıl kurdu enfeksiyonu kolay ve hızlı bir şekilde geçebilen bir enfeksiyondur.

    Kıl Kurdundan Kurtulmak

    Kıl kurdu enfeksiyonundan kurtulmak evde alınabilecek sıkı hijyen önlemleri ile mümkündür. Kıl kurdu ellerden, yüzeylerden ve kıyafetlerden insanlara bulaştığı için ilk yapılması gereken sıkı bir şekilde hijyen kurallarına uymaktır. Uyulması gereken hijyen kuralları ise şu şekilde olmaktadır;

    • Tüm nevresimler günlük olarak değiştirilmeli ve düzenli olarak sıcak su ile yıkanmalıdır.
    • Dar iç çamaşırları kullanılmalıdır.
    • Eller düzenli ve iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
    • İç çamaşırlarının her gün değişimi yapılmalıdır.
    • Evdeki yüzeyler her gün temizlenmeli, süpürülmeli ve silinmelidir.

     

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."