Tip 2 Diyabet Tedavisi
Dahiliye

Tip 2 Diyabet Tedavisi

    Tip 2 Diyabetin Tedavisinde Cerrahi Seçeneği

    Tip 2 diyabet toplumumuzda en sık görülen, hastaların %90’ını oluşturan diyabet tipidir. Halk arasında ‘gizli şeker’ olarak da bilinmektedir. Bu hastalık genetik ve çevresel faktörlere bağlı oluşmaktadır. Genellikle 40 yaş ve üzerinde görülmektedir. Tip 2 diyabet hastalarında uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra düzenli bir diyet, sağlıklı beslenme ve günlük egzersizler de oldukça önemlidir. Fakat bu yapılması gerekenler, hastalığın ilerleyişi için her ne kadar önleyici olsa da maalesef bazı durumlarda yetersiz kalmakta ve bu noktada cerrahi işlem gerektirmektedir.

    Diyabet Nedir?

    Vücudumuzdaki en önemli organlardan biri pankreastır. Pankreasın insülin ve glukagon adında iki salgısı bulunmaktadır. Bu salgılar vücudumuzdaki kan şekeri düzeyinin dengesini sağlamaktadır. Pankreasın yeterli şekilde insülin hormonu salgılayamaması ya da hiç salgılamaması sebebiyle diyabet oluşur. Tıpta Diabetes Mellitus olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı ve yetişkin bir insanın kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dl aralığında olmaktadır. Ancak bu aralığın üzerinde olması ise diyabet hastalığının göstergesi olabilir.

    Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

    Diyabetin birçok belirtisi bulunmaktadır. Kişinin yaşam tarzına, beslenmesine, genetik özelliklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En yaygın diyabet belirtileri; aşırı yemek yeme ve doymama hissi, ağızda kuruluk ya da tatlılık hissi, aşırı su içme, sık idrara çıkmadır. Bunlar dışında diğer belirtileri ise; hızlı ve nedeni bilinmeyen kilo kaybı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik hali, sürekli halsizlik ve yorgunluk hissi, ciltte kuruluk ve kaşıntı, vücutta bulunan yaraların geç iyileşmesi, sık sık idrar yolu enfeksiyonu oluşumu, el ve ayaklarda uyuşukluk/karıncalanma hissi, bulanık görme, ağızda aseton benzeri koku oluşması, dilde kuruluk gibi birçok belirtileri bulunmaktadır.

    Diyabet En Sık Kimlerde Görülür?

    Diyabet, çağımızın en sık görülen hastalıklarından biridir. Özellikle hareketsiz bir yaşam ve düzensiz beslenme sebebi ile hastalığın görülme sıklığı da aynı oranda artmış bulunmakta. Bu bağlamda risk altında olan kesim ise çocuklar, gençler ve orta yaşlı bireyler olmaktadır. Tip 1 diyabet çocuklarda daha sık görülürken, Tip 2 diyabet ise aşırı kiloya sahip yetişkinlerde ve genellikle 40 yaş üstünde görülmektedir.

    Tip 2 Diyabet Nedir?

    Tip 2 diyabet ülkemizde en sık görülen diyabet tipidir. Diyabet hastalarının %90’ını tip 2 diyabet oluşturmaktadır. Vücuttaki hücrelerin kandaki glikoz (şeker) düzeyini belirleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucu oluşmaktadır. İnsülin salgısının bozukluğu ve insülin etkisine vücutta direnç göstermesi en önemli iki faktördür. Bu hastalığın bulunduğu çoğu bireyde diyabet belirtileri görülmeyebilir. Tip 2 diyabetin tanısı genelde böyle hastalarda tesadüfen konur. Hastalığın sessiz ilerleyişi sonucu da çoğu zaman organ ve damar hasarı kaçınılmaz olmaktadır. Aşırı kilolu ve hareketsiz yaşama sahip, 40 yaş üstü bireylerde sık görülmektedir.

    Tip 2 Diyabet Neden Olur?

    Diyabet, çağımızın en önemli ve en sık görülen hastalıklarından biridir ve hastaya bağlı ya da bağlı olmaksızın birçok sebeple oluşmaktadır. Çünkü yeterli ve dengeli beslenmeme, sağlıklı besinlerden uzak öğünler bu hastalığa en hızlı şekilde davetiye çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak da kişiler diyabet hastalığına yakalanabilir. Tip 2 diyabet ise obezite(şişmanlık), hipertansiyon (yüksek tansiyon), yüksek kolesterol, genç yaşta kalp ve damar sistemi rahatsızlıkları görülmesi, şizofreni öyküsü, beslenme düzensizliği ve hareketsiz yaşam, sinir ve stres, yaş ilerlemesi, ailede diyabet öyküsü, sigara, psikolojik problemler, gebelik diyabeti öyküsü, gebelikte iri bebek, etnik köken gibi birçok faktöre bağlı oluşan bir diyabet hastalığı türüdür.

    Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

    Tip 2 diyabetbelirtileri kişilerin yaşam şekline, beslenmesine ve daha birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda belirti göstermeyebilir. Böyle hastalarda genellikle rastlantı üzerine fark edilir ve tip 2 diyabet tanısı konur. Genellikle belirtileri şu şekilde görülmektedir; çok fazla yemek yeme ve doymama hissi, aşırı su içme, sık idrar çıkma, gece idrara çıkma, ağızda kuruluk, halsizlik ve çabuk yorulma, sık sık tekrarlanan mantar enfeksiyonları, sık idrar yolu enfeksiyonu, bulanık görme, ciltte kuruluk ve kaşıntı, el ve ayaklarda uyuşma/karıncalanma hissi gibi belirtiler görülür.

    Tip 2 Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

    Tip 2 diyabet tanısı hastadan alınan ayrıntılı bilgiler ve kan testleri ile konabilir. Bu hastalığın tanısı; bireyin açlık kan şekeri 125 mg/dl’nin üzerinde ise, herhangi bir zaman aralığında ölçülmüş olan kan glikoz seviyesi 200 mg/dl’ nin üzerinde ise ve oral glikoz tolerans testinde glikoz yüklenmesinde 2. saatte 200 mg/dl’ nin üzerinde olması sonucu konabilir.

    Tip 2 Diyabetten Kurtulmak Mümkün Mü?

    ‘Diyabetten kurtulmak mümkün mü?’ sorusu elbette ki hastaların neredeyse hepsinin kafasını kurcalamaktadır. Günümüzde hızla geliştirilmekte olan tedavi yöntemleri, ilaçlar, bilim insanlarının araştırmaları ve uzman doktorların başarılarına bakıldığında elbette mümkün. Ancak klasik tedavi yöntemleri ile kesin bir iyileşme söz konusu değildir. Bu bağlamda cerrahi tedavi devreye girmekte ve kesin çözüm olabilmektedir. Yapılan diyabet cerrahilerine bakıldığında Tip 2 diyabetten kurtulmanın en kolay yollarından biri tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi olarak görülür.

    Tip 2 Diyabet Tedavisi Nedir?

    Tip 2 diyabette hastaya uygulanacak olan tedavi hastalığın seyrine ve boyutuna göre değişir. Tedavi genellikle şu şekildedir; diyabete bağlı olarak uygun bir diyet programı, hastanın boy, kilo ve yaşam tarzına özel egzersiz programı ve insülin-ilaç tedavisi olarak gerçekleşir. Medikal tedavilerin hasta için yeterli gelmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Eğer medikal tedavinin yeterli olduğu düşünülüyorsa cerrahi tedavi uygulanmayabilir. Genele bakıldığında cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan durumlar sıklıkla görülmektedir.

    Tip 2 Diyabetin Tedavisinde Cerrahi Seçeneği Nedir?

    Tip 2 diyabet oldukça sık görülen bir hastalık olmakla beraber seyri de çok zor ve ilerledikçe daha kötü sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Hastalara uygun diyetlerin tamamıyla doğru uygulanması, düzenli egzersizlerin yapılması ve ilaçların düzenli kullanılmasına rağmen bazı durumlarda bu tedavi yöntemleri yetersiz kalır. Hastalık ilerlemeye devam ettikçe kalp-damar rahatsızlıkları, felç, böbrek fonksiyon bozuklukları, el ve ayaklarda rahatsızlık ve görme kaybı gibi birçok problem oluşmaya başlar. Tip 2 diyabet bu noktaya gelmeden cerrahi tedavi gerçekleştirilmekte ve hasta için kesin çözüm olmaktadır.

    Cerrahi Seçenek Neden Tercih Edilir?

    Tip 2 diyabetin tedavisinde cerrahi seçenek tercih edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü klasik medikal tedavi yöntemleri ve ilaç tedavileri hastalığın iyileşmesine değil hastalığın kontrol altında tutulmasına ve hastanın bu hastalıkla yaşamasına alışmasını sağlar. Ancak cerrahi tedavi için gerekli kriterlere uygun olan hastalara uygulanan cerrahi tedavi ile tip 2 diyabet için kesin sonuçlar alınmaktadır. Aynı zamanda cerrahi tedavi, tip 2 diyabete bağlı ortaya çıkan diğer rahatsızlıkların da iyileşmesinde etkilidir ve bu bağlamda hastaların daha uzun yaşamalarını sağlamaktadır. Pek çok hastalığı da tedavi etmiş olmaktadır.

    Cerrahi Tedavi Kimler İçin Uygundur?

    Cerrahi tedavi her diyabet hastası için uygun değildir. Cerrahi tedavinin olabilmesi için en uygun kişiler tip 2 diyabet hastalarıdır. Ancak yıllardır kişinin tip 2 diyabet hastası olmuş olması sonucu vücuttaki insülin üretimi cerrahi tedavi için yeterli olmayabilir. Bu sebeple cerrahi tedavi öncesi pankreastaki insülin seviyesi ölçülmelidir. İnsülin seviyesine kan tahlili ile bakılmaktadır. Diğer bir yandan ise hastaların kilosu da oldukça önemlidir. Bu bağlamda cerrahi tedavi için hastanın vücut kitle indeksi de uygun olmalıdır. Cerrahi tedaviye uygun olabilmesi için vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olması gereklidir. Ancak klasik medikal tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen ve vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan hastalar da cerrahi tedavi olabilmektedir. Cerrahi tedaviye uygunluk için diğer bir kriter ise tip 2 diyabetin çok ilerlememiş olmasıdır. Tip 2 diyabetin sinsice ilerleyişi insülin rezervleri tükenir ve bunun sonucunda organ ve damar hasarları gibi birçok hasar meydana gelir. İnsülin rezervlerini tükenmeden hastayı fark ederek uygun tedavi ve cerrahi işlemle başarılı sonuçlar elde edilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 27.08.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 27.08.2020 tarihinde onaylandı.