Çocuklar Yazın Neden İshal Olur?
Dahiliye

Çocuklar Yazın Neden İshal Olur?

    Çocuklar Yazın Neden İshal Olur?

    Çocuklar genellikle sıcak yaz aylarında ishal olurlar. Bu soruna ne sebep olur?

    İshal, her yıl milyonlarca insanı etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Bağırsaklarda çok fazla sulu dışkı olduğunda ortaya çıkar. İshalin nedeni çocuğun yaşına göre değişir. Bebeklerde ishale genellikle bakteri veya virüsler neden olur. Daha büyük çocuklarda, gıda alerjileri veya diğer tıbbi problemlerden kaynaklanabilir.

    Çocukların havuz ya da deniz suyunu yutmaları, kirli su ya da kirli su ile yıkanan gıdalar, açıkta satışa sunulan gıdalar, böcekler ya da sineklere temas eden gıdalar, beklemiş, sağlığa uygun koşulda saklanmamış bunun sonucunda bozulmuş gıdaların çocuklar tarafından tüketilmesi sonucu çocuklarda ishal görülebilir.

    Küçük çocuklarda yaz aylarında görülen ishal vakaları doğru tedavi yapılmaması halinde can kaybına dahi neden olabilecek sonuçlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.

    Çocuklarda Yaz İshali Kaç Gün Sürer?

    Çocuklarda yaz ishalleri, genellikle 6-12 ay arasında görülmektedir. Bununla birlikte 0 – 5 yaş arası çocuklarda yine sıklıkla ishal vakaları görülmekte. Bunun nedeni incelendiğinde çocukların bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemesi gösterilebilir. Çocuklarda ishalle birlikte kusma, ateş, kusma, halsizlik, bulantı, karın ağrısı da görülebilir. Çocuklarda görülen yaz ishalleri 3 ile 7 gün içerisinde geçmektedir.

    Sıcak Havada Çocuklar Normalden Fazla Terler

    Terleme, vücudun kendini soğutmanın doğal yollarından biridir. Bununla birlikte, çocuklar aşırı terlediğinde dehidrasyona neden olabilir. Bu, terlemenin vücuttan sıvıyı uzaklaştırması nedeniyle olur. Çocuk kaybettiği sıvıları yerine koymazsa, susuz kalır. Dehidrasyon, çocukların kendilerini yorgun, sinirli ve hatta hasta hissetmelerine neden olabilir.

    Terli Cilt Onları Daha Da Sıcak Hissettirir

    Çocukların yaz aylarında ishal olmasının bir nedeni aşırı terlemedir. Vücutları terleme yoluyla normalde olduğundan daha fazla su kaybeder. Sonuç olarak, sulu kalmaları için daha fazla sıvı içmeleri gerekir.

    Ayrıca Susuz Kaldıkları için Mideleri De Bozulabilir

    İshalin bir başka olası nedeni dehidrasyondur. Dehidrasyon, vücut çok fazla sıvı kaybettiğinde meydana gelir. Bu, çocuklar yeterince sıvı içmediğinde veya çok fazla sıvı tükettiğinde olur. Ve hasta olduklarında vücutları, susuz kalmalarına yardımcı olmak için fazladan mukus üretir.

    Çocuğunuzda ishal varsa, bol su içtiğinden emin olun. Ayrıca meyve suyu, şekerleme, kurabiye ve soda gibi şeker içeriği yüksek yiyecekler vermekten kaçının. Bu yiyecekler onu sadece daha fazla kurutur. Bunun yerine ona sade su, meyve suları ve diğer sağlıklı içecekler verin.

    Ekstra Mukus İshale Neden Olabilir

    Mukus vücuttaki fazla sıvıdır. Bağırsakları kaplayarak ve bakterilerin girmesini engelleyerek korunmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, çok fazla mukus olduğunda ishale yol açabilir.

    Yaz İshali Nasıl Tedavi Edilir

    Çocuklarda yaz ishallerine karşı sıvı elektrolit paketleri ve su takviyesi haricinde çocuğun yaşına göre ayran, pirinç suyu, açık çay, havuç suyu ve çorba gibi gıdalar da tercih edilebilir. Öte yandan beyaz peynir, pirinç, patates, mercimek, yoğurt, tarhana çorbası, tavuk, haşlanmış et, haşlanmış yumurta, balık benzeri enerji verecek gıdalar ve protein de barındıran besinler çocuklara verilebilir.

    Çocuğun İshal Olmaması İçin Önlemler

    Çocukları ishalen korumak için temizliğe oldukça dikkat edilmelidir. Bu kapsamda, çocuğu beslemeden önce, bezini değiştirmeden önce ve tuvaletten sonra eller bol su ve sabuh ile çok iyi dezenfekte edilmelidir. Çocuğa verilen gıdaların beklememiş olması da son derece önemli. Ayrıca biberon gibi kullandığınız malzemeler de kaynatılarak dezenfekte edilmelidir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.08.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.08.2022 tarihinde onaylandı.