COVID-19 Aşısı Vücutta Nasıl Reaksiyon Verir?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

COVID-19 Aşısı Vücutta Nasıl Reaksiyon Verir?

    COVID-19 aşılarının ateş, titreme, yorgunluk ve baş ağrısı gibi yan etkileri bulunur. Ayrıca aşının yapıldığı kolda ağrı veya şişlik de görülebilir.

     

    COVİD-19 aşılarının yan etkilerinin görülmesinin iyi olduğunu savunanlar bağışıklık sisteminizin çalıştığını kanıtı olarak gösteriyor. Peki aşı sonrasında herhangi bir semptom yaşamıyorsanız, bu durum aşının ya da bağışıklık sisteminizin çalışmadığı şeklinde mi yorumlanmalı?

     

    İstatistiklere bakıldığında aşı yaptıranların yüzde 50’sinden fazlasında yan etki görülmediği anlaşılıyor. Ancak aşı yaptıranların yüzde 94’ünün hastalığa karşı korunduğu görülüyor. Bu nedenle COVID-19 aşısının yaptırılmasının ardından herhangi bir semptom görülmese dahi endişelenmeye gerek yoktur.

     

    COVID-19 Aşısından Sonra Vücudumuzda Neler Olur?

     

    Öte yandan, COVID-19 aşısı yapıldıktan sonra vücudumuzda neler olup biter?

    Aşı yaptırarak RNA aşısını aldığınızda, içlerinde mRNA bulunan küçük lipid damlacıkları kol kasınızdaki hücreler aracılığı ile alınır. Hücreler daha sonra sivri bir protein üretir. Bu sebeple vücudunuz kas hücrelerinizin koronavirüs ile  önemli miktarda enfekte olduğunu düşünür. Ardından vücudunuz hücrelerdeki simüle edilmiş enfeksiyonla mücadeleye etmeye çalışır. Yaşadığımız yaşadığı bazı iltihaplanmaların nedeni de budur. Sonrasında COVID-19 başak proteinini (RNA) çoğaltan hücreler, antikor yapan hücrelerle iletişim kurabilen bağışıklık hücreleri tarafından ele geçirilir.

     

    Söz konusu değişim yoluyla SARS-CoV2'ye özgü antikorlar üretilir. Anlattığımız bu süreç adaptif bağışıklık sistemde gerçekleşmektedir. Bağışıklık sisteminiz, bir enfeksiyonu bulan ve ona karşı mücadele veren bir sistemtir esasında. İşte kollarımızda ağrıya, ateşe veya kas ağrılarına sebep olan olan şey budur.

     

    Aşılar gerçek bir enfeksiyon sırasında bu dengesizliği düzeltmeye yardımcı olmaktadır. Böylelikle antikor üretmekte zorlanan insanlar, aşıyı aldıktan sonra onları çok daha etkili hale getirebilmektedirler.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 18.01.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    AlaettinPAHSA
    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Prof. Dr.

    Alaettin PAHSA

    Koru Sincan Hastanesi

    AliÖZÖN
    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Uzm. Dr.

    Ali ÖZÖN

    Koru Ankara Hastanesi