Grip Aşısı
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Grip Aşısı

    Grip Aşısı

    Mevcut grip aşılarından herhangi biri diğerlerine göre tavsiye ediliyor mu?

    2020-2021 grip sezonu için, Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP), inaktif grip dahil olmak üzere alıcının yaşı ve sağlık durumuna uygun herhangi bir lisanslı grip aşısı ile 6 ay ve üzeri herkese yıllık grip (grip) aşısı yapılmasını önermektedir.Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok aşı seçeneği vardır, ancak en önemlisi 6 aylık ve daha büyük tüm insanların her yıl grip aşısı yaptırmasıdır. Hangi aşının sizin için en iyisi olduğuna dair sorularınız varsa, doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız.

    Kimlere Aşı Yapılmamalıdır?

    Farklı influenza (grip) aşılarının farklı yaş gruplarında kullanımı onaylanmıştır. Ek olarak, bazı insan grupları için bazı aşılar önerilmez. Bir kişinin aşılama veya belirli bir aşı ile aşılama için uygunluğunu belirleyebilen faktörler arasında kişinin yaşı, sağlığı (şimdiki ve geçmişi) ve grip aşısı veya bileşenlerine karşı herhangi bir alerji yer alır. 

    Ne zaman aşı yaptırmalıyım?

    Grip mevsimi başlamadan önce sonbaharın başlarında aşı olmayı planlayın. Bununla birlikte, erken aşı yaptırmak (örneğin, Temmuz veya Ağustos aylarında), özellikle yaşlı yetişkinler arasında, grip mevsiminin ilerleyen dönemlerinde grip enfeksiyonuna karşı korumanın azalmasıyla ilişkili olabilir. Aşı, grip mevsimi boyunca, hatta Ocak ayına veya sonrasına kadar sunulmaya devam etmelidir. 

    Grip aşısı gribi önlemek için nasıl çalışır?

    Virüs aşılanmış bir kişiye girdiğinde, antikorlar virüse saldırıp öldürür ve enfeksiyonu önler. Yıllık aşıda bulunan belirli virüs suşlarına karşı antikorlar üretilir.

    Neden her yıl grip aşısına ihtiyacım var?

    İki nedenden dolayı her mevsim bir grip aşısına ihtiyaç vardır. İlk olarak, bir kişinin aşılamaya karşı bağışıklık koruması zamanla azalır, bu nedenle optimum koruma için yıllık bir aşıya ihtiyaç vardır. İkincisi, grip virüsleri sürekli değiştiği için, araştırmaların öne sürdüğü virüslere karşı koruma sağlamak için grip aşıları bir sezondan diğerine güncellenebilir. En iyi koruma için 6 aylık ve daha büyük herkesin her yıl aşı olması gerekir.

    Grip aşısı ne tür bir koruma sağlar?

    Grip aşısının sizi gripten korumak için ne kadar iyi çalıştığı değişebilir. Grip aşısı genellikle 65 yaşın altındaki kişilerde daha etkilidir. Bazı yaşlı insanlar ve belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler, grip aşısı olduktan sonra daha az bağışıklık geliştirebilirler.Geçmiş çalışmaların incelemeleri, grip aşısının 18 ila 64 yaş arasındaki sağlıklı yetişkinler için yaklaşık%50 ila%60 etkili olduğunu bulmuştur. Aşı bazen daha az etkili olabilir.Aşı gribi tamamen engellemese bile, hastalığınızın şiddetini azaltabilir ve hastanede kalmayı gerektiren ciddi komplikasyon ve ciddi hastalık riskini azaltabilir.

    Grip aşısı sizi COVID-19 kapmaktan korumaz. Bununla birlikte, bu sezon grip aşısı yaptırmak özellikle önemlidir çünkü 2019 grip ve koronavirüs hastalığı (COVID-19) benzer semptomlara neden olur. Grip aşısı, COVID-19'un neden olduğu semptomlarla karıştırılabilecek semptomları azaltabilir. 

    Grip aşısı olmadan grip riskimi azaltabilir miyim?

    Grip aşısı, gribe karşı en iyi savunmanızdır, ancak kendinizi gripten ve COVID-19 dahil diğer virüslerden korumaya yardımcı olmak için atabileceğiniz ek adımlar vardır. Bu adımlar şunları içerir:

    • Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla sık sık ve iyice yıkayın.
    • Sabun ve su yoksa ellerinizde alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
    • Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmaktan kaçının.
    • Grip bölgenizde yayılırken kalabalıktan kaçının.
    • Hasta olan başkalarıyla yakın temastan kaçının.
    • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı bir mendille veya dirseğinizle kapatın ve sonra ellerinizi yıkayın.
    • Sayaçlar, ışık düğmeleri veya kapı kolları gibi yaygın olarak dokunulan yüzeyleri düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin. Bu, enfeksiyonun üzerinde virüs bulunan bir yüzeye ve ardından yüzünüze temas etmesini önlemeye yardımcı olabilir.
    • İyi sağlık alışkanlıkları uygulayın. Düzenli egzersiz yapın, yeterince uyuyun, bol sıvı alın, sağlıklı beslenin ve stresinizi yönetin.

    Gripten hastalanırsanız, evde ve başkalarından uzakta kalarak gribin yayılmasını önlemede yardımcı olabilirsiniz. Ateşiniz en az 24 saat geçene kadar evde kalmaya devam edin.

    COVID-19 salgını sırasında hem COVID-19 hem de grip aynı anda yayılıyor olabilir. Yerel sağlık departmanınız ve CDC , COVID-19 veya grip riskinizi azaltmak için sosyal mesafeyi uygulamak ve eviniz dışındaki herkesten 6 fit (2 metre) uzakta tutmak gibi ek önlemler önerebilir . Ayrıca, özellikle mesafeyi korumak zor olduğunda, halka açıkken bir bez yüz maskesi takmanız gerekebilir.Grip aşısı yaptırmak, grip ve komplikasyonları riskinizi azaltabilir ve bu önlemleri almak sizi grip veya diğer solunum yolu hastalıklarından korumaya yardımcı olabilir.

    Grip aşısı

    Grip aşısındaki virüsler öldürülür (etkisiz hale getirilir), bu nedenle grip aşısından grip olamazsınız. Oluşabilecek bazı küçük yan etkiler şunlardır:

    • Enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve / veya şişme
    • Baş ağrısı (düşük dereceli)
    • Ateş
    • Kas ağrıları
    • Mide bulantısı
    • Yorgunluk

    Burun spreyi: Burun spreyi aşısındaki virüsler zayıflar ve genellikle grip hastalığıyla ilişkili ciddi semptomlara neden olmaz. Çocuklarda burun spreyinin yan etkileri şunları içerebilir:

    • Burun akması
    • Hırıltı
    • Baş ağrısı
    • Kusma
    • Kas ağrıları
    • Ateş (düşük dereceli)

    Yetişkinlerde, burun spreyi aşısının yan etkileri şunları içerebilir:

    • Burun akması
    • Baş ağrısı
    • Boğaz ağrısı
    • Öksürük

    Bu sorunlar ortaya çıkarsa, aşılamadan hemen sonra başlar ve genellikle hafif ve kısa ömürlüdür. Diğer enjeksiyonlar gibi grip aşısı da bazen bayılmaya neden olabilir. Baş dönmesi hissederseniz veya görme değişiklikleri veya kulaklarda çınlama hissederseniz, sağlayıcınıza söyleyin. Her ilaçta olduğu gibi, bir aşının da ciddi bir alerjik reaksiyona, başka ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olma ihtimali çok düşüktür. 

    Grip aşısı nasıl etki eder?

    Yıllık grip aşısı yaptırmak, gribi önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. Aşı, vücudunuzun çeşitli influenza virüs suşlarına karşı antikor geliştirmesine neden olur.İnfluenza virüsünün birçok türü mevcuttur. Sürekli değişiyorlar ve değişiyorlar.Mevsimsel grip aşısı, araştırmaların öne sürdüğü üç virüs suşuna ayak uydurmak için her yıl değiştiriliyor. Güvende kalmak için her yıl yeni bir aşı almanız gerekir. Yılın herhangi bir noktasında grip olabilirsiniz, ancak sonbahar ve kış aylarında grip mevsimi ortaya çıkar. Enfeksiyonlar Kasım ve Mart ayları arasında zirve yapma eğilimindedir. Grip mevsimi başlamadan önce sonbaharın başlarında aşı olmak iyi bir fikirdir.Grip aşısını aşı veya enjeksiyon olarak alabilirsiniz. Burun spreyi seçeneği de mevcuttur.

    Grip aşısına kimin ihtiyacı var?

    Grip aşısından herkes yararlanabilir, ancak belirli gruplardaki insanlar için çok önemlidir. Grip olmak, özellikle yüksek risk grubundaysanız sizi ikincil enfeksiyonlar ve ciddi komplikasyonlar riskine sokar. Olası komplikasyonlar şunları içerir:

    Çok gençlerin gripten kaynaklanan komplikasyon geliştirme şansı daha yüksektir. Grip aşıları konusunda güncel kalmaları onlar için önemlidir. Aşağıdaki durumlarda grip aşısını öncelik haline getirmek de önemlidir:

    • 65 yaş ve üstü
    • Bir bakım evinde veya yardımlı bakım tesisinde yaşamak
    • Diyabet , astım , kalp hastalığı veya HIV gibi kronik bir sağlık sorununuz varsa
    • Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak
    • Hasta olan kişilere maruz kalabilecek bir sağlık çalışanıysanız

    Hamile kadın

    Hamile kadınlar, hamileliğin hangi aşamasında olurlarsa olsunlar aşı olmalıdır. Hamileyseniz, kalbinizdeki, akciğerlerinizdeki ve bağışıklık sisteminizdeki değişiklikler, grip semptomlarını sizin ve gelişmekte olan fetüsünüz için daha tehlikeli hale getirir.Diğer endişelerin yanı sıra, grip olmak erken doğum ve doğum riskinizi artırır. Grip aşısı olmak, doğumdan sonra bile sizi ve doğmamış bebeğinizi korumaya yardımcı olacaktır.Grip aşılarında kullanılan cıva bazlı bir koruyucu olan timerosal konusunda endişeleriniz varsa, koruyucu içermeyen bir aşı talep edebilirsiniz.

    Emziren kadınlar

    Emziriyorsanız, kendinizi korumak ve bebeğinize koruyucu antikorlar geçirmek için bir grip aşısı da yaptırmalısınız. Bu, bebeğinizin grip olma şansını düşürecektir.Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra güvenli bir şekilde aşı yapılabilir.

     

    Grip aşısının faydaları nelerdir?

    • Grip önleme

    Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, grip aşısı almak en etkili yol, güvenilirkaynak kendinizi gripten korumak içindir.

    • Daha az hasta hissetmek

    Aşı olduktan sonra hala grip olmak mümkündür. Gripten hastalanırsanız, aşı yaptırırsanız belirtileriniz daha hafif olabilir .

    • Belirli kişiler için daha düşük hastaneye yatma veya komplikasyon riski

    İnfluenza aşılamasının, bazı gruplarda influenza ile ilişkili komplikasyon veya hastaneye yatış riskinin daha düşük olmasına yol açtığı gösterilmiştir. İçerirler:

    • Daha eski yetişkinler
    • Hamile kadınlar ve onlarınbebekler
    • Çocuklar
    • Kronik rahatsızlıkları olan kişiler diyabet, kronik akciğer hastalığı ve kalp-damar hastalığı

     

    Topluluk içinde koruma

    Aşılama yoluyla kendinizi gripten koruduğunuzda, aşı olamayanları da gribe yakalanmaktan korursunuz. Bu aşı olmak için çok genç olanları içerir. Buna sürü bağışıklığı denir ve çok önemlidir.

    Grip aşısı bebekler için güvenli midir?

    6 aylıktan büyük çocuklara grip aşısı yapılmasını önerir. 6 aylıktan küçük çocuklar aşı yapılamayacak kadar küçüktür.Bebeklerde grip aşısının yan etkileri yetişkinlerdekine benzer. Şunları içerebilirler:

    • Düşük dereceli ateş
    • Kas ağrıları
    • Enjeksiyon yerinde ağrı

    6 ay ile 8 yaş arasındaki bazı çocukların iki doza ihtiyacı olabilir. Çocuğunuzun doktoruna çocuğunuzun kaç doza ihtiyacı olduğunu sorun.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 30.10.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     
    AlaettinPAHSA
    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Prof. Dr.

    Alaettin PAHSA

    Koru Sincan Hastanesi

    AliÖZÖN
    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Uzm. Dr.

    Ali ÖZÖN

    Koru Ankara Hastanesi