Vücut İnflamasyonu (Enflamasyon) Nedir?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Vücut İnflamasyonu (Enflamasyon) Nedir?

     

    Vücut inflamasyonu mikroplara, ölü hücrelere ve zararlı maddelere karşı bağışıklık sisteminin kullandığı önemli savunma yöntemidir. Yaraların veya hasarların iyileşme süreci inflamasyon (enflamasyon) oluşumu ile başlamaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin sağlıklı dokulara karşı antikor üretmesi sonucunda ortaya çıkan otoimmün hastalıklar artrit (eklem iltihabı) ve inflamatuar bağırsak rahatsızlığına neden olabilir.

    Vücut inflamasyonu akut ve kronik olmak üzere 2 farklı şekilde ortaya çıkabilir. Akut iflamasyonda belirtiler 2 haftadan az olarak hızlıca gelişir. Kronik inflamasyonda belirtiler 6 haftadan uzun olarak yavaşça gelişir. İltihap; travmalar, zararlı kimyasallar ya da bulaşıcı hastalıklar sonucunda vücutta oluşan durumdur. Yaraların iyileşmesi ve enfeksiyon hastalıklarının kontrolü için çok önemlidir.

    Vücut İnflamasyonu (Enflamasyon) Tanısı ve Teşhisi 

    İnflamasyon tanısı için spesifik laboratuvar ölçüm yöntemi yoktur. Vücutta iltihap gelişimi sonrası biyomarkerı olan maddelerin kan dolaşım seviyesi artar. Alanında uzman olan doktor bu bilgiler ile çıkarımda bulunur.  Hastada tespit edilen bulgular ve semptomlar sonucunda manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya X-Ray gibi radyolojik tetkikler yapılabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı şüphesi olan kişilerde sindirim kanalının endoskopi ve kolonoskopi ile detaylı şekilde incelenir.

    İnflamasyon teşhisi yapılırken C-Reaktif proteininin değerleri oldukça önemlidir. Obez, ileri yaşlı ya da kanser hastası olan kişilerde CRP seviyesi yüksek tespit edilebilir. CRP seviyesinin fazla olması ile hastanın vücudunda akut ve kronik inflamasyon (enflamasyon) artar. Serum Protein Elektroforezi kronik inflamasyon (enflamasyon) için oldukça etkili tanı aracıdır. Kanın sıvı kısmında bulunan proteinlerin seviyeleri incelenerek iltihaplanma durumları hakkında çıkarımlar sağlanır.

    Eritrosit Sedimentasyon (ESR) testi yapılarak kırmızı kan hücrelerinin çökme hızları değerlendirilir. Eritrosit Sedimentasyon (ESR) hastanın durumunun takibi için oldukça önemlidir. Vücut inflamasyonu (enflamasyon) oluşumu ile TNF, IL-1, IL-6, IL-8 düzeyleri yükselebilir. Bulgular ve semptomlar kronik inflamasyonun takibinde çok değerlidir. 

    Vücut İnflamasyonu (Enflamasyon) Nasıl Tedavi Edilir? 

    İnflamasyon tedavisi son 10 yılda yapılan çalışmalar kişinin yaşam tarzının inflamasyona etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Yüksek CRP düzeyine sahip olanların sağlıksız beslenme ve kan şekerinin seviyesi alışkanlıkları çalışmaları destekler. Böyle kişilerde obezite ve hipertansiyon gibi diğer sağlık problemleri olma olasılığı artar.

    Beslenme ve yaşam tarzı ile ilgili yapılan değişiklikler kronik inflamasyon (enflamasyon) hastalığının olumlu şekilde etkiler. Vücutta iltihaplanma sürecini azaltmak için kilo vermek çok önemlidir. Vitaminli mineralli diyetler uygulamak ve sebze, meyve gibi lifli gıdalar tüketmek gerekir. Doymuş yağ ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak vücut inflamasyonu baskılanır.

    Vücut İnflamasyonu (Enflamasyon) Belirtileri Nelerdir?

    İnflamasyon belirtileri arasında ağrı, ödem, ısı artışı, kızarıklık veya fonksiyon kaybı gibi durumlar bulunmaktadır. Uzun süre devam eden iltihaplar, kronik inflamasyon; daha az belirtileri daha az fark edilen iltihaplar, akut inflamasyon (enflamasyon) sınıfındadır. Ateş, halsizlik, karın ve göğüs ağrısı, ağız yarası, cilt döküntüsü, karın ağrısı ve göğüs ağrısı kronik inflamasyon (enflamasyon) semptomları arasındadır. Belirtiler orta ya da ciddi şekilde ve aylar veya yıllar gibi uzun zamanlar devam edebilir.

    • Vücutta kas ve eklem ağrıları
    • Kronik halsizlik ve uykusuzluk
    • İstek dışında kilo alma ve verme
    • Çok sık yaşanan enfeksiyon hastalıkları
    • Depresyon, kaygı bozukluğu ve duygudurum rahatsızlıkları
    • Reflü, kabızlık ve diyare (ishal) gibi sindirim sistemi problemleri

    Bağırsaklar ve sindirim sistemi vücut inflamasyonu olan hastalarda ishal, şişkinlik, kramplar, kilo kaybı, karın ağrısı, anemi (kansızlık) ya da 

    kanamalı ülser (yara) semptomları ortaya çıkabilir.

    Vücut İnflamasyonuna (Enflamasyon) Hangi Gıdalar Neden Olur?

    İnflamasyon nedenleri arasında kişinin beslenme düzeni ve alışkanlıkları oldukça önemlidir. Alkol, gazlı içecekler, işlenmiş et ürünleri ve kızarmış yiyecekler gibi zararlı gıdalar vücut iltihaplarına neden olmaktadır. Meyveler, sebzeler, baklagiller, kuruyemişler ve kepekli tahıllar ile sağlık beslenerek iltihap oluşumunu önleyebilirsiniz.

    Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 16.08.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    AlaettinPAHSA
    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Prof. Dr.

    Alaettin PAHSA

    Koru Sincan Hastanesi

    AliÖZÖN
    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Uzm. Dr.

    Ali ÖZÖN

    Koru Ankara Hastanesi