Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? 6 Önemli Belirti!
Kadın Hast. ve Doğum

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? 6 Önemli Belirti!

    Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? 6 Önemli Belirti!

    Kadınlarda en sık görülen kanser türlerine bakıldığında ilk sıralarda rahim kanseri yer almaktadır. Rahim ya da tıptaki adı ile uterus kadınlar için en önemli üreme organlarından biridir. Rahim, en uç kısmında rahim ağzı adı verilen ve her iki yanında da yumurtalıklara doğru uzanan kısımları bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir. Ancak rahim bundan çok daha fazlasıdır. Çünkü rahim sperm tarafından döllenmiş yumurtanın yani oluşan embriyonun yerleştiği ve geliştiği üreme organıdır. Yani gebeliğin oluşmasıyla birlikte bebek anne rahminde gelişir, büyür ve doğum anına kadar rahim içerisindedir.

    Önemli üreme organlarından biri olan rahimde en sık görülen hastalıkları rahim sarkması ile iyi veya kötü huylu olarak oluşan tümörlerdir. Rahim içerisinde oluşan tümörlerden kötü huylu olanlar rahim kanseri ya da uterus kanseri olarak tanımlanırlar.

    Rahim kanseri, endometrium kanseri ve serviks kanseri olarak iki farklı şekilde görülebilmektedir. Endometrium kanseri, rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakasında oluştuğu için bu ismi almaktadır. Endometrium tabakası gebelik döneminde kalınlaşan ve bu sayede döllenmiş yumurtanın rahim içerisine tutunabilmesini sağlayan bir doku tabakasıdır. Endometrium tabakasının yumurtalama döneminde kalınlaşması sırasında endometrium hücreleri kontrolsüz olarak çoğalarak bu bölgede tümör oluşumuna neden olabilmektedir. Bu kötü huylu tümörler sonucunda ise rahim kanseri çeşitlerinden biri olan endometrium kanseri ortaya çıkar.

    Bir diğer rahim kanseri çeşidi ise son zamanlarda özellikle aşısı ile gündeme gelen serviks yani rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanserine neden olan ise rahim ağzına temas eden Human Papilloma Virusüdür. Bu virüs hücrenin yapısını bozarak kanser oluşumuna neden olur.

    Rahim kanserinin erken evrelerinde hiçbir belirti göstermeyen ya da risk faktörü yüksek olmayan kadınlarda kanseri tespit edebilmek için herhangi bir tarama yöntemi bulunmamaktadır. Ancak bunun yanı sıra düzenli kontroller ve bazı önemli belirtiler sayesinde rahim kanseri fark edilebilmektedir.          

    Yazımızda rahim kanserine bağlı olarak görülen en önemli 6 belirti hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

    Vajinal Kanamalar

    Rahim kanseri belirtilere bakıldığında en sık rastlanan ve en çok dikkat çeken belirtilerden biri vajinal kanamalardır. Kadınlarda da regl kanaması olarak bilinen ve 21-35 günlük belirli bir döngü halinde görülen kanamalar normal olarak kabul edilir. Ayrıca regl kanamalarının süresi 2 ila 7 gün olarak kabul edilmektedir. Her kadının sahip olduğu bu döngü dışında görülen kanamalar ise regl döneminden bağımsız olarak görüldüğü için anormal rahim kanaması ya da anormal vajinal kanamalar olarak tanımlanır. Regl döneminden bağımsız olarak görülen bu kanamalar üreme sistemi ile ilgili birçok hastalığın belirtisi olarak kabul edilebilmektedir. En çok görüldüğü durumlar ise; üreme sistemlerinde oluşan anatomik değişiklikler ve ovülasyon yani yumurtlama problemleridir. Anormal vajinal kanamalar miktarı, rengi, kıvamı ya da kokusu ne olursa olsun mutlaka dikkate alınmalıdır.

    Menopoz Sonrası Kanama

    Rahim kanseri tanısı konmuş kadınlar ile ilgili yapılan araştırmalar göre tanı konmuş kadınların yaklaşık %90’ında menopoz sonrası kanama görülmektedir. Bu yüzden menopoz sonrası görülen kanamalar genellikle rahim kanserinin en önemli belirtilerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Menopoz, kadınlarda genellikle 45 ile 55 yaşları arasında görülen yumurtlamanın bittiği ve buna bağlı olarak da regl kanamalarını sona erdiği doğal bir süreçtir. Menopoz sonrası görülen kanamalarda, son regl kanaması döneminden sonra geçen ilk bir yılda görülen kanamalar menopoza giren kadınların %10’unda görülmektedir. Bu kanamanın miktarı ya da sıklığı her ne olursa olsun anormal olarak kabul edilir. Herhangi bir hastalığın habercisi olduğu göz önüne alınarak mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir. Menopoz sonrası kanamaların %80’i her ne kadar iyi huylu tümörlerden yüzünden meydana gelmiş olsa da rahim kanserinin en önemli belirtilerden biri olduğu unutulmamalıdır.

    Anormal Görülen Akıntı

    Vajinayı ve üreme sisteminin sahip olduğu florayı korumak ya da temiz tutmak için vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıya vajinal akıntı adı verilmektedir. Vajinal akıntı aslında her kadında görülen ve oldukça normal bir durumdur. Ancak görülen akıntının rengi ve kıvamı rahim ve vajinanın sağlığı hakkında bilgi vermesi açısından oldukça önemlidir. Vajinal akıntılar genellikle akıntının rengine ve kıvamının yoğunluğuna göre çeşitli hastalıkların belirtisi olarak değerlendirilir. Bazı akıntı türleri normal kabul edilirken bazı akıntı çeşitleri ise mutlaka araştırılması ve nedeni bulunması gereken bir hastalığın belirtisi olabilir. Vajinal akıntı çeşitlerine bakıldığında;

    • Beyaz renkli akıntı,
    • Berrak ve akışkan akıntı,
    • Berrak ve mukus benzeri akıntı,
    • Kahverengi ve kanlı akıntı,
    • Sarı ve yeşil akıntı.

    Çeşitleri olduğu görülmektedir. Rahim kanseri çeşitlerinden biri olan rahim ağzı kanserinde rahatsız edici kokuya sahip, kanlı ve kahverengi anormal bir akıntı belirti olarak görülmektedir.

    Pelvik Ağrı

    Pelvik ağrı, pelvik bölgede yani göbeğin alt kısmında bulunan bölgede oluşan ağrıları tanımlaman için kullanılan bir terimdir. Pelvik bölgede rahim, vajina, yumurtalıklar, anüs, kalın bağırsağın alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur. Bu yüzden pelvik ağır bu bölgede bulunan bütün bu kısımlara bağlı olarak gelişen rahatsızlıklarda görülebilmektedir. Ayrıca yine buna bağlı olarak oluşan pelvik ağrının farklı birçok nedeni olabilmektedir. Pelvik ağrının belirti olarak değerlendirilebilmesi için pelvik ağrıya eşlik eden diğer belirtiler de değerlendirilmeye alınır. Rahim kanseri için belirti olarak kabul edilmesi için anormal vajinal kanama, anormal vajinal akıntı gibi diğer belirtilerle beraber değerlendirilir. Rahim kanserinden dolayı oluşan pelvik ağrılar oldukça şiddetli olabilmektedir.

    Regl Arasında Kanama

    Kadınlarda düzenli olarak görülen regl kanamaları normaldir ve üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştığının göstergesidir. Regl kanamalarının süresi, miktarı ya da yoğunluğu her kadında farklılıklar gösterse de regl döngüsü her kadın için aynıdır. Yani her kadın 21 veya 24 günde bir 2 ile 7 gün arasında regl kanaması dönemi yaşar. Kadınlarda görülen kanamanın normal kabul edilmemesi için iki regl kanaması arasında oluşması yeterlidir. Beklenmeyen ve regl dönemi dışında oluşan bu kanamalar üreme sistemi ile ilgili oluşan hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Rahim kanseri de bu hastalıklar arasında yer almaktadır.

    Cinsel İlişki Sırasında Ağrı

    Cinsel ilişki sırasında görülen ağrılar, ağrılı cinsel ilişki olarak tanımlanmaktadır. Ağrılı cinsel ilişki ise cinsel birliktelik esnasında kadının vajina bölgesinde veya daha derin kasık ve pelvik bölgesinde ağrı, acı ve yanma hissetmesidir. Kadınların çoğunda ağrılı cinsel ilişki göz ardı edilen belirtiler arasında yer almaktadır. Ancak cinsel ilişki sırasında ulaşan ağrılar herhangi bir hastalığın belirtisi olabileceği için mutlaka araştırılması gerekmektedir. Çünkü özellikle üreme bölgesinde meydana gelen birçok hastalığın belirtisi olarak görülebilmektedir. Bu hastalıklardan biri de rahim kanseridir.

    Sizin için hazırladığımız yazımızda rahim kanseri belirtileri nelerdir ve 6 önemli belirti olan vajinal kanamalar, menopoz sonrası kanama, anormal görünen akıntı, pelvik ağrı, regl arasında kanama ve cinsel ilişki sırasında ağrı konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Rahim kanseri ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne muayene olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 30.04.2022 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 30.04.2022 tarihinde yazıldı.