Servikal Serklaj Nedir?
Kadın Hast. ve Doğum

Servikal Serklaj Nedir?

    Servikal serklaj sağlıklı bir hamilelik süreci için oldukça önemli olan rahim ağzının, doğru formda kalabilmesini sağlamak amacıyla dikiş atılması işlemine verilen isimdir. Tıbbi ismiyle, serviks; rahimin, vajina ile birleşim noktası olarak düşünülebilir. Sağlıklı bir hamilelik süreci ve ideal bir şekilde gerçekleşecek doğum için tüm detayların birbiriyle uyum içinde kalmasını sağlamak hekimlerin doğru müdahaleleriyle mümkün olmaktadır. Bu müdahalelerin başında gelen işlemlerden biri de rahim ağzının kapalı kalmasını sağlayarak, hamileliğin güvenli şekilde ilerlemesine yardımcı olan rahim ağzının dikilmesi işlemidir. Bu işlemin doğru bir şekilde yapılması ve doğru tedavi süreçlerinin yürütülmesi, anne adayının ve bebeğin sağlığını koruması için oldukça önemlidir. Bu nedenle doğru ve detaylı bir şekilde tedavi süreçlerinin programlanması oldukça önemlidir.

    Servikal Serklaj Süreci Nasıl İşler ?

    Serklaj işleminin planlanması hekim tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle hangi durumda işlemin uygulanacağı ya da işlemin nasıl bir süreç içerisinde yürütüleceğiyle ilgili detaylı bilgiyi hekiminizle programlamanız olumlu sonuçlara ulaşmak için oldukça önemlidir. Servikal serklaj, hamileliğin doğru bir şekilde tamamlanması için iyi şekilde anlaşılmalıdır. Hekim tarafından düzenli olarak yürütülen kontrolleriniz sonrasında hekiminiz tarafından fark edilen anomaliler ya da çoğul gebelik durumundaki riskler doğrultusunda kararlar verilebilir. Bu gibi durumlarda gebelik süreçlerinde yaşanacak çocuk düşmeleri ya da erken doğum risklerini ciddi oranda azaltan bir işlem olması dolayısıyla olumlu bir işlem olarak kabul edilmektedir. Erken bebek kayıplarını engellemek için bu tedavinin doğru şekilde yapıldığından emin olmanız gerekmektedir.

    Servikal Serklaj İşlemleri Hekim Kontrolünde Yürütülmelidir

    Önleyici bir işlem olması sebebiyle çoğu kadın doğum uzmanı hekim tarafından avantajlı kabul edilen serklaj işleminin uygulama süreçleri konusunda tam olarak bir uzlaşma oluşmaması işlemin uygulama tarzında bir netlik oluşmamasına neden olmaktadır. Bu durum nedeniyle, tüm süreçlerin hekim gözetiminde yürütülmesi gerekir.

    Servikal serklaj nedir? Konusunda araştırma yapan anne adaylarının da bu konuda hekimlerinin direktiflerine uyması ve kontrollerini aksatmaması gerekir. Tüm bu kontrol süreçlerine ek olarak, anne adayının hekim önerilerine uyarak yaşam tarzında değişiklikler yapabilecek durumda olması sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için oldukça önemlidir.

    Servikal Serklaj Uygulama Kararı Neye Göre Verilmelidir?

    Serklaj uygulamasının kararı hekim tarafından verilmektedir. Bu karar verilirken, anne adayının düzenli muayenelerinde ya da acil durumlarda karşılaşılan problemler göz önüne alınabileceği gibi herhangi bir anormallik de bu işlemin uygulama kararı alınması için incelemelerin yapılmasını gerektirebilir. Bu nedenle hamilelik öncesi ve hamilelik sürecinde hekim ziyaretlerini aksatmamak sağlıklı bir doğum için ciddi önem arz etmektedir.

    Servikal Serklaj hangi durumlarda uygulanır?

    Öyküye Dayalı Serklaj

    Spontan ikinci trimester gebelik kaybı, erken doğum gibi riskleri arttıran veya jinekolojik faktörlerin doğru bir şekilde tetkik edilmesi sonucunda uygulama kararı alınır. Bu tip bir uygulamanın kararının en uygun şekilde alınması için ideal süreç 12 – 14. haftalar arasıdır.

    Ultrasona Dayalı Serklaj

    Transvajinal ultrasongrafi incelemesinde, rahim ağzında kısalma tespit edilen kişiler için uygulama kararı alınır. Bu uygulamanın uygulanması için ideal süreçler genel olarak gebeliğin 14 – 24. haftalar arasındadır.

    Acil Serklaj

    En problemli dönemlerde yapılan işlem olması nedeniyle, oldukça riskli bir eylemdir. Yine de gebeliğin sağlıklı şekilde tamamlanmasını sağlamak için bu işlemin hekim gözetiminde ve doğru şekilde incelenmesi için muayene oldukça önemlidir. Vajinal akıntı, kanama, ya da alt bölgede baskı hissi olması durumlarında, spekulum ya da fiziksel muayene ile tespit edilen rahim ağzı açıklığı durumlarında uygulanır.

    Servikal Serklaj Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

    Serklaj işlemi, hastanın durumu ya da gebelik dönemine bağlı olarak farklı şekilde uygulama tiplerinde bulunur.  Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağı ise hekim tarafından yapılan muayeneler doğrultusunda kararlaştırılır. Doğru yöntemin karar verilmesi için, anne adayının sağlığını en az derecede etkileyecek adımların atılması ve tedavinin doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir.

    Transvajinal Serklaj (McDonald)

    Mesane mobilizasyonuna gerek kalmadan yapılan bir işlemdir. Servikovajinal bileşkeye uygulanır.

    Yüksek Transvajinal Serklaj (Shirodkar)

    Mesane mobilizasyonu işleminin hemen sonrasında kardinal ligamentlerin üst kısmına uygulanmaktadır.

    Transabdominal Serklaj

    Açık veya laparoskopik yöntemle servikoistmik bölgeye uygulanır.

    Öyküye Dayalı Serklaj

    Servikal serklaj konusunda oldukça önemli bir detay olan öyküye dayalı serklaj, birçok farklı kritere göre değerlendirilerek karar verilmektedir. Üç veya daha fazla sayıda erken doğumu ya da ikinci trimester kaybı olan hastalara yönetilmektedir. Bu durum dışındaki hastalar için uygulanması tavsiye edilmemektedir. Rahim ağzının doğumdan önce ağrısız açılması veya su gelmesi durumları gibi önceki kötü obsterik öykü veya rahim ağzına uygulanmış önceki cerrahi işlemler öyküye dayalı serklaj işlemi uygulamasında yardımcı değildir. İkinci trimester gebelik kaybı veya erken doğum öyküsüne sahip anne adaylarında, uygulanması konusunda hekim incelemesi ve kararı oldukça önemlidir.

    Ultrasona Dayalı Serklaj

    Tekil gebeliği olan, geçmişinde erken doğum öyküsü ya da ikinci trimester gebelik kaybı yaşamayan anne adaylarında dahi rastlantısal olarak karşılaşılabilir. Servikal serklaj nedir? sorusuna yanıt olarak gerekli uygulama için gerekli koşulların sağlanmasının önemi oldukça yüksektir. Bu durumlarda da rahim ağzı uzunluğu 25mm altında ise bu işlemin uygulanması önerilmemektedir. Tekil gebeliği olan anne adaylarında, trimester dönemde kayıp yaşanmış ise 25mm altında rahim ağzı uzunluğu mevcut ise 24. gebelik haftasından önce ultrasona dayalı serklaj işlemi uygulaması önerilmektedir.

    Servikal Serklaj Sonrası Muayene Süreçleri Nelerdir?

    Serklaj uygulaması yapılan hastalarda sürekli kontrol ve muayenelerin yapılması sağlanmaktadır. Anne adayının enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalmaması için aralıklı olarak uzun etkili antibiyotik uygulanır. Rahim kasılması problemi yaşanmaması için de kas gevşeticiler uygulanmaktadır. Serklaj kayma riskine karşı da düzenli olarak ultrason ile kontrollerin yapılması önemlidir. Servikal serklaj işlemin doğru şekilde uygulanması ve süreçlerin yürütülmesi de oldukça önemlidir. İşlem sonrası kanama ve dikiş açılması problemleriyle karşılaşmamak için anne adayının dikkatli olması gerekmektedir. Anne adayının sağlığı ve doğum sürecinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için muayene süreçlerinde hekim gözetiminin önemi oldukça yüksektir.

    Servikal Serklaj Dikişleri Ne Zaman Alınmalıdır?

    Doğum başladığında, serklaj dikişleri rahim ağzını tahrip edebilme riski taşır. Bu nedenle, doğum başlamadan, dikişlerin alınması gerekmektedir. Doğum, dikişler alınır alınmaz başlamamaktadır. Yine de sağlıklı bir gebelik için dikişlerin 37. haftadan sonra alınması gerekmektedir. Serklaj dikişleri alındıktan sonra anne adayı kontrolleri aksatmamak koşuluyla eve gönderilir. Planlı sezaryen düşünülüyorsa, sezaryen işleminden birkaç hafta önce alınabilmektedir. Serklajlı bir gebelikte, riskli durumlara karşın; su gelmesi durumunda ise dikişlerin doğumdan hemen önce alınması oldukça önemlidir.

    Servikal Serklaj Sağlıklı Doğum İmkanı Sağlıyor

    Bu dikişlerin doğumdan önce alınmaması ya da su geldikten sonra en kısa süre içinde alınmaması anne ve bebek için enfeksiyon riskini de beraberinde getirmektedir. Serklajlı bir hastanın beklenenden önce doğum sancıları ve ağrılarıyla karşılaşması durumunda dikişler alınmaktadır. Ağrılı rahim kasılmaları ve kanama durumları görüldüğü durumda da doğum başladığı görülüyor ise dikişlerin alınması oldukça önemlidir. Dikişlerin doğru bir şekilde alınmaması, enfeksiyon riskini ciddi derecede yükselteceğinden, dikiş alınması işleminin doğru zamanda yapılmasına dikkat edilmelidir. Dikişlerin alınma durumu da annenin sağlığının korunması konusunda oldukça önemli bir durumdur. Bu detaylara dikkat edildiğinde serklaj işlemi tamamıyla sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmektedir. Anne ve bebek için en sağlıklı şekilde doğum imkanı sağlayan bu durumun gerçekleştirilmesi için hekim – hasta koordinasyonunun sağlanması oldukça önemli bir durumdur.

    Serklajın Sakıncalı Olduğu Durumlar Nelerdir?

    Serklajın doğru zamanda ve hastanın durumuna en uygun şekilde uygulanması gerekmektedir. Gebeliğin en sağlıklı şekilde ilerlemesi için hekim tarafından sürekli olarak kontroller ve detaylı incelemelerin yapılması gerekir. Uzman hekim görüşleri bu konuda oldukça önemli olsa da belli koşullarda bu işlemin yapılması riskli bir durumdur. Servikal serklaj nedir? Bu işlemin yapılmasının riskli olduğu durumlar nelerdir? Sorularının yanıtını arayanlar için şu şekilde bir listeleme yapılabilir;

    • Doğum aktif olarak başlamış durumdayken,

    • Rahim içinden düzenli kanama gözlemleniyorsa,
    • Amniyon kesesinde iltihap bulunması durumunda,
    • Su kesesinin açıldığı durumlarda,
    • Yaşam ile ilişkili olmayan fetal anomali durumunda,
    • Fetusun canlı olmadığı durumlarda sakıncalı olabilir.

    Yukarıdaki listede de görülebileceği üzere, hekimlerin bu detayları doğru şekilde gözlemleyerek, işlem kararını alması oldukça önemlidir. Serklaj işleminin bu tarz durumlarda yapılması, anne sağlığı için ciddi problemlere neden olmaktadır. Hayatını kaybetme riski de bu durumlarda karşılaşılan komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle uygulamaya karar verilmeden önce oldukça dikkatli olunması gerekmektedir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."