Kolposkopi Yöntemi ile İlgili 5 Önemli Bilgi
Kadın Hast. ve Doğum

Kolposkopi Yöntemi ile İlgili 5 Önemli Bilgi

    Kolposkopi Yöntemi ile İlgili 5 Önemli Bilgi

    Teknoloji alanında her geçen yaşanan gelişmeler modern tıp alanında da oldukça önemli gelişmelere meydana gelmesini sağlamaktadır. Teknoloji ve yapay zeka sayesinde gerçekleştirirken teknolojik aletler sayesinde birçok tıbbi uygulama çok daha hızlı ve güvenilir bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca bu teknolojik tıbbi araçlar sayesinde pek çok sağlık sorunu için detaylıca yapılan taramalar sayesinde daha etkili ve doğru tanılar konmaktadır. Böylece tedavi yöntemleri çok daha etkili ve sonuca yönelik uygulanabilmektedir.

    Günümüzde modern tıp alanında yaşanan gelişmeleriyle birlikte kullanılan önemli tanı yöntemlerinden biri de kolposkopi yöntemidir. Sağlık sorunları arasında özellikle üreme çağındaki kadınların yaşadıkları kadın hastalıkları ayrı bir yere sahiptir. Çünkü kadın üreme sistemi oldukça karmaşık, hassas ve katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kadın hastalıkları söz konusu olduğunda hastalığı detaylı bir şekilde incelemek, bütün detaylı ile bir bütün olarak ele almak tanının konulabilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda kadın hastalıklarında görülen ciddi artışıyla birlikte kadın hastalıklarında doğru ve hızlı çok daha önemli hale gelmiştir. Buna bağlı olarak geliştirilen kolposkopi yöntemi kadın hastalıkları özellikle de rahim ağzı hastalıklarında hızlı ve doğru tanı için kullanılan oldukça önemli yöntemlerden biridir.

    Kolposkopi, en basit tanımı ile kolposkop adı verilen özel bir cihaz yardımı ile kadın üreme sisteminde bulunan vajina, vulva ve rahim ağzı bölgelerinin direkt olarak incelenmesi işlemine verilen isimdir. Kolposkopi işlemi için kullanılan kolposkop doktorun cihaz yardımı ile aldığı görüntüyü 6 ila 40 kata kadar büyütebilmektedir. Bu özelliği ile kolposkop doktorun vajina, vulva ve rahim ağzı bölgelerini detaylı bir şekilde incelemesine olanak sağlayan büyük bir mikroskop olarak düşünülebilir.

    Rahim ağzında bir anormallik tespit edildiğinde kolposkopi yöntemi uygulanır

    Rahim ya da tıptaki adı ile uterus kadın üreme organları arasında en önemlilerinden birdir. Çünkü rahim sperm tarafından döllenmiş yumurtanın yani embriyonun yerleştiği ve doğuma kadar gelişimini sürdürdüğü üreme organıdır. Rahmin alt kısmı yani vajinaya doğru uzanan kısmına rahim ağzı ya da diğer adı ile serviks adı verilmektedir.  Kadınların neredeyse %3’ünde rahim anormallikleri bulunmaktadır. Ancak çoğu kadın çocuk sahibi olmayı düşününe kadar rahminde bulunan anormallikleri fark edememektedir.

    Rahim ağzında bir anormallik tespit edildiğinde öncelikle Smear, HPV DNA yani rahim ağzı kanseri testleri yapılmaktadır. Bu testlerden herhangi bir tanesinde değerler olması gerekenden farklı olması durumunda daha detaylı inceleme için kolposkop yöntemine başvurulur. Böyle durumlarda kolposkopi yönteminin tercih edilmesindeki en önemli neden çıkan test sonuçlarına göre var olan bir hastalığı detaylı olarak tespit etmektir. Rahim ağzının büyütülerek görüntülenmesini sağlayan kolposkopi yöntemi test sonuçları anormal çıkan kadınların rahim ağzında kansere yol açabilecek oluşumların belirlenmesi ve teşhis edilebilmesi açısından oldukça önemlidir.  

    Kolposkop adı verilen ışıklı bir büyüteç sayesinde detaylı inceleme yapılır

    Kadın üreme sisteminde yer alan vajina, vulva ve rahim ağzının detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan kolposkopi yöntemi, kolposkop adı verilen cihaz ile gerçekleştirilmektedir. Kolposkop adı verilen cihaz görünümü itibari ile ışıklı bir büyütece benzemektedir. Normal bir jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenebilen üreme organlarının 6 ile 40 kata kadar büyütülerek çok daha detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlar.

    Kolposkop cihazı kullanılarak kolposkopi işlemi yapılmadan önce doktor öncelikli olarak hastayı detaylı bir şekilde bilgilendirir. Çünkü işlem öncesinde hastanın 24-48 saat içerisinde vajinal yıkama yapmaması gerekmektedir. Ayrıca bu süreç içerisinde vajinal yoldan kullanılan ilaçları var ise ara vermesi, tampon kullanmaması ve cinsel ilişkiden uzak durması istenir. Eğer kolposkopi işlemi biyopsi işlemi için yapılıyor ise hastanın kullanıyor ise kan sulandırıcı ilaçları da bırakması istenir. Böylece biyopsi işlemi sırasında oluşabilecek ciddi kanama riski önlenmeye çalışılır. Kolposkopi işlemi yaklaşık olarak 10 veya 20 dakika sürmektedir. İşlem sırasında herhangi bir anestezi kullanılmamaktadır. Hasta tıpkı diğer jinekolojik muayenelerde olduğu gibi bacaklarını iki yana açarak jinekolojik muayene koltuğuna oturur. Doktor, öncelikle spekulum adı verilen bir cihazı vajina içine yerleştirir. Böylece vajina duvarlarının gerilmesini sağlayarak rahim ağzında net bir görünüm oluşmasını sağlar. Kolposkop cihazı ise vulvadan birkaç santim uzak olacak şekilde yerleştirilir. İşlem esnasında detaylıca incelenecek kısımlar solüsyonlu pamuklar ile temizlenerek görüntü daha da netleştirilir. Bazı gerekli durumlarda doktor çeşitli boyama yöntemlerini kullanarak anormal hücrelerin sağlıklı olanlardan ayrılmasını sağlayarak daha net bir görüntü elde edebilir.

    Şüpheli bir bölgenin tespit edilmesi durumunda kolposkopik biyopsi uygulanır

    Kolposkopi yönteminin tercih edilmesindeki en önemli nedenlerden biri de doktorun işlem sırasında şüpheli bir bölge tespit etmesi durumunda kolposkopik biyopsi uygulayabilmesidir. Doktor hastaya kolposkopi işlemi uygularken kullandığı boyama yöntemlerine bağlı olarak belirlediği anormal boyanan doku cidarlardan ve rahmin ağzının, rahme açılan kanalının içinden sürüntü ya da parça alarak biyopsi işlemini gerçekleştirebilir. Kolposkopik biyopsi sonucunda ise hafif kanamalar görülebilir ancak doktor gerekli müdahaleyi gerçekleştirecektir.

    Kolposkopik muayene için doğru hekim seçimi önemlidir

    Kolposkopik muayene için doğru hekimin seçilmesi oldukça önemli konulardan biridir. Kolposkopi işlemi ve kolposkopik biyopsi, kadın üreme organları olan vulva, vajina ve rahim ağzı bölgeleri için uygulanan bir yöntem ve işlemdir. Bu yüzden kolposkopik muayene, Kolposkopi işlemi veya kolposkopik biyopsi işlemini gerçekleştirecek olan doktorun bu alanda yani kadın doğum ve hastalıkları alanında uzman bir doktor olması gerekmektedir. Aksi halde bu işlemler gerçekleştirme amacına ulaşmayabilir. Ayrıca kolposkopik biyopsi işlemi sırasında yanlış yerden alınacak olan biyopsinin hasta için oldukça kötü sonuçları olabilir. Hatta hastanın bütün üreme organlarını etkileyecek sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden kolposkopik muayene, Kolposkopi işlemi veya kolposkopik biyopsi işleminde konuşunuzda bilgili, uzman ve tecrübeli bir doktoru seçmek oldukça önemlidir.

    Başta rahim ağzı kanseri olmak üzere birçok hastalığın değerlendirilmesine imkan sağlar

    Vajina, vulva ve rahim ağzının oldukça detaylı bir şekilde muayene edilmesine olanak sağlayan kolposkopi yöntemi başta rahim ağzı kanseri olmak üzere birçok hastalığın değerlendirilmesine imkan sağlamaktadır. Kolposkopi yöntemi ile tespit edilebilen ve değerlendirilebilen hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Rahim ağzı bölgesindeki kanser hücrelerinin tespit edilmesini sağlar.
    • Rahim ağzı bölgesinde oluşan tümörler hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı ve detaylı değerlendirmeyi sağlar. Özellikle kolposkopik biyopsi oluşan tümörler hakkında verdiği bilgiler sayesinde tanı ve teşhis için oldukça önemli bir işlemdir.
    • Vajina duvarında oluşan tümörlerde kolposkopi yöntemi ile detaylı olarak değerlendirilebilmektedir.
    • Cinsel ilişki sonrasında kanama veya şiddetli ağrılar oluşuyor ise rahim ağzı kanseri riskine karşılık kolposkopi yöntemi uygulanarak kesin tanı değerlemesi yapılabilmektedir.
    • HPV enfeksiyonuna bağlı olarak bölgede oluşan genital siğiller eğer rahim ağzı ve vajinanın iç kısımlarına yerleşmiş ise kolposkopi yöntemi ile tespit edilebilmektedir.

    Sizin için hazırladığımız yazımızda kolposkopi yöntemi ile ilgili bilmeniz gereken 5 önemli bilgi hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Kolposkopi yöntemi ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."