Laparoskopik Histerektomi
Kadın Hast. ve Doğum

Laparoskopik Histerektomi

    Laparoskopik histerektomi, kapalı olarak yapılan rahim alma ameliyatıdır. Diğer laparoskopik ameliyatlarında olduğu gibi karın duvarına 5- 10 mm’lik 3 adet deliğin açılmasıyla gerçekleşir. Son yıllarda sıklıkla kullanılan ve yoğun bir cerrahi işlem gerektiren bir ameliyat türüdür. Histerektomi ameliyatı, rahim alma ameliyatının açık olarak yapılmasıdır.

    Kapalı rahim alma ameliyatında diğer jinekolojik ameliyatlarda olduğu gibi karın altından ve kasıklardan 1 cm’lik delikler açılarak kamera ve diğer malzemeler yerleştirilir. Kameralar sayesinde iç organlar monitörden görülmektedir. Bu ameliyat esnasında sadece birkaç kesi kullanılır. Bundan dolayı, hastanın enfeksiyon kapma riski oldukça düşüktür. Laparoskopik histerektomi genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Spiral veya epidüral anestezi altında yapılması mümkün değildir.

    İlk kez 1992 yılında endometrium kanserinde kullanılmıştır. Yıllar içerisinde ve günümüzde jinekolojik onkoloji cerrahisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Laparoskopik histerektomi endometrium ve over kanserlerinin tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Açık ameliyatlara göre ameliyat süresi daha uzun sürmektedir. Ancak ameliyat sonrasında daha az ağrı görülür ve hasta günlük hayatına daha erken döner. Kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri ve rahim sarkması gibi durumlarda kullanılan bir cerrahi işlemdir. Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu ameliyatlar artık çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Hasta, işlem sonrasında daha sağlıklı bir hayata başlar. Eğer hastada bulunana hastalığın ilaçla tedavisi mümkünse o zaman cerrahi bir işleme gerek yoktur. Öncelik her zaman rahmin korunmasını sağlamaktır.

    Kapalı olarak yapılan rahim ameliyatının ardından hastanın merak ettiği konu; menopoza girip girmediğidir. Ameliyat esnasında sadece rahim alınırsa menopoz söz konusu değildir. Ancak rahim ile birlikte yumurtalıklarda alınırsa o zaman menopoz söz konusu olacaktır. Ameliyatın ardından sıklıkla görülen etkiler; ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık ve seksüel disfonksiyondur. Bu yan etkilerin şiddetli olması durumunda doktora danışmakta fayda olacaktır.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Hasta Nasıl Olur?

    Laparoskopikhisterektomi ameliyatı sonrasında hastanın durumuna göre hastanede yatma süresi değişiklik gösterir. Ancak genellikle hasta 1-2 gün hastanede kalır. Daha sonra 1-2 hafta içerisinde toparlanmaya başlar. Yaklaşık 1 ay kadar vajinal kanaması olur ve sonra kesilir. Hasta ameliyattan sonra adet görmez. Ancak yumurtalıkları alınmadıysa menopoza girmez. Kapalı yöntem kullanılarak yapılan rahim alma ameliyatı, açık yöntem kullanılanın rahim alma ameliyatına göre biraz daha uzun sürmektedir. Ancak ameliyat sonrasında, kapalı yöntem kullanılarak yapılan rahim alma ameliyatına giren hasta daha çabuk iyileşme gösterecektir. Yine de kesi olacağı için enfeksiyon riski olacaktır.

    Kapalı yöntem kullanılarak yapılan rahim alma ameliyatı sonrasında, hasta 1 ay üstüne doktor kontrolüne gitmektedir. Bu kontrolde doktor bir sakınca görmezse hasta cinsel hayatına devam edebilir. Ameliyat sonrasında hastanın düşükte olsa acı hissetmesi normaldir. Bu kendiliğinden geçecek bir durumdur. Yine doktor tavsiyesi ile hasta 2- 3 gün içerisinde duş, banyo ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayabilir. Kapalı ameliyat esnasında rahim ağzı alınmışsa, hastanın daha smear testi yaptırmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasında hastada aşağıdaki belirtiler varsa kesinlikle doktora başvurması gereklidir;

    • Yüksek ateş
    • Yoğun miktarda kanama
    • Şiddetli karın veya kasık ağrısı
    • Yoğun ve kokulu vajinal akıntı
    • Bulantı, kusma, göğüs ağrısı
    • Ameliyat yerinde yara oluşması veya beyaz sıvı akması
    • Bacaklarda şişlik oluşumu
    • İdrar yaparken yanma

    Laparoskopik Histerektomi Sonrası Hastanın Cinsel Yaşamı Nasıl Olur?

    Rahim alındıktan sonra kadınların en korktuğu konu cinsel yaşantılarının gidişatıdır. Yapılan araştırmalara göre kadınlar için alınması en korkutucu organ rahimdir. Bunun nedeni; toplumsal olarak kadınların doğurganlığının oldukça önemli görülmesidir. Menopozun kadın cinselliğini olumsuz olarak etkilediği görüşü son derece yanlıştır. Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra kadın, adet görmeyi bıraksa bile cinsel yaşantıları olumsuz olarak etkilenmeyecektir. Laparoskopik histerektomi ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 1 ay üstüne normal hayatına dönebilir. Kapalı yöntem ile yapılan rahim alma ameliyatı kadının cinselliği üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacaktır. İlk 1,5- 2 aylık süre içerisinde yasaklanmaktadır. Daha sonrasında, ameliyat öncesinde cinsel yaşam nasılsa aynı şekilde devam edilebilir. Korunmaya gerek yoktur.

    Kadın üreme organı sistemi içerisinde en önemli organ rahimdir. Rahim, karnın alt kısmında leğen kemiğinin sardığı bölgede bulunur. Düz kaslardan oluşan ve ters armut şekline benzeyen rahmin vücuttaki tek görevi, bebeğe ev sahipliği yapmasıdır. Bu nedenle, rahmin vücuttan çıkması ne cinsel yaşantıyı ne de sağlığı olumsuz olarak etkilemeyecektir. Aksine rahmin alınmasına neden olan hastalıklar cinsel yaşam üzerinde olumsuz etkiler doğurabilmektedir. Bundan dolayı kadınlar hem cinsel ilişkiden hem de toplum baskısından kaçmak isteyebilirler. Rahim alma ameliyatı ile bu sorunlar ortadan kalkmaktadır. Sorunların ortadan kalkmasıyla birlikte kadınların cinsel yaşantıları olumlu olarak etkilenecektir.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Hamile Kalmak Mümkün Müdür?

    Laparoskopikhisterektomi ameliyatı esnasında yumurtalıklar alınmışsa hamile kalmak mümkün değildir. Ayrıca ameliyatın ardından doğal yollarla hamile kalmak da mümkün değildir. Çünkü rahim bebeği tutan ve bebeğin büyüdüğü yerdir. Rahmi olmayan ancak yumurtalığı olan kadın taşıyıcı annelik yöntemi ile çocuk sahibi olabilir. Taşıyıcı annelik yöntemi ülkemizde yasaklanmış bir yöntemdir.

    Laparoskopik Histerektomi Nedenleri Nelerdir?

    Rahmin çıkarılması için birçok neden olabilir. Rahim çıkarma operasyonunun türü de oldukça önemlidir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak bu operasyonun kapalı şekilde yapılması, hastanın normal yaşantısına dönme süresini kısaltmış olacaktır. Laparoskopik histerektomi nedenleri;

    • Laparoskopikhisterektomi en sık, rahimden köken alan ve iyi huylu tümör grubuna giren miyomların oluşumu nedeni ile yapılmaktadır. Miyomlar halk arasında ur veya iyi huylu rahim tümörü olarak adlandırılmaktadır. Miyomlar, kadınlarda adet düzensizliği ve buna bağlı olarak kansızlık ve kasık ağrıları yapmaktadır. Miyomların kanser yapma olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak sürekli olarak incelendiği zaman hızlı bir şekilde büyüdüğü görülmektedir. Miyomların tek tedavi şekli cerrahi işlemle alınmasıdır. Yaşı daha genç olan hastalarda miyom varsa, rahim alınmaz sadece miyomlar alınır.
    • Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanser durumlarında rahim alma işlemi oldukça fazla yapılmaktadır.
    • Rahim içini boydan boya kaplayan ve endometrium zarının patolojik olarak sürekli kalınlaşması kanser olma riskini artırmaktadır. Tedavisi olsa bile sürekli olarak kalınlaşma olacağı için cerrahi bir işlem gerektirmektedir. Özellikle ileri yaştaki kadınlar için cerrahi işlem kaçınılmazdır.
    • Uygulanan tedaviler sonucu kadında hala adet düzensizliği görülüyorsa ve ileride çocuk düşünmüyorsa laparoskopik histerektomi uygulanabilir. Özellikle de rahmin sürekli olarak büyüdüğü durumlarda oluşan kasık ağrıları varsa kesinlikle uygulanmalıdır.
    • Endometriozis bulunan hastalar genellikle adet görememe, şiddetli kasık ağrısı ve ilişki sırasında ağrı yaşayabilmektedir. Bu durumlarda rahmin alınması gerekebilir. Endometriozis, rahim içinde bulunan hücrelerin batın içine yerleşmesi ve buralara yapışması sonucu oluşan karakterize bir hastalıktır.
    • Fazla sayıda yapılan normal doğumlar ve derinin elastikiyetinin fazla olmasından kaynaklanan rahim sarkmaları içinde bu yöntem kullanılabilmektedir. Bazı özel durumlarda özellikle hastanın yaşı genç ise vajinanın alt kısmı kesilerek yukarı taşınabilmektedir.
    • Sezaryen veya normal doğumdan sonra rahmin güçlü bir şekilde kasılamaması güçlü kanamalara neden olmaktadır. Bu durumlarda acil olarak histerektomi yapılması gerekir. Aksi durumda hasta kaybedilebilir.
    • Tüp veya yumurtalıkları kaplayan apseler ve batın kistleri gibi durumlarda nadiren de olsa yapılmaktadır.

    Laparoskopik Histerektomide Hasta Seçimi

    Laparoskopik histerektomi ameliyatı için hasta seçimi oldukça önemlidir. Hasta seçimi yapılmadan önce hastanın; yaşı, vücut ağırlığı ve daha önce cerrahi işlemden geçip geçmediğinin hayati derecede önemi vardır. Kapalı yöntem ile alınan rahim alma ameliyatları farklılık gösterebilir. Ancak literatürde temel basamaklarının aynı olduğu görülmektedir. Bunlar; şok durumu, artan intrakranial basınç, ciddi boyutlardaki miyom ve retinal dekolman durumlarıdır. Jinekolojik onkoloji de rahmin parçalanmadan dışarı çıkarılması oldukça önemlidir. Bu nedenle, hasta seçimi yapılırken rahim büyüklüğünün de göz önüne alınması gerekmektedir. Kapalı yöntem rahim alma operasyonu öncesinde hastaya; mekanik barsak hazırlığı, düşük dozda antibiyotik ve düşük molekül ağırlıklı heparin profilaksisi yapılmalıdır. Hastaya gireceği cerrahi işlem ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir. Ayrıca açık yöntem rahim alma operasyonuna dönebileceği anlatılmalı ve yazılı izni alınmalıdır.

    Laparoskopik Histerektomi Komplikasyonları Nelerdir?

    Her ameliyatta olduğu gibi laparoskopik histerektomi ameliyatı içinde komplikasyonlar vardır. Bunlar anestezi kaynaklı komplikasyonlarda olabilir. Kapalı yöntem ile rahim alma ameliyatının komplikasyonları kısaca aşağıdaki gibidir;

    • Anestezi kaynaklı kalp ve solunum problemleri
    • Kesi küçük dahi olsa enfeksiyon riski vardır.
    • Ameliyat esnasında organların birbirine yakın olmasından dolayı zarar görmesi.
    • Akciğere pıhtı atılması riski vardır.
    • Karın içi karbondioksitin yarattığı yüksek basınç dolayısıyla yaşanacak sağ omuz ağrısı olabilir.
    • Operasyon esnasında ya da sonrasında yaşanacak damar kanamaları riski vardır.

    Laparoskopik Histerektomi Komplikasyonları Tüm Hastalar için Aynı Mıdır?

    Laparoskopikhisterektomi ameliyatı komplikasyonları her hasta için farklılık gösterebilir. Kimi hasta komplikasyonları daha şiddetli bir şekilde yaşarken kimi hasta daha hafif şekilde yaşamaktadır. Eğer hastanın tıbbi bir rahatsızlığı varsa komplikasyonları daha şiddetli bir şekilde geçirebilir. Hastanın kilosu bile komplikasyon risklerini etkilemektedir. Bu nedenle ameliyat öncesindeki riskleri doktorla görüşmek daha sağlıklı olacaktır.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

     Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra hastanın narkozu atması yaklaşık olarak 4 saat sürmektedir. Bu ameliyat; karın içinin karbondioksit gazı ile doldurulmasıyla yapılmaktadır. Ameliyatın ardından bu gazın bir kısmı boşaltılmış olur. Ancak bir kısmı içeride kalacaktır. Ameliyat sonrasında birkaç gün hasta ayağa kalkarken zorluk yaşayabilir ve omuzlarında ağrı hissedebilir. Bu durum geçicidir. Kalan gazı vücut kendiliğinden atacaktır. Ameliyat sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek olmaz. Ancak doktor önerdiyse mutlaka kullanılmalıdır. Ameliyatın ardından vücutta ağrı olacağı için doktorun önerdiği ağrı kesiciyi kullanmakta fayda olacaktır.

    Dikişler genellikle gizli dikiş şeklinde veya yapıştırma olarak yapıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Dikişler genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Kesi yerinin kaşınması iyileşme belirtisidir. Kesi izleri her bedende farklı sonuç vereceği için, iyileşme süresi de farklılık gösterebilir. Ameliyatın ardından kesi yerlerindeki steril bantlar 48 saat geçtikten sonra çıkartılmalıdır. Eğer kanama veya bir sıvı akışı varsa tekrar bantlanmalıdır. Bunlara ek olarak;

    • Ameliyat sonrasında ameliyat yerine zarar verebilecek şekilde ağır kaldırmak veya ağır bir şekilde egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.
    • Ameliyat sonrasında kabızlık yaşanmaması için ilk birkaç gün sıvı tüketmek hasta sağlığı açısından önemlidir.
    • Doktor hastanın duş alacağı tarihi söyleyecek olsa da yaklaşık olarak 24- 48 saat sonrasında duş alınmasında sakınca olmayacaktır. Bu saatlerden önce duş almak enfeksiyon riskini artıracaktır. Hastanın ameliyat bölgesini dış etkenlere karşı koruması gerekmektedir.
    • Hastalar taburcu olduktan sonra günde 15-20 dakika boyunca yürümelidir. Bu hem metabolizmanın hızlı çalışmasına hem de iyileşme süresinin  daha hızlı gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır.
    • Ameliyat sonrasında doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

    Laparoskopikhisterektomi ameliyatı hastaya ciddi avantajlar sunmaktadır. Kapalı yöntemle rahim alma operasyonun en büyük avantajı karında kesi olmamasıdır. Buna bağlı olarak, hastanın iyileşme süresi, hastanede yatış süresi ve normal hayatına dönme süresi o kadar hızlı olacaktır. Ayrıca estetik olarak da hasta için avantajı vardır. Kesi olmadığı için yara izi olmayacaktır. Bunun yanı sıra karın içi organların gözlenmesi son derece kolay olacak ve yapışma riski olmayacaktır. Kesi olmamasının güzel bir diğer yanı da enfeksiyon riskinin olmamasıdır. Ameliyat sonrasında en dikkat edilmesi gereken konu enfeksiyon riskidir. Kapalı yöntemle rahim alma ameliyatı sonrasında hasta genelde 1-2 gün hastanede kalır ve sonra taburcu edilir. Çalışan hastalar 2-3 hafta içerisinde işlerini dönebilmektedir.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatlarının Tercih Edilmesinin Başlıca Sebepleri Nelerdir?

    Laparoskopikhisterektomi ameliyatlarının tercih edilmesinin başlıca nedenleri;

    • Ameliyat kapalı yöntemle yapıldığı için enfeksiyon görülme riski azdır.
    • Ameliyat sonrasında ağrı, açık yöntemle yapılan ameliyata göre daha azdır.
    • Ameliyat sonrasında hasta, günlük yaşantısına çok çabuk dönebilir.
    • Rahim ve iç organların büyütülerek görülebilir ve doktor hakimiyeti daha fazladır.
    • Ameliyat esnasında kesi olmayacağı için karın fıtığı riski de olmayacaktır.

    Kapalı yöntemle rahim alma operasyonlarında karından çok küçük delikler açılarak ameliyat gerçekleşmektedir. Rahim bağları kesilerek dışarı çıkarılmaktadır. Bu ameliyat sonrasında dikişler laparoskopi ile düşmektedir. Özellikle çalışan kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen ameliyat yöntemidir. Açık olarak yapılan ameliyata nazaran işe dönüş süresini oldukça kısaltmaktadır.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatında Kullanılan Aletler Nelerdir?

    Laparoskopikhisterektomi ameliyatında kullanılan birçok cerrahi alet vardır. Kamera, ışık kaynağı, el manipülasyon aletleri, insüflasyon cihazı, dikiş aletleri, bipolar elektrocerrahi aletleri, karın içinden sıvı alma ve karın içine sıvı verme ekipmanları gözden geçirilmelidir. Bu ameliyat tekniği için en büyük gelişme en güvenilir elektrocerrahi aletlerinin kullanılmaya başlamasıdır. Ameliyat esnasında kullanılacak aletlerin her biri son teknoloji ile üretilen aletlerdir. Yine her biri dezenfekte edilmektedir.

    Rahim Alma Ameliyatları Hakkında

    Rahim alma ameliyatları, çok gerekli görüldüğü durumlarda hastaya minimum zararı verecek şekilde tasarlanmaktadır. Rahim alma ameliyatları, toplum açısından oldukça yanlış bilinmektedir. Laparoskopik histerektomi veya açık yöntemle yapılan ameliyatlar sayesinde birçok kadın hızlı bir şekilde sağlığına kavuşturur ve cinsel yaşantılarını da düzeltmiş olurlar. Bu yüzden, rahim alma ameliyatlarına önyargılı bakmak son derece yanlıştır. Laparoskopik cerrahi, kanserin tedavi edilmesinde geleneksel açık cerrahi ile karşılaştırıldığında altın bir alternatif olmaktadır. Jinekolojik kanserlerin tanı ve tedavisinde son derece hızlı olmaktadır.

    Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sırasında Alınan Tek Organ Rahim Midir?

    Ameliyat esnasında hangi organın veya organların alınacağı, laparoskopik histerektomi yapılış amacına göre değişiklik göstermektedir. Rahim ile beraber alınabilecek diğer organlar;

    • Rahim ağzı: Eğer vajinal histerektomi olunuyorsa rahim ağzı çıkarılması gereken bir organdır. Ameliyat karından veya laparoskopik histerektomi şeklinde olunuyorsa rahim ağzı geri konulabilir.
    • Yumurtalıklar ve fallop tüpleri: Bu organlar alınıyorsa cerrahi menopoz gerçekleşmiş olur. Ancak sadece rahim alınacaksa menopoz durumu söz konusu değildir.

    Rahim alma ameliyatı düşünen kadının doktoruna aklındaki tüm soruları sorması gerekir. Doktorun neyi planladığını önceden bilmesi hasta için faydalı olacaktır.

    Rahim Alma Ameliyat Fiyatları

    Rahim alma ameliyat fiyatları tercih edilen ameliyat yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Açık ameliyat ile laparoskopik histerektomi ameliyatlarının arasında fark olması normaldir. Aynı zamanda doktorun tecrübesi ve ameliyat sırasında yumurtalıkların alınıp alınmaması da fiyatlar üzerinde etkili olmaktadır. Yukarıda verilen unsurların hepsi bir arada değerlendirilerek fiyat çıkartılmaktadır. Hasta üzerinde yapılan detaylı muayene sonucunda hastanın fiziksel yapısına göre fiyat verilir. Yani her hasta için fiyat farklılıklarının oluşması son derece doğaldır. Bu nedenle, internet üzerinden fiyat araştırılması yapmak doğru olmayacaktır. Ancak genel olarak rahim alma ameliyat fiyatları çok yüksek değildir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."