4 Boyutlu Ultrason Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kadın Hast. ve Doğum

4 Boyutlu Ultrason Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    4 Boyutlu Ultrason Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Gebelik oluşumu başladığı andan itibaren hem bebeğin hem de annenin sağlığı için en önemli uygulama gebelik takibinin yapılmasıdır. Gebelik takibi, gebelik süresi boyunca annenin ve bebeğin sağlık durumunu kontrol etmek, bebeğin gelişim aşamalarının izlenebilmesi için oldukça önemlidir. Gebelik süresi boyunca herhangi bir problem olmasa bile mutlaka belirli aralıklar ile gebelik süreci takip edilmelidir.

    Gebelik süresi boyunca gerçekleştirilen kontrollerde bebeğin gelişimi ve olası risk faktörlerinin değerlendirilmesi için ultrason görüntüleme yönteminden faydalanılır. Günümüzde anne karnındaki bebeğin görüntülenmesini sağlayan ultrason cihazları teknolojik olarak oldukça gelişmiştir. Ultrasın cihazları sayesinde bebek ile ilgili oldukça detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir. Bebek hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmaya yarayan ultrason cihazları bebeğin anne karnındayken yaşadığı sağlık sorunlarını, sakatlıkları ya da kromozomal anomalilerin varlığının belirlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

    Günümüzde bebeğin oldukça detaylı bir şekilde görüntülenmesine yardımcı olan ultrason görüntüleme cihazlarından biri de 4 boyutlu ultrason cihazıdır. Bebeğin gerçeğe en yakın hali görüntülenmesine imkan sağlamaktadır.

    Yazımızda 4 boyutlu ultrason görüntülenmesi hakkında en çok merak edilen ve bilinmesi gereken konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

    4 Boyutlu Ultrason Detaylı, Üç Boyutlu Ve Hareketli Görüntü Sağlar

    Gebelik süresi boyunca kullanılan ultrason görüntüleme yöntemlerine bakıldığında 3 farklı ultrason türü ile karşılaşılmaktadır. Bunlar 2 boyutlu ultrason, 3 boyutlu ultrason ve 4 boyutlu ultrasondur. Bu ultrason türlerinden kısaca bahsedecek olursak:

    2 boyutlu ultrason; gebelik süresi boyunca standart kontroller sırasında kullanılan ultrason türüdür. Bebeğin kalp atışı, plesantanın boyutu ve bebeğin kordonu görüntülenebilmektedir. Ayrıca bebeğin kilosu, boyu ve fiziksel gelişimi ile ilgili de bilgi vermektedir. En bilindik siyah beyaz ultrason görüntüsü bu cihazlara aittir.

    3 boyutlu ultrason; genellikle 3. Aydan sonra bebeğin ne kadar gelişme gösterdiğini detaylı bir şekilde gösteren ultrason türüdür. 3 boyutlu ultrasonda derinlikte bulunduğu için bebeğin boyu ve kilosunun yanı sıra hacmi hakkında da bilgi vermektedir. Ayrıca bebeğin suyunun miktarı, fetal büyüme ve bebeğin konumu detaylı bir şekilde değerlendirilebilmektedir.

    4 boyutlu ultrason; Bebeğin en, uzunluk ve derinlik boyutları ile eş zamanlı olarak görüntülenmesine olanak sağlayan ultrason türüdür. 4 boyutlu ultrason teknolojisi ebeveynlerin bebeğin bütün el, ayak ve baş hareketlerin aynı anda monitörden izlemesine, bebeklerini oldukça net bir şekilde görmelerini sağlamaktadır. Bu yüzden ebeveynler için 4 boyutlu ultrason oldukça heyecanlandırıcı bir görüntüleme yöntemidir.

    Oldukça detaylı, üç boyutlu ve hareketli bir görüntüleme sağlayan 4 boyutlu ultrason bebeğin gelişimi ile ilgili bütün bilgileri sağlamaktadır. Bebeğin hareket halindeyken 3 boyutlu olarak oldukça detaylı bir şekilde görüntülenebilmesi ebeveynler için heyecanlı olduğu kadar doktor içinde bir o kadar bilgi vericidir.

    Gebeliğin Yaklaşık 19. Ve 24. Haftaları Arasında Dört Boyutlu Ultrason İstenir

    Gebeliğin oluşumundan itibaren ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de bebeklerinin sağlığının yanı sıra nasıl göründüğüdür. Bebeğin en net hali ile görüntülenmesine olana sağlayan 4 boyutlu ultrason bu özelliği ile ebeveynlerin oldukça merak ettiği görüntüleme yöntemlerinden biridir. En çok merak ettikleri ise 4 boyutlu ultrasonun ne zaman gerçekleşeceğidir. Aslında 4 boyutlu ultrason gebeliğin her döneminde uygulanabilen bir görüntüleme yöntemidir. Ancak erken dönemlerde bebeğin gelişimi henüz çok başında olduğu için bebeğin görüntülenmesi yeterince detaylı olmayacaktır.

    Doktorunuz gebeliğin yaklaşık 19. Ve 24. haftaları arasında 4 boyutlu ultrason ile görüntülemeye tercih edecektir. Bunun en önemli nedeni öncelikle bebeğin artık gelişiminin belirli bir kısmını tamamlamış olmasıdır. Yani anne ve baba bebeğin yüzünü, elini, ayaklarını ya da hareketlerini detaylı olarak görebilirler. Ayrıca bu haftaların seçilmesinin bir diğer nedeni ise gebeliğin bu dönemlerinde bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. Bu sayede ultrason sırasında oldukça net görüntülenme sağlanmaktadır. Doktor muayene sırasında oldukça net ve detaylı bir şekilde değerlendirme yapabilmektedir.

    Bebeğin Uzuvlarından İç Organlarına Kadar Detaylı Analiz Sağlar

    4 boyutlu ultrason her ne kadar ebeveynlerin bebeği detaylı bir şekilde görmesine olanak sağlasa da elbette ki kullanım amacı aslında bu değildir. Oldukça detaylı bilgi veren bu görüntüleme yöntemi sayesinde doktor bebeğin bütün organlarını detaylı bir şekilde inceleyebilmektedir. Böylece bebeğin gelişişimde herhangi bir olumsuz durum var ise 4 boyutlu ultrason sayesinde tespit edilebilmektedir.  Ayrıca 4 boyutlu ultrasonda bebeğin ellerini yüzüne götürmesi, gülümsemesi, kafasını çevirmesi ya da ayaklarını uzatması gibi birçok hareketi izlemek mümkündür. Bebeğin anne karnındaki bu davranışlarına göre gebelik sırasında oluşan bazı zihinsel anormallikleri de belirleyebilmek mümkündür.

    4 Boyutlu Ultrason Sayesinde Bebeğin Cinsiyeti Daha Net Anlaşılır

    Rutin gebelik kontrolleri sırasında kullanılan 2 boyutlu ultrason aslında bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi vermektedir. Ancak elde edilen görüntü siyah beyaz olduğu için bazı durumlarda cinsiyet tam olarak anlaşılamayabilir. Ancak 4 boyutlu ultrasonda elde edilen görüntü detaylı ve gerçeğe en yakın görüntüdür. Bu da bebeğin cinsiyetinin daha net bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.

    Uygulama Şekli Açısından Diğer Ultrason Çeşitleriyle Aynıdır

    Anne adayından 4 boyutlu ultrason görüntülemesi istenildiği zaman en merak edilen konulardan biri de uygulama şeklidir. 4 boyutlu ultrasında diğer ultrasın çeşitleri ile aynı şekilde uygulanmaktadır. Tıpkı diğer ultrason görüntüleme yöntemlerinde olduğu gibi anne adayı doktor koltuğuna uzanması istenir. Sonrasında ise anneden karnını açması istenerek karnına jel sürülür ve prob uç sayesinde bebek görüntülenir.

    Rutin kontrollerde uygulanan 2 boyutlu ultrasondan tek farklı ultrasonun süresi olabilmektedir. Çünkü 4 boyutlu ultrason uygulamasında doktor bebeği oldukça detaylı bir şekilde kontrol etmektedir. Bebeğin öncelikle fetüs içerisinde yeri, suyu gibi bilgiler sağlandıktan sonra baş kısmından değerlendirme başlar. Baş, boyun, gövde, genital organlar, bacaklar her bir kısım ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca her bir kısım incelenirken bu kısımda yer alan organlarda gelişimini incelemek için boyutları hatta kan akışlarına kadar muayene edilir.

    4 Boyutlu Ultrasonun Tek Kullanım Alanı Gebelikler Değildir

    4 boyutlu ultrason her ne kadar genellikle gebeliğin gelişimini detaylı bir şekilde görüntülemek için kullanılsa da tek kullanım alanı gebelikler değildir.  Kadınlarda rahim ve yumurtalıklar gibi üreme organlarında oluşan birçok farklı hastalık bulunmaktadır. Hastalıkların tanısında en önemli bilgiyi görüntüleme yöntemleri sağlamaktadır. Görüntüleme yöntemleri ile elde edilen bilgiler sayesinde hastalığın tanısı ve buna bağlı olarak tedavisi belirlenebilmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorları gerek gördükleri durumlarda sadece gebelik için değil kadın hastalıkları içinde 4 boyutlu ultrason uygulamasını kullanabilmektedirler. Oldukça detaylı ve üç boyutlu bir görüntü sunan 4 boyutlu ultrason sayesinde birçok hastalık hakkında önemli bilgiler elde edilebilmektedir.

    Sizin için hazırladığımız bu yazımızda 4 boyutlu ultrason hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. 4 boyutlu ultrason ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde muayene olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 05.05.2022 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 05.05.2022 tarihinde yazıldı.