Kürtaj Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Bilgi
Kadın Hast. ve Doğum

Kürtaj Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Bilgi

    Kürtaj Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Bilgi

    Kürtaj en bilindik tanımı ile rahimde bulunan embriyonun tıbbi yöntemler ile tahliye edilmesi yani çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu yüzden halk arasında bebek aldırma olarak da bilinmektedir. Ancak kürtaj sadece istenmeyen gebeliklerin değil aynı zamanda özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde meydana gelen durumlarda ihtiyaç duyulması halinde de uygulanmaktadır.

    Çocuk sahibi olmak üreme çağındaki her reşit kadının en doğal hakkıdır. Ancak bazı durumlarda çiftler çocuk sahibi olmak için doğru zamanda olmadıklarını düşünebilirler. Böyle zamanlarda istenmeyen bir gebelik söz konusu olabilir. Dünyada her yıl milyonlarca kadın bu durum ile karşılaşmaktadır. Kadınlar kürtaj hakkında yasal bir hakka sahiptir. Kürtaj hakkı sayesinde istenmeyen gebeliklere tıbbi olarak son verme hakkına sahiplerdir.

    Kürtaj sadece istenmeyen gebelikler için değil farklı tıbbi amaçlar içinde gerçekleştirilebilmektedir. Her ne kadar gebeliğin sonlandırılması anlamı ile kullanılsa da aslında tam anlamıyla rahim içinin tahliyesi anlamına gelmektedir. Rahim içinde oluşumu kadın üreme sağlığına zarar verebilecek olan rahim içi polipler, miyomlar ya da tanısı konamamış lezyonlarda kürtaj işlemi ile rahimden temizlenebilmektedir. Kürtaj işleminin kullanıldığı bir diğer durum ise gebelik esnasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardır. Kürtajın gerekli görüldüğü bu durumlardan bazıları ise şunlardır:

    • Oluşan gebeliğin belirli bir süreye ulaşmasına rağmen fetüsün kalp atışlarının olmaması,
    • Fetüsün anne karnında ölmesi,
    • Gebelik keseninin gelişimini tamamlayamaması,
    • Gebelik kesesinde tespit edilen anomali,
    • Annenin sağlığını ve hayatını tehdit eden gebelikler,
    • Yoğun adet kanamalarının tanısı,
    • Düşük sonrasında rahim içinde kalan dokuların temizlenmesi,

    Kürtaj işlemi sadece istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kadın üreme sisteminin sağlığı içinde uygulanmaktadır. 

    Kürtaj çocuğu kadının oldukça merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Yazımızda kürtaj hakkında en çok merak edilen konular göz önüne alınarak kürtaj hakkında bilmeniz gereken 5 bilgi hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

    Gebelik sonlandırılmasında vakum tekniği uygulanır

    Tıp tarihinde Amerika Doktor Frederick Hollick tarafından 1849 yılında uygulanmış olan vakumlu kürtaj tekniği o günden bu yana tüm dünyada en çok kullanılan kürtaj tekniğidir. Ancak o günden bugüne gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde ağrısız ve acısız bir işlem haline gelmiştir. Yapılan araştırmalara göre dünyada gebeliği sonlandırmak için uygulanan kürtaj işlemlerinin %72’sinde elektrikli vakum aleti ile vakum tekniği kullanılmıştır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de gebeliğin sonlandırılması için uygulanan kürtaj işleminde vakum tekniği uygulanmaktadır.

    Vakum tekniği uygulanan kürtaj işleminde hasta isterse genel anestezi ile tamamen uyutabilmektedir ya da tercihine göre isterse lokal anestezi uygulanmaktadır. Anestezi uygulamasından sonra kürtaj işlemi gerçekleştirilecek kadın jinekolojik koltuğa alınır. Uygun pozisyonda oturması sağlandıktan sonra ultrason ile rahmin yönü ve büyüklüğü gözlemlenir. Rahim özellikleri belirlendikten sonra ise vajinaya yerleştirilen spekulum aleti sayesinde rahim ağzı görülebilir hale getirilir. Daha sonrasında ise rahim girişinin daha da genişletilebilmesi için buji adı verilen aletler ile rahim ağzı gerek görüldüğü genişliğe getirilir. Sonrasında ise açılan bu açıklıktan içeri plastik kanüller yani borular içeri doğru uzatılır. Borunun dışarıda kalan uç kısmına ise elektrikli vakum aleti ya da vakum oluşmasını sağlayacak özel bir enjektör bağlanır. Enjektörün veya vakum aletinin oluşturduğu negatif basınç ile rahim tamamen temizlenir ve boşaltılır. Bütün bu işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika sürmektedir. Ancak gebeliğin haftası ilerlemiş ise daha uzun da sürebilmektedir. İşlem sonrasında ise ultrason görüntüleme yöntemi ile rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir ve sonrasında hasta taburcu edilir.

    Kürtaj uygulaması 10. haftadan sonra risklidir

    İstenmeyen gebelik durumu ile karşı karşıya kalan çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri de kürtaj işleminin gebeliğin kaçıncı haftasına kadar gerçekleştirildiğidir. Kürtaj konusu gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada tartışmalara konu olan bir işlemdir. Bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kürtaj işlemi ilgili düzenlemeler mevcuttur.

    Kürtaj işlemi için belirlenen düzenlemeler yasallaştırılmıştır. Bu yasalar doğrultusunda ülkemizde gebeliğin 10. Haftasına kadar kürtaj işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Düzenlemeler ile kürtaj işleminin 10. Hafta ile sınırlandırılmış olması kürtajın riskli bir işlemi olması ile de yakından bağlantılıdır. Gebeliğin haftası kürtaj işleminin neden olabileceği riskleri direkt olarak etkileyen bir faktördür. Gebeliğin haftası ne kadar ilerlemiş ise kürtaj işlemi için de risk oranı o kadar artacaktır. Bu yüzden aksi durumlar söz konusu olmadığı müddetçe gebelik isteğe bağlı olarak gebeliğin en geç 10. Haftasına kadar sonlandırabilir. 10. Haftadan sonra gerçekleştirilen kürtaj işlemi ülkemizde yasal olmadığı gibi aynı zamanda da oldukça risklidir.

    Kürtaj sonrası kanama kontrolü oldukça önemlidir

    Kürtaj işlemi, konusunda uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Kürtaj sonrası ise kadınlarda en sık görülen durumlardan biri vajinal kanama durumudur. Kadınların çoğunda kürtaj işlemi sonrasında kimi zaman yoğun kimi zaman ise az miktarda vajinal kanamalar görülebilmektedir. Rahme cerrahi bir müdahale söz konusu olduğu için bu vajinal kanamalar normal olarak kabul edilmektedir. Ancak kürtaj sonrası görülen bu vajinal kanamaların kontrolü oldukça önemlidir. Normal kabul edilen kanamalar genellikle iki hafta kadar devam etmektedir. Eğer kanamalar iki hafta sonunda hala devam ediyorsa bu durumu mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir.

    Ayrıca kürtaj sonrası görülebilen vajinal kanamalar ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer konu ise regl kanamalarıdır. Çoğu kadın kürtaj işleminden sonra ne zaman regl kanamasını başlayacağını merak etmektedir. Bu durum her kadında değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Ancak kürtaj işlemi sonrası ilk regl kanamasının görülme süresi dört hafta ile sekiz hafta arasında değişmektedir. Bu durumu etkileyen kürtaj işleminden ziyade gebelik süresi boyunca vücutta yaşanan hormonal değişimlerdir.

    Uygulamadan 1 hafta sonra mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir

    Kürtaj işlemi, cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen bir işlem olduğu için sonrasında da uyulması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. İşlemden sonra doktorunuz size gerek görmesi durumunda antibiyotik ve ağrı kesici verecektir. Ayrıca kürtaj işlemi gerçekleştirildikten 1 hafta sonra sizi kontrol için çağıracaktır. Bu kontrol kürtaj işlemi sonrası işlemin ne kadar başarılı olduğu, işlem sonrası oluşabilecek enfeksiyon ya da parça kalması gibi durumların kontrolü açısından oldukça önemlidir.

    Ancak bazı durumlarda kontrol randevusunuz beklemeden doktorunuza hemen başvurmanız gerekebilir. Eğer;

    • Ağrı kesici kullanmanıza rağmen geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar yaşıyorsanız,
    • Doktorunuzun size anlattığından çok daha yoğun bir vajinal kanama söz konusu ise,
    • 38 ve üzeri derece ateşiniz var ise,
    • Kürtaj işlemi sonrasında ve takip eden günlerde sizi rahatsız edecek kadar kötü kokulu vajinal akıntınız başlamış ise,
    • Kürtaj işleminin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen vajinal kanamalarınız devam ediyoruz ise en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.

    Sizin için hazırladığımız bu yazımızda kürtaj hakkında bilmeniz gereken 5 bilgi hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Kürtaj ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak bizimle iletişime geçebilirsiniz

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 09.04.2022 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 09.04.2022 tarihinde yazıldı.