Suda Doğum Nedir?
Kadın Hast. ve Doğum

Suda Doğum Nedir?

    Suda doğum, bu konuda deneyimli hekim ve ebelerce gerçekleştirildiği sürece müddetçe güvenli bir doğum yöntemidir. İngiltere ve Kanada gibi ülkelerin de aralarında yer aldığı yüzden fazla ülkede bu yöntem uygulanmaktadır.

    Neden Suda Doğum ?

    Suda doğum annenin doğum anında konforunu arttırır. Anne karnındaki bir sıvı içerisinde yer alan bebeğin dış dünyaya yumuşak bir geçiş yapmasına yardımcı olur. Suda doğum yöntemi, annenin ağrısını azaltmaktadır ve doğum süresini kısaltmaktadır. Epidural ya da bölgesel anesteziye olan ihtiyacı da yine azaltmaktadır. Mahremiyet hissini artırır. Bu da doğum hormonlarının çok daha düzenli salınmasına yardımcı olmaktadır. Anne adayı suyun kaldırma kuvveti sayesinde çok daha kolay hareket olanağı edinebilmektedir. Anne adayı daha rahat edebileceği doğum pozisyonuna rahatlıkla geçebilir. Suyun içerisindeki hareket özgürlüğü gerçekleştiğinde ve de bilhassa dikey pozisyonlar bebeğin doğumunu kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır. Suyun gevşetici etkisi ayrıca perine kaslarında elastikiyeti yeterli oranda sağlayarak epizyotomi olmadan (epizyotomi: perineye uygulanan kesi) doğumların gerçekleştirilmesine imkan tanımaktadır.

    Suda bulunmak anne adayının, beta-endorfin, oksitosin, epinefrin ve prolaktin benzeri hormonlarının salınımını artırmaktadır. Bu sayede anne ve bebek arasındaki duygusal bağlanma güçlenir.

    Suda doğum öncesinde anneye gerekli eğitimler verilerek doğum eyleminde aktif rol alması sağlanır. Suda doğumun gerçekleştiği sırada yenidoğanın ilk karşılaştığı kişi anne olmaktadır. Bebeği ile annenin göz teması kurması ve konuşması bağlanmaları açısından önemlidir.

    Suda Doğum Nasıl Yapılır ?

    Suda doğum anne adayının, küvet benzeri özel bir üniteye alınması ile  başlamaktadır. Suda doğum konusunda uzman hekimin kontrolünde, vajinal doğum gerçekleştirilmesi şeklinde bebeğin dünyaya gelmesi ile sonuçlanır. Suda doğum yöntemi ile kan akımı artmaktadır, bu sayede rahim içinde bulunan kasılmalar düzene girer. Sıcak suyun etkisi ile bebeğin dünyaya gelişi esnasında olabilecek vajina yırtılması riski oldukça azalmaktadır.

    Öte yandan rahim içinde su dolu bir kesecikte bulunan bebek, yine rahim içindeki sıcaklığa benzer su ile dolu bir küvetin içinde doğacağından çok daha az ağlar ve daha sakin bir şekilde dünyaya gelir. Anne adayına ve bebeğe yan etkisi ya da yoktur. Suda doğum uygulanmadan önce, anne adayı ve bebek sağlık kontrollerinden geçirilmektedir.

    Suda doğum yönteminin tam donanımlı suda doğum ünitesine sahip hastanelerde, bu konuda eğitim almış bir ekip tarafından yapılması önemlidir.

    Küvette 37 derecede sabitlenen su, anne adayının kaslarının gevşemesini, stres oranının düşmesini sağlayarak sancılarını ve kaygıyı aza indirir. Suda doğumla 9 ay süresince anne karnında su içinde bulunan bebeğin dünyaya adaptasyonunu da bu yöntemle kolaylaşmaktadır.

    Yapılan araştırmalar, suda doğum yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerin, normal ya da sezaryen doğum ile doğan bebeklere göre çok daha sakin olduğunu ortaya çıkarmıştır.

    Suda doğum yeni bir doğum tekniği mi ?

    İlk suda doğum, 1803 tarihinde Fransa'da, doğumu oldukça uzun süren bir kadının doğum sürecini kolaylaştırmak için sıcak su bulunan bir küvete konularak gerçekleştirilmiştir. Doğum esnasında ortaya çıkan sancıyı aza indirmek maksadıyla sıcak su bulunan küvete girmek esasında uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu yöntem doğumun erken evrelerinde gerçekleştirilmekteydi. 1970'li yıllarda Rusya ve Fransa gibi ülkelerde başlayan suda doğumun yapılması akımı 1980 ve 1990'lı tarihlerde İngiltere, Kanada ve diğer Avrupa ülkelerinde git gide yaygınlaşmaya başladı. 1983’de yayınlanan İngiliz tıp dergisi Lancet'de yayınlanan bir araştırmada, suda doğumun İngiltere ve kıta Avrupa'sında bir anda popüler olmasına yol açtı. İngiltere'de kadın hastalıkları ve doğum konusunda en üst kuruluş olan RoyalCollege of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) 1990, 1994 yılları ve en son olarak 2001’de suda doğum ile ilgili görüşlerini tıp dünyasına bildirdi.

    Suda Doğumun Faydaları Nelerdir ?

    Suda doğumun önemli yararı, doğum esnasında rahat ve ağrısız bir doğum sürecine olanak tanımaktadır. Suda doğum yönteminde suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü sebebiyle rahme giden kan akışı artış gösterir, rahmin kasılmaları etkinleşir, artan oksijen sebebiyle ağrılar azalabilir. Su bebeğin çıkış noktasını gevşek bir hale getirebilir. Böylelikle söz konusu bölgenin doğumda sırasında yırtılması ihtimali azaltabilmektedir.

    Suda Doğum Ne Kadar Güvenlidir ?

    Suda doğum konusunda gerçekleştirilmiş en kapsamlı ve güvenilir araştırma 1999’da British MedicalJournal isimli İngiliz tıp dergisinde yayınlanmıştır. R. Gilbert ve P. Tookey'in yaptığı bu araştırma, 1994-96’da İngiltere ve Galler ülkelerinde gerçekleşmiş 4 bin 29 suda doğumu içermektedir. Söz konusu araştırmaya göre, bu yıllarda gerçekleştirilen her bin doğumdan altısı suda doğum olarak yapılmıştı. Araştırmacılar suda doğan bebeklerin ölüm ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerine yatırılış oranlarını, normal doğan bebekler ile arasında bir orantı kurdular. Ortaya çıkan verilere göre suda doğan bebeklerde gerçekleşen ölüm miktarı ile normal doğan bebeklerin karşılaştırması arasında bir fark çıkmadı. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırılma riski kapsamında her iki grubun karşılaştırması da aynı bulundu.

    Kimler Suda Doğuramaz?

    Genital bölgede enfeksiyonu olanlar, bebeğin başının değil de popo kısmının rahim ağzına yakın gerçekleşen gebelikler, çoğul gebelikler, erken doğumlar, pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesi) ya da diyabet yani şeker gibi hastalıkları bulunanlar, bebeğinde gelişme geriliği belirlenenler, doğum anında bebeğin kalp atışlarında oksijen azlığı şüphesi olanlar, doğumda yoğun mekonyum (bebeğin dışkısı) olması gibi hallerde suda doğum önerilmemektedir.

    Suda Doğumda Suyun Sıcaklığı Nasıl Ayarlanmalı?

    Suda gerçekleştirilen doğumda sıcak suyun kasları gevşetir ve ruhsal rahatlığa neden olur. Bu durumun sonucunda rahme giden kan artmaktadır ve rahmin kasılması daha az ağrılı olmaktadır. Artan kan akımıyla birlikte rahim kaslarına giden oksijen de artar. Bu durum, aynı zamanda rahmin çok daha iyi kasılmasına ve böylelikle doğum sürecinin daha kısa gerçekleşmesine neden olmaktadır. 37 derece vücut ısısıdır. Bu sıcaklık suyun da ısısı olarak ideal bir olarak kabul edilebilir. Suyun sıcaklığı doğum anında sürekli ölçülmeli ve hep zaman 37 derecede kalması sağlanmaya çalışılmalıdır.

    Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?

    Suda doğum anne adayının stresini azaltmada çok etkilidir. Bebek için de anne karnı dışındaki dünyaya daha yumuşak bir geçiş sağlar. Suyun neden olduğu rahatlatıcı ortam sebebiyle anne ve bebek çok daha az travma ile karşı karşıya kalır.

    Doğum sancıları hafifletmektedir

    Anneyi ve bebeği rahatlatmaktadır.

    Suyun kaldırma gücü sebebiyle anne adayının ağırlığı daha az hissedilir. Anne daha rahat hareket etmektedir.

    Doğum süresi çok daha kısalmaktadır.

    Daha az ağrı hissedilmektedir.

    Bebeğin çıkış yaptığı kanalların yumuşamasına neden olur ve esneklik artmaktadır.

    Vajinal bölgeye kesi uygulanması ihtimali azalmaktadır.

    Genellikle suni sancı gibi müdahale gerektirmemektedir.

    Suda Doğan Bebekler Daha Huzurludur

    Suda doğum bebeğin dünyaya yumuşak bir geçişine olanak tanır. Doğum anında yenidoğanın vücudundaki sinir hücreleri değişik duygu ve hisleri beyne yöneltir. Yenidoğanın gelecekte daha olumlu düşünen ve kendisini güvende hisseden bireyler olarak yetişmesinde, vücudundaki ilk hissin beyne olumlu sinyaller göndermesi ve bebeğin dış dünyadaki ilk deneyimleri gelecekteki yaşamının temelini attığı düşünülüyor. Bebeğin ilk teması anne ile kurur. Bu durum ise bebeğin kendini güvende hissetmesine sebep olmaktadır.

    Suda doğumun ardından bebek ile anne arasında ten tene temas sağlanmaktadır. Bebeklerde, rahmin sebep olduğu; ısı ve oksijenlenme, korunma, beslenme gibi gereksinimlere anne kollarında devamı sağlanmaktadır. Anne ile bebeği ayrı iki canlı gibi değil de bir takım şeklinde düşünerek hareket edilmeli.

    Suda doğum yaptıran sağlık profesyonellerinin ortak görüşü de suda doğan bebeklerin daha huzurlu, daha az ağlayan ve daha sakin bebekler olduğu yönündedir.

    Suda doğum güvenli midir?

    Kurallara uyulduğu sürece suda doğum güvenlidir. Suda doğum ile ilgili eğitimli ve deneyimli hekim ve ebelerin güncel bilgilerle oluşturulmuş prosedür ve talimatlar ile gerçekleştirdikleri doğum takibi ve suda doğumdaki risk normal doğum ile aynıdır. Suyun doğum için riski yoktur.

    Suda doğum yapan annelerimizin tamamına yakını bir dahaki doğumlarında da suda doğumu tercih edeceklerini belirtiyorlar. Önceki doğumlarında suda doğumu tercih etmemiş olmaktan dolayı pişman olan annelerimiz de mevcut. Doğum sonrası annelerimizin memnuniyeti de bizleri mutlu ediyor. Bu konuda kliniğimize talep oldukça yoğun. Su yardımı ile doğumları daha keyifli ve neşeli hale getirmek mümkün olup bu konuda tüm gebeleri ve gebe olmayı planlayan anne adaylarını eğitimlerimize katılmalarını bekliyoruz.

     

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 09.01.2021 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 09.01.2021 tarihinde yazıldı.