Vajinoplasti ( Vajina Daraltma )
Kadın Hast. ve Doğum

Vajinoplasti ( Vajina Daraltma )

    Vajinoplasti Neden Yapılır?

    Vajinoplasti, vajen dokusundaki genişlemelere bağlı olarak, fonksiyonel kayıplara neden olabilecek, yapı bozukluklarında başvurulan vajen daraltma operasyonlarını içermektedir. Ayrıca vajen genişletme ve yeni vajen oluşturma da vajinoplasti operasyonları kapsamındadır.

    Vajinoplasti neden yapılır? Vajinoplasti operasyonları, toplumda en çok vajen genişleme nedeni ile talep edilen vajen daraltma yöntemidir. Vajinoplasti, vajen bölgesinin daraltılarak daha estetik bir görünüme ulaşılması amacı ile yapılmaktadır. Özellikle doğum, düşük, sık tekrarlayan ilişkiler ve yaşa bağlı olarka vajinada sarkmalar, genişlemeler meydana gelmektedir. Vajinadaki sarkmada, doğumlar en büyük etmendir. Özellikle normal doğumlar sornasında, vajina da kalıcı olarak esnemektedir. İşte bu nedenlerden dolayı vainanın daraltılması, gençleştirilmesi işlemleri 'Vajinoplasti' olarka adlandırılmaktadır.

    Vajina organının daraltılması (Vajinoplasti), Vajina organının daraltılmasına yönelik olan bu işlem, genellikle normal yollar ile doğum yapan kadınlardaki vajinal kasların gevşemesi nedeni ile yapılmaktadır. Doğum sayısının artmasına bağlı olarak bu durum daha belirgin bir hale gelmektedir. İleri yaş ve dönemlerde idrar kaçırma, kalın bağırsak sarkmaları, idrar torbasının sarkması ve rahim sarkmalarına kadar ciddi problemlere neden olabilmektedir.

    Vajinoplasti neden yapılır? Konu başlığındaki diğer bir husus ise Vajinoplasti ameliyatları nasıl yapılır? Sorusudur. Vajinoplasti ameliyatları, psikolojik boyutları bakımından genel anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Belden uyuşturma (Epidural anestezi) ile daha rahat operasyonlar gerçekleşebilmektedir. Bu işlemler, yaklaşık 1-1,5  saat arasında sürmektedir. Tercihen en fazla yapılan işlemler, vajina organının arka duvar kısmından yapılan daraltmalardır.

    Vajina, küçük dudaklardan rahim ağzına kadar ulaşan yaklaşık 8-9 cm. boyutlarında esneyebilme ve genişleyebilme özelliğine sahip bir organdır. Kullanılmadığı durumlarda yaklaşık iki duvar birbirine yapışmakta ve ihtiyaç halinde (ilişkide 1-5 cm, doğumda 10cm.) genişleyebilmektedir. Bu yapısı nedeni ile diğer organlardan farklı olarak doğum esnasında, düşük olduğu durumlarda vajina bölgesi zarar görebilmektedir. Kas ve bağ tabakasından oluşmuş bu organda, özellikle bağ tabakası ve kollojen lifler, fasialar zorlu doğumlarda zarar görebilmekte. Zarar gören bu organlar, mesane ve makatta sarkmalara kadar problemleri ortaya çıkarabilmektedir. Bunun sonucunda ise vajina genişlemektedir.

    Vajinoplasti ameliyatı ise, günümüz dünyasında oldukça popüler cerrahi işlemlerdir. Vajinoplasti ameliyatına, bireyin elastif liflerinde yani deride meydana gelen birtakım problemlerden dolayı ihtiyaç duyulmaktadır.

    Vajinoplasti neden yapılır? Vajinoplasti ameliyatları, son yıllarda genital bölge ameliyatları arasında yer almaktadır. Özellikle 30 lu veya 40'lı yaşlar arasındaki bayanlar arasında bu tarz genital ameliyatlar sonrasında kendilerini hem işlevsel hem de estetik açısından daha iyi hissettiklerini ifade etmektedir.

    Vajinoplasti ameliyatları ne kadar sürer? Vajinoplasti ameliyatlarında, doğru teknikler kullanıldığı zaman yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Ameliyat, lokal sedasyon altında ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ve ortalama 1-1.5 saat aralığında sürmektedir. İşlem sonrası hastalar, 1 gece müşade altında tutulmaktadır.

    Vajinoplasti iyileşme süreci ne kadardır? Vajinoplasti ameliyatı sonrası hastalar, 2-3 gün içerisinde normal hayatına dönebilmektesir. Bu operasyon sırasında, eriyebilen dikişler kullanıldığı için operasyon sorması herhangi bir dikiş alınması söz konusu değildir. Operasyondan sonra ortalama, 8 hafta sonra cinsel aktiviteye izin verilmektedir

    Vajinoplasti ameliyatlarında, aynı zamanda normal doğum sonrası meydana gelen vajina ile makat arasındaki deformitelerin, şekil bozukluklarının iyileştirilmesi mümkündür. Buna istinaden Perine denilen bölgenin ise estetik açıdan yapılabilmesi söz konudur. Buna da 'Perinoplasti' adı verilmektedir.

    Peki vajinoplasti kimlere yapılır?. Vajen genişlemesi, özellikle ilerleyen yaş gruplarında, daha önceden geçirilen gebelik durumlarında, kalitesiz kolijen yapısına sahip olan kişilerde vajen dokusu esnemektedir. Ve bu nedenle kişi, vajen daraltma operasyonlarına ihtiyaç duymaktadır.

    Vajinoplasti Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Hususlar Nelerdir?

    Vajinoplasti ameliyatları sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. En önemlisi, ameliyattan sonra genital bölgenin temizliği ve hijyenin temizliğine gereken önemin verilmesidir. Bu anlamda temizliğin su ile önden arkaya olacak şekilde yapılması gerekmektedir. O bölgeyi kuru tutmak için mutlaka kuru bir ped veya pamuk yardımı ile yapmak gerekmektedir. Ameliyattan sonra yaklaşık 10-15 gün ara aea kanamalar meydana gelmektedir. Fakat çok yoğun bir kanama söz konusu ise mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.

    Ameliyat sonrası doktorun vermiş olduğu ilaçların ve pansumanların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bir başka hususunsa yaklaşık 4-6 hafta arasında vajina bölgesinin gerilmesine sebep olabilecek jimnastik, plates gibi ağır sporlardan kaçınılmasıdır. Çok ağır kaldırmamak, kabız kalmamak ta önemli hususlar arasındadır.

    Vajinoplasti ameliyatında, tüm bu olaylar yaşandığında oluşabilecek komplikasyon oranı, oldukça düşük bir ameliyattır. Peki bu komplikasyonlar nelerdir? Kanamalar ve  enfeksiyonlardır. Ancak doktorun talimatlarına uyulduğu takdirde bu komplikasyonlar belirgin azalmaktadır.

    Vajinoplasti Sonrasında Tekrar Genişleme Olur Mu? İşlem Ağrılı Mıdır?

    Vajinoplasti neden yapılır? Ağrılı bir işlem midir? Cerrahi vajinal operasyon sonrasında, herhangi bir vajinal genişlik beklenmemektedir. Yalnız daha genç yaşlardaki kadınlarda lazer ile vajina daraltma yöntemi, 3 seansın sonunda yılda bir hatırlatma atışları uygulanabilmektedir. Cerrahi vajinal daraltmadan veya lazerle yapılan işlem sonrasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Sadece lazer ile yapılan operasyon sonrası vajinadan akıntı gelebilmekte olup bu durum, normaldir.

    Vajinoplasti İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

    Vajinoplasti yani vajen daraltma operasyonları, gerek fonksiyonel olarak gerekse estetik olarak hastaların, sıklıkla talep etmiş olduğu operasyonlardır. Bu tür bir işlem, sedasyon ya da genel anteztesi altında yapılmaktadır. Bu işlemde, vajina bölgesinin ön ve arka duvarından dokular çıkarılmaktadır. Fakat işlem sonuçlarının kalıcı olabilmesi için aynı zamanda vajina etrafında bulunan kas dokularına da bir daraltma işlemi uygulanabilmektedir.

    İşlem sonrasında genellikle belirli bir süre istirahat ve yüzme, spor yapma, jimnastik, cinsel aktivite gibi farklı aktivitelerden bir süre uzak durulması gerekmektedir. Bu tür işlemler genellikle jinekologlar tarafından uygulanan operasyonlardır.

    Lazer ile Vajina Daraltma İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

    Lazer ile Vajinoplasti neden yapılır? Lazer ile vajina daraltma, genital estetik uygulamalardan bir tanesidir. Bu operasyonlar, vajen genişliği olna hastalara, çok sık doğum yapmış olan hastalara, yaşı geçkin olanlarda ve hormonel bozukluklar da yapılmaktadır. Çünkü bu tür durumlarda, vajen genişliği söz konusu olabilmektedir. Son yıllarda popüler uygulamalar arasında olan lazer operasyonları, 20 dakikada ağrısız, anestesiz bir işlemdir. Hasta, günübirlik bu işlemi yaptırıp hayatına devam edebilmektedir. Herhangi bir yan etki, bu işlem sonrasında beklenmemektedir. Lokal anestezi, gerekli olan hastalarda yapılabilmektedir.

    Vajinoplasti Operasyonları Riskli Midir?

    Vajinoplasti ameliyatlarında da her ameliyatta olduğu gibi bir takım komplikasyon gelişebilme olasılığı bulunmaktadır. Fakat diğer ameliyatlar ile kıyaslandığı zaman bu oranlar çok çok düşüktür. Vajina bölgesine yapılan ameliyatlar, bahsedildiği üzere sedasyon altında, genel anestezi altında veya epidural anestezi ile de gerçekleştirilebilmektedir.

    Vajinoplasti ameliyatları, küçük müdahaleler gerektiren ameliyatlar olması bakımından ameliyathane ortamında yapılması tercih edilmektedir. Ve hasta aynı gün içerisinde veya 1 gün sonrasında taburcu olabilmektedir.

    Operasyon süresi, küçük dudaklarda yaklaşık 1 saat aralığında sürebilmektedir. Vajen daraltma operasyonlarında 1-1.5 saat aralığında sürebilmektedir. Bazı durumlarda (Liposaction-Liopeling) durumlarda ise bu süre, ortalama 1 saat civarında değişmektedir.

    Vajina Genişlemelerine Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

    • İleri yaşlarda doku elastikiyetlerinin kaybolması
    • Birden fazla yapılan normal doğumlar
    • Müdahale gerektiren zor doğumlar
    • İri bebeğin meydana gelmesi
    • Doğumlarda meydana gelen yırtıklar
    • Yapısal vajina genişliğidir.

    Doğum Sırasında Vajinoplasti İşlemi Yapılabilir Mi?

    Vajinoplasti neden yapılır? Doğum esnasında yapılabilir mi? Doğum sırasında iken vajinoplati yapmak mümkün değildir. Şöyle ki; gebelik sürecinde, birtakım fizyolojik değişiklik meydana gelebilmektedir. Ve doğum esnasında doğum kanalından geçen bebeğin bu esnada ödem oluşturma potansiyeli mevcuttur. Bununla beraber gebelik döneminde kanama artmaktadır. Yapılan müdahaleler ile birlikte enfeksiyon riski de oluşabilmekte, hamilelik dönemlerinde kanama riski devam edebilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı doğum sırasında iken vajinoplasti operasyonları yapmak doğru değildir.

    Vajina’nın Tekrardan Genişlememesi İçin Hangi Koruyucu Tedaviler Yapılabilir?

    Vajinoplasti işlemleri sonrasında vajina daraltılması amacı ile ‘Kegel’ egzersizleri yapılabilmektedir. Vajinal kasların az kullanılması, menopoz dönemlerine giriş, doğum esnasında oluşan gevşemeler sonucunda kasların kasılma yetenekleri azalmaktadır. Vajina kaslarının güçlendirilmesine yönelik yapılması gereken kegel egzersizleri, vajina organı etrafında yer alan pelvis tabanı kaslarının sıkıp-bırakılması şeklinde yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan egzersizler, idrar kaçırma, üriner sitem gibi problemleri azaltmaktadır.

    Vajinoplasti Ameliyatları Öncesi Ve Sonrasında Merak Edilenler

    1- Vajinoplasti neden yapılır?

    Vajinoplasti ameliyatları, vajinada doğum sonrası veya travma nedeni ile veya genetik faktörlerden dolayı hastaya yapılmaktadır.  Vajinal estetik cerrahi işlemleri, ayrıca vajina kaslarının gevşemesi, dikişlerin var olması, genişlemesi gibi nedenlerden dolayı estetik cerrahi işlemleri yapılmaktadır.

    2- Vajinoplasti  işlemlerinden sonra kişi cinsel yaşamına ne zaman döner?

    Vajina ameliyatları sonrasında her hastanın 1 gün hastanede kalması önerilmektedir. Bunun haricinde bireylerin çalışma hayatına dönebilmesi için ise 2- 3 gün sonrası yeterlidir. Bunun yanı sıra vajinoplasti sonra hasta, cinsel hayatına yaklaşık 1 ay (30 gün) sonra dönebilmektedir. 

    3-En sık yapılan vajina ameliyatları nelerdir?

    Doğum sonrası vajina yırtılmaları problemleri olan hastalara, vajinoplasti işlemleri kapsamında vajina daraltma (vajinoplasti) ameliyatları uygulanmaktadır.

    4-Vajina gevşemeleri sırasında yaşanan psikolojik etkiler nelerdir?

    Vajina organının gevşek yapıda oluşu veya vajina kaslarının deforme olması sonucunda cinsel tatminsizlik meydana gelmektedir. Buda sağlıklı bir cinsel hayatı zedelemektedir.

    5- Vajina ameliyatları riskli midir?

    Vajinoplasti ameliyatları, genel anestezi ile yaklaşık 1-1,5 saat içerisinde yapılmaktadır. Her cerrahi müdahale sonucunda az da olsa risk bulunmaktadır.

    6- Vajina ameliyatları ağrılı ameliyatlar mıdır?

    7- Vajinoplasti ameliyatları, anestezi altında yapıldığından dolayı herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Bunun haricinde ameliyat işlemler sonrasında ağrı veya sızı olabilmektedir. Fakat verilen ağrı kesiciler ile bu ağrı ve sızılar ortadan kaldırılabilmektedir.

    8- Cerrahi işlemler sonrası iz kalır mı?

    Vajina estetik cerrahisi sonrası gözle görülebilecek kadar fazla iz kalmamaktadır. Dikişlerin kendiliğinden eriyebilen özelliği olduğu için belirli bir zaman sonra yok olmaktadır. Yapılan kesi işlemleri ise gözle görülmeyecek kadar küçük olmakta veya hiç olmamaktadır.

    9- Vajinoplasti işlemlerini estetik cerrahlar mı yoksa jinekologlar mı yapar?

    Vajina daraltma işlemi olan vajinoplasti ameliyatlarını her iki branş doktorları yapabilmektedir. Dikkat edilmesi husus, uzmanlaşmış doktorlardır.

    10-Vajinoplasti işlemi sonrası hastalar ne zaman duş almaktadır?

    Genital bölgede yapılan işlemleri sonrası hastaların 3 gün süre ile duş almaması tavsiye edilmektedir.

    11-Vajinoplasti operasyonları cinsel hazzı artırır mı?

     Vajina daraltma operasyonları cinsel hazzı artırmaktadır.

    Vajinoplasti Ameliyatları Ne İşe Yaramaktadır?

    Vajinoplasti neden yapılır? Aşağıda sıranılan yöntemler, Vajinoplasti ameliyatları faydalarını içermektedir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralamak gerekir ise:

    • Vajina girişinin estetik olarak kapalı görünmesi sağlanır.
    • Vajinadan gaz çıkışının engellenemesi
    • Vajina genişleme sonucunda oluşabilecek kalın bağırsak sarmaları ve idrar sarkmalarının önüne geçmek
    • Vajinoplasti ile doğum izlerinin önüne geçilir.
    • Cinsel ilişki esnasında özgüvenin tekrar gelmesi amaçlanmaktadır.

    Vajinoplasti (Vajen Daraltma) Ameliyatları Nelerdir?

    Vajinoplasti ameliyatları, hasta ihtiyaçları bazında farklı şekillerde yapılmaktadır. Bunları şu şekilde ifade edebilmek mümkün :

    1-Vajina bölgesinin tüm uzunluğunca daraltılması

    2- Doğumla oluşan izlerin silinmesi

    3-Vajen kısmının 3-4 cm lik olan ilk giriş yerlerinin daralması olarak ifade edilebilmektedir. Bu işlem, hiç doğum yapmamış kadınlarda ve sezaryen ile doğum yapmış olan kadınlarda yapılmaktadır. Bu işlemde, vajen girişinden itibaren içeri kısma kadar yaklaşık 3-4 cm olan bölge daraltılır.

     Vajinoplasti (Vajina Daraltma) Ameliyatlarının Fiyat Aralığı Neye Göre Değişmektedir?

    Her ameliyatın fiyat aralığı belirlenirken hastanın muayene bulguları primer olarak etkilidir. Bunun dışında ameliyatın yapılacağı hastaneler de etkili bir faktördür.

    Böyle bir durumda vajen daraltma ameliyatlarının fiyat aralığı değişkenlik gösterebilecektir. Bunun yanı sıra vajinoplasti operasyonlarına ek olarak yapılacak işlemler de fiyat aralığını belirlemektedir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    İpek  ULU

    Doç. Dr. İpek ULU

    tarafından 15.01.2021 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    İpek  ULU

    Doç. Dr. İpek ULU

    tarafından 15.01.2021 tarihinde yazıldı.