Endometriozis ( Çikolata kisti ) nedir ?
Kadın Hast. ve Doğum

Endometriozis ( Çikolata kisti ) nedir ?

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer ANT bilgilendiriyor

    Endometriozis ( Çikolata kisti ) nedir ?

    Çikolata kisti tedavisi

    Endometriozis ( Çikolata kisti ), endometriumun rahim boşluğu dışında olması olarak tanımlanır. Sıkılıkla pelvis yerleşimli olarak görülse de bağırsaklar, diyafram ve plevral boşluğun herhangi bir yerinde görülebilir. Endometriozis yaygın ve habis olmayan bir süreç olsa da ektopikendometriyal doku ve sonuçta ortaya çıkan inflamatuar durum dismenore, disparoni, kronik ağrı ve kısırlığa neden olabilir. Belirtiler hafiften hayatı ciddi zorlaştırarak kronik pelvik ağrı ve kısırlığa kadar giden bir yelpazade olabilir. Endometriozis, kadınları her dönemde etkileyen östrojene bağımlı, iyi huylu, iltihaplı kronik bir hastalıktır.

    Endometriozisin ( Çikolata kisti ) yumurtalıktaki yerleşimi özel olarak endometrioma olarak adlandırılır. Yüzeysel lezyonlar olabildiği gibi derin infiltratif lezyonlar da olabilir. Derin infiltratif lezyon peritonun 5 milimetreden daha derininde yer alan katı bir endometriozis kitlesi olarak tanımlanır. Derin infiltratifendometriozis genellikle rektum ve vagina arasındaki duvarda, rektum, retrosigmoid kolon, mesane, üreter ve rahim bağları ve vajina gibi diğer pelvikfibromüsküler yapılarda bulunur.

    Genel olarak, endometriozisin ( Çikolata kisti ) en sık görülen bölgeleri, yumurtalık (%67), rahimi arka bağları (%46), yumurtalık çevresi ve uterus arkasındaki boşluk olarak sıralanır. Daha az etkilenen diğer bölgeler arasında vajina, rahim ağzı, rektovajinalseptum, çekum (kalın barsak başlangıcı), ileum, perinealskarlar, mesane, üreterler ve umbilikus bulunur.

    Bazen, karın ön duvarında, genellikle cerrahi kesi yakınında bir endometriozis ( Çikolata kisti ) ortaya çıkar, ancak bu lezyonlar ameliyat öyküsü veya endometriozis ( Çikolata kisti ) öyküsü olmayan kadınlarda da ortaya çıkabilir. Nadiren meme, pankreas, karaciğer, safra kesesi, böbrek, üretra, ekstremiteler, omurlar, kemik, periferik sinirler, dalak, diyafram, merkezi sinir sistemi ve akciğer deendometrioz bildirilmiştir. Çoğu kadının birden fazla odağı vardır.

    Endometrioziste belirtiler nelerdir?

    Çikolata kisti belirtileri nelerdir?

    Endometriozis ( Çikolata kisti ) hiçbir belirti vermeyebilir. Hastaların büyük bir kısmı kronik kasık ağrısı ve kısırlık, adet sancısı veya yumurtalık kisti ile başvurur. En yüksek oranda 25-35 yaş arasında görülür.

    Endometriozisi ( Çikolata kisti ) olan 1000 kadından oluşan bir çalışmada, yaklaşık yüzde 80'i ağrı, yüzde 25'i kısırlık ve yüzde 20'si endometrioma (yumurtalık kütlesi) ile başvurdu. Endometriozis ile ilişkili dismenore, genellikle adet görmeden bir ila iki gün önce başlayan, adet boyunca devam eden ve sonrasında birkaç gün devam edebilen donuk veya kramplı pelvik ağrıdır. Pelvik ağrı tipik olarak kroniktir ve donuk, zonklayıcı, keskin ve / veya yanma olarak tanımlanır. Pelvik ağrı veya basınç aynı zamanda adneksiyal kitle ile ilişkili en yaygın semptomlardır. Karın zarı veya derin infiltre olan endometriozisi olan kadınlar sıklıkla ağrılı ilişki ile başvurur.

    Endometrioziste tedavi nasıl planlanır?

    Çikolata kisti tedavisi nasıl planlanır?

    Tedavi hastanın geliş şikayetine ve muayene bulgularına göre her hasta için özel olarak planlanır. Tanı ve tedavi amaçlı Laparaskopi yapılabilir. Tedavide ki amaç mümkün olduğu kadar tüm odakların temizlenmesidir. Kısırlık nedeniyle gelen hastaya öncelikle tüp bebek denemesi yapılabilir. Daha sonra hastanın şikayetine göre tedavi planlanır. Cerrahi tedavi sonrası remisyon için çeşitli medikal tedaviler verilebilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 15.09.2020 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Aydan BİRİ

    Prof. Dr. Aydan BİRİ

    tarafından 15.09.2020 tarihinde yazıldı.