Jinekolojik Muayene Nedir? Neden Yapılır?
Kadın Hast. ve Doğum

Jinekolojik Muayene Nedir? Neden Yapılır?

    Jinekolojik Muayene Nedir? Neden Yapılır?

    Kadınlarda görülen birçok ciddi rahim, rahim ağzı kanseri, çikolata kistleri ya da yumurtalık ile ilgili sorunlar genellikle benzer belirtilere sahiptir. Adet düzensizlikleri, pelvik ağrılar, adet döneminde görülen sancılar gibi. Bu yüzden çoğu kadın belirtiler aşırı şiddetlenmediği müddetçe herhangi bir durumdan şüphelenmezler. Ancak tedavisi mümkün olan çoğu kadın hastalıkları erken teşhis sayesinde tedavi edilebilmektedir. Özellikle rahim ve rahim ağzı kanseri gibi kanser çeşitlerinde erken teşhis oldukça önemlidir. Ayrıca bazı kist oluşumları da ilk evrelerde bazen belirti bile vermeyebilir.

    Kadınlarda sıkça görülen bu kadın hastalıklarını erken tespit ederek ilerlemesini ya da ağır sonuçlara neden olmasını önlemenin en etkili yolu ise düzenli olarak gerçekleştirilen jinekolojik muayenedir.

    Jinekolojik muayene sadece bu hastalıkları erken evrelerde tespit etmek için değil aynı zamanda sağlıklı bir üreme sistemine sahip olmak içinde oldukça önemlidir. Ancak çoğu kadının jinekolojik muayene karşı bir önyargısı bulunmaktadır. Özellikle ilk defa jinekolojik muayene olacak kadınlar genellikle korku ve merak içerisinde olabilirler. Bu yüzden kadın hastalıkları belirtilerine sahip olan birçok kadın jinekoloji muayenesi ertelemektedir.

    Yazımızda jinekolojik muayenenin neden bu kadar önemli ve gerekli olduğunu, neden korkmamanız gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Jinekolojik muayene ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan jinekolojik muayene nedir, kimlere yapılır, hangi sıklıkla yapılmalıdır, nasıl gerçekleştirilir ve ne derece önemlidir soruları hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

    Jinekolojik Muayene Nedir?

    Kadın üreme sistemi oldukça karmaşık bir yapıya ve düzene sahiptir. Ayrıca oldukça hassastır. Bu yüzden kadınlarda özellikle üreme çağında üreme sistemine bağlı olarak çeşitli hastalıklar görülebilmektedir. Vajinal akıntılar, çikolata kistleri, adet düzensizlikleri kadınların en çok karşılaştıkları kadın hastalıklarından bazılarıdır. Kadın hastalıkları ile ilgili bir problem yaşadığınız zaman ise konusunda uzman bir kadın hastalık ve doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Doktorunuz öncelikle yaşadığınız hastalıkla ilgili gerekli detayları aldıktan sonra şikayetiniz ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için jinekolojik muayeneye ihtiyaç duyabilir. Jinekolojik muayene en basit tanımı ile muayeneyi gerçekleştiren doktorun spekulum adı verilen alet yardımı ile üreme organlarınızı muayene etmesi durumudur. Vajinal muayene olarak da bilinmektedir.

    Jinekolojik muayene ya da diğer adı ile vajinal muayene hiçbir hastalık belirtisi olmasa bile yılda en bir kere her kadın tarafından düzenli olarak yaptırılmalıdır. Çünkü erken evrelerde belirtisi bulunmayan birçok kadın hastalığı özellikle de kanser çeşitleri bu periyodik jinekolojik muayeneler sayesinde erken dönemde teşhis edilebilmektedir.  Böylece teşhis edilen hastalık kadının üreme sistemini daha fazla etkilemeden müdahale edilebilmektedir.

    Jinekolojik muayenede spekulum adı verilen bir alet kullanıldığı için ya da el ile gerçekleştirilen jinekolojik muayene vajinada bulunan zara zarar verebileceği için bakirelerde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Çünkü vajinal akıntı, enfeksiyon ya da kist oluşumu gibi durumlar üreme organları bulunan her kadında sıklıkla görülebilen hastalıklardır ve muayene edilmesi gerekmektedir. Doktorlar bu durumlarda kültür alma işlemini ya da ultrason ile görüntüleme yöntemlerini tercih etmektedirler.

    Jinekolojik Muayene Kimlere Yapılır?

    Jinekolojik muayene, kadınlarda görülen birçok kadın hastalığının teşhis edilebilmesi gerekli muayene yöntemlerinden biridir. Bu yüzden her yaştan kadına gerekli görülmesi durumunda jinekolojik muayene yapılır. Ayrıca herhangi bir hastalığınız olmasa bile en azından her yıl bir kere rutin kontrol için jinekolojik muayene yaptırmanız gerekmektedir.

    Jinekolojik muayene ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de aktif bir cinsel hayatı olmayan genç kızların nasıl muayene edildiği konusudur. Genç bir kızın cinsel hayatı olmasa bile kadın hastalıkları oluşabilmektedir. Bu yüzden cinsel hayatı aktif olmayan genç kızlarda cinsel hayatı aktif olan kadınlar gibi jinekolojik muayeneye ihtiyaç duyabilirler. Örneğin, adet düzensizlikleri, rahatsız edici vajinal akıntılar ve kaşıntı, şiddetli adet sancıları genç kızların en çok karşılaştıkları kadın hastalıklarından bazılarıdır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı gerekli görmesi durumunda jinekolojik muayeneyi sadece gözlemleyerek yapma ihtiyacı duyabilir. Bazı durumlarda ise daha detaylı bilgi alabilmek için ise kültür alma ya da karından ultrason ile görüntüleme yöntemlerini tercih edebilir. Ancak cinsel hayatı aktif olmayan genç kızlarda el ile veya spekulum adı verilen adet ile jinekolojik muayene yapılmamaktadır.

    Jinekolojik Muayene Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

    Yapılan araştırmalara göre herhangi bir sağlık problemi yaşamadan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvuran kadınların sayısı oldukça düşüktür. Çoğu kadın maalesef belirtiler oluşmaya başladıktan sonra kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeye karar verir. Ancak kadın hastalıklarında belirtilerin görülmeye başlaması aslında hastalığın ilerlediğinin bir işaretidir. Özellikle bazı hastalıklarda, hastalığın oldukça ilerleyen evrelerinde belirtiler görülmeye başlanır. Ancak bu durumun önlenmesinin tek yolu rutin aralıklar ile jinekolojik muayeneye gitmektir. Jinekolojik muayene, kadının sağlığını tehdit edebilecek hastalıkların erken teşhis edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Her kadının yılda en az 1 kere ya da 6 ayda bir jinekolojik muayene yaptırması gerekmektedir. Periyodik olarak gerçekleştirilen bu jinekolojik muayenelerin, kadının üreme organlarını ve sağlığını tehdit edebilecek ve geri dönülemeyecek boyuta gelmeden önce belirlenebilmesi açısından gerçekleştirilmesi şarttır.

    Jinekolojik Muayene Nasıl Gerçekleşir?

    Jinekolojik muayene ile en çok merak edilen sorulardan biri de jinekolojik muayenenin nasıl gerçekleştirildiğidir. Jinekolojik muayene gerçekleştirilmeden önce doktor hastanın öyküsünü dinleyerek şikayetleri hakkında detaylı bilgi sahibi olur. Sonrasında ise hasta jinekolojik muayene masasına alınarak muayene başlanır. Hasta belden aşağısı tamamen soyunmuş bir şekilde ve üzerine bir örtü örtülerek, bacaklarını masanın her iki yanında bulunan kısımlara koyarak oturulur. Bu pozisyona litotomi pozisyonu adı verilmektedir. Daha sonra ise spekulum adı verilen 2 parçalı muayene aleti vajinanın içine yerleştirilir. Böylece doktor vajina ve rahim ağzını daha net bir şekilde görür. Doktor gerek gördüğü durumlarda rahim ağzından smear testi alabilir ya da vajinal akıntı söz konusu ise bir çubuk yardımı ile vajinadan sürüntü şeklinde kültür alabilir. Bütün bu işlemler tamamen ağrısız ve acısızdır.

    Spekulum muayenesinden sonra ise doktor ihtiyaç duyması halinde el ile muayeneye geçebilir. Muayenenin bu aşaması oldukça önemlidir. Çünkü üreme organları kontrol edilir. Elle muayene sayesinde rahimde veya yumurtalıklar da yer alan kitleler belirlenebilmektedir.

    Jinekolojik Muayene Ne Derece Önemlidir?

    Jinekolojik muayene kadın sağlığını korumak ve var olan bir sorunu ortaya çıkararak teşhis konması açısından oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri de rahim ağzı kanseridir ve genellikle geç evrelerde teşhis edilmektedir. Hastalığın bu kadar ilerledikten sonra teşhis edilmesinin en önemli nedeni ise kadınların bir belirti olmadığı müddetçe jinekolojik muayeneye gitmemeleridir. Ancak her kadın sağlıklı bir üreme sistemine sahip olmak için yılda en az bir kere jinekolojik muayeneye gitmelidir. Periyodik olarak gerçekleştirilen bu muayeneler birçok kadın hastalığının erken teşhis edilebilmesi açısından oldukça önemlidir.

    Sizin için hazırladığımız bu yazımızda Jinekolojik muayene nedir, kimlere yapılır, hangi sıklıkla yapılmalıdır, nasıl gerçekleştirilir ve ne derece önemlidir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur.

    Daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne muayene olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."