Rahim Ağzı Kanseri Taraması
Kadın Hast. ve Doğum

Rahim Ağzı Kanseri Taraması

    Rahim Ağzı Kanseri Taramasının Önemi ve PAP-SMEAR

    Rahim ağzı kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden birisidir. Kadınların rahim ağızlarında oluşan kansere rahim ağzı kanseri denilmektedir. Rahim ağzının yüzeyinde bir hücre tabakası bulunmaktadır ve bu hücreler anormal hücrelere dönüşmeye başladığında istenmeyen bir kitle meydana gelebilmektedir. İlk başta CIN olarak isimlendirilen kanser öncülleri görülmektedir ve kanser öncülleri ilk oluşumunda tespit edilmediğinde burada rahim ağzı kanseri oluşmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması kanserin önceden tespit edilmesi ve tedaviye erken başlanılması için oldukça önemlidir. Her kanser çeşidinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis bütün bir tedavi sürecinin olumlu geçmesine katkıda bulunmaktadır. 

    Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

    Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında serviks adı verilen bir kanser çeşididir. Human Papilloma Virüsü olarak açılan HPV, rahim ağzında kanser oluşumuna sebebiyet vermektedir. HPV kadın ve erkeklerde fark etmeksizin genital bölgede siğillere neden olmaktadır. Ayrıca kadınlarda rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olmaktadır. Rahim ağzındaki hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesine neden olan HPV enfeksiyonlarıdır. HPV kaynaklı genital siğiller görüntü olarak hoş olmasalar da kaşıntı gibi rahatsızlıklar vermediklerinde kişi tarafından ihmal edilebilmektedir. Genital siğillere sahip kişilerde her zaman rahim ağzı kanserine rastlanılmaz fakat rahim ağzı kanserine genital siğillere de neden olan HPV virüsü neden olur. Rahim ağzı kanseri taraması önemlidir ve HPV virüsünü taşıyanlar mutlaka PAP-SMEAR taramasını yaptırmalıdır. 

    Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir ve Ne Zaman Tarama Yaptırılmalıdır?

    Erken dönem içerisinde kişide herhangi bir belirti görülmeyebilmektedir. Bu belirtisiz durum kanserin fark edilmeyen bir zamanda ilerlemesine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanserinin en önemli belirtileri, vajinal kanamalar, ağrılı cinsel ilişki, kitle hissi, vajinal akıntılardır. Sağlıklı bir kişide de vajinal akıntılar olmaktadır fakat bu akıntılar renksiz ve kokusuz olmaktadır. Regl dönemi harici kanamalar ve cinsel ilişki sırasında ağrı normal değildir. Vajinal kanamalar cinsel ilişki sırasında olabildiği gibi cinsel ilişki bittikten sonra da görülebilmektedir. Bu tür belirtiler rahim ağzı kanserinin en önemli belirtileri olmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması kanser ilerlemeden yapılırsa ve önceden tespit edilirse bu hasta için avantajlı bir durumdur. Rahim ağzı kanseri ilerlediğinde tümör yukarı doğru yani rahim içi boşluğa doğru bir büyüme göstermektedir. Ayrıca aşağıya doğru vajinaya ve pelvik duvarına sıçrayabilmektedir. Rahim ağzı kanserinin mesaneye doğru ilerlemesi de sık görülen bir durumdur.

    Rahim ağzı kanseri bu şekilde bir yayılma gösterdiğinde hastada kabızlık, kanlı idrar gibi belirtiler görülmeye başlanılmaktadır. Ayrıca idrar borusunun ve böbreğin genişlemesi de belirtiler arasında olmaktadır. Rahim ağzı kanseri pelvik duvarına doğru bir yayılma gösterdiğinde bacak ağrısı ve ödem görülmektedir. Rahim ağzı kanserine genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda rastlanılmaktadır fakat herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Genç kadınlarda da görülen bir kanser türüdür. 20 yaşından itibaren her kadın üç yılda rahim ağzı kanseri için tarama testi yaptırmalıdır.

    Tanı Yöntemleri Nedir?

    Kadınların belli aralıklarla jinekolojik muayene yaptırması tavsiye edilmektedir. Jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından tahmin edilebilen rahim ağzı kanserinin net tanısı PAP SMEAR testi olmaktadır. PAP SMEAR test sonucu anormal olarak geldiğinde ikinci bir PAP SMEAR testi istenilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması PAP SMEAR testi ile yapılmaktadır. Bu taramadan sonra doktor tarafından Kolposkopi cihazı ile rahim ağzı görüntülenmektedir. Bu şekilde rahim ağzı net bir şekilde taranmaktadır.

    Kolposkopi cihazı ile görüntü alınırken gerekli görüldüğü durumlarda biyopsi de yapılabilmektedir. Rahim ağzı kanseri oldukça sık görülen bir kanser çeşididir ve kadınlar mutlaka düzenli olarak jinekolojik muayeneler yaptırmalıdır. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kadınlar da kontrol amaçlı PAP SMEAR testi yaptırmaktadır. Böylelikle hastalığın ilk aşaması tespit edilir ve kanser ilerlemeden tedavi edilir. Tümör ilerlediğinde diğer organlara da zarar verebilmekte ve tedavi süresi uzayabilmektedir. Ayrıca tümörün ilerlemesi tedaviyi de zorlaştırmaktadır. PAP SMEAR testi ile birlikte HPV-DNA denilen bir tarama yöntemi de kullanılabilmektedir fakat genellikle tek başına PAP SMEAR testine başvurulmaktadır.
    Rahim ağzı kanseri taraması 20-30 yaş arasındaki her kadının başvurması gereken bir taramadır. Uzmanlar PAP SMEAR testinin üç yılda bir yapılmasını önermektedir. Bu test ile rahim ağzı takibi sağlanmış olunmaktadır. 

    Pap Smear Testi

    Rahim ağzı kanserinin teşhis edilmesini, taramasının yapılmasını ve mevcut bir enfeksiyonun tespit edilmesini sağlamaktadır. Rahim ağzında kanser olmasa da bu test ile kansere neden olacak lezyonlar önceden tespit edilebilmektedir. Lezyonlar kansere dönüşmektedir ve bu dönüşüm olmadan tedavi edilmesi mümkündür. Lezyonlar yıllar içerisinde kansere dönüşmektedir. Dolayısıyla önceden tespit edilip rahim ağzı kanserine dönüşmesinin engellenmesi mümkündür. Rahim ağzı kanseri önceden öngörülerek engellenebilir bir kanser türüdür. Taramanın yapılması oldukça önemlidir.

    PAP SMEAR testi bir iki dakika gibi kısa bir sürede yapılan bir testtir. İşlem sırasında doktor, vajinaya spekulumu yerleştirmektedir. Spekulum adı verilen alet aracılığı ile vajina duvarları birbirinden ayrı tutulmaktadır. Vajina duvarlarının ayrı tutulması ile doktor rahim içini rahat bir şekilde görebilmektedir. Spekulum yerleştirildiği için kişi, pelvis bölgesinde basınç hissetmekle birlikte bir acı hissetmeyecektir. Spekulumun yerleştirilmesinden sonra servikal hücrelerinden örnekler alınmaktadır. Hücrelerden örnek alınma işlemi de acısız bir işlemdir. Ardından alınan numuneler laboratuvarda incelenmek üzere gönderilir. 

    Rahim Ağzı Kanseri Korunma Yolları ve Tarama Testinin Önemi

    Rahim ağzı kanseri taraması kanserden korunmak için yapılan bir taramadır. Rahim ağzı kanserine HPV virüsünün neden olduğu bilinmektedir ve HPV virüsü için aşı bulunmaktadır. HPV virüsü aşısını kadınlar her yaşta olabilmektedir. HPV aşısının neden olduğu rahim ağzı kanserinin oluşumunu önlemek amacıyla aşı olunması oldukça etkili ve güvenilir bir yöntem olacaktır. HPV virüsü yaygın bir virüstür ve bulaşma oranı da yüksektir. HPV virüsünden korunma için aşı şarttır. 21-65 yaş arası kadınlar rahim ağzı kanseri için riskli grubu oluşturmaktadır. HPV virüsü aşısı ile PAP SMEAR testi yapılarak önceden tespit mümkündür. PAP SMEAR testi ile oluşabilecek kanser önceden tespit edilebildiği için rahim ağzı kanserinden korunmak için bir yöntemdir. HPV virüsü cinsel ilişki sırasında bulaşan bir virüs olması sebebiyle cinsel ilişkide iki tarafında korunma yöntemlerine başvurması önemlidir. PAP SMEAR testi ile rahim ağzı kanserine neden olan lezyonlar tespit edilmektedir. Bundan dolayı da tarama yönteminin önemi büyüktür.

    Rahim ağzı kanseri taraması hayat kurtarmaktadır. 21-65 yaş arasındaki her kadın üç yılda bir tarama testini yaptırmalıdır. Rahim ağzı kanserinde tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale ve radyoterapi yapılmaktadır. Kanser rahim ağzında ilerlememişse cerrahi bir müdahale ile tedavi sonlanabilmektedir fakat tümör ilerlediğinde radyoterapi gibi tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır. Radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uzun ve hasta için yorucu bir tedavi olmaktadır. Kanserin erken dönem içerisinde tespit edilmesi ve tarama yöntemi bundan dolayı çok önemlidir. Rahim ağzı kanserinden korunmak için rutin jinekolojik muayeneler kaçırılmamalı ve üç yılda bir yapılması gereken PAP SMEAR testi aksatılmamalıdır. 



     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."