Prostat Büyümesinde Güncel Tedavi Yöntemleri
Üroloji

Prostat Büyümesinde Güncel Tedavi Yöntemleri

    Prostat Büyümesinde Güncel Tedavi Yöntemleri

    Prostat hastalığı, genelde 40 yaş üstü erkeklerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Prostatta erken tanı ve teşhisi hastalıkta kullanılacak yöntemler açısından oldukça önemlidir. Prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri nelerdir ve bu yöntemler hangi durumlarda kullanılır bu yazımızda değerlendirdik.

    Prostat Nedir?

    Şekil ve büyüklük açısından tıpkı bir cevize benzeyen idrar torbasının taban kısmını saran prostat, sadece erkeklerde oluşan bir salgı bezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkek bebeklerde nohut büyüklüğünde olmaktadır. 20 yaşa kadar büyümeye devam ettiği görülür, 45 yaşında ise erişkin boyutunda kaldıran sonra yaklaşık 45 yaşından itibaren yeniden büyümeye başladığı görülmektedir.

    Prostatın Görevi Nedir?

    Salgı bezi olarak prostatın başlıca görevi; spermin sıvı formunda olan kısmını üretmek ve cinsel boşalma esnasında bu sıvının dışarıya çıkmasında büyük bir rol oynamaktadır. Boşaltım sisteminin bir parçası olarak prostat bezi konumu sebebi ile bu sistemi doğrudan etkilemektedir. İdrar kanalının en üst kısmını çeper çevre sarmaktadır. Sağlıklı bir prostat bezi herhangi bir soruna yol açmazken eğer bezde hastalanma durumu olursa içerisinde yer alan dokular şişer ve idrar kanalında daralma olur ardından idrar yaparken de hastanın güçlük çekmesine neden olur. Prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri bu hastalıklarında yaşanan şikâyetleri azaltmak adına kullanılmaktadır.

    Prostat Hastalıkları Nelerdir?

    1-Prostat İltihabı

    • Akut Prostat İltihabı
    • Kronik Prostat İltihabı

    2- İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH)

    Beningn Prostat Hiperplazisi (BPH) Nedir?

    Prostat bezinin iyi huylu büyümesi BPH olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde 40 yaş üzeri sonrası görülen bir hastalıktır, prostat bezinin orta kısmında yer alan hücreler hızla çoğalmaktadır. Burada dokuların genişlenmesi idrar kanalına baskı uygular, idrar akımını bu şekilde yavaşlatır, 50 yaş üzeri erkeklerde %30, 60 yaşında %50 prostat başlangıcı belirtisi görülmektedir. 80 yaş üzerinde bu durum %80’lere varmaktadır.

    İyi Huylu Prostat Büyümesinde Kullanılan Tedavi Yöntemleri

    Prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri bu hastalığı yaşayan bireylerin yaşadıkları prostat büyüklüğü, prostat türüne göre farklı olmaktadır. İyi huylu prostat büyümesinde kullanılan tedavi türleri günümüzde oldukça fazladır. Sadece ameliyat seçenekleri değil aynı zamanda ilaç tedavisi, cerrahi tedaviler, takipler gibi 3 farklı şekilde prostat tedavilerini incelemek mümkündür.

    Prostat Tedavisinde Takip

    Prostat hastalık sebebi ile çok belirgin şikâyeti olmayan ve tetkikleri neticesinde idrar kanalında belirgin bir tıkanıklık görülmeyen hastaların yıllık takipler ile kontrol altında olması gerekir. Hastaların takiplerini aksatmamalı, bu süreçte uzman hekimlerin önerilerine %100 uyum sağlamalıdır. Hastalığın ilerlemesi bu şekilde önlenmektedir.

    Prostat Hastalığında İlaç Tedavisi

    İyi huylu prostatların tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemde ilaç tedavileri olmaktadır. Aslında uzman hekimlere göre prostat büyümesinin sebep olduğu şikâyetleri azaltma adına uygulanması gereken ilk tedavi yöntemi ilaç tedavisi olmaktadır.

    Eğer hastanın şikâyet durumu orta derecede ise kesin cerrahi operasyon gerektirmeyen veya cerrahi tedavi yöntemleri istemeyen hastalar için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçları da hastanın ömür boyu kullanmaları zorunludur. Tedavinin iyi bir şekilde etkili sonuç vermesi adına bu çok önemlidir.

    Prostat Tedavisinde Güncel Cerrahi Yöntemler

    Prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri teknolojinin gelişmesi ile hız kazanmıştır. Prostat büyümesi eğer tedavi edilmezse, hastalarda hiç idrara çıkamama, idrarda kanama, tekrarlayan idrar yolu iltihaplanmaları ve hatta böbrek yetmezliği örneği gibi büyük boyutta sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

    Hastaların bu durumdan sakınması, bu rahatsızlıkları yaşamak istememesi hastanın konforunu sağlaması adına iyi huylu prostat büyümesi adına tedavi yoluna mutlaka gitmelidirler.

    Bu kısımda en önemli sorun ise hastalığın sinsi bir şekilde ilerlemesi nedeni ile şikâyetleri az hisseden bireyler bu olayın ciddiyeti kavrayamamaktadır. Bu da hastalığın tedavisi ihmal edilmesine yol açmaktadır.

    Bu hastalığın günümüzde en etkili ve verimli tedavi yöntemleri cerrahi yöntemlerdir. Tıbben yapılan her cerrahi işlemde olduğu gibi BHP tedavilerinde de yan etkiler olabilmektedir.

    Prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri;           

     

    Thulium Lazer?

    İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) tedavisinde günümüzde uygulanan en güncel ve en ileri lazer ameliyatı olan ise ThuFLEP (Thulium Fiber) lazer yöntemidir. Thulium Lazer ile Holep’e göre önemli avantajları bulunan bir sistemdir.

     

    TUR Prostatektomi Yöntemi Nedir?

    İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde en çok kullanılan cerrahi yöntem olan bu işlem ile birlikte penisten girilen aletler yardımı ile prostat parça parça bir şekilde kesilme işlemi yapılır ardından bu parçaların dışarı atılması sağlanır. Nadiren; kan kaybı, kan nakli ihtiyacı, idrar kaçırma, idrar yaparken ağrı hissetme, spermin geriye doğru kaçması, sertleşme sorunları gibi yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu yöntemlerde 2-3 gün arasında kata ter kullanılması gerekir. Cerrahi yöntem ardından hastanın yaş durumu göz önüne alınarak belki hastanede müşahede altında tutulabilir. Bu durum hastanın durumuna göre değişmektedir.

    HOLEP Yöntemi Nedir?

    HOLEP, prostat büyümesine bağlı olarak idrar yolu tıkanıklığının tedavisinde kullanılan lazer yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her boyutta olabilen prostatlar için uygulanabilir olması ile de birçok hasta için bu tedavi yöntemini özel kılmaktadır. Ancak büyük prostatlarda daha fazla kullanımı tercih edilir.

    Green Light Yöntemi Nedir?

    Green light lazer ile prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri aktif olarak kullanılan lazer yöntemleri arasında yer almaktadır. 180watt green light cihazı önceki cihazlardan çok daha etkili ve hızlı olması ile tercih edilir.

    30-150 gr arası prostat büyümeleri ile bu tedavi yöntemi ile kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte 120 gr üstünde olan prostatlarda görülen büyüklüklerde de tekrar operasyon riski ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte 120 gr altında olan prostatlarda uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.

    Transvezikal Prostatektomi Yöntemi

    Halk arasında açık prostat cerrahi işlemi olarak da bilinen bu yöntem, kapalı cerrahilerin uygulanamadığı büyük prostatlarda, büyük mesane taşı ya da divertikül olan olgularda uygulanan tedavi yöntemleri arasındır. Kapalı olan ameliyatlara göre hastanede yatış süresi hastanın durumuna göre de daha uzun olabilmektedir. Bu yöntemde karın alt kısmından yapılan kesi ile idrar torbasına ulaşılıp ardından idrar torbası açılır. Prostat elle ve makas ile serbest hale gelir ve dışarı alınmaktadır.

    Prostat Büyümesinde En Güncel Tedavi Yöntemi Nedir?

    İyi huylu prostat tedavilerinde en iyi ve en verimli kullanılan yöntem hangisidir demek tıbben doğru bir ifade değildir. Prostat büyümesinde hastanın durumu, prostatın boyutu, yaşı ve genel şikâyetler gibi etmenler göz önünde bulundurularak hangi yöntemin kullanılacağına karar verilmektedir. Prostat büyümesinde güncel tedavi yöntemleri HOLEP, TUR, Green light olmaktadır. Uzman bir hekime prostat şikâyetleri ile başvuru yaptığınızda izlenen tedavi sırası şöyledir;

    • Hastanın şikâyetleri dinlenir
    • Fiziksel muayene yapılır
    • Gerekli tetkikler istenir
    • Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, idrar kanalının dar ya da geniş olmasına bakılır
    • Prostat büyüklüğü gerekli tetkikler ile incelenir ve hangi yöntem daha faydalı olacaksa hastaya bilgi verilerek tedavi aşamasına geçilir.

    Yaş ve sağlık bakımından riskli olan hastalarda, kan sulandırıcı, şeker ve diğer hastalıkların olup olmaması, düzenli kullanması gereken ilaçlar bu süreçte titizlikle incelenir. Bu hastalar için genelde uzman hekimler green light yöntemlerini tercih etmektedir. Eğer prostat 150 gr ve üzerinde ise HOLEP yöntemine başvurulur. HOLEP uygun değilse Green light da kullanılabilir. 380 gr arasında olan prostatlarda TUR, Green light ve HOLEP yöntemleri benzer başarı oranlarına sahiptir. Eğer hastada herhangi bir kanser durumu varsa Patolojiye incelenmesi için parça gönderimi de yapılır. Bu durumda TUR ya da HOLEP tercih edilmesi daha doğru bir yaklaşımdır. Genel sağlık durumu iyi olmayan, üre trası dar olan ve durumu riskli hastalarda ilk kullanılması gereken tercih Green light yöntemleridir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 06.06.2022 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 06.06.2022 tarihinde yazıldı.