Da Vinci Robotik Cerrahi ve Kullanım Alanları
Üroloji

Da Vinci Robotik Cerrahi ve Kullanım Alanları

    Da Vinci Robotik Cerrahi ve Kullanım Alanları

    Da Vinci robotik cerrahi sistemi, standart açık ve laparoskopik prosedürlere ek olarak uygulanabilen cerrahi için üçüncü bir alternatiftir. Bu sistem birçok hastanın ameliyattan çok daha hızlı iyileşmesine yardımcı oldu.

    Da Vinci robotik cerrahi sistemi sayesinde hastanede geçirilen toplam süre önemli ölçüde azaltılabilir, bu da cerrah ve hasta için çok büyük bir faydadır. Bazı kişilerin kaşlarını çatmasına neden olan başlıkta "robot" kelimesi geçse de çağdaş cerrahi robotların başarı oranı oldukça yüksek.

     

    Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir?

    Da Vinci sistemi dünyadaki ilk ve tek robotik cerrahi sistemdir; genellikle robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak adlandırılır. Da Vinci Sistemi, NASA bilim adamları, VR mühendisleri ve Stanford Üniversitesi Robotik Enstitüsü'nden robotik uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilen bir robotik cerrahi alettir.

    Bu ekipman, Dünya'daki tıp uzmanlarının tıbbi bir acil durumda uzayda görev yaparken astronotlar üzerinde cerrahi prosedürler gerçekleştirmelerini sağlamak için geliştirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2000 yılında kardiyovasküler cerrahide kullanım için onay verdiğinden beri, dünya çapında 8 milyondan fazla prosedür gerçekleştirilmiştir.

    Üroloji, kadın hastalıkları, genel cerrahi, göğüs cerrahisi ve KBB'de (kulak, burun, boğaz) yaygın olan bu yöntem, Türkiye'de yavaş yavaş norm haline geldi.

    Da Vinci robotik cerrahi sistemi üç ana bileşenden oluşur: hasta konsolu, cerrah konsolu ve da Vinci robotunun kendisi. Robot bölümünde dört kolu keşfedeceksiniz ve bunlar cerrahi aletleri taşıyacak olanlar. Bu kollar, uçlarında el aletleri ile donatılmış olup, aletlerin yerleştirilebilmesi için deriye 0,5 ile 1 santimetre arasında değişen çaplarda delikler açılmıştır.

    Kollardan biri, ameliyathanenin canlı videosunu dünya çapındaki izleyicilere aktaran yüksek çözünürlüklü bir kamera ile donatılmıştır. Cerrah, kalan üç robotik kolun yardımıyla operasyonu bitirir.

    Yaygın inanışın aksine, cerrahlar, parmaklarını hareket ettirerek sağladığı emirlerle birlikte çalışan Da Vinci sistemini kullanırken bile prosedürleri gerçekleştirmekten hala sorumludur. Bunun nedeni, sistemin cerrahın parmak hareketlerini komut olarak yorumlamasıdır.

    Genellikle cerrahi teknolojinin zirvesi olarak kabul edilen bu ekipman, cerrahın işini daha kolay erişilebilir kılmakla kalmaz, aynı zamanda hasta için birçok önemli fayda sağlar.

     

     Da Vinci Robotik Cerrahi Özellikleri

    • Cerrahi Robot, kolunun ucuna takılan cerrahi aletler narin ve kağıt kadar incedir. Bu, hassas cerrahi prosedürlerin dokuya minimum zarar vererek gerçekleştirilmesini sağlar. Herhangi bir organ veya dokunun çıkarılmasını içeren ve hasta veya hasarlı dokunun cerrahi onarımını içeren cerrahi tedaviler, yaklaşımı mükemmel bir şekilde kullanabilir.
    • Da Vinci robotik, standart ekipman olarak bir 3D görüntüleme sistemi ile donatılmıştır. Bu yöntem, vücudun en ulaşılmaz bölgelerinden bile, on kat büyütülebilen yüksek çözünürlükte görüntü alınmasını sağlar. Resmi aktarma zamanı geldiğinde kameranın derin dokulara ne kadar yakın olduğu fark etmez. Cerrah, 360 dereceyi kapsayan tüm cerrahi ameliyat işlemini tam olarak görebilir.
    • Daha fazla görünürlükleri nedeniyle, kan damarlarının ve sinirlerin ameliyat sırasında hasar görme olasılığı daha düşüktür.
    • Robotik kollar, bir insan bileğinin esnekliğine kıyasla çok daha hassas ve doğrudan hareket kabiliyetine sahiptir. Kol ucu el aletlerinin yaklaşık 540 derece dönebilme özelliği nedeniyle sıkışık ortamlarda bile cerrahi işlemler yapılabilir. Kesme, katlama ve dikme işlemleri onun yardımıyla basitleştirilmiştir.
    • Hassas hareketlere sahip kolların neden olduğu el titremelerinin olmaması sayesinde cerrahlar daha istikrarlı ve hoş bir şekilde ameliyat edebilmektedir.
    • Doktor konsola oturup süreci yönlendirirken hissettiği yorgunluk azalır. Bu nedenle, tamamlanması uzun zaman alan prosedürler, cerrahın bölünmemiş dikkatinden faydalanır.
    • Robotik kolların cerrahi bölgeye erişmesine izin vermek için, cerrahın hastanın cildinde geleneksel cerrahiye göre daha küçük kesikler yapması gerekecektir. Kesi boyutlarının küçük olması nedeniyle enfeksiyon riski azalır ve ameliyat sonrası ağrı daha az olur. Hastanede daha kısa kalış süresinin yanı sıra oluşan yara izi miktarında da belirgin bir azalma vardır.
    • Nadiren yapılan operasyonlar kanama ile sonuçlanır. Bazı cerrahi prosedürler için kan transfüzyonu gerekmeyebilir.
    • Bu cerrahi sistemi, kanser hastalığı söz konusu olduğunda, kemoterapi veya radyasyon tedavisine güvenli olduğu anda başlamalarını mümkün kılar.

     

    Da Vinci Robotik Cerrahi Kullanım Alanları

    Robotik cerrahi, jinekolojik, genel, kardiyovasküler veya kulak burun boğaz prosedürleri gibi robotik cerrahi sistem kullanan herhangi bir tıp alanı olarak adlandırılır. Buna rağmen üroloji bölümü bu olanağı en çok kullanan bölümdür. Da Vinci cerrahi sistemi ile robotik cerrahi, günümüzün tıbbi ortamında prostat kanseri tedavisi için giderek daha popüler bir tercih edilen yöntem haline geliyor.

     

    Da Vinci Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

    Robotik cerrahinin, bazen robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak bilinen üç ayırt edici özelliği vardır. Görüntüleme sistemi bir ilktir ve laparoskopik cerrahi standartlarına uygundur. Bu, cerrahın bir kamera sayesinde hastanın vücudunda neler olduğunu görebileceği anlamına gelir.

    Laparoskopik cerrahinin aksine robotik cerrahi, kameradan temiz, titremeyen üç boyutlu bir görünüm sağlar. Ameliyat ettiğiniz organa iyi bakmanın tek yolu yakınına gitmektir. Bir konsol ile cerrah, ameliyat sırasında robot kolları yönlendirir. Bu robotik ekipman hastaya takılır.

    Cerrahın hünerli el hareketleri, cerrahi makas, doku veya iğne tutucu gibi cihazların takıldığı konsoldaki fiber optik kablolar aracılığıyla robotun kollarına gönderiliyor. Robotik bir kola bağlandığında, cerrahi aletler insan elinin ötesinde bir hareket aralığına sahiptir. Ayrıca robotik cerrahide aletlerin uçları insan eli gibi sallanmaz. Bu, hata olasılığını azaltır.

     

    Üroloji Ameliyatında Da Vinci Robotik Cerrahi

    1994 yılına kadar robotik cerrahi kardiyotorasik cerrahide ilk kez sahneye çıkmadı. Ürolojik operasyonlar en sık kullanılan operasyonlardı. Da Vinci, 2001'den beri dünya çapında prostat kanseri cerrahisinde yaygın olarak uygulanmaktadır; ayrıca böbrek, mesane ve testis malignite tedavisi için kullanılmaktadır.

    "Da Vinci cerrahi prosedür" ismine rağmen, bu teknik robotların katılımını değil, insanların katılımını içerir. Açık, laparoskopik veya robotik cerrahi olsun, cerrahi ekibin sahip olduğu deneyim derecesi işlemin başarısını belirlemede en kritik faktördür.

     

    Böbrek Tümörü Ameliyatında Da Vinci Robotik Cerrahi

    Kanser en etkin şekilde "Da Vinci" destekli böbrek tümörü prosedürleri ile yönetilir. Tümör eksize edilirken hastanın sağlıklı böbreği yerinde bırakılır. Böbreğin büyütülmüş, yüksek çözünürlüklü, üç boyutlu bir resmi altında, tümörün dokudaki derinliği kolayca hesaplanabilir ve otomatik olarak çıkarılmasına izin verir.

    Tümör çıkarılan bölgeyi dikerken, kesiğin derinliğini hassas bir şekilde düzenlemek mümkündür. Tümör alındıktan sonra doku boşluğunu, damarları açan, bozuk idrar yollarını zarif ve hızlı bir şekilde onarmak için robotik kollar kullanılır. Malignite yeterince ilerlediğinde bir böbreği çıkarmak için kullanılabilir.

     

    Da Vinci Robotik Cerrahi Riskleri

    Genel anestezi kullanımı her zaman robotik cerrahiden farklı olmayan bazı tehlikeler taşır. Bu tehlikeleri değerlendirmek ve azaltmak için tüm hastalara anestezi uzmanı tarafından ameliyat öncesi değerlendirme yapılır. Öte yandan ameliyat sırasında meydana gelen yapışıklıklar veya kanamalar açık ameliyata dönülmesini gerektirebilir. Bu durumun ortaya çıkması son derece olağandışıdır.

     

    Da Vinci Robotik Cerrahi Avantajları

    Robotik cerrahinin narin kolları, mükemmel hareket kabiliyeti ve titreşimi önleyen çalışma prensibi, cerrahların prosedürler sırasında çevreleyen yapıları korurken sadece gerekli dokuyu çıkarmasına olanak tanır. Bu faydalar, vücuttaki dar alanlarda bulunan organlardaki operasyonlar için çok önemlidir.

    Robotik prosedürlerde, küçük kesiler kullanılarak laparoskopik erişim sağlanır. Açık prosedürlerle karşılaştırıldığında, bu kesiler önemli ölçüde daha küçüktür. Bu, hastaların robotik işlemlerden sonra daha az rahatsızlık hissetmeleri anlamına gelir.

    Bu insanlar için daha az opioid ilaç gereklidir. Cerrahi alanlarda iyileşme hızlanarak hastaların hastaneden daha erken ayrılmasını sağlar. Bunu yaparak, bireyler kendilerini daha az enfeksiyon tehdidine maruz bırakırlar. Bu şekilde günlük yaşama uyumları kolaylaşacak ve hızlanacaktır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."