Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Nedir?
Üroloji

Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Nedir?

     

    Penis eğriliği erkek cinsel organının gövde kısmında bulunan bağ dokusunun anormal gelişimi ile ortaya çıkan şekil bozukluğudur. Ereksiyon anında penisin 90 derecelik sol, sağ, yukarı veya aşağı konumda dik açısı dışında tüm deformasyonları peyronie hastalığıdır. Penis eğriliği sertleşmeyi kontrol edememe ve cinsel birleşmede zorluk yaşama gibi önemli sorunlara neden olur. Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması ile kişinin yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkiler. 

    Penis Eğriliğinin Tanısı ve Teşhisi

    Penis eğriliği tanısı ve teşhisi alanında uzman olan üroloji doktoru muayenesi ile tedavi edilir.  Penis gövdesinin sırt kısmında farklı nedenler ile fibrotik bağ dokusu ortaya çıkarak sertleşme anında anormal görünüm alır. Peyronie hastalığında durumlarda fibrotik bağ dokusu penisin sertleşmesini sağlayan kavernöz yapısına baskı uygulayarak ereksiyonu oluşmasını veya korunmasını engeller.

    Fibrotik dokuda görülen travmalar sonucunda cilt dokusunun kanaması veya genetik hastalıklar ile ortaya çıkabilir. Sağlıklı insanlarda cinsel uyaranlar ile peniste bulunan damar boşluklarına kan dolarak genişlemeye başlar. Damar boşluklarını etrafında bulunan penis kılıfı gerilerek toplardamarlara baskı yapıp kanın vücuda dönmesini engelleyerek ereksiyonu sağlar.

    Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Nedenleri

    Penis eğriliği doğuştan olan kalıtsal özellikler veya sonradan yaşanan ciddi travmalar sonucunda ortaya çıkabilir. Doğuştan penis eğriliği bulunan hastalarda ergenlik dönemi ile birlikte ereksiyon durumunda fark edilir. Çocukluk döneminde yapılan dikkatli muayene ile penis eğriliği fark edilebilir.

    Doğuştan Olan Penis Eğriliği Nedir?

    Peniste ereksiyonu sağlayan kan damarından oluşan süngerimsi doku bulunmaktadır. Anne karnında bebeğin cinsel organında süngerimsi yapılarda gelişme geriliği olabilir. Ereksiyon anında penis gelişimin az olduğu bölgeye doğru eğilir. Halk arasınd peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias hastalığı bulunan kişilerde idrar deliği daha aşağıdadır. İdrar yolunda bulunan süngerimsi dokunun az gelişmesi ile ereksiyon anında penis aşağıya eğilir.

    Sonradan Olan Penis Eğriliği Nedir?

    Penis şekil bozuklukları ileri yaşlarda en çok peyronie hastalığı kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Sertleşmeyi sağlayan kan damarı olan süngerimsi doku ve etrafında bulunan dış kılıf ortaya çıkan arasında kireçlenme rahatsızlığıdır. Genelde 50 yaş sonrası ortaya çıkan peyronie hastalığında önce ağrı daha sonra şekil bozukluğu yaşanır. Penise uygulanan cerrahi işlemler eğrilik gibi şekil bozukluklarına neden olur.

    Peniste Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

    Peyronie hastalığı belirtileri fibrotik bağ dokusunun bulunduğu konum ve büyüklük gibi özelliklere göre farklılık olabilir. Penis eğriliği rahatsızlığı bulunan hastalarda fibrotik doku penisin etrafını tamamen sarabilir. Tedavi edilmeyen durumlarda fibrotik doku daha çok sertleşerek peniste ciddi hasara veya şiddetli ağrıya sebep olur. Penisin farklı bölgelerinde çok sayıda fibrotik doku olması ile anormal kıvrımlı penis görünümü ortaya çıkabilir.

    • Penis boyunun küçülmesi
    • Cinsel ilişkiye girmede zorluk
    • Ereksiyon anında şiddetli ağrı
    • Penis gövdesinde sert dokular
    • Sertleşme (ereksiyon) sorunları
    • Penis şeklinde anormal görünüm
    • Sertleşmenin korunmasında güçlük

    Penis Eğriliği Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

    Penis eğriliği akut ve kronik dönem tedavi olmak üzere 2 farklı şekilde yapılmaktadır. Yeterli gelişime ulaşan penis erişkin dönem öncesinde daha çocukken tedavi edilmelidir.

    Akut Dönem Penis Eğriliği Tedavisi

    Akut dönemde penis eğriliğine neden olan plak gelişimi tam başlamadığı için ilaç tedavisi uygulanabilir. Plak oluşumunu engelleyen ilaçlar ile birlikte şok terapisi ve kolajen sentez inhibitörü enjeksiyonu gibi yöntemler kullanılabilir. Erken tanı, teşhis ve tedavi yöntemleri ile penis eğriliğinin ilerlemesi önlenir.

    Kronik Dönem Penis Eğriliği Tedavisi

    Kronik dönemde ağrının azalması ve peniste şekil bozukluğunun başlaması ile uygulanan ilaç tedavisi etkisini kaybeder. Peniste bulunan lezyona madde enjeksiyon etme veya şok tedavi uygulama gibi yöntemler denenebilir. Kronik dönem penis eğriliği rahatsızlığında daha çok cerrahi tedavi tercih edilmektedir. Ereksiyon sorunu yaşayan hastalara penis şekil bozukluğu için cerrahi olarak mutluluk çubuğu (penil protez) yapılır. 

    Penis Eğriliği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Cerrahi işlemler ile ameliyat olan hastada eğriliğin tekrarlanmaması çok büyük öneme sahiptir. Yetişkinlerde gece yaşanan ereksiyonlar peniste bulunan dikişlerin açılmasına sebep olabilir. Özellik ile ameliyat sonrası ortalama 4 hafta kadar cinsel ilişkiye girmemek tavsiye edilir.

    Penis Eğriliği (Peyronie Hastalığı) Hakkında Sık Sorulan Sorular

    1. Penis eğriliğinde cerrahi tedavi nasıl olur?

    Penis eğriliği olan kişilerde cerrahi tedavisinde basit plikasyon teknikleri kullanılmaktadır. Eğriliğin ters tarafına doğru plikasyon dikişleri konularak görünüm düzeltilir. Farklı olgularda eğriliğin düzelmesi için peniste oluşan plak bölgeleri bacak damarlarından alınan greft materyaller kullanılır.

    2. Penis eğriliğine sebep olan riskler nelerdir?

    Özellikle diyabet (şeker) hastalarında penis eğriliği rahatsızlığı daha sık ortaya çıkmaktadır. Kolajen veya bağ doku hastaları ile prostat ameliyatı olanlarda penis eğriliği daha fazla ortaya çıkmaktadır.

    3. Penis eğriliği ameliyatı hangi hastalara yapılır?

    Cinsel birleşmeyi engelleyen 30 dereceden fazla penis eğriliği için cerrahi tedavi önerilir. Psikolojik durumu olumsuz etkileyen peyronie hastalığının tedavisinde tüm komplikasyonlar değerlendirilerek sonuç odaklı karar verilir.

    4. Penis eğriliği çocuk sahibi olmayı engeller mi?

    İdrar deliği testislere yakın hipospadias hastalarında meninin boşaltılması zorlaştığı için çocuk sahibi olma ihtimali düşüktür. Deliğin penisin uç kısmına yakınlığı, cinsel işlev bozukluğu ve meni boşalma zorluğu olmayan durumlarda çocuk yapmaya engel değildir.

    5. Penis eğriliği ameliyatları kaç saat sürmektedir?

    Doğuştan kaynaklanan penis eğriliklerinin ameliyatları genel olarak basit cerrahi işlemler ile çözülür. Ortalama olarak 30 ile 60 dakika arasında kısa zamanda çok kolay şekilde yapılmaktadır. Greft uygulanacak cerrahi tedavilerde süre kişinin durumuna ve hastalığın derecesine göre değişir.

    Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."