Böbrek Çıkın Darlığı (üretropelvik bileşke darlığı)
Üroloji

Böbrek Çıkın Darlığı (üretropelvik bileşke darlığı)

    - Üreteropelvik bileşke darlığı nedir (UPJ darlığı) ?

     
    Böbrek içerisinde oluşturulan idrar, idrar torbasına üreter olarak isimlendirilen ve bir ucu böbrek ile diğer ucu idrar torbası ile bağlantılı olan bir kanal ile taşınır. Üreterin böbrek ile birleşme noktası üreteropelvik bileşke olarak isimlendirilir. Bu bölgenin darlığı doğumsal olarak gelişebileceği gibi nadir olarak çeşitli böbrek ameliyatlarına bağlı olarak gelişebilimektedir. Sıklıla rastlanılan diğer bir nedende böbreği besleyen aksesuar damarların üreteropelvik bölgede üretere bası yapmasıdır. Üreterin bu bölgedeki darlığını üreteropelvik bileşke darlığı (UPJ darlığı) olarak isimlendirilir.
     
    UP darlık görülme sıklığı 500 canlı doğumda 1 olarak bildirilmiştir. UP darlığın en sık bulgusu olan hidronefroz anne karnında çocuğa yapılan antenatal ultrasonografi ile rahatlıkla tespit edilebilmektedir. UP darlık erkeklerde kız cinsiyete göre daha sık görülmektedir.
    Böbrek Çıkın Darlığı
     

    Üreteropelvik bileşke darlığı (UP darlık)

    Üreteropelvik bileşke darlığı nelere yol açar ?

    Bu bölgenin daralması ile idrarın idrar torbasına geçişi engellenir ve böbrek içinde idrar birikerek böbrek içi basıncı arttırarak böbreğin şişmesine (hidronefroz) yol açar. Bu durum zamanla böbrek dokusu kaybına ve böbreğin fonksiyonunu yitirmesine neden olur.
    Gündelik yaşamda tedavi edilmemiş UP dalık sık sık ağrıya ve sık tekrarlayan piyelonefrit olarak isimlendirilen böbrek enfeksiyonlarına da neden olmaktadır.
    Böbrek çıkışındaki darlığa bağlı olarak idrar akımının azalması sonucu UP darlığı olan hastaların bir kısmında böbrek taşıda görülmektedir. Bu taşların tedavisi de UP darlık tedavisi esnasında kolaylıkla yapılabilmektedir.
     

    Böbrek Taşı Çıkın Darlığı Ne gibi belirtiler verir ?

    En sık doğumsal olarak görüldüğünden, henüz anne karnında iken yapılan ultrasonografik takiplerde böbrek veya böbreklerde şişmenin tespiti ile anlaşılır.
    Daha nadir olarak karşılaşılan dönem olan erişkinler de ise şiddetli veya künt ve daha hafif vasıfta bir yan ağrısı ile kendini gösterir.
    Böbreğin darlığa bağlı şişmesi nedni ile üşüme ve titrmeyle bulgu veren piyelonefrit olarak adlandırılan böbrek iltihaplanmasına yol açabilir.
     

    Böbrek Taşı Çıkın Darlığı Nasıl tedavi edilir ?

    Üreteropelvik bileşke darlığının tedavisi cerrahidir. Bu ameliyatlar açık, laparoskopik ve robotik yöntemlerle yapılmaktadır. Her 3 yöntemde de temel amaç darlık olan segmentin çıkarılarak böbrek ile üreter arası bağlantıyı yeniden oluşturmaktır.
    Açık ameliyatta yaklaşık 10 cm'lik bir cilt kesisi ile böbreğe ulaşılır ve üreterdeki darlık kısmı çıkarılarak üreterin iki ucu emilebilir dikişler ile tekrar birbirine dikilir.
     
    Laparoskopik ve robotik cerrahide karın boşluğuna bir kaç adet delikten girilir. Karın içi boşluk gaz ile doldurulur aynı işlem bu ameliyattada uygulanır.
    Son yıllarda robotik cerrahinin laparoskopik ve açık cerrahiye göre başarı oranları  yüksek olması nedeni ile kullanım oranı artmıştır.
    Kliniğimizde bu ameliyatları genellikle hastanın günlük hayatına daha hızlı dönmesini ve ameliyat sonrası açık cerrahi yönteme göre çok daha az ağrıya ve daha az haatanede kalış süresi nedeniyle  laparoskopik ve robotik yöntemler tercih edilmektedir. Kliniğimizin bu yöntemlerle UP darlık tedavi başarısı oldukça yüksektir.
     
    Üroloji Bölümümüzden online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek 0543 514 02 04 numaralı telefondan ya da 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."