İnterstisyel Sistit Nedir?
Üroloji

İnterstisyel Sistit Nedir?

    İnterstisyel Sistit Nedir?

    İnterstisyel sistit (IC), alt karın ve sırtta yanma ağrısına neden olan ağrılı bir mesane durumudur. Kadınları erkeklerden daha sık etkiler. İnterstisyel sistit, mesane duvarının içini kaplayan hücreler arasında sıvı biriktiğinde oluşur. Bu birikim iltihaplanma ve tahrişe neden olabilir.

    İnterstisyel Sistit, pelvik ağrı ve rahatsızlık ile karakterize mesanenin inflamatuar bir bozukluğudur. İnterstisyel Sistit 'nin iki ana formu vardır: Hunner ülserli İnterstisyel Sistit ve Hunner ülseri olmayan İnterstisyel Sistit.

     

    İnterstisyel Sistit'e Ne Sebep Olur?

    İnterstisyel Sistit 'nin bilinen bir nedeni yoktur. Mesane duvarının astarının iltihaplanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, mesane astarının şişmesine ve tahriş olmasına neden olarak ağrılı idrara çıkma, aciliyet, sıklık ve yanma hissi gibi semptomlara neden olur.

     

    İnterstisyel Sistit Belirtileri Nelerdir?

    İnterstisyel Sistit'in ana semptomu idrara çıkma sırasında ağrıdır. Diğer semptomlar arasında sık idrara çıkma isteği, idrar aciliyeti, idrara çıkma sıklığında artış ve pelvik rahatsızlık sayılabilir.

     

    İnterstisyel Sistit İçin Hangi Tedaviler Mevcuttur?

    İnterstisyel Sistit için birkaç farklı tedavi seçeneği vardır. Bunlara ilaçlar, diyet değişiklikleri, mesane eğitimi ve cerrahi dahildir. İnterstisyel Sistit'i tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında antimuskarinikler (örn., darifenasin), alfa blokerler (örn., tamsulosin), beta blokerler (örn. alfuzosin) ve trisiklik antidepresanlar (örn., imipramin) bulunur. Diyet değişiklikleri, şeker ve kafein içeriği yüksek gıdaları sınırlamayı içerir. Mesane eğitimi, gitmeniz gerektiğinde idrar kaçırmayı önlemek için mesanenizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmeyi içerir. Cerrahi, diğer tedavilere yanıt vermeyen ciddi IC vakaları olan kişiler için bir seçenektir.

     

    İnterstisyel Sistit İçin Bazı Doğal Çözümler

    İnterstisyel Sistit için doğal çözümler arasında bol su içmek, daha fazla lif yemek, alkolden kaçınmak ve probiyotik almak yer alır. Bol su içmek, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve idrar yolunu sağlıklı tutar. Daha fazla lif yemek, idrara çıkma sıklığını azaltır ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Alkolden kaçınmak, mesanedeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve İYE'leri önler. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri dengesinin geri kazanılmasına yardımcı olur.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."