Sünnet Derisi İltihabı
Üroloji

Sünnet Derisi İltihabı

    Çocuklarda sünnet derisi iltihabı belirtileri nelerdir?
    -En sık belirti sünnet derisinin uç kısmında kızarıklık ve şişliktir. Çocukta bu durum idrar yaparken zorlanma ve ateşe yol açabilir.
    Çocuklarda sünnet derisi iltihabı neden olur?
    -En sık neden kullanılan bezler yada hijyenin bozulmasıdır. Zaman zaman da sünnet derisinin geri çekilmesiyle oluşan gözle görülmeyen çatlaklardan mikropların girmesi ile iltihabik durum oluşur.
    Doğuştan sünnet derisi darlığı nasıl tedavi edilir?
    -Bu durumun kesin tedavi şekli sünnettir. Aksi taktirde işemede zorlanma ve iltihabik durumlara yol açabilir.
    Ereksiyon nasıl oluşur?
    -Ereksiyon yeterli bir cinsel uyarı olduğu zaman sempatik sistem etkisi altındaki kavernöz cisimler uyarılır genişler ve içine kan dolar böylece peniste sertleşme ve ereksiyon oluşmuş olur.
    Ereksiyon sağlayan ilaçlar hangi durumda kullanılır, nelere dikkat edilmeli?
    -Yeterli bir cinsel uyarana rağmen peniste yeterli sertliğin oluşmadığı hallerde bu ilaçlar doktor önerisi ve tarifiyle kullanılabilir. Ancak bazı yan etkileri bulunmakla birlikte (özellikle kalp hastalığı olanlarda kalp krizi riskini arttırabilir) ilacın etkisini tam göstermesi için uygun kullanım şartlarında kullanılmalıdır.
    Fimozis neden olur?
    -Fimozis sünnet derisinin uç kısmının ileri derecede darlığıdır. Genellikle yapısaldır ancak sık sünnet derisi enfeksiyonlarında da fimozis gelişebilir.
    Hidrosel nedir, nasıl bir hastalıktır?
    -Hidrosel testisi saran zarlar içinde normalden fazla sıvı birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır.
    Hidrosel nedenleri nelerdir?
    -Çocuklarda bu durum sıklıkla yapısal nedenlere bağlı olmakla beraber nadiren testis tümörleri, dolaşım problemleri ve enfeksiyonlara bağlı gelişebilirken yetişkinlerde sıklıkla skrotumun travmaya maruz kalması, testis enfeksiyonları, tümörler ve varikosel ameliyatlarına bağlı görülmektedir.
    Hidroselin belirtileri nelerdir?
    -En sık belirtisi testis boyutunda artış ve nadiren de ağrıdır.
    Hidrosel tanısı nasıl konur?
    -Sıklıkla fizik muayenede boyutu artmış bir testis izlenir. Ardından tanıyı kesinleştirmek için ve testislerin kontrolü için yumurtalık ultrasonu çektirilir.
    Hidrosel nasıl tedavi edilir?
    -Hidrosel tedavisinde bir yöntem hidrosel kesesindeki sıvının iğne ile çekilmesidir ancak bu yöntem hidroselin tekrar etmesine neden olabileceği için pek tercih edilmez. Kesin tedavi yöntemi cerrahi olup hidrosel kesinin açılarak kese duvarının çıkartılması esasına dayanır. 
    Hipospadias (peygamber sünneti) nedir?
    - Hipospadias normalde penisin uç kısmında yer alması gereken idrar deliğinin penisin alt kısmında herhangi bir noktaya açılması durumudur. Bu hastalık doğuştan olan yapısal bir bozukluktur ve hemen hemen 300 erkek bebekten birinde görülür. Hipospadiaslı çocuklar idrarlarını penisin alt yüzünden yaparlar. Halk arasında bu çocuklar için “yarım sünnetli”, “doğuştan sünnetli” veya “peygamber sünnetli” deyimleri kullanılır. İdrar deliği penis ucundan skrotuma (yumurtalık torbasına) doğru yaklaştıkça bozukluğun ağırlık derecesi artar. Ancak en sık glanüler tip denilen, idrar deliğinin penis ucuna yakın olduğu tip görülmektedir. İdrar deliğinin skrotum (yumurtalık torbası) ile makat arasında olduğu en ağır tip olan vakalarla nadiren karşılaşılmaktadır.
    Hipospadias nasıl tedavi edilir, ameliyatı çocuk kaş yaşına geldiğinde yapılmalıdır?
    - Hipospadias tedavisi cerrahidir. Cerrahisinde günümüze kadar olan süreçte pek çok cerrahi teknik tarif edilmiştir. Tüm bu tekniklerin esas amacı kozmetik yönden kabul edilebilir bir penis oluşturmanın yanında yeterli kalınlıkta bir idrar kanalı (üretra) oluşturmaktır. Cerrahi tedavi için en uygun zaman 6 ay ile 1.5 yaş arası kabul edilmektedir. Ancak yaş için bir üst sınır bulunmamaktadır. 6 ay ile 1.5 yaş arası çocuklarda psikolojik travmanın en az olduğu, ameliyat sonrası yara bakımının ve iyileşmenin daha kolay olduğu bilinmektedir. Ameliyat sırasında yeniden oluşturulan idrar yolunun (üretra) içerisine idrar ile teması önlemek ve bu sayede iyileşmesini hızlandırmak amaçlı bir sonda yerleştirilir. İdrar bu sonda içerisinden dışarı akar. Sonda ameliyat sonrası ortalama 7 gün sonra poliklinik şartlarında kolayca çıkarılmaktadır. Hastalar genellikle ameliyattan 2 veya 3 gün sonra taburcu edilmektedir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 06.05.2020 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 06.05.2020 tarihinde yazıldı.