Genital Siğil (Kondilom) Nedir?
Üroloji

Genital Siğil (Kondilom) Nedir?

    Genital Siğil (Kondilom) Nedir?

    Genital siğil, insan papilloma virüsünün ( HPV ) neden olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın olanıdır. Genital bölgede veya anüste oluşan siğiller çoğu zaman görülemeyecek kadar küçüktür. En çok genital siğillere neden olan HPV tipleri 6 ve 11’dir. Bu HPV tipleri kansere neden olmazlar. HPV 16 ve 18 tipleri kansere yol açan yüksek riskli tiplerdir.

    Genital Siğil ( HPV ) Bulguları Nelerdir?

    Genital siğil ( HPV ) ağrıya ya da kaşıntıya neden olabilirler. Hem erkekler hem de kadınlar genital siğillerden etkilense de, HPV enfeksiyonu kadınlar için daha tehlikelidir. Çünkü siğillerin bazı tipleri zamanla rahim ağzı (serviks) kanseri ya da vulva kanserine dönüşebilir. Genital siğil ( HPV) aşısı, enfeksiyon için çoğu zaman koruyucudur.

    Genital Siğil ( HPV ) Nerelerde Görülür?

    Kadınlarda: Vajina içi ya da dışı, anüsün içi ya da dışı ve serviks (rahim ağzı).

    Erkeklerde: Penis, skrotum (testis torbası), kasık, baldırlar, makat bölgesinde.

    Genital Siğil ( Kondilom ) Tanısı Nasıl Konulur?

    Fizik muayene: Doktor öncelikle hastaya cinsel yaşamı ve yaşadığı belirtiler ile ilgili sorular sorar. Ardından siğillerin bulunduğundan şüphelenilen alanlarda fiziksel muayene yapar. Kadınlarda siğiller her zaman yüzeyde olmayabilir. Bu yüzden doktorun pelvik muayene yapması da gerekebilir.

    Pap-smear testi: Doktor, spekulum adı verilen bir aletle vajinayı açar ve uzun saplı bir aletle serviksten küçük bir hücre örneği alır. Bu hücreler daha sonra laboratuvar ortamında incelenir ve HPV varlığı açısından test edilir.

    Genital Siğil ( Kondilom ) Nasıl Tedavi Edilir?

    Bitki bazlı bir tür reçineler kullanılabilir. Genital siğil dokusunu yok eder. Kullanımı zordur. Sadece lezyon üzerine uygulanması gerekir, sağlıklı deriye temas etmemelidir. Ayrıca hamilelikte kullanımı önerilmez. Hafif cilt tahrişi, yaralar veya ağrı gibi yan etkileri olabilir.

    Bağışıklık sisteminin genital siğillerle savaşma yeteneğini aratırıcı kremler kullanılır. Sık görülen yan etkisi cilt kızarıklığıdır. Cilt kabartıları, ağrı, öksürük, döküntü ve yorgunluk hissi gibi yan etkileri de olabilir. Kremi uyguladıktan sonra cinsel ilişkiden kaçının. Prezervatifleri ve diyaframları inceltebilir ya da partnerinizin cildini tahriş edebilir.

    Jel formundadır ve genital siğilleri yakarak tedavi eden kremler kullanılır. İç tarafta bulunan siğiller için de kullanılabilir. Yan etkileri arasında hafif cilt tahrişi, yaralar veya ağrı sayılabilir.

    Genital Siğil ( Kondilom ) Cerrahi Tedavisi Nasıl Uygulanır?

    • Kriyoterapi (dondurma): Sıvı azot kullanılarak siğil dondurulur. İşlem sonrası siğilin etrafında kabarcıklar oluşur, cilt iyileştikçe yeni cilt ortaya çıkar. Ağrı ya da şişlik gibi yan etkileri olabilir.
    • Elektrokoter: Bu prosedürde yüksek frekanslı elektrik akımı ile siğiller yakılır. İşlemden sonra biraz ağrı ve şişlik olabilir.
    • Cerrahi eksizyon: Lokal ya da genel anesteziyle uygulanan bu yöntemde, bistüri ya da makas ile siğiller çıkarılır ve temizlenir. Enfeksiyon ya da ağrı gibi riskleri olabilir.
    • Lazer tedavisi: Etkili bir yöntemdir ve tedavisi zor siğillerde tercih edilir. Yara izi ve ağrı gibi yan etkileri çok az görülür. Hafif sedasyon altında ve tam ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır.

    Özel Koru Ankara Hastanesinde genital siğil (kondilom) tedavisi uzman hekimlerce büyük başarı oranı ve yüksek hasta memnuniyeti ile yapılmaktadır. Özellikle lazer tedavisi çok etkili ve güvenilir olması nedeni ile hastanemizde yaygın olarak uygulanmaktadır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."