Holep Lazer Tedavisi
Üroloji

Holep Lazer Tedavisi

    Holep, iyi huylu prostat büyümesi BPH tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı cerrahi bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Holep, kapalı bir işlem olup prostat dokusunun tamamının temizlenir.

    İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) tedavisinde günümüzde ThuLEP (Thulium Fiber) lazer kullanılmaktadır. Thulium Lazer ile Holep’e göre önemli farklılıkları bulunan bir sistemdir.

    Holep, büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar vermesi yüzünden oldukça konforlu bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde ileri tedavi olarak kabul görmektedir. Bu tedavi yöntemlerine uzman hekimler gerekli inceleme sonucu karar verdiğinden bu tedaviye uygun olup olmadığını ancak fiziksel doktor muayenesi sonucu öğrenebilirsiniz. Ancak doktor tarafından fiziksel muayenesi yapılmış ve bu yöntem tavsiye edilen hastalar için Holep tedavisi ve sonrası yaşanan gelişmeler şu şekildedir;

    Holep Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

    Holep ameliyatı genel anestezi ya da belden aşağısı uyuşturulması ile yapılmaktadır. İdrar kanalında kameralı özel aletler kullanılarak girme işlemi yapılır. Büyüyen prostat dokusu çok daha dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırma ve mesane içine atılmaktadır. Mesane içerisine atılan prostat dokusu başka bir cihaz yardımı ile parçalanır ardından vakumlama işlemi yapılarak vücut dışına alınması sağlanır. Hemen sonrasında sonda takımı yapılır ve işleme son verilir. Çıkarılan prostat dokusu olası kanser varlığı araştırılması için patoloji birimi gönderilir.

    Holep Ameliyatının Avantajı Nelerdir?

    • Her büyüklükteki prostatlar için uygulanmaktadır.
    • Çok büyük prostatlar için vücutta herhangi bir kesi işlemi uygulanmadan işlem yapılır.
    • Açık ameliyata ayrı bir seçenek olarak karşımıza çıkar.
    • Tekrar ameliyat olma ihtimalleri yok denecek seviyededir.
    • Cinsel işlevlere de zarar vermemektedir.
    • Kanama riski oldukça azdır.
    • Ameliyatta kan nakli ihtiyaçları da olmamaktadır.
    • Zorunlu durumlarda kan sulandırıcı ilaç kullananlarda dahi işlem yapılmaktadır.
    • Hastanede kalma süresi çok kısa olmaktadır. En fazla 1 ya da 2 gün.
    • Ameliyat sonrası sondası çekilen hastalarda idrar yaparken yanma hissi de oluşmaz.

    Holep Ameliyatı Kimlere Önerilmektedir?

    Genelde 80 gr. gibi daha büyük prostatlara bu ameliyat önerilmektedir. Holep yönteminde ise prostatın büyüklüğünün önemi de olmamaktadır. Özellikle büyük prostatlar için uygun olup başarılı bir şekilde uygulanması gerekir. Prostat büyüklüğünde eşlik eden mesane taşı varlığında aynı seansta başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Aynı zamanda eş zamanlı taşlar da kapalı bir şekilde lazer ile kırılmaktadır. Yine idrar kanalında darlık olan hastalarda işlem sırasında lazer ile bu darlıklar olmaktadır.

    Kalp-damar hastalıklara olan kalp damarında stenti olan, by pass geçirmiş olan, damar tıkanıklığı nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda diğer prostat ameliyatlarına oranla bu yöntem kullanabilir.

    Holep Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınmaktadır?

    Holep ameliyatı sonrası birkaç gün içerisinde hastanın sondasını çıkarmaktadır ve taburcu işlemleri de yapılır. Ancak özellikle yaşı ilerlemiş hastalarda ya da ek hastalıkları olan hastalarda hastanın 1 gün daha hastanede kalması ve durumunun izlenerek sorun olmaması durumunda taburcu işlemleri yapılır.

    Holep Ameliyatı Cinselliğe Zararı Olur mu?

    Prostat etrafından geçen ve erkeklerde sertleşme durumunu sağlayan sinirler ameliyatlar esnasında olumsuz etkilenme durumu olabilir. Kullanılan enerji açısından karşılaştırıldığı zaman Holep prostat kapsülün sadece 0,4 mm derinliğine etki ettiği gösterilmektedir.

    Prostat dokusunu ayırmak adına kullanılan enerji sertleşmeyi sağlayan sinirlere zarar vermemektedir. Bu konuda uzman hekimler bilgi vermektedir. TUR-P ameliyatında kullanılan elektrik enerjisi 4 mm derinliğe yayılmaktadır. Cinsel fonksiyonlar açısından Holep ve diğer TUR-P yani açık prostatektomi tekniklerinin ortak dezavantajı geri boşalma ya da boşalmama sebep olmaktadır.

    Prostat dokusu bu işlem ile tamamen temizlendiği için orgazm anında meni geriye doğru bir şekilde mesaneye inmektedir. Ardından idrar ile atımı gerçekleşir. Bu durumunda sağlık açısından bir zararı bulunmamaktadır.

    Tüm sonuçlar göz önüne getirilip düşünüldüğünde Holep için, sertleşmeye zarar vermeyeceği bir yöntem olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

    Holep Hazırlığı ve Kanama

    Prostat muayenesi, idrar akım hızı testi, ultrasonografi, idrar tahlili, kan testi sonrası her şey uygun çıkarsa Holep işlemi uygulamasına geçilir.

    İyi huylu prostat ameliyatlarında, prostat dokusu çok kanlanan bir organ olup genelde ameliyat esnasında da kanlı olması beklenilmektedir. Genellikle açık ve TUR-P ameliyatlarından hemen önce kanama riskine karşı kan hazırlıkları yapılır ve gerekli durumda hastaya kan transferi yapılır. Ancak Holep cerrahi işlemlerinde kullanılan yöntem lazer teknolojisi olduğundan kanama durumu az derecede olur. Yani hastaya kan transferi yapılacak bir durum söz konusu olmaz. Bundan dolayı hasta için kan transfer hazırlığı yapmaya da gerek duyulmaz.

    Ameliyat Sonrası İdrar Kaçırma

    Prostat ameliyatlarından sonra ender vakalarda idrar kaçırma görülmektedir. Bunun nedeni olarak uzman hekimlerin görüşü şu şekildedir; idrar tutan kapakçıkların hasar görme durumundan kaynaklı olduğu söylenebilir. Holep ameliyatında kullanılan lazer de0,4 mm derinliğe etki ettiği için bu yapılara çok az etki etme durumu olur.

    Holep cerrahisi dikkatli bir şekilde yapılırsa idrar kaçırma genelde olmamaktadır. Ancak büyük prostat dokusunun çıkarıldığı bazı vakalarda ilk başlarda görülen geçiçi idrar kaçırma durumu da zamanla düzelmektedir.

    Ameliyattan Sonra Şikâyetler

    Sonda alınımından sonra taburcu olan hastalarda idrar renginde değişmeler görülebilir idrarın başında ve sonunda da ufak tefek kanamalar olması gayet tabiidir. Bu durum geçici olmakla beraber sağlıklı bir durumdur. İdrar yaparken yanma, sızı gibi durumlar Holep tekniklerinde oldukça az görülse de bazı vakalarda hastalar bu şikâyette bulunabilir. Bu durum kesinlikle geçicidir ve genelde ameliyattan sonraki ilk haftada görülmektedir.

    Prostat tamamen alındığı için bazı hastalarda özellikle ilk haftalarda damlama, idrarı kontrol edememe gibi şikâyetler ile de karşılaşmaktayız. Genelde uzun süreli sondalı kalan, hareketsiz bir yaşamı olan, nörolojik hastalık ya da şekeri olan hastalarda bu durum sıkça görülmektedir. Şikâyetleri devam eden hastalara da uzman hekim tarafından buna yönelik egzersiz ve ilaç tedavisi uygulanır. Uzun süre sondalı kalan ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan bazı hastalarda iltihap durumları da görülebilir. Önceden alınacak bir idrar kültürü ve yapılacak tedavi ile bu durum kolayca kontrol altına alınabilir.

    Ameliyat Sonrası Normal Yaşam

    Hastalarımız, ameliyattan sonra 2 ya da 3 ay içerisinde tamamen normal yaşantılarına geri dönebilirler. Ağır olmayan fiziksel egzersizler yapmaları bu süreçte şikâyetlerini azaltmada etkilidir. Diyet olarak bol lifli gıda alıp kabız kalmaları da önlenebilir.

    Özellikle ilk 1 aylık dönemlerinde asitli içeceklerden, acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaları da gerekebilir.

    Ameliyat sonrası ilk 4 ila 6 hafta aralığında cinsel ilişki hastalara önerilmemektedir. İlk ilişki sonrası idrarda- menide kanama görülebilmesi normaldir.

    Holep işlemi sonrası prostat tekrar büyüme yapar mı ya da ilerleyen yıllarda tekrar ameliyat durumu gerekir mi gibi sorular hastalarımız tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu işlem sonrası prostat dokusu lazer ile kapsülden tamamen çıkarıldığından ilerleyen zamanlarda yeniden prostat durumu olması beklenilmez bundan dolayı ameliyat gerektirmez.

    Ameliyat sonrası patoloji tarafından incelenen dokuda uzman hekim zaten gerekli bilgilendirmeyi hastaya yapmaktadır. Prostat gibi tedavisi farklı yöntemler ile yapılan hastalıklar için önce uzman bir hekim tarafından fiziksel muayene ver uzman hekimin istediği tetkikler sonrası hangi tedavi uygunsa o yöntem uygulanmaktadır. Bundan dolayı Holep ve diğer iyi huylu prostat tedavileri hakkında ayrıntılı bilgi için hemen iletişim kanallarımızı kullanarak randevu alınız.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 06.06.2022 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 06.06.2022 tarihinde yazıldı.