Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir, Robotik Cerrahi Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir
Üroloji

Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir, Robotik Cerrahi Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir

    Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir, Robotik Cerrahi Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir

    İçinde yaşadığımız teknoloji çağı, hayatın her alanında insanların hayatını kolaylaştıracak yeniliklere imza atmaktadır. Her geçen gün ilerleyen teknoloji tıp alanında da kendisini etkili bir biçimde göstermektedir. Da Vinci robotik cerrahi ya da bilinen diğer adı ile robotik cerrahi teknolojinin tıp dünyası için sunduğu en önemli teknolojilerden biridir. Da Vinci cerrahi ilk olarak astronotların sağlık ihtiyaçlarını gidermek üzere geliştirilmiş bir teknoloji olsa da günümüzde tıp dünyasının cerrahi alanının ulaştığı en üst düzey teknoloji haline gelmiştir. Da Vinci robotik cerrahi kullanılmaya başladığı tarihten beri birçok hastanın sağlığına daha hızlı bir şekilde kavuşmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca bir ameliyat yöntemi olarak diğer ameliyat yöntemlerine göre hastanın hastanede kalış süresinin de oldukça kısalmasını sağlamıştır.

    Da Vinci robotik cerrahi özellikle içinde robotik kelimesi geçmesinden dolayı birçok kişi tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Bu yüzden de oldukça merak edilen konulardan biri haline gelmiştir. Yazımızda Da Vinci robotik cerrahi ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan robotik cerrahi nedir, tarihsel gelişimi, avantajları, kullanım alanları ve üroloji alanında robotik cerrahi hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

    Robotik Cerrahi Nedir?

    Robotik cerrahi, en basit tanımı ile açık ameliyat ve laparoskopik cerrahi yöntemlerinin yanı sıra uygulanan başarılı bir cerrahi yöntemdir. Robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak da tanımlanabilmektedir. Çünkü laparoskopik cerrahi yönteminde olduğu gibi robotik cerrahi yönteminde de operasyon, port adı verilen ve küçük kesiler yardımıyla açılan kanallar aracılığıyla gerçekleştirilir.

    Robotik cerrahi sistemde operasyon sırasında tıpkı insan gözünde olduğu gibi iki farklı kamera ile çalışılır. Kullanılan kameralar üç boyutludur böylece doğal görüşe benzeyen bir görüntü elde edilir. Robotik cerrahi sistemini kullanan doktor kullandığı konsollar sayesinde derinliği algılar ve operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirir. Üroloji, kulak burun boğaz, kalp ve damar hastalıkları, jinekoloji ve genel cerrahi gibi farklı uzmanlık gereken birçok alanda robotik cerrahi yöntemi kullanılabilmektedir. Ayrıca robotik cerrahi açık ameliyat gibi geleneksel ve laparoskopik cerrahi ile kıyaslandığında daha hassas olan operasyonların daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Robotik cerrahi yöntemi tıp alanında cerrahi yöntemlerin ulaştığı en ileri teknoloji seviyesidir.

    Robotik cerrahi ile en büyük yanılgılardan biri operasyonun robotlar tarafından yönlendirildiğidir. Ancak robotik cerrahi yönteminde operasyon robotlar tarafından değil kameralar ve robotik konsollar aracılığıyla uzman doktor tarafından gerçekleştirilmektedir. Robotik cerrahi yönteminde Da Vinci robotu, cerrah konsolu ve hasta konsolu olmak üzere üç ayrı ve farklı kısım bulunmaktadır. Uzman doktor tarafından kullanılan cerrah konsolundan verilen komutlar eş zamanlı olarak hasta konsolu üzerinde yer alan Da Vinci robotuna iletilir. Böylece operasyon uzman doktorun yönlendirdiği robotik konsollar aracılığı ile gerçekleştirilir.

    Robotik cerrahi sistemi uygulanırken laparoskopik cerrahi yönteminde olduğu gibi öncelikle hastanın vücudu üzerinde küçük bir kesi açılır. Bu kesi ile oluşturulan açıklıktan üç boyutlu görüntüleme sistemi operasyon yapılacak bölgeyi görüntüleyecek şekilde içeri doğru sokulur. Görüntüleme sistemi robot kontrollü olduğu için herhangi bir titreme yapmaz. Ayrıca yüksek çözünürlüklü bir görüntü sağladığı için operasyonu gerçekleştirecek olan doktor kendi gözünün göreceğinden çok daha net bir görüntüye sahip olur. Robotik cerrahi operasyonun devamında ise hasta konsolunda bulunan Da vinci robotunun kolları hastaya uygun bir şekilde yerleştirilir. Fiber optik kablolar aracılığıyla doktor konsolundan aktarılan hassas el hareketleri Da vinci robotuna aktarılarak operasyon gerçekleştirilir.

    Robotik Cerrahi Tarihi Gelişimi

    Robotik cerrahi sistemi ya da bilinen diğer adı bile Da Vinci Robotik cerrahi yöntemi dünyanın ilk ve tek robotik cerrahi sistemidir. Bu sistem NASA ‘da çalışan araştırmacılar, sanal gerçeklik üzerine çalışan mühendisler ve Stanford Araştırma Merkezi ‘nde bulunan robot teknolojisi uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Sistemin ilk geliştirilme amacı, uzayda bulunan astronotların sağlık hizmetine ihtiyaç duyması halinde dünyada bulunan cerrahların, dünyadan uzayda bulunan astronotlara operasyon gerçekleştirilebilmesiydi. 1997 yılında prototipi ortaya çıkarılan robotik cerrahi sistemi ilk olarak kolesisektomi yani safra kesesi ameliyatında denendi. 2000 yılında ise Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayı ile ilk olarak kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında kullanılmaya başladı. Başarılı ile gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında robotik cerrahinin kullanımı diğer cerrahi alanlarda da yaygınlaşmaya başladı. Günümüzde üroloji, kulak burun boğaz, jinekoloji, göğüs cerrahisi ve genel cerrahi gibi birçok alanda gerçekleştirilen operasyonlarda robotik cerrahi yaygın olarak kullanılıyor. Robotik cerrahi Türkiye ‘de de birçok alanda sıkça tercih edilen cerrahi yöntemlerden biri olarak kullanılıyor.

    Robotik Cerrahi Avantajları

    Robotik cerrahi yönteminin operasyon süreci boyunca hem hasta için hem de doktor için sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. Bu avantajları maddeler halinde sıralayacak olursak,

    • Operasyon gerçekleştirirken geleneksel yöntem olan açık ameliyatta olduğu gibi büyük kesiler açılmasına ihtiyaç duyulmaz. Kesi boyutları oldukça küçüktür. Böylece hastanın iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca vücutta kesi izi de oluşmamış olur.
    • Kesi bölgesinin küçük olmasının bir diğer avantajı ise enfeksiyon riskinin çok daha düşük olmasıdır.
    • Operasyonun gerçekleşmesini sağlayan robotik kollar 720 derece ile dönebilmektedir ve asla titreme yapmazlar. Bu özelliği sayesinde operasyonu gerçekleştiren doktor istediği her açıdan, milimetrik operasyonları bile el titremesi riski olmadan rahatça gerçekleştirebilmektedir.
    • Görüntü sağlayan kameralar üç boyutlu bir görüntü oluşturdukları için derin algısı oluşur. Böylece aşırı hassasiyet gerektiren en zor operasyonlar bile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
    • Damar ve sinirler en yüksek çözünürlüğe sahip görüntü sistemi sayesinde oldukça detaylı bir şekilde görüntülenir. Bu da operasyon sırasında bu yapıların zarar görme riskini oldukça azaltır.
    • Operasyondan sonra hastanın bağırsak faaliyetleri oldukça kısa bir süre içerisinde normalde döner. Böylece hastanın normale dönüşü de açık ameliyata göre çok daha hızlıdır.
    • Hastanın normal beslenmesi de açık ameliyata göre çok daha kısa sürede normale döner. Bu da hastanın çok daha kısa sürede eski haline kavuşmasını sağlar.
    • Operasyonu gerçekleştiren doktor için en önemi avantajı doktorun oturarak çalışmasıdır. Böylece doktor daha az yorulur. Özellikle uzun süren operasyonlarda daha az yorulan doktorun stres seviyesi daha düşük olur bu da konsantrasyonun bozulmasını engeller ve daha iyi bir şekilde odaklanmasını sağlar.

    Görüldüğü üzere robotik cerrahi yöntemi hem hasta hem de doktor açısından birçok avantaja sahiptir.

    Robotik Cerrahi Kullanım Alanları

    Başarılı birçok operasyonun yapılmasını sağlayan robotik cerrahi farklı uzmanlık alanlarına ait birçok operasyonda kullanılabilmektedir. Robotik cerrahinin en sık kullanıldığı alanları ve hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

    Üroloji

    Özellikle prostatın çıkarılması başta olmak üzere böbrek, mesane  ve testis gibi organlara ait birçok operasyonda kullanılmaktadır.

    Jinekoloji

    Kanser ameliyatları, rahim çıkarılması, büyük boyuttaki miyomların alınması, sarkan vajen ya da rahmin yukarı asılması işlemleri.

    Kalp ve Damar Hastalıkları

    Mitral kapak onarımı, koroner by-pass ameliyatı, sağ ve sol kulakçık problemlerinin çözümü, ritim bozuklukları, delik tamiri, sağ kapak tamiri.

    Kolorektal Cerrahi

    kolon ve rektum kanser ameliyatları, enflamatuar bağırsak hastalıkları başta olmak üzere birçok kolorektal hastalığın ameliyatında kullanılabiliyor.

    Obezite Cerrahisi

    Obezite hastalarının sahip olduğu geniş ve kalın yağ tabakasından dolayı cerrahi müdahale alanı oldukça kısıtlı olabiliyor. Ancak robotik cerrahi yöntemi ile tüp mide, gastrik by-pass, gibi birçok operasyon gerçekleştirilebiliyor.

    Kulak Burun Boğaz

    Gırtlak, yutak, bademcik ile dil ve ağız bölgesinde yer alan tümör ve kistlerin alınması için sıklıkla tercih ediliyor.

     

    Üroloji Alanında Robotik Cerrahi

    Robotik cerrahi ya da diğer adı ile Da Vinci Robotik cerrahinin en sık kullanıldığı alanların başında üroloji operasyonları gelmektedir. Sağladığı avantajlar ile kullanımı her geçen gün artan robotik cerrahinin hem ülkemizde hem de tüm dünyada en çok kullanıldığı operasyon prostatın çıkarılması ameliyatıdır. Özellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görülen prostat kanseri vakalarında kullanılan robotik cerrahi yöntemi prostata yakın olan sinirlerin korunmasını sağlar. Böylece hastada operasyon sonrasında görülen sertleşme ya da idrar kaçırma gibi problemlerin görülme riski çok daha düşüktür.

    Sizin için hazırladığımız yazımızda DA Vinci robotik cerrahi hakkında en çok merak edilen konulardan olan robotik cerrahi nedir, tarihi gelişimi, avantajları, kullanım alanları ve üroloji alanında robotik cerrahi konuları hakkında da bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Da Vinci robotik cerrahi ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da randevu alarak Prof. Dr. Hasan Biri’ ye muayene olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    👇Bilgi ve Randevu

    📱0312 911 77 77

    🌐https://www.koruhastanesi.com/uroloji...

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 25.04.2022 tarihinde yazıldı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Hasan BİRİ

    Prof. Dr. Hasan BİRİ

    tarafından 25.04.2022 tarihinde yazıldı.