Whipple Ameliyatı Nedir?
Genel Cerrahi

Whipple Ameliyatı Nedir?

    Whipple ameliyatı safra yolları, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağı tümörlerinde uygulanmaktadır. Genel cerrahinin en önemli ameliyatları arasında olan Whipple yönteminde ekibin tecrübesi çok değerlidir. Safra yolları, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağı organları yapışık oldukları için ayırmak mümkün değildir. Bölgede ortaya çıkan tümörlerin tamamen temizlenmesi ile uygulanan daha başarılı tedavi yöntemidir.

    Whipple Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Whipple ameliyatı ile safra yolları, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağı tümörlerinde yapışık organlar komple temizlenir. Midenin giriş ve çıkış bölümlerinde kapak görevi yapan adele sistemi vardır. Sindirim sistemi için çok önemli olan bölümün operasyon sırasında korunması gerekir. Pilor adı verilen kapak yapısı Whipple ameliyatı ile korunarak operasyon sonrası oluşacak sindirim şikayetleri önlenebilir.

    Whipple Ameliyatı ve Pankreas Kanseri

    Sindirim sisteminin parçası olan, mide arkasında bulunan ve yaklaşık 15 cm uzunluğuna sahip organa pankreas adı verilir. Pankreas farklı enzimler ve hormonlar salgılamak ile görevlidir. İnsülin ve Glukagon hormonlarını salgılayarak vücudun kan şekerini düzenler. Denge için çalışan İnsülin ve Glukagon hormonlarında dengenin bozulması ile diyabet hastalığı ortaya çıkmaktadır.

    Pankreas salgıladığı yağ, protein ve karbonhidrat gibi enzimler sayesinde vücudun sindirim sindirimine yardımcı olur. Kanser, pankreasın genelde baş bölümünde ya da her yerinde olabilir. Pankreasın baş ve boyun kısımları çok önemli damarlara yakın konumda bulunmaktadır. Hızlı şekilde ilerleyen pankreas kanserinde semptomlar çok belli değildir.

    Önemli görevleri olan pankreas organı çok fazla lenf ve sinir ağlarına sahiptir. Pankreas kanseri vücutta bulunan konumu nedeni ile erken dönemde fark edilmesi oldukça zordur. Semptomlar genelde pankreas başı, safra yolları ve 12 parmak bağırsağı organlarının birleşiminde tıkanıklıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

    Kitlenin çevrede bulunan önemli damarları etkilemesi, geç tanı ve teşhis gibi durumlarda bazı hastalar için Whipple ameliyatı teknikleri uygun olmamaktadır. Tümör konseylerinin ortak kararları ile hastalara önce radyoterapi ve kemoterapi verilip daha sonra uygunsa ameliyat yapılır.

    Whipple Ameliyatı Yöntemi Güvenli Mi?

    Cerrahinin en büyük operasyonları arasında ilk sıralarda olan Whipple ameliyatı yöntemi için tecrübeli ekip şarttır. Alanında uzman ve deneyimli cerrahi ekip tarafından yapılan ameliyatı başarı oranı oldukça yüksektir. Ameliyat ile kanserli ve tümörlü organlar tamamen çıkarılarak bölge temizlenmektedir.

    Whipple Ameliyatında Biyopsi Gerekli Mi?

    Bölgede oluşan tümörlere biyopsi işlemi yapmak çok gerekli değildir. Pankreas organının başında şüpheli kitle olması durumunda biyopsi işlemi yapmadan doğrudan Whipple ameliyatı daha başarılı olur. Bölgenin konumu ve hassas yapısı nedeni ile biyopsi işlemi doğru sonuçlar vermeyebilir.

    Whipple Ameliyatı Ne Kadar Sürede Yapılır?

    safra yolları, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağı organlarını birleştiği kısımda mide, ince bağırsak, safra kesesi ve lenf bezleri vardır. Burada bulunan tüm organların komple alınması nedeni ile Whipple ameliyatı ortalama olarak 5 saat kadar sürmektedir. Tümörün bulunduğu konum ve kanserin yayıldığı alanlar ameliyatın süresini etkilemektedir.

    Whipple Ameliyatı Sonrası Hastalar Nasıl Beslenir?

    Whipple ameliyatı beslenme pankreas enziminin azalması sonucunda insülin ve glukagon dengesi bozulduğu için çok önemlidir. Sağlığa zarar veren alkol, yağlı ve şekerli gıdalar tüketilmemelidir. Besinlerin daha kolay sindirilmesi için günde 5 öğün yemek yemek ve en az 10 bardak su içmek gerekir. Doktor tarafından verilen ek vitaminler kontrollü şekilde içilmelidir. Ameliyat sonrası besinlerin emilimini zor olması sonucunda hastada ishal görülebilir. Böyle durumlarda aşırı lifli ve gaz yapan gıdalar tercih edilmemelidir. Operasyon sonrası yaşanan kusma veya mide bulantısına karşı yemek öncesi ve sonrası 1 saat içinde sıvı tüketilmelidir.

    Whipple Ameliyatı Sonrası Hasta Bakımı Nasıl Olur?

    Whipple ameliyatı bakımı sonrasında doktor tarafından verilen ilaçların düzenli şekilde kullanılmalıdır. Özellik ile pankreas enzimlerini düzenleyen ilaçlar çok daha önemlidir. Ameliyat sonrasında doktor tarafından İlk 2 yıl içinde önce 3, sonra 6 aylık olmak üzere rutin kontroller yapılır. Aşırı stres, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır.

    Whipple Ameliyatı Sonrası Hastalar Ne Zaman İyileşir?

    Whipple ameliyatı hastaları yaklaşık olarak 10 gün hastane ortamında kalarak iyileşme sürecine devam ederler. Hızlı iyileşmek için ameliyat sonrası bakımın çok dikkatli şekilde yapılması gerekir. Hastalar en az 10 hafta olmak üzere ağır faaliyetlerden uzak durmalıdır. Düzenli olarak doktor kontrollerine giderek normal yaşamına yavaşça adapte olabilir.

    Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 13.08.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 13.08.2021 tarihinde onaylandı.