Meme Kanseri Tedavisi
Genel Cerrahi

Meme Kanseri Tedavisi

    Meme Kanseri Tedavisi

    Son yıllardaki bilimsel gelişmeler ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, meme kanserinin erken dönemde başarılı bir şekilde tedavi edilmesini ve hatta zamanında tespit edildiğinde hastalığın ortadan kaldırılmasını mümkün kılmıştır.

    Tedavideki son gelişmeler ve daha etkili ilaçların bulunması nedeniyle meme kanseri daha hızlı ve başarılı bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Bu, bu faktörlerin her ikisinden de kaynaklanmaktadır. Tedavilere ek olarak, meme kanserinin tedavisinde memenin korunması son derece önemlidir.

    Bu kanseri erken evrelerinde tespit edilirse, önleyici tedbirler alarak ve doğrudan tümör üzerinde ameliyat yaparak mastektomiden kaçınmak genellikle mümkündür. Bu, hastalığın en erken aşamalarında keşfedildiği durumdur.

    Şiddetli bu kanseri vakalarında, mastektomi (cerrahi insizyonlarla bir memenin alınması), yapay bir meme şekillendirmek için kozmetik cerrahi teknikleri kullanılarak rekonstrüksiyon yapılabilir. Erken meme kanseri teşhisi konan hastalarda hayatta kalma oranı nispeten yüksektir (neredeyse yüzde 100).

    Bu kanseri için mevcut meme kanseri tedavi seçenekleri, hastanın tam hastalık evresine bağlı olarak değişir. Evre 0 hastalıkta ameliyat sonrası kemoterapiye gerek yoktur. Radyoterapi sıklıkla diğer tedavi biçimleriyle birlikte kullanılır.

    Tümör cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra, kemoterapi gibi diğer tedavi seçenekleri orijinal tümör boyutuna göre değerlendirilir. Evre III'e ilerlemiş hastalar, tedavilerinin bir parçası olarak ameliyattan önce tipik olarak kemoterapi alırlar. Cerrahi, kanserin evre IV'e ulaştığında yönetilemez bir düzeye ilerlemediğini düşünmek için bir seçenektir.

    Öte yandan, kanser önemli ölçüde yayıldıysa, o zaman tek başına cerrahi tedavi uygulanabilir bir alternatif değildir. Kemoterapi ve bazen radyasyon tedavisi, şu anda mevcut olan sadece iki tedavi seçeneğidir. Bu kansere karşı aşılar, gelecekte tedavi prosedüründe rol oynayabilir.

    Kendi Kendine Meme Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kadınlarda bu kanseri tespit etmenin basit ve güvenilir bir yöntemi, her ay ayna karşısında memeleri incelemektir. Göğüslerinizi ayda bir kez, adetinizin bitiminden yaklaşık dört ila beş gün sonra kontrol etmelisiniz.

    Menopoz dönemindeki kadınlar ve rahim veya yumurtalık ameliyatı geçirmiş kadınların her biri ayda bir kez aynı gün meme muayenesi yaptırmalıdır. Bu önemli bir önleyici tedbirdir. Meme muayenesi yapılırken memenin simetrisine, meme ucundan akıntı olup olmamasına, herhangi bir şekil bozukluğunun olup olmamasına, deride değişiklik olup olmamasına, meme dokusunun varlığına veya yokluğuna özellikle dikkat etmek hayati önem taşır. elinde bir yumru.

    1. Ayna Karşısında Tedavi

    Meme değişiklikleri, meme başında ülser, meme başında kabuklanma, meme ucunun geri çekilmiş olup olmadığına bakmak önemlidir. İki elinizi de beline koyun ve iyice sıkın.

    Aynı zamanda, basıncı artırmak için göğüs kaslarınızı kasın. Cildinizin daha sıkı hale gelip gelmediğini anlamak için aynaya göğüslerinize bakmanız yardımcı olacaktır. Duruma hakim olmanız göğüsleriniz arasındaki farkı görmenizi sağladı. Bu tamamen normaldir ve herhangi bir tıbbi duruma işaret etmez. Ancak, bir oluşum olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktordan randevu almalısınız.

    1. Duş Yaparken Tedavi

    Ayakta dururken ve göğsünüzün sol tarafına bakarken sol elinizi başınızın üzerinde tutun. Sağ elinizle sol göğsünüzü hem aşağı hem yukarı doğru itin. Bu, herhangi bir topak veya diğer düzensizlikleri hissetmenizi sağlayacaktır. Sağ elinizle radyal veya dairesel hareketlerle basınç uygulayarak, sol memenizin en uzak kenarından başlayıp meme ucunuza doğru ilerleyerek muayene edin.

    Aynı işlemleri sağ göğsünüzde yapmak için ellerinizi değiştirmeniz ve sol elinizi kullanmanız gerekecektir. Göğsünüzde fındık veya ceviz büyüklüğünde bir yumru bulursanız birinci basamak doktorunuzdan randevu almanız gerekir.

    1. Sırtüstü Yatarken Tedavi

    Sağ memenizi rahatça muayene ettiğinizden emin olmak için sağ omzunuzun altına ve sağ elinizi başınızın arkasına bir yastık yerleştirin. Sağ göğsünüze sol elinizle aşağıdan yukarıya ve sağ elinizle sol elinizle aşağıya bakın. Sağ memenin dışından meme ucuna doğru radyal veya dairesel olarak sol elinizle basınç uygulayarak muayene edin.

    Sağ elinizi kullanmayı tercih etseniz de aynı işlemleri sol memenize de yapabilirsiniz. Göğsünüzde fındık veya ceviz büyüklüğünde bir yumru bulursanız birinci basamak doktorunuzdan randevu almanız gerekir.

    Her iki memeyi de hissedin ve meme uçlarını biraz sıkın. Sümük izi olup olmadığını kontrol edin; varsa, izin şeffaf mı yoksa koyu kırmızı mı olduğunu belirleyin. Herhangi bir ödem, kalınlık veya akıntı şekliniz varsa en kısa zamanda bir doktora başvurmanız gerekir.

    1. Mamografi

    Mamografi, göğüslerinin görünümünde veya hissinde herhangi bir değişiklik fark etmeyen 40 yaş üstü her kadına yılda bir kez yapılmalıdır. Bu kanserin herhangi bir görünür fiziksel yolla kendini göstermeden çok önce keşfedilebileceğini gösterir.

    Öte yandan, bir kadının ilk mamogramını en geç 30'da alması ve filmi gelecekte potansiyel kullanım için saklaması tavsiye edilir. Ailesinde kanser öyküsü olmayanlar veya kalıtsal kanser riski taşıyanlar, ilk ultrasonlarını 35 yaşından sonraya ertelemelidir.

    Buna karşılık, ailesinde kanser öyküsü olanlar veya kalıtsal meme kanseri taşıyanlar gecikmelidir. ilk ultrasonlarını 25 yaşından sonra yaptırıyorlar. Bu kişilerin yıllık ultrason takibine ilk ultrasonlarını çektikleri yaşta başlamaları ve son ultrasonlarını yaptırdıkları yaşa gelene kadar devam etmeleri gerekiyor.

    1. Doktor Tedavisi

    Bir sağlık kuruluşu ile düzenli kontroller, bu kanserin erken evrelerinde tespit etmek ve teşhis etmek için çok önemlidir. Hasta hissetmeseler bile, 40 yaş üstü tüm kadınlar bir tıp uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.

    Bu kanserin konusunda ek eğitim almış genel cerrahlar tanı ve tedavi tekniklerini uygulamaktadır. Doktorunuz, kadın veya genel sağlığınız için rutin muayeneler sırasında kanser erken teşhis etmek için teşhis teknikleri önerebilir. Bu prosedürler başka zamanlarda da önerilebilir.

    Meme Kanseri Risk Faktörleri

    Meme kanseri riski, hayatımızın üzerinde kontrolümüz olmayan yönleriyle önemli ölçüde artar. Kişisel veya ailede bu kanserin öyküsü, hastalığın gelişimi için en önemli risk faktörlerinden biri olarak kabul edilir.

    50 yaşından önce kanserin teşhisi konmuş birinci derece bir akrabanız varsa, hastalığa yakalanma riskiniz üç kat artar. Önemli bir risk faktörü, bu kansere teşhisi konan ikinci derece bir akrabadır. Ailede bu kanserin teşhisi konan diğer kadınların sayısı ve bu kadınlara ilk teşhisin konduğu yaşla birlikte risk de artmaktadır.

    Bu durumu geliştirmek için bir diğer önemli risk faktörü yoğun meme dokusuna sahiptir. Daha düşük miktarda meme yağı, bu kanseri gelişme riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Mamografi ve sonografi, meme dokusunun yoğunluğunu belirleme sürecinde kullanılabilecek iki yöntemdir.

    Tedavi sırasında radyasyonun göğüs çevresine yakın olması nedeniyle radyasyona maruz kalmak bu kanseri için bir risk faktörüdür. Bu özellikle lenfomalı hastalarda geçerlidir. Radyasyon tedavisi görmüş hastalar ve özellikle lenfoma hastaları, hayatlarının geri kalanında sürekli olarak takip edilmelidir.

    Ayrıca, bu kanserin riskinin artmasıyla bağlantılı olan kadınların normalden daha genç yaşta adet görmeye başlaması sorunu da vardır. 11 yaşından önce adet görmeye başlayan veya geç menopoza girenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir.

    Çocuğunuzu emzirmemek, ilk çocuğunuzu 30 yaşından sonra doğurmak, aşırı vücut yağına sahip olmak ve çok fazla alkol tüketmek bu kanseri riskinizi artırabilecek şeylerdir. Menopoz semptomlarını yönetmek için östrojen hormonu kullanıldığında, özellikle de sonraki evrelerinde, bir kadının bu kansere yakalanma şansı şaşırtıcı bir şekilde 1,5 kat azalır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.09.2022 tarihinde onaylandı.