Anorektal HPV
Genel Cerrahi

Anorektal HPV

    HPV virüsleri, vücuttaki enfeksiyonlara neden olabilecek ve tıp dili olan ‘Condyloma Accuminata’ virüs çeşididir. Anorektal HPV, vücutta meydana gelen siğiller sonucunda saptanmaktadır. Enfeksiyonlar, genelde çıplak göz ile görülemeyen durumlarda hücresel bakımdan değişikliklerle ortaya çıkmaktadır. Ve genital bölgelerde siğil oluşumuna neden olmaktadır.

    HPV virüslerinin neden olduğu siğiller, bazı zamanlarda kendini girintili ve çıkıntılı olarak veya renksiz yapıda belli etmektedir. Fakat genelde, enfeksiyonlar hiç fark edilmeden ‘Kondilom (Siğil) yapılarını oluşturmaktadır. Hastadan hastaya virüs belirtileri farklı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Şöyle ki; virüs, hastaların bazında 1 hafta sonra etkisini gösterirken, bazı hastalarda 1 ay veya 1 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir.

    HPV virüsleri, genel anlamda vücuda alındıktan sonra 2-3 ay içerisinde siğile neden olmaktadır. Anorektal HPV virüslerinin meydana getirdiği siğiller, en fazla genital kısımda görülebilmekte iken vücudun farklı bölgelerinde de görülebilmesi mümkündür. Dünyada çok sık görülebilen HPV virüsleri, ülkemizde de fazlası ile görülen bir virüstür. HPV virüsleri, kolaylıkla insandan insana bulaşabilmektedir. Cilt teması ile kolaylıkla bulaşabilen HPV virüsü, en çokta cinsel yollar ile bulaşmaktadır. Cinsel yol ile bulaşma oranı ise yaklaşık %80 civarındadır. Fakat cinsel yollar ile bulaşan birliktelik dışında birtakım cinsel bulaşma yolu da mevcuttur. Bunların dışında az da olsa ortak şekilde kullanılan alanlar olan sauna-hamam-tuvalet, iç çamaşır giyimi etkendir. Buna ilaveten tam olarak sterilizasyonu yapılmamış temizlik ürünleri kullanımı gibi etkenler de bulaşma riskini artırabilmektedir.

    Anorektal Hpv virüsleri, önemli bir takım sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Virüsler, bilhassa kadın hastalarda tedavi edilmediği takdirde serviks (rahim ağzı) kanserine kadar ilerleyebilmektedir. Erkeklerde ise anorektal kansere ve penis skortuma sebep olabilmektedir. Bu nedenle HPV virüsleri, mutlaka tedavi edilmesi şart olan enfeksiyon çeşididir.

    Kadın hastalarda HPV testleri ile teşhis edilmektedir. Yapılan bu testler ile HPV virüsünün varlığı saptanarak ‘Geno Tiplendirmesi’ belirlenmektedir. Ve yüksek risk- orta risk-düşük risk kategorisi içerisinde hangi tiplere ait olduğu kanısına varılır.

    HPV Virüsü Oluşumuna Sebebiyet Veren Faktörler

    Virüs oluşumunda birden çok sebep etkilidir. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak gerekirse;

    *Çok eşlilik

    *Eşlerden birinin Anorektal HPV virüsü ile karşılaşmış olması

    *Çok sık partner değişikliği

    * İç çamaşır giyimi

    *Sterilizasyonun yapılmadığı ürünleri kullanmak

    Hastalar genelde, gözle görebildikleri oluşumları veya temas yolu ile hissedebildikleri et benleri dikkate almamaktadır. Bu nedenle HPV virüs lezyonları ile et benleri hastalarca karıştırılabilmektedir. HPV virüslerinin en net şekilde anlaşılabilir yanı, virüslerden kılcal damarların geçmemesidir. Bunun yanı sıra et ben renklerinde olmuş olması ve dışa hafif şekilde kabarık çıkıntılar yapması bakımından hastalık genelde karıştırabilmekte. HPV virüs oluşumunun kondilom yapıları, ten rengi dışında pembe renge yakın ve beyazımtırak renkte kendisini belli eder. Anorektal HPV virüsünün belirtileri, bir anda yayılabilmektedir.

    Anorektal Hpv’den Nasıl Korunulmaktadır?

    Genelde vücudun genital kısımlarında ve anal kısımlarında meydana gelen kondilomlar, HPV virüslerin %60 ‘ına varan oranlarıyla vücut savunma hücrelerince yok edilmektedir. Savunma hücrelerindeki immünitenin oranının yüksek oranlarda olması, kişinin virüsten nispeten uzaklaştığını göstermektedir. Şöyle ki; bireyin bağışıklık sistemi ne kadar yüksek ve güçlüyse HPV virüslerinin oluşturduğu kondilom yapılarıyla karşılaşmalar bir hayli az gerçekleşmekte. Bu sebeple bu dönemlerde, kesinlikle vücut direncini yüksek oranda tutacak yiyecek-içecek tüketimi yapılmalıdır. İnsan vücudunda 3/2 oranında su bulunmaktadır. Bu sebeple immünite değerinin yüksek  seviyede olması için günde en az 2 litre su içilmesi gerekmektedir.

    Anorektal HPV virüsünden korunmak için diğer bir yöntem aşılama yöntemidir. Aşılardan bazıları, yalnız kanser yapıcı HPV çeşitleri (16 ve 18) için geçerlidir. Bazı aşı çeşitleri ise hem siğil hem kanser yapan tip 6, 11’e karşı antijenler içermektedir. HPV aşılarının korunma amaçlı kullanıldığı fakat tedavi edici özellikte olmadığı bilinmelidir. Günümüzde, cinsel birlikteliklerde yaş sınırları, küçük yaşa kadar düşmektedir. Bu sebeple 11 ile 28 yaş aralığında olan ve cinsel aktiviteleri başlamamış kız çocuklarına 3’er doz yapılmalıdır. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, hiçbir şekilde temas veya birlikteliğin söz konusu olmadığı kız çocuklarına bu aşının uygulandığıdır.

    Genital kısımlardaki Anorektal HPV virüsleri yani siğillerin, kesinlikle atlanması gereken bir yapıda olmadığı bilinmelidir. Mutlak suretle tedavisinin gerekli olduğu viral yapıdaki enfeksiyonlardır. Sağlıklı bir şekilde tedaviye başlamak için eşli olarak hekim muayenesinden geçilmesi gerekmektedir.

    Anorektal HPV Virüs Enfeksiyonları Kimler İçin Risklidir?

    *Erişkin kadınlarda görülür. Yaklaşık %70- %80 oranında HPV virüsleri ile karşılaşılmıştır.

    *Sıklıkla 15 ile 25 yaş aralığında HPV virüsleri görülebilmektedir. Bu yaştaki bireylerin hemen hepsinde, virüsler belirli bir hastalığa sebep olmaksızın vücut, bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmektedir. Fakat virüsün uzaklaştırılmadığı %10 ile %20 kadarlık kısmı, kronik HPV virüsünü oluşturmaktadır.

    Kanser yapıcı Anorektal HPV grubu tiplerinin uzun süren enfeksiyonları ‘Prekanseröz Lezyonlar’ yani rahim ağzı kanseri durumları gelişebilmektedir. HPV virüslerinin başlangıç aşamasından kanser gelişimi sürecine kadar geçen zamanın fazla olduğu bilinmektedir. Buda yaklaşık, 5 ile 25 yıl arasında değişmektedir.

    HPV Enfeksiyonlarının Bulaşma Nedenleri

    Anorektal HPV virüslerin riskini artıran bazı durumlar mevcuttur. HPV virüsü, temelde cinsel yol veya temas yolu ile bulaşmaktadır. Siğillerin bulaşma riski de temas yolu ile mümkündür. Doğrudan cilde temas halinde bulaştığı için siğillere temas edilmemesi önemlidir. Ve en kısa süre içerisinde tedavisine başlanmalıdır. Cilt yüzeyinde bulunan siğiller, jilet uygulamaları yapıldığında çevredeki ciltte de yayılıma neden olmaktadır. Anorektal HPV virüsleri, bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi halinde kolaylıkla bulaşabilmekte ve daha uzun süren enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan bireylerde ve HIV taşıyıcılarında bilhassa dikkatli olunmalıdır.

    Anorektal HPV Aşı Çeşitleri Nelerdir?

    Günümüz piyasasında 3 farklı türde HPV aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar, virüs tiplerine göre farklılık gösterebilmekte olup sıralamak gerekirse;

    1-İkili aşı olarak bilinen ‘Cervarix’ aşısı: Rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV tipteki 16 ve 18’e karşı koruyucu etkiye sahiptir.

    2-Dörtlü aşı olarak bilinen ‘Gardasil’ aşısı: Rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV tipi 16-18’e karşı korur ve genital kısımda oluşan siğillere yol açan HPV 6-11’e karşı da koruyucu etkiye sahiptir.

    3-Dokuzlu aşı olarak bilinen ‘Gardasil-9’ aşısı: Anorektal HPV rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV 16-18-31-33-45-52-58’e karşı koruyucu etkiye sahiptir. Buna ilaveten genital bölge siğillerine neden olan 6-11 HPV tipine karşı koruyucu etkiye sahiptir.

    HPV Aşıları Hangi Yaş Aralığında Uygulanmalıdır?

    HPV aşılarının Amerikan FDA tarafınca;

    • 9-26 yaş aralığındaki kız çocuklarda
    • 9-21 yaş aralığındaki erkek çocuklarında uygulanması önerilmektedir.  Bunun sebebi, ilk cinsel ilişki öncesinde uygulanmasının aşı koruyuculuğunu arttırmasındandır.

    Anorektal Hastalıklar

    Anorektal HPV hastalıkları, toplumda çok sık görülebilen hastalıklardır. Temelde 3 ana gruba ayrılır. Bunlardan ilki, Hemoroid denilen ve toplumda çok sık görülebilen hastalıktır. Bir diğeri Anal Fistül denilen makat çatlakları çok sık rastlanılan hastalık grubundandır. Bir diğeri ise fonetik olarak çok benzeyen fakat daha komplike olan Perianal Fistül yani ‘Anal Fistül’ denilen hastalık grubudur. Bu tür hastalıklar genelde oturarak çalışan (büro elemanı, bankacı, uzun süre araç kullananlar, pilotlarda vs.) bireylerde daha çok görülmektedir.

    Anorektal HPV hastalık grubu olan Makat Çatlağı 0 ile 100 yaş aralığında herkeste görülebilen hastalık çeşididir. Makat çatlağı, bayanlardaki makat bölgesinin saat 6 yönünde oluşan bir yırtığa verilen addır. Bu durum, kabızlıktan kaynaklanmakla beraber, çok sık tuvalet ihtiyacına gerek duyan hastalarda da görülebilmektedir. Makat çatlağı olan insanlarda, özellikle büyük abdestini yaptıkları esnada yanma hissi vermektedir. Bu tür hastaların tedavisi, öncelikle medikal nitelikli tedavilerdir. Eğer medikal tedaviden sonra hastalık, 6-8 hafta içerisinde nüksederse birtakım cerrahi operasyonlar önerilmektedir.

    Anorektal HPV grubu hastalığı olan Anal Fistül tedavisi nasıldır? Büyük abdestin tutulması için 2 adet kas bulunmaktadır. Dış kaslar ve iç kaslar olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Dış kaslar, %85 oranında bir basıncı sağlamaktadır. İç kaslar ise %15 oranında bir basınç sağlamaktadır. İşlem yapılırken %15’lik basıncı sağlayan iç kısımlardan yapılmaktadır. Ameliyat sırasında genel anestezi altında yapılan işlemler yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. İşlem esnasında yırtık ölçülmektedir. Eğer 3mm. ise aynı oranda genişletilmektedir. Böylelikle hastaların büyük abdestini kaçırma sorunu ortadan kalkmış olmaktadır

    Perianal Fistül yani Anal Fistül nasıl bir hastalıktır? Makat bölgesinde Perianal Apse denilen bir apse oluşumu söz konusudur. Anorektal HPV hastalık grubunda olan Anal Fistül tedavisinde lazerin yeri oldukça önemlidir. Hastalar bu yöntemle ağrısız, acısız bir şekilde tedavi olabilmektedir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.11.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.11.2020 tarihinde onaylandı.