Safra Kesesi Taşı
Genel Cerrahi

Safra Kesesi Taşı

    Safra Kesesi Taşı

    Safra kesesi taşı hemen hemen herkesin kulak aşinalığı olan ve sıklıkla rastlanılan bir rahatsızlıktır.

    Safra kesesi taşı nedir? Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir ?

    gibi birçok soru ise hastalığın bu kadar popüler olmasına rağmen çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Safra kesesi taşı görülme oranı kadınlarda erkeklere nazaran daha fazladır. Safra kesesi taşı oluşmuş olan kişide süreç ağrılı ve sancılı bir şekilde seyir edebilir. Bu sebeple bazı semptomlarla karşılaşıldığında hiç vakit kaybetmeden uzman hekimler tarafından yardım alınmalı ve doğru teşhis eşliğinde tedaviye başlanmalıdır. Karaciğerden salgılanan safra vücudumuzda çok çeşitli görevlerin yerine getirilmesinde rol oynamaktadır. Bu görevlerin başında vitamin emilimi gelmektedir. Safra karaciğerden salgılandıktan sonra on iki parmak bağırsağına doğru yol alır bu sırada safra kesesinde birikme işlemi gerçekleşir.

    Safra kesesi taşı oluşumu geçirmekte olan kişi safranın içinde biriken gereksiz yağ ve oluşumların çoğalmasıyla rahatsızlık duymaya başlar bu zararlı oluşumlar ve safra çökeltileri safra kesesi taşı oluşumunda etkili olmaktadır. Bu süreçte kişiler halk arasında sıklıkla kullanılan kulaktan dolma taş düşürme tekniklerinden uzak durmalı hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna baş vurarak doğru teşhisin konulması için yardım istemelidir. Bu süreç boyunca uygulanabilecek yanlış teknikler taş düşürme sürecine iyi gelmeyeceği gibi kişinin sağlıklarını dahada kötüye çevirecek şekilde sonuçlanabilir.

    Safra Kesesi Taşı Belirtileri

    Safra kesesi taşı oluşumu belirli bir süreye kadar hiçbir belirti göstermeden sinsice büyüyüp çoğalmaya devam edebilir. Safra kesesi taşları çoğu zaman başka hastalıklar sebebiyle hastanelere müracaat eden kişilerde belli başlı tetkikler yapılırken fark edilmektedir. Bununla beraber safra kesesi taşı büyüklüğüne ve yoğunluğuna bağlı olarak safradan çıkan yolları tıkamaya başladığında belli başlı belirtiler göstermeye ve rahatsızlık oluşturmaya başlıyor. Safra taşının ana safra kanalı düşmesi halinde kişide karın ağrısı, idrar renginde değişiklik, sarılık, kusma, bulantı, ateş gibi belli başlı semptomlar görülebiliyor. Safra kesesi taşı oluşumu beraberinde farklı hastalıkları tetikleme ihtimali olan ve müdahale edilmemesi durumunda ciddi tıbbi sonuçlara yol açabilecek bir hastalık olarak göze çarpıyor. Bu sebeple safra kesesi taşı oluşumu gerçekleşen kişilerin çok fazla zaman kaybetmeden profesyonelce tıbbi müdahale alması gerekiyor.

    Safra kesesi taşının tetikleyebileceği diğer hastalıkların başında şüphesiz ki pankreas iltihaplanması geliyor. Safra kanallarının tıkanmasıyla baş gösteren iltihaplanmalar genellikle beraberinde ateşi de getiriyor. Bununla beraber safra kesinde bulunan büyük taşların safra kesesi duvarını delerek bağırsak yoluna girmesi ve tıkanıklıklara sebep olması da yine oluşabilecek diğer komplikasyonlar arasında seyir ediyor.

    Safra Kesesi Taşında Tıbbi Müdahalenin Önemi

    Safra kesesi taşı halk arasında bazı kulaktan dolma söylentilerden dolayı kendi kendine geçen ve zararlı olmayan bir tür hastalık olarak görülüyor. Fakat her hastalıkta olduğu gibi safra kesesi taşı semptomları bulunduran hastalarında mutlaka ama mutlaka profesyonel bir şekilde tıbbi yardım alması gerekiyor. Taş oluşumu tedavi edilmez ve vücutta oluşturduğu tahriş artmaya devam ederse kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Safra kesesi taşı oluşumu önlenmesi adına uzmanlar tarafından açıklanmış belirli sağlık önlemleri bulunmakla beraber taş oluşumu gerçekleştikten sonra yapılacak müdahalelerin tamamen klinik ortamlarda ve doktor kontrolünde gerçekleşmesi gerekmekte.

    Safra kesesi taşı bazı durumlarda hiçbir semptom göstermeden hastanın vücudundan kendiliğinden atılabileceği gibi bazı durumlarda ağrılı ve sancılı bir süreci beraberinde getirebiliyor. Semptomları oluşmaya başladıktan hemen sonra bu taşlara sağlık alanında yaşanan gelişmeler sayesinde ameliyatsız bir şekilde müdahale etmek bile mümkün. Maalesef ki hastane korkusu veya cerrahi işlemden geçme korkusu olan kişiler tarafından görmezden gelinmeye çalışılan bu hastalık ilerleyen süreçlerde en az safra kesesi taşı oluşumu  kadar ciddi ve rahatsızlık verici sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor.

    Safra Kesesi Taşı Tedavi Yöntemleri

    Safra taşı kesesi tedavi yöntemlerinde teknolojinin gelişmesiyle beraber farklı teknikler kullanılmaya başlanmış olsa bile en çok ultrasonografiden faydalanılmaktadır. Bu yöntemle tanı  konulmaya başlanması için öncelikle hastanın sabah aç bir şekilde hastaneye gelmesi gerekmektedir. Safra kesesinin alınması gereken durumlarda ya da sadece kesenin içindeki taşların alınması gerekli olan durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Safra kesesi taşlarının yol açtığı rahatsızlıklar doğru tedavi yöntemleri sayesinde oldukça kolay bir şekilde sonuç verebilmektedir.

    Safra kesesi tedavi yöntemleri bazı durumlarda acil cerrahi müdahale neticesinde şekillenebilir. Diyabet ve benzeri hastalığı bulunan kişilerde ataklar ağır şekilde gerçekleştiğinden dolayı cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilmekte. Safra kesesi ağrıları ya da atakları geçiren kişiler mutlaka kendilerine en uygun tedavi yönteminin planlamasını yapmak için alanında uzman hekimler tarafından muayene edilmeli ve hastanın geçmişi, yaşı, kullandığı ilaçlar gibi birçok farklı durum göz önüne alınarak doğru tedavi planı oluşturulmalıdır. Aynı zamanda belli başlı semptomları kendisinde hissetmeye başlayan kişi hiç vakit kaybetmeden doktor kontrolünden geçmelidir aksi durumda oluşan ataklar çevre dokulara zarar verebileceğinden dolayı daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

    Safra Kesesi Taşı Başka Hangi Hastalıklara Yol Açar

    Safra kesesi tedavi yöntemleri uygulanmaya geç kalındığında safra kesesinde iltihap oluşması ve safra kanallarının kapanmasıyla beraber çok ciddi pankreas rahatsızlıklarına sebebiyet verebilmektedir. Hastalarda baş göstermeye başlayan bu rahatsızlıklar özellikle karın bölgesinin sağ üst kısmında ağrı, bulantı ve bazen kusma gibi ataklarla sonuçlanabilmekte. İltihaplanma durumunda en çok gözlemlenen semptomların başında ise ateş gelmektedir. Bununla beraber safra taşları kadınlarda, ileri yaşa ulaşmış kişilerde, kilo sıkıntısı yaşayan kişilerde, çok fazla doğum geçmişi olan kişilerde daha fazla görülmektedir.

    Safra taşlarının tedavi süreci genellikle doğru bir tedavi programı sayesinde çok uzun periyotlara yayılmamaktadır. Gelişen teknoloji en çok sağlık alanında uzman hekimlerin işini kolaylaştırmaktadır. Sağlık alanında yapılan çalışmalar sayesinde safra kesesi tedavi yöntemleri büyük çeşitlilikler kazanmakta ve hastaların geçmişine uygun tedavi yöntemi sunma konusunda her geçen gün daha yenilikçi adımlar atılmaktadır. Safra kesesi taşları bazı durumlarda hastada aşırı ağrı, uykudan uyandıracak derecede şiddetli ataklar gibi semptomları beraberinde getirdiği için tedavinin geciktirilmesi hastanın yaşam kalitesi üzerinde çok fazla olumsuz etki yaratacaktır.

    Safra Kesesi Taşları Oluşumu Nasıl Engellenir

    Safra kesesi taşları her ne kadar tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olsa da taşların oluşumunu engellemek için uygulanabilecek ekstra yöntemlerde mevcuttur. Safra kesesi taşları genellikle yüksek yağ sebebiyle oluşum aşamasına girmektedir. Safra kesesi taşları için uygulanmakta olan safra kesesi tedavi yöntemleri kadar sağlıklı beslenme ve doğru gıda tüketimi de büyük önem taşımaktadır. Kırmızı et, alkol tüketimi, şeker, yorucu ağır yağlı yemekler kaçınmanız gereken gıdaların başında gelmektedir. Bununla beraber akşam yemeği saatlerini çok geçe bırakmamak karaciğerin çalışma fonksiyonları üzerinde ekstra iyileştirici etki yaratacak ve karaciğerin kendini yenilemesine olanak sağlayacaktır. Bu sebeple çok ağır ve yağlı yiyecekleri tercih etmemek aynı zamanda uyku düzenini yakalayıp karaciğerin uyku halinde kendi fonksiyonlarını başarılı bir şekilde yerine getirmesine el verişli bir ortam sağlamak hem safra kesesi için hemde diğer bütün organlarımız için büyük önem arz etmektedir.

    Bununla beraber C vitamini bağışıklık sisteminin korunmasında büyük önem taşır. Safra kesesi tedavi yöntemleri kadar önemli bir başlık olan sağlıklı beslenme zincirinin oluşmasında c vitaminin rolü büyüktür. Karaciğerin sağladığı fonksiyonlar vücut için hayati öneme sahiptir bu sebeple karaciğeri oldukça fazla yoran alkol tüketimi kaçınılması gereken davranışların başında gelmektedir. Karaciğerde yağlanmaya ve olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilen alkol tüketimi seviyesi arttıkça çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte hatta ölümcül olabilmektedir. Bu sebeple alkol tüketimi konusunda zorluk yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmesi ve gerekli görülen tedavi yöntemlerini uygulaması gerekmektedir. Bununla beraber alkol tüketimi aynı zamanda uykusuzluk gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğinden kişinin yaşam standartlarını oldukça kötü etkilemektedir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 27.08.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 27.08.2020 tarihinde onaylandı.