Kasık Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
Genel Cerrahi

Kasık Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

    Kasık Fıtığı Nedir?

    Kasık fıtığı karın içinde bulunan ince bağırsaklar ve bağırsak yağları gibi organların karın duvarının zayıf bölgelerinden dışarı çıkması ile cilt altında oluşan şişliktir. Ikınma, öksürme, zorlanma ve hapşırma ile karın içi basıncı artarak kasık bölgesinde fıtık görünür olur. Ayakta dururken görülen fıtık yatarken pozisyon nedeni ile görünmez. Kasık fıtığı tedavi edilmezse genişleyerek şişmeye devam eder.

    Kasık Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

    Kasık fıtığı nedenleri arasında genetik faktörler, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı kilo kaybı, kabızlık, aşırı kilo alma, ıkınma, ağır egzersiz, sigara kullanımı, kronik kabızlık, prostat, ıkınma, kronik öksürük, travmalar, kronik akciğer hastalıkları, idrarda zorlanma, hamilelik, travmalar, karın içi tümörler bulunur. Kasık fıtığının kadınlara göre erkeklerde ortaya çıkma ihtimali daha fazladır.

    Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

    Kasık fıtığı belirtileri akut semptomlara sahip olmasa da genelde kasık bölgesinde şişlik ile ortaya çıkar. Hastalar kasık bölgesinde önce gevşeme sonra ağrı hisseder. Kasık fıtığı şişliği yumuşak yapılı olduğu için karın içi basıncın artması ile görünür. Ayakta duran ve karın içi basıncı olmayan hastanın kasık fıtığı şişliği görünmez. 

    Hastanın kasık fıtığı şişliği üzerinde ağrı ya da yanma hissi gibi durumlar olabilir. Ağır kaldıran hastalarda basınç ile birlikte rahatsızlık ve acı hissedilir. Kasık fıtığı şişliği bazı durumlarda kabızlık sorunlarına neden olabilir. Kasık fıtığı olan hastada yemek sonrası ağrı hissi ortaya çıkabilir. Bazı kasık fıtığı çeşitlerinde fıtığın hastanın testis torbalarına inmesi ile burada şişlik görülür.

    Kasık Fıtığı Tanısı ve Teşhisi

    Uzman doktor tarafından hastanın fiziki şekilde muayene edilmesi ile kasık fıtığı tanısı yapılır. Doktor muayenesinde hastanın anlattığı şikâyetler kasık fıtığı teşhisi için oldukça önemlidir. Küçük kasık fıtıklarında tanısı veya teşhisi görüntüleme teknikleri kullanılarak ultrasonografi yapılır.

    Kasık Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?

    Kasık fıtığı çeşitleri Direkt İnguinal Herni, İndirekt İnguinal Herni ve Femoral Herni olmak üzere 3 farklı şekilde ortaya çıkabilir.

    Direkt İnguinal Herni

    Direkt karın duvarından çıkarak oluşan kasık fıtığı kasların zayıflaması sonucunda ileri yaşlarda görülür. Çok büyük olmayan kasık fıtığı Direkt İnguinal Herni yarım ay şekline sahiptir. Kasık fıtığı İnguinal kanaldan çıkmayarak karın içine doğru itilebilir. Genelde ayakta ya da karın içi basıncı artıran hareketler ile birlikte belli olur. görünür. Kasık fıtığı tedavi edilmediği durumlarda skrotuma (testis torbası) ilerleyebilir. 

    İndirekt İnguinal Herni

    En çok görülen kasık fıtığı olan İndirekt İnguinal Herni hastalarında fıtık İnguinal kanaldan çıkar. Kadınlara göre erkeklerde görülme olasılığı daha fazladır. Doğumsal karakterli olan İndirekt İnguinal Herni genelde gençlik döneminde olmak üzere tüm yaş gruplarında olabilir. Genelde tek taraflı görülen fıtık çok büyük olabilir.

    Femoral Herni

    Kadınlarda en çok görülen kasık fıtığı çeşidi olan Femoral Herni gebelik ya da fiziksel zorlanma sonucunda ortaya çıkabilir. Kasık bölgesinde bulunan ve bacağa doğru devam eden ana damarlarda görülür.

    Kasık Fıtığı Riskleri Nelerdir?

    Kasık fıtığı riskleri arasında hastanın kangren olması, karın içi zarının iltihaplanması ya da organlarının dışa sarkması bulunur. Kasık fıtığı sonucunda iç organları dışa doğru sarkan hasta yaşam tehlikesi ile karşılaşabilir. Sıkışmış kasık fıtığında organda kan dolaşımı yetersizliği nedeni ile hasta kangren olabilir. Hastanın karın içi zarının delinmesi ya da iltihaplanması (peritonite) gibi durumlar görülebilir. 

    Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    KAsık fıtığı tanısı ve teşhisi sonrası ilaç tedavisi olmadığı için kasık fıtığı tedavisi cerrahi teknikler kullanılarak yapılır. Fıtık ameliyatının amacı fıtık kesesinin karın (batın) içinde olması gereken konuma yerleştirilmesi ya da tamamen çıkarılmasıdır. Kasıkta fıtığa neden olan bölgesel kusurun kapatılarak tekrarlamaması için yama yapılır. Kasık fıtığı ameliyatlarında açık ve kapalı cerrahi teknikler kullanılabilir. Hastaya spinal anestezi, lokal anestezi ya da genel anestezi uygulanabilir.

    Kasık Fıtığı Robotik Cerrahi 

    Kasık fıtığı robotik cerrahisi ile minimal invaziv teknikler kullanılarak kapalı şekilde yapılır. Ağrı hissi, kan kaybı, enfeksiyon ve komplikasyon ihtimali daha azdır. Ameliyat sonrası hastanın iyileşme süresi çok daha hızlıdır. Robotik cerrahi ameliyatları çok küçük kesiler açılarak yapılır. Kasık fıtığı robotik cerrahi ameliyatı sonrası hastada yara izi daha azdır. Ameliyat sırasında kalite görüntü olduğu için doktorun başarı oranı daha fazladır. Hastanın normal yaşamına adapte olma süresi çok daha kolaydır.

    Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 26.08.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 26.08.2021 tarihinde onaylandı.