Mide Kanseri
Genel Cerrahi

Mide Kanseri

    Mide Kanseri bir onkolojik hastalık çeşidi olmakla beraber erkeklerde akciğer kanserine yakalanma oranından ve kadınlarda meme kanserine yakalanma oranından sonra en sık karşılaşılan hastalık çeşididir. Mide kanserinin oluşmasında pek çok faktör etkilidir. Genetik yatkınlıklar, cinsiyet, yaşam tarzı, gastrit ve bir takım çevresel faktörler mide kanseri oluşmasında etkilidir. Mide kanserinin ilk etapta belirtileri kanserin yayılımına ve hastalığın evresine göre değişmektedir. Genel olarak şikayetler hastalığın sonraki evrelerinde ortaya çıktığı için erken teşhisi zorlaşmaktadır. Bu noktada mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri açısından erken dönemde yapılan analizler önem taşımaktadır.

    Mide Kanseri Belirtileri

    Mide kanseri hastalığın başlangıç evresinde genel olarak hiçbir belirti vermemektedir. Hastalığın erken dönemde yer alan ilk bulguları arasında hazımsızlık hissi ve şişkinlik yer almaktadır. Bazı etli gıdalara yönelik yeme isteğinin azalması da mide kanserinin yine belirtileri arasındadır. Mide kanserinin sonraki aşamalarında görülen belirtiler mide bulantısı, karın ağrısı, kusma şeklinde sıralanabilir. Yemek yedikten sonra oluşan şişkinlik hissi ve kilo kaybındaki ani değişimler yine bu hastalığın ileriki evrelerinde görülen belirtileri arasındadır. Mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili başarılı bir uygulama gerçekleştirilebilmesi için ana koşul bu hastalığın başlangıç evresinde teşhisidir. Hastalar özellikle vücutlarındaki ani sindirim sistemi değişikliklerinde ve mide ağrılarında mutlaka uzman bir doktora görünmelidirler. Mide kanserinin başlıca belirtileri arasında şunlar yer almaktadır :

    • Mide asidinin yükselerek geğirme eylemi şeklinde ortaya çıkması mide kanseri teşhisi konmuş vakalarda sık karşılaşılan belirtiler arasındadır.
    •  Bir diğer belirti olan doluluk hissi mide kanserinin erken teşhisi için önemli bir bulgudur.
    • Hastalar yemek yedikten sonra daha fazla doymuş olma hissine kapılmaktadır ve süren bu doluluk hissi, kilo kaybı şeklinde kendini göstermektedir.

    Pek çok vakada ortaya çıkan kanama ve yorgunluk erken dönem içerisinde mide kanserinin teşhisinde önemlidir. Bu sürekli kanama biçimi kansızlığa neden olabilmektedir. Nadir de olsa bazı vakalarda kan kusma şeklinde de görülebilir. Mide kanserinin diğer bir belirtisi olan kan pıhtıları normal insanlara göre daha yüksektir. Bu sebeple ani göğüs ağrıları oluşabilmektedir. Bu tarz durumlarda vakit kaybetmeden doktora görünmek mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili analiz için önem taşımaktadır. Hastalığın diğer bir belirtisi bulantı ve yutma güçlüğü şeklinde ortaya çıkmaktadır. Yine mide kanserinin ilk belirtileri arasında yer alan bu bulgulara mide altında oluşan ağrı da eşlik edebilir. Mide kanserinin geç dönem belirtileri arasında iştahsızlık, dışkıda kan oluşumu, batın bölgesinde sıvı görülmesi, kilo kaybı ile gözlemlenebilir. Aynı zamanda mide kanseri hastada hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilir. Erken teşhisin önem taşıdığı kanser türlerinden olan mide kanserinde geç dönemde konulan teşhis sonucu hasta cerrahi uygulama şansını yitirir.

    Mide Kanseri Tanısı

    Mide Kanseri Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri ile ilgili uygulanacak işlemler için endoskopi uygulaması gerçekleştirilmektedir. Erken dönemde mide kanseri belirtisi gösteren vakalar doktor kontrolü altında endoskopi yöntemi ile muayene edilmektedir. Bu uygulama ile doktorlar hastaların midelerini, yemek borularını ve ince bağırsağın ilk kısmını ışıklı bir kamera yardımı ile görebilmektedirler. Bu noktada anormal olarak ifade edilen bölgeler var ise kesin bir tanı konması adına biyopsi alınmaktadır. Endoskopi işleminin gerçekleştirilmesi ile mide kanserinin erken dönemde teşhisi sağlanmaktadır. Bu işlem dışında kontrastlı grafiler ve tomografi yöntemi de mide kanseri teşhisinin konmasında uygulanabilen yöntemler arasındadır.

    Mide kanserinin kaçıncı evrede olduğunu saptamak ve başka bölgelere yayıldığını anlamayabilmek için bir takım testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Hastanın tedavisinde de oldukça önem taşıyan bu testler en iyi tedavi yöntemini ortaya çıkarmada önemlidir. Mide kanseri teşhisi konan hastada kanserin büyüklüğünü ve bulunduğu bölgeyi bilgisayarlı tomografi yöntemi ile saptamak mümkündür. Aynı zamanda kanserin ne kadar yayıldığını öğrenebilmek için Laparoskop ve MR testleri uygulanmaktadır.

    Mide Kanseri Çeşitleri

    Mide kanserinin ön tanısından ve kanser türü belirlendikten sonra uzman doktor tarafından uygulanacak olan tedavi yöntemi belirlenir. Mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri  analizi sonucunda genel olarak mide kanserinin bir türü olan adenokarsinom, mide kanseri vakalarında en çok görülen türdür. Mide kanseri çeşitleri şunlardır ;

    • Adenokarsinom: Mide kanserinin en çok görülen türlerinden biri olan ve mide astar bezinde başlayan kanser türüdür.
    • Skuamöz hücre kanseri: Mide astarının oluşumunu sağlayan bez hücrelerin arasında yer alan cilt hücresi denilen hücrelerde görülen kanser türüdür.
    • Mide lenfoması: Mide kanseri türleri arasında çok nadir vakalarda karşılaşılmaktadır.
    • Gastrointestinal stromal tümörler (GIST): Çoğunlukla midede ve bağ dokularda görülmekte olan bir kanser türüdür.
    • Nöroendokrin tümörler (NETs): Nöroendokrin denilen tümörler (NETs) iyi veya kötü huylu kanser olabilir. Az olarak olarak görülmekte olan bu kanser türü genel olarak sinir sisteminde yer alan ve hormon üreten dokularda büyüme şeklinde görülürler.

    Mide Kanseri Tedavisi

    Mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri sonucunda mide kanserinin teşhisi konduktan sonra, kanser tipi analiz edilir. Kanser tipinin uzman doktor tarafından analiz edilmesinden sonra uygulanacak olan tedavi yöntemleri belirlenir. Bu kanser türünün tedavisi çok kapsamlı bir yaklaşım gerektirmektedir. Mide kanserinin tedavisinde uzman doktor kadrosu ve hijyenik tam donanıma sahip hastaneler önem taşımaktadır. Bu kanser türünün tedavisinde kansere sebep olan tümörün uygun koşullarda alınma işlemi tedavinin en önemli basamağını oluşturmaktadır. Mide kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi ile gerçekleştirilen uygun cerrahi işlemler hastanın yaşam süresi ile ilgili olarak önem taşır. Mide kanseri ameliyatlarında teşhisi konan hastanın midesinin bir kısmı ya da tamamı alınabilir. Eğer midesinin tümü alınacaksa, bağırsak üzerinden hastaya yeni bir mide yapılır ve normal yaşantısına dönebilmesi sağlanır. Ameliyatı bu şekilde gerçekleştirilen hastalarda tedavi sonrası diyet planları yapılmaktadır. Midenin alınma işlemi gerçekleştikten sonra doktor, ışın ve ya ilaç tedavisi uygulayabilmektedir.

    Mide Kanserinde Hipertermi Tedavisi

    Mide kanserinin kaçıncı evrede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösteren yöntemler arasında eğer tümör lenf bezlerine yayılmış ise mutlaka kemoterapi uygulanmaktadır. Mide kanserinin özellikle ikinci evresinde başlanan kemoterapi uygulaması ile tedavinin başarı şansını arttırmaktadır. Mide kanserinin tedavi yöntemlerinden biri de Hipertermi denilen sıcak olarak uygulanan kemoterapi işlemi oldukça başarılı sonuçların alınmasını sağlamaktadır. Kemoterapi işlemlerinden biri olan ve sıcak olarak uygulanan bu işlem yaklaşım 30 yıldır uygulanmaktadır. Son dönemlerde özellikle kalın bağırsak ve mide kanserlerinin tedavisinde başarılı sonuçlar alınmasında önemli bir etkendir. Mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili sıklıkla kullanılan hipertemi uygulaması sonucu pek çok vakada başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

    Mide Kanseri Ameliyatı

    Mide Kanseri ameliyatı yaklaşık olarak 2-5  saat aralığında değişmektedir. Mide kanseri ameliyatı  uygulamasında midenin ya tamamı ya da bir kısmı alınmaktadır. Mide kanseri teşhisi konan ve sonrasında mide ameliyat olan hastalar sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla beslenmesi sağlanmalı ve mutlaka yiyecekler iyice çiğnenmelidir. Mide kanserini tedavisi olan hasta mutlaka tedavi işleminden sonra düzenli bir hayat tarzı benimsemelidir. Mide ameliyatı esnasında yapılan hipotermi ile uygulanan kemoterapi; karın zarına yayılan kanserin karın içine kadar yayıldığı tümör oluşumlarında, belirlenen organlar çıkarıldıktan sonra özel araç kullanımı ile karın bölgesinin içine 42 derecelik kemoterapatik ajanlarla yıkanması sağlanır. Kanserli hücrelerin genel temizliği sağlanarak  tam olarak ortadan kaldırılmasına olanak sağlanır. Mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri tam olarak olumlu sonuç elde edilmesi bu işlemlerde uygulanan prosedürlerin doğru gerçekleştirilmesi ile doğru orantılıdır.

    Mide Kanseri Nasıl Önlenir?

    Mide kanserini önlemenin kesinleşmiş bir yolu ne yazık ki yoktur. Mide kanserinin alınabilecek tedbirlerle ancak risk faktörü azaltılabilir. Mide ağrısı ya da hazımsızlık yaşayan kişiler uzman bir doktora görünmeden herhangi bir mide ilacı kullanmamalıdırlar. Mide kanserinin oluşumunu azaltmada beslenme biçimleri değiştirilmesi sağlanabilir. Balık ve kuru tuzlu et tüketiminin azaltılıp taze meyve ve sebze tüketiminin arttırılması bunlardan biridir. Lifli yiyecek tüketimi arttırılarak şeker ve tuz mümkün olduğunca az alınmalıdır. Düzenli egzersiz uygulamalarının yapılması, hareketli bir hayat tarzının benimsenmesi mide kanseri riskine yakalanmayı azaltan bir etkendir.

    Mide kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri denilince her kanser türünde olduğu gibi mide kanserinde de sigara içen kişiler risk grubu içerisindedir. Tütün kullanımının azaltılması ve bırakılması mide kanseri riskini azaltan bir etkendir. Aynı zamanda yiyeceklerin aşırı sıcak olarak tüketilmesi mideye zarar verebilmektedir. Ilık ısıda yiyecek tüketimine dikkat edilmelidir. Düzenli kilo kontrolleri yapılması risk faktörünü azaltan bir diğer unsur olarak görülmektedir. Ayrıca ailesinde kanser hikayesi bulunan kişiler ve genetik olarak yatkınlığı olduğu düşünülen kişilerin düzenli olarak kontrollere gitmesi mide kanserinin erken teşhisinin kolay olmasını sağlayacaktır.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 21.11.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 21.11.2020 tarihinde onaylandı.