Yetişkin Alerji Testi (Deri Prick Testi)
Dermatoloji (Cildiye)

Yetişkin Alerji Testi (Deri Prick Testi)

    Yetişkin Alerji Testi (Deri Prick Testi), bireyin alerjik olduğu herhangi bir maddeyi tespit etmek amaçlı uygulanmaktadır. Bu alerjik deri testlerinde öncelikli amaç, bireyin solumuş olduğu, dokunmuş olduğu bir nesnenin kişide yaratmış olduğu alerjik durumları tespit edebilmektir. Alerji testleri, alerjik deri hastalıklarında bu hastalığa ve semptomlara bağlı olarak alerjenleri bulmaya yönelik uygulamaları oluşturmaktadır. Deri alerjen testlerinde en çok kullanılan testlerden birisi de 'Deri Pick' testleri yani delme testleridir. Deri Pick testi, cilt döküntülerine sebep olan alerjenlerin besin ya da solunum kaynaklı olması durumunda uygulanmaktadır. Alerjik ürtiker yani alerjik kurdeşen, atopik dermatit, besin veya ilaç alerjileri gibi deri hastalıklarının tanısal yöntemlerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra astım, saman nezlesi ve alerjik konjonktivit gibi hastalıkların tanısında da deri pick testleri uygulanmaktadır.

    Yetişkin alerji testi, içerisinde hazır bulunan alerjenlerin deriye damlatılması ile uygulanmaktadır. Yani bir iğne ucu ile deri altına batırılması esasına dayanmaktadır. Bu hazır alerjenler, genelde besin, yumurta, inek sütü, hayvan sütü, ev tozu, çimen gibi alerjen gruplarını kapsamaktadır. Yetkin İşlem yapılırken, hasta ile hekim karşılıklı bir masaya oturur. Daha sonra hastanın avuç içini ön yüzeye bakacak şekilde getirilmesi sağlanır. Deri pic testi, genelde ön kollara yapılan bir testtir. Eğer çok sayıda alerjen kullanılacak ise veya hasta bir çocuk ise bu test, sırt bölgesine de uygulanabilmektedir.

    Genellikle ön koldaki bilek ile dirsek arasındaki hizayı baz alarak yuvarlak halkalar konulur. Daha sonra uygulama yapılacak alanlara damlaların damlatılması işlemleri gerçekleştirilmektedir. Ve minik bir aplikatör ve iğne ucu yardımı ile damlatılan noktadan deriye batırılır. Burda amaçlanan, derinin altındaki alerjenlere ulaşmayı sağlamaktır. Daha sonra hasta, 15 dakika kadar bekletilmekte ve hastaya bu kısımları kaşımaması önerilmektedir. Yetişkin alerji testi (Deri Prick Testi) işlemi ile, kolda oluşan kabarıklık, ödem gibi etkiler neticesinde hangi gruba karşı alerjik olduğu tespit edilmektedir.

    Prick testi yapılmadan 1 hafta önce, antihistinamik denilen alerjik hapları, psikiyatrik ilaçlara ve grip ilaçlarına ara verilmesi gerekmektedir. Hastalık aktifken test yapılmaz. Bunun için ilk önce hastalığın geçmesi beklenmelidir. Bununla birlikte ateşli hastalıklar devam ederken de pict testi yapılmamaktadır. 

    Alerjik testleri, bilindiği üzere birçok deri alerjenlerinin tanısını koymakta başarılı uygulamaları içeren testlerdir. Yetişkin alerji testi (Deri Prick Testi) ile verilen sonuçlar ise sırf tanı koymak amaçlı olmayıp doktorunuzun tedavi planlamasına da yardımcı olmaktır.

    Deri Pict Testi (Alerjik Testleri) ile Tanı Koyulabilecek Alerjiler Nelerdir?

    • Arı zehri alerjileri
    • Alerjik astımlar
    • Egzama yani dermatitler
    • Alerjik rinitler
    • Penisilin alerjileri
    • Besin alerjileridir.

    Deri alerjik testleri, sıklıkla hem erişkin yaştaki bireylere hem de çocuklara karşı oldukça güvenli testler kapsamındadır. Nadir karşılaşılan özel durumlarda deri testleri önerilmemektedir.

    Hangi Durumlarda Alerjik Deri Testi Yapılmamaktadır?

    Önceden şiddetli alerjik durumları geliştirildi ise: Böyle anlarda birtakım alerjenlere karşı hassas olunabilmektedir. Nitekim alerji testlerindeki az miktardaki maddeye karşı bile alerjik reaksiyonlar tetiklenebilmekte.

    Bazı deri hastalıklarında: Şiddetli sedef ve egzamalar geniş sırt ve kollara yayılmış ise alerjik deri testleri uygulanmayabilir. Çünkü yapılan yetişkin alerji testi (Deri Prick testi), genelde kol bölgesi ve sırt bölgesine uygulanmaktadır.  Bunun yanı sıra 'Dermatografizm' gibi durumlarda testlerin güvenilir sonuçlar veremeyebileceği bilinmelidir.

    Test sonuçlarına etki eden ilaçların kullanımı durumunda: Test sonuçlarına etki edebilen antidepresan ilaç kullanımı, mide koruyucu ilaçlar, antihistinamik ilaçlar da test sonuçlarına etki etmektedir.

    • Kronikleşen kurdeşen durumlarında
    • Alerji aşılarının etkinliğini artırma amaçlı
    • Kilo vermek isteyen bireylerin test yaptırmak istemesi
    • Herhangi bir belirti olmaksızın alerji olup olunmadığı durumlarda yapılan taramalar
    • Uzun süren yorgunluk halleri
    • Migrene bağlı durumlarda ve alerjik belirtilerin olmadığı cilt döküntülerinde alerji testleri fayda sağlamamaktadır. 
    • Yalnız hormonlara bağlı olarak gelişen durumlarda test gerekebilmektedir.

    Yetişkin alerji testi uygulanmayan kişilerde yalnız kan testleri uygulanabilmektedir. Fakat testleri, bu anlamda deri hassasiyetine karşı daha az duyarlıdır ve deri testlerine göre daha pahalıdır.

    Deri Pict Alerjik Testi İçeriği

    Bu yöntem ile yapılan test uygulamaları, tek seferde 40'dan fazla alerjenleri test etmektedir. Gerek hayvan tüyleri, polenler, tozlar olsun, gerekse tüy ve yiyeceklere karşı bireyin alerjileri olup olmadığına bakılmaktadır. Bahsedildiği üzere yetişkinlerde genelde ön kol yüzeyleri tercih edilirken, çocuklarda sırt bölgeleri tercih edilmekte. Yapılan bu testler, ağrısız olup kullanılan iğneler, çok fazla deri altına temas etmemektedir. Böylelikle kişilerde, herhangi bir kanama söz konusu olmayıp sadece anlık rahatsızlıklar gelişebilmektedir.

    Yetişkin alerji testi işleminde hemşire, iğne yardımı ile delinecek olan yerlerin işaretlemesini yaptıktan sonra alerjen içerikli damlaları damlatmaktadır. Daha sonrasında da bu damlacıkların üzerinden lanset yardımı ile ufak delikler açmaktadır. Yaklaşık 15 dakika sonrasında ise cildinizde alerjik reaksiyonların olup olmadığı tespit edilmektedir. Eğer damlatılan alerjenlerden herhangi birine karşı alerjinin olduğu tespit edilirse kızarıklar, kabartılar ve kaşıntılar oluşmaktadır. Son işlem olarakta kabartıların boyutları ölçülerek temizlenmektedir.

    Yetişkin alerji testi, ciltten veya kandan yapılabilmektedir. Özellikle ciltte uygulanan testler, deri pick testi olarak adlandırılmaktadır. Deri Pick testleri, cilde uygulanan ve IGE 'ye bağlı duyarlaşmayı göstermektedir. Deri Pick testleri, hızlı uygulanması açısından, maliyetinin düşük olması ve basit olması bakımından kullanışlı test kapsamındadır. Deri Pick testleri, Tip 1 denilen IGE' ye bağlı duyarlanmayı göstermektedir. Bunun yanı sıra böcek, küf, evcil hayvana karşı alerjiler hakkında bilgi veren testlerdir. Doğumdan itibaren 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanlarının test etmesi önemlidir. Bunun yanı sıra 18 yaşından büyük yetişkinlere de yetişkin alerjik uzmanlarının bakması uygun olacaktır.

    Bilindiği üzere alerjik hastalıklar, dünya çapında yaygın olan bir durumdur. Ve bu durum gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Yetişkin alerji testi ile uygulanan tedavi yöntemleri ile birlikte alerjenlerin niteliği hakkında daha detaylı bilgiler elde edilebilmektedir. Cilt testleri arasında sayılan özellikle deri pick testi, IGE aracılıklı olan hastalıkların tanı ve tedavisinde en güvenilir uygulamadır. Alerji testi ile cilt, göz, burun ve akciğer zorlukların alerjik nedenleri bulunabilmektedir.

    Teşhis konulduktan sonra uzun süreli ilaçlar, uygun ilaçların kullanımı, çevresel kontrollerin uygulanması, Alerjen İmmünoterapisi (AIT) denilen aşı tedavileri gibi tedaviler uygulanır. Tüm bu bilgiler neticesinde alerji testinin yapılması büyük bir önem arz etmektedir.

    Alerjik Deri Testlerinin Çeşitleri

    Alerjik deri testlerinin 3 çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki, yetişkin alerji testi yani DPT testi, Yama testi ve İntradermal(IDT) testidir. 3 alerji testinden Deri Pict testini açıklamak gerekirse;

    Tip 1, IGE ve Ani aracılığı ile kullanılmış ilk alerji testidir. Güvenli bir şekilde yapılacak bu test, yüksek hassiyet gerektirir. Doğru şekilde yapılan bu test güvenilir sonuçlar doğurmaktadır. İlk cilt testleri, 1865 tarihinde Charles H Blacley tarafından uygulanmıştır. 1924 tarihinde ise Grant ve Lewis, ilk olarak Deri Pict testini tanımlamıştır.

    Deri Pic testleri, insanlardaki IGE ye bağlı duyarlılığı değerlendirmek için yapılan en basit yöntem olmaktadır. Yetişkin alerji testi (Deri Prick testi) işleminde, belirlenen alerjenler bir lanset yolu ile alerjik bireylerin cildini çizme yöntemi ile uygulanmaktadır. Temas sonrası ise ciltteki mast hücreleri içerisindeki maddeler kabarıklık ve kaşıntı meydana getirmektedir. Kabarıklık ve kızarıklığın değerlendirilmesi ile birlikte ise alerji testi yorumlanmaktadır. Yani bu durum, vücudumuzdaki alerjik hastalıkların varlığını göstermiş olan ufak bir göstergedir.

    Deri Prick testinin yapılabilmesi amacı ile öncelikle tıbbi öyküler ve ardından muayeneler gerekmektedir. Eğer öykü ve muayeneler sonucunda, Tip 2 adı verilen IGE ye bağlı alerjik reaksiyonlar söz konusu ise bu test yapılabilmekte. Özellikle ev tozları, alerjik nezleler, göz alerjileri, arı alerjileri, gıda alerjileri vs. gibi durumlarda deri prick testinin yapılması uygundur.

    Deri Prick Testi Uygulayan Klinisyenlerin Önemi Nedir?

    Hastanın coğrafi geçmişi ve bölgeye dayalı olarak ilgili olan alerjenler hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olan klinisyenler, güvenilir sonuçlar vermektedir. Yetişkin alerjik testi işleminde, alerjik şok gelişme tablolarında ve alerjik reaksiyonlarda klinisyenler acil tedavi yapabilmektedir. Klinik olarak stabil olan hastalarda, alerji testleri kullanıldığı zaman alerjik şok reaksiyonlarının gelişme riski çok çok düşüktür.

    1-Cilt testi yaptırmadan önce H2 antihistaminiklerin 24 saat öncesinden durdurulması gerekmektedir.

    2-Lökotrien antogonistleri durdurmak gerekmemektedir.

    Deri Pick Testini Etkileyen İlaçların Kesilme Süreleri

    Bazı ilaçların alerjik test yaptırmadan önce kesilme süreleri dikkate alınmalıdır.

    Birinci nesil ilaç grupları:

    • Klorfeniramin : Test yaptırmadan 2 ile 6 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Siproheptadin: Test yaptırmadan 9 ile 11 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Difenhidramin: Test yaptırmadan 2 ile 5 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Klemastin: Test yaptırmadan 5 ile 10 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Dexchlorpheniramine: Test yaptırmadan 4 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Hydroxyzine: Test yaptırmadan 5 ile 8 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Tripelennamin: Test yaptırmadan 3 ile 7 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.

    İkinci nesil ilaç grupları:

    • Ebastin, Azelastin burun, Setirizin, Desloratadin, Levosetirizin ilaçlarının Yetişkin alerji testi (Deri Prick testi) yaptırmadan 3 ile 10 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Loratadin : Test yaptırmadan 7 ile 10 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Feksofenadin : Test yaptırmadan 2 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Bilastine : Test yaptırmadan 4 ile 5 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Rupatadin : Test yaptırmadan 3 ile 7 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.

    Trisiklik Antidepresanlar, sakinleştiriciler:

    • Dmipramin : Test yaptırmadan 10 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Doksapin Topikali: Test yaptırmadan 11 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
    • Doxepin : Test yaptırmadan 6 ile 11 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.

    H2 antogonistleri :

    • Ranitidin : Test yaptırmadan 1 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.

    Deri Prick Testinde (Alerjik Testi) Kullanılan Alerji Solüsyonu

    Alerjik testte uygulanacak solüsyonlar, hastalığın tipine ve alerjilere göre değişiklik arz etmektedir. Yetişkin alerji testi için uygulanan solüsyonlar, alerjen kaynağından elde edilmiş ve alerjik olmayan birleşim ve karışımlardan oluşmaktadır. Bu alerjik olmayan karışımların içerisinde, metabolit, pigment, tuz ve lipitler bulunmakta. Alerjik olan bileşimler ise glikopreotein, polisakkarit ve proteinlerdir. Genel anlamda alerjenler, glikopreotein ve proteinlerdir. Fakat molekül ağırlıklı olan kimyasallar veya karbonhidratlar tam antijenlere dönüştürüldüğü zaman alerjik duyarlaşmaya neden olabilmektedir. Alerjen ekstreleri, sıklıkla doğal kaynaklar yolu ile sulu ekstraksiyondan elde edilmektedir. Biyolojik özellikleri ve bileşimleri, depolama koşullarından, saflığından, kalitesinden etkilenebilmektedir.

    Alerji testlerinde istenmeyen durumların görülme sıklığı oldukça azdır. Alerjik durumları fazla olan hastalarda, uygulama bölgelerinde kaşıntı ve kızarıklık meydana gelebilmektedir. Alerjik hastalıkların hepsinde bulguların kontrol altına alınması önem taşımaktadır. Bu bakımdan mevcut hastalık açısından alerjik kökenli olup olmadığının belirlenmesi noktasında faydası bulunmaktadır. Ayrıca uygulanacak olan tedavi yöntemlerinin belirlenmesi açısından da önem arz etmektedir. Bu tedavi yöntemleri ile alerjene karşı özel aşı tedavileri, alerjenden kaçınma gibi yöntemlerin belirlenmesinde önemlidir.

    Çizme ve deri içi testlerde, uygulanan bölgede 15-20 dakikada kızarıklık veya kabarıklık söz konusuysa sonuç daima pozitif kabul edilmektedir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."