Lazerle Cilt Yenileme
Dermatoloji (Cildiye)

Lazerle Cilt Yenileme

    İnsan cildi zaman içerisinde değişikliğe uğrayıp hassasiyet kazanabilir. Yaşlanma ve bazı dış faktörler ciltteki değişimlere sebebiyet verebilir. Yaşlanmaya bağlı olarak deri altında bulunan, derinin esnekliğini ve gerginliği sağlayan elastik ve kolajjen lifler zamanla yıpranır. Bu durum kadın ve erkek her birey Iin kaçınılmazdır. Cildin üst ve alt tabakaları bulunur. Üst tabaka diye adlandırılan kısım %5'lik bir oranı kapsar. Cildin üst tabakası, kendisini her ay yenileme özelliğine sahiptir. Alt tabaka olarak adlandırılan %95'lik kısım ise kendisini yenileyemez ve yaşlanma diye tabir edilen yıllar içerisinde karşılaşılan cilt yapısı değişikliğine sebebiyet verir.

    Günlük hayatta zaman zaman maruz kalınan ultraviyole(kızılötesi) ışınlar, bu yaşlanmayı ve yıpranmayı hızlandıran etkiye sahiptir. Ultraviyole ışınların hızlandırdığı cilt yıpranması sebebi ile, cilt renginde belirgin koyulaşma, renk değişikliği, esnekliğini kaybetme ve sarkma meydana gelir. Bu durum, cildin en göz önünde olan kısmı yüz bölgesinde olduğu kadar, ellerde, boyunda ve göğüste de meydana gelebilir.

    Lazer ile cilt yenileme yöntemi, günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilen , risksiz bir yöntemdir. İşlemin yapılmasındaki amaç, zamanla esnekliği ve gerginliği kaybolan kollajen liflerin doku yapısını arttırmadır. Lazerle cilt yenileme işlemin tercih edilirliği arttıran önemli etkenlerden biri ise, hastaları çoğunlukla kaçtığı ameliyathane ortamına gerek duyulmadan muayenehanede yapılabilmesidir. Bu işlemin , estetisyen ve uzman bir doktor tarafından yapılması önem arz eder.

    Lazer ile Cilt Yenileme Hangi Durumlarda Tercih Edilir

    Tüm insanlar her yaşta kusursuz bir cilt yapısına sahip olmak ister. Yüzde veya vücudun herhangi bir yerindeki yaşlanmaya ve bazı dış etkenlere bağlı yıpranmalar, lazerle cilt yenileme sayesinde tüm seanslarda tedavi edilip onarılabilir. Herkesin cilt ile alakalı problemleri farklı olabilir. Aynaya bakıldığında göze hoş gelmeyen ve kişiye rahatsızlık veren, ciltteki kızarıklıklar ve kırmızı benekler, ciltler üstünde belirginleşen kılcal damarlar, yüzde belirginleşen çizgiler, kırışıklıklar ve yüzün dokusundaki istenmeyen değişiklikler ve bozulmalar cilt yenileme seansları sayesinde kolaylıkla tedavi edilebilir. Yüzün haricinde boyun bölgesindeki kırışıklık ve buruşukluklar, renk değişiklikleri ve yaşlanmaya bağlı göğüs/ boyunda kırışık ve lekelenmeler tedavi edilip, genç, pürüzsüz ve istenilen görünüme kavuşulabilir. Lekelenme ve kırışıklığın boyutuna göre, tek seansta yada bir kaç seansta, muayenehane ortamında, acısız ve kolay bir şekilde bir uzaman tarafından kolaylıkla planlanbilir ve tedavi gerçekleştirilebilir.

    Lazer ile Cilt Yenileme Kimlere Uygulanabilir

    Cilt problemleri genellikle yaşa bağlı olarak ve kadınlar arasında problem edilen bir olgu olarak görülse ve bilinse de, aslında çok daha geniş bir tedavi ve ilgili alanı vardır. Lazerle cilt yenileme yaşlanmaya bağlı oluşa lekelenmeler, kızarıklıklar ve lekelenmelerin yanı sıra, bazı dış etkenler, güneş etkisi ile erken yaşta oluşan lekeler ve ultra viyola ışınların sebebiyet verdiği yıpranmalar ve lekelenmelerin tedavisinde kullanılır.

    Kadınlar kadar erkekler için de oldukça sıklıkla kullanılan ve kolay uygulanabilir yöntemdir. Daha iyi ve istenilen genç görünüme kavuşmak için uygulanabilen bir yöntemdir. Lazer uygulamaları, ameliyathane ortamı gerekmeden kolalıkla uygulanabilir. Neşter ya da herhangi bir kesici, delici alet kullanılmadan yapılan bir uygulamadır. Bir lazer cihazı ile tedavi edilmek istenilen bölgeye noktasal ve yoğun ışınlar gönderilir. Gönderilen ışınların cilde zarar vermemesi için, lazer cihazının ucunda yanmayı engelleyen soğutucu bir aparat bulunur. İşlem öncesinde genellikle herhangi bir acı duyulmasını engellemek için işlem uygulanacak bölgeye uyuşturucu, his azaltıcı krem sürülür ve 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından lazer ile ışın atma işlemine başlanır. Bu işlem için, tek seans genellikle on, on beş dakika arasında sürer ve hastanın günlük hayatını etkileyecek herhangi bir semptom ile karşılaşılması beklenmez.  

    Lazer Kaç Seans Uygulanır ?

    Lazerle cilt yenileme işlemi uygulanan bölgede oluşmuş olan leke ya da hasarın boyutuna, derecesine göre genellikle dört ila altı seans arasında işlem sonlandırılır. Verilen ışınlar sebebi ile ciltte lazer uygulanan bölgede işlem sonrası bölgesel kızarıklıklar görülebilir. Bu durum hastanın günlük hayatı etkilemeyeceği gibi genellikle sıklıkla karşılaşılan bir durum değildir. Tedavi uygulanan bölgede, ilk seans itibari ile kademeli olarak iyileşmeler gözle görülür boyutta olur. Her tedavi sonrası, ciltte kızarıklık oluşmasının yanı sıra, derinin kendisini yenilemesinden kaynaklanan soyulmalar olur. Bu durum oldukça normaldir.

    Lazer Uygulamasının Yan Etkileri Var mıdır ?

    Lazer ışınlarının uygulandığı bölge doğal olarak cildin diğer bölgelerine nazaran daha hassas bir hal alır. Bu sebeple özellikle işlemin hemen ardından güneş ile direkt temas ciltte istenmeye lekelere ve renk değişikliklerine sebebiyet verebilir. Bu olumsuz durumla karşılaşmamak adına güneşe çıkmak ve güneşle direkt temas tavsiye edilmez. Yüksek koruyucu özellikli güneş kremleri kullanılması istenmeyen lekelere karşı etkili bir çözüm olarak önerilir. Lazer uygulamaları sonrası güneşle temasın cilde zarar verme ihtimali sebebi ile bu uygulamalar, güneş ışınlarının en az yansıdığı nisan, ekim gibi bahar aylarında yapılır. Uzman bir doktor gözetiminde belirlenen ve uygulanan seanslar sonrası, ciltte gözle görülür bir iyileşme meydana gelir. Cildin en çok göz önü olan bölgesi yüz, boyun, göğüs ve ellerdeki leke ve kırışıklıklar giderilerek daha genç bir görünüme ulaşılması sağlanır.

    Lazer ile Cilt Yenileme Uygulamasının Etkileri

    Lazerle cilt yenileme uygulaması için tercih edilen fraksiyonel lazerin ciltte bıraktığı olumlu etkiler vardır. bu etkiler, biten seanslardan hemen sonra ya da daha iler bir süreçte kendilerini gösterebilir. Bu süreç, bir hafta ile 3 ay arasında değişkenlik gösterebilir. Öncelikle lazer ışınlarının verilmesinin ardından ciltte sarkmayı engelleyen kollajen dokusunun onarılmış olması beklenir. Kolajen liflerinin sıkıllaşması ve yenden elastik hale gelmesi daha genç bir görünüme kavuşulmasındaki en önemli etken ve sonuçtur. Cilde daha genç ve taze bir görünüm kazandırılması açısından,  gözeneklerde sıkılaşma ve sağlıklı pembemsi görünüm de bu süreçte beklenilen ve istenilen etkiler arasındadır. Bir çok hasta bu uygulamaya cilt üzerinde var olan belirgin yıpranma, kırışıklık, lekelenme ve yara izlerinin silinmesi ya da en az düzeye indirilmesi için başvurur. Bu sebeple istenmeyen bu izlerin minimum düzeye inmesi beklenilen önemli sonuçlardan biridir.

    Cilt Yenileme İşlemi Kaç Seans Sürer ?

    Cilt yenileme işlemi dört- altı seansta sonuçlandırılır. Lazer ışınlarının cide zarar vermemesi ve cildin kendini daha rahat toparlayabilmesi için bu uygulamaların arasına otuz günlük bir süre konulmalıdır. Lazerle cilt yenileme uygulaması deri hücrelerinin yenilenmesi, istenmeyen leke ve kırışıkların minimum düzeye indirilmesi amaçlanarak yapılır. Lazer uygulamasının diğer cilt yenileme yöntemlerine göre avantajlı olan tarafı ise, onarılmak istenilen bölgeye doğrudan gönderilen lazer ışınları sayesinde ,bölgenin her noktasına nüfus edilip etkili sonuçlar alınabilir. Lazer tedavisi sonrasında iz ve kırışıklıkların kaybolma oran ise her hasta için değişiklik gösterir. Bu değişikliğin sebepleri bulunur. Öncelikle hastanın genetik yapısı, yenilenme işlemine verilecek cevabı ve sonucu önemli ölçüde etkiler. Hastanın yaşı ve cilt yaşı da tedaviye verilen olumlu cevabın oranını değiştirebilir.  Vücudun tüm organlarını olduğu gibi, cildine cilde uygulanacak tedaviyi de yaşam ve beslene biçimi önemli ölçüde etkiler. Su tüketimi bu noktada oldukça önemlidir.

    Cilt tonu ve cilt rengi de lazer uygulamasının başarısı açısından önemli bir faktördür. Halk arasında koyu bir cilt rengine sahip olanların, esmerlerin, bu uygulamayı yaptıramayacağı ya da başarılı sonuç alamayacağı yanılgısı hakimdir. Fakat bu durum günümüz teknolojisinde ve uygulamalarında geçerliliğini yitirmiştir. Güvenli ve etkili lazerler ve uzman bir doktor gözetiminde bu uygulama her cilt tonu için geçerlilik kazanmış ve kanıtlanmıştır.

    Lazerle İşleminden Sonra Güneş Işınları Zararlı mıdır?

    Lazerle cilt yenileme tedavisi sonrası güneş sonlarına bağlı ciltte istenmeyen lekeler ve özellikle koyu tenliler için ciltte renk açılmaları durumlarının önlenmesi için, güneş ışınlarına daha az maruz kalınan bahar ve kış ayları tercih edilmelidir. Cilt yapısı ve cildin o anki durumu bu uygulamanın başarısı ve sonradan gelişebilecek komplikasyonlar açısından oldukça önemlidir. Bu komplikasyonların önlenmesi açısından uygulamayı gerçekleştirecek olan doktorunuzla cildiniz ile alakalı kullandığınız ilaç veya kremlerin bilgisi paylaşılmalıdır. Örneğin akne tedavisi görmüş ya aknelenmeye meyilli bir ciltte işlem sonrası kanamalar meydana gelebilir. Reçetesz ilaç kullanımı da süreci olumsuz etkileyerek istenmeyen lekelere yenilerinin eklenmesine sebebiyet verebilir. Diyabet gibi yara iyileşmesini geciktirici etkileri bulunan ve vücut dengesinde olumsuzluklara sebep olan kronik rahatsızlıklar da işlem başarısını ve işlem sonrası beden sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple uzman bir doktor ile çalışılmalı ve istenilen bilgiler eksiksiz olarak paylaşılmalıdır. Lazerle cilt yenileme tedavisi sonrası, enfeksiyon riskinin yüksek düğünü havuz vs. toplu kullanım alanlarından kısa bir müddet uzak kalmak gerekebilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.