Kurdeşen Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatoloji (Cildiye)

Kurdeşen Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Kurdeşen Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Kurdeşen, ciltte kırmızı çarpmalara neden olan alerjik bir reaksiyondur.

    Kurdeşen, ürtiker adı verilen bir alerji türüdür. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun hücrelerine saldırdığında ortaya çıkar. Sonuç, sıvı ile dolu küçük kabarcıkların döküntüsüdür.

     

    Kurdeşen Nedenleri?

    İki ana türü vardır: akut ve kronik. Akut kurdeşen aniden ortaya çıkar ve altı haftadan kısa sürer. Kronik kurdeşenler altı haftadan uzun sürer ve tekrarlama eğilimindedir. Genellikle polen, ev tozu akarları, gıda, ilaçlar, lateks, böcek ısırıkları veya diğer maddeler gibi belirli alerjenlere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkarlar. Her iki türü de kaşıntı, yanma ve şişme gibi benzer semptomlara neden olur. Ancak, ikisi arasında bazı farklılıklar vardır.

     

    Kurdeşen Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

    Kurdeşen olan bir kişi genellikle cildinde küçük, kabarık şişlikler fark eder. Bu şişliklere ürtiker (veya "kurdeşen") denir. Kurdeşen geliştiren insanlar tipik olarak kaşıntı, yanma, karıncalanma, şişme, sıcaklık veya ağrı hissederler.

     

    Kurdeşenleri Nasıl Önleyebilirim?

    Kurdeşenlerden muzdaripseniz, tetikleyicilerden kaçınarak bunları önlemek mümkündür. Yaygın tetikleyiciler arasında yüksek düzeyde histamin içeren gıdalar (çikolata gibi), bazı ilaçlar ve stres bulunur. Polen ve toz akarları gibi alerjenlerden de kaçınmalısınız.

     

    Kurdeşen Nasıl Tedavi Edebilirim?

    Kurdeşenleri tedavi etmenin birkaç yolu vardır. İlk önce, tetikleyiciyi tanımlamaya çalışın. Ardından semptomları azaltmak için antihistaminik ilaç kullanın. Son olarak, kaşıntıyı hafifletmek için topikal steroidler uygulayın.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 09.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 09.09.2022 tarihinde onaylandı.