Dermakozmotelojide Peeling
Dermatoloji (Cildiye)

Dermakozmotelojide Peeling

    Dermakozmetolojide peeling, cildine bakım ve yenileme işlemlerini yaptırmak isteyen kişilere kılavuz olacaktır. Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmak cilt sorunlarının oluşmasına neden olur. Su kabarcıkları, leke oluşumu, nemini kaybetme ve cildin esnekliğini kaybetmesi gözle görülen belirtilerdendir.

    Cildin açık renginin yerini koyu bir görüntüye bırakması toplumda lüks ve estetik olarak kabul edilse de profesyonel dermatolog görüşleri ciltte deformasyonun oluştuğu yönündedir. Basit gibi görünen cildin kahverengiye dönme olayı tedavi edilmediği zaman risk oluşturmaktadır. Mesela, derin leke ve izler, alerjik reaksiyonlar, derin kırışıklık ve çizgiler hatta kanser gibi sorunları tetikler. En kolay tedavi yöntemi olan peeling ile cilt sağlığı korunur. Etkisini ve işlevini kaybeden cildin üst tabakasının vücuttan arındırılması için yapılan soyma işlemine peeling denir. Ciltte etkisi uzun sürelidir. Ciltte oluşan sorunun yanı sıra bireyin cilt yapısı da Peeling işlemini etkileyen faktörlerdendir. Teknolojik cihaz ve yöntemler için profesyonel dermatolog gözetiminde yapılması gerekirken basit karışımlardan elde edilen kürler ile evde geçici çözümlerdendir.

    Dermakozmetolojide Peeling Nedir?

    Dermakozmetolojide peeling nedir? Evde geleneksel yollarla yapılan bakım uygulamalarının aksine profesyonel dermatolog tarafından hijyenik ortamda cildi yenilemek için yapılan kozmetik işlemlerin genel adıdır. Yüksek teknolojik cihazlar ve yöntemler ile uygulanır. Ciltteki sorunların belirlenip bu sorunlara yönelik iyileştirici işlemler uygulanır.

    Dermakozmetoloji, dış görünüşü bir örtü gibi saran cildin dokusunu, hücrelerini tedavi etmek için oluşturulan yeni tıp dalıdır. Kesme, dikme vb. cerrahi işlemlere gerek yoktur. Dolayısı ile uygulaması konforlu işlemlerin yer aldığı süreçlerden oluşur. Kadın ya da erkek fark etmeksizin cilt sorunları yaşayan herkese uygulanır. Sadece cilt sorunlarının oluşması durumunda dermakozmetoloji bölümüne başvurulmaz. İlerleyen yaşlarda oluşabilecek cilt sorunlarına karşı erken dönemlerde gerekli önlemlerin alınması için de başvurulur.

    Ciltte yaşa bağlı sorunlar oluşabileceği gibi fiziki sebeplerden (yıpranma, aşınma…) kaynaklanan cilt sorunları, aşırı kuruma gibi çeşitli parazitlerin neden olduğu cilt sorunu, (çıban, selülit, alerji, mantar…) mikroorganizmalardan kaynaklanan cilt sorunları yaşanır. Karmaşık ve uzun tedavi süreleri dermakozmetoloji dalı tarafından kısaltılarak kolaylaştırılmaktadır. Başarı ile sonuçlanan tedaviler insanların yaşam kalitesini artırmaktadır.

    Dermakozmetolojide Peeling Çeşitleri Nelerdir?

    Dermakozmetolojide peeling çeşitleri nelerdir? Sorusunun cevabı; geleneksel peeling yöntemlerinden olan karbon, kimyasal, doğal peeling ile sınırlı değildir. Teknolojik gelişmelerin bir sonucu da tıpta kullanılan yöntem ve cihazların yenilenmesinde ve çeşitlenmesinde etkili olmasıdır. İşte bu yöntemler;

    • Kimyasal peeling; işlem, adını kullanılan kimyasal içerikli krem, losyondan almaktadır. Cildin yıpranan tabakasını soymak için kimyasallar sürülür. Kimyasal peeling işlemi 3 şekilde uygulanır: Epidermis (üst) tabaka, dermis (orta) ve alt tabaka. Leke, iz, çizgi problemleri için ideal bir yöntemdir. Epidermis tabakaya uygulanan kimyasal peeling işlemi basit bir uygulamadır. Ama işlem derinlemesine etki eder. Geçmeyen sivilce izleri, renk farklılığı, hafif çizgiler, kuruyan ciltler için yapılır. Dermis (orta) tabakaya uygulanan kimyasal peeling işlemi; derin oluşan leke ve kırışıklıklarda uygulanır. Etkisini artırmak için yaklaşık 10 ayda bir işlemin yenilenmesi gerekir. Alt tabakaya uygulanan kimyasal peeling işlemi; kimyasal madde olan fenolün asidik özelliği ile cildin üst ve orta tabakası soyulur. Sadece bir kere yaptırmak yeterlidir.
    • Karbon peeling; cilt yüzeyine karbon içerikli özel hazırlanan kimyasal sürülür. Yirmi beş dakika kadar cildin absorbe etmesi için bekletilir. Ardından lazer ışını uygulanır. Yaralanma sonucunda oluşan derin izlerin, yaşlanma belirtisi olan kırışıklar için yapılır. Etkisi şunlardır: cildin kaybettiği kolajen yapısı yeniden kazandırılır. Büyük ve geniş gözeneklerin daralması sağlanır. Cildi toparlayarak genç ve esnek bir yapı kazanır. İşlemin 2 kere tekrarlanması yeterlidir. Ancak dermatoloğun uygun görmesi halinde 4-5 seansa çıkarılabilir. Yaklaşık 7 ay içerisinde gözle görülen etkiler oluşur. Yaz kış fark etmeksizin bütün mevsimlerde uygulanabilir. Acı, sızı gibi yan etkileri olmayan rahat bir uygulamadır.
    • Lazer peeling; cildin pürüzsüz ve genç yapısının kaybolmasına neden olan kırışık, leke vb. sorunlarda uygulanır. Lazer peeling işlemi de kendi içerisinde üçe ayrılır. Birincisi, deriyi soyarak tedavi; cildin üst tabakası hedef noktasıdır. Uygulama öncesinde bölgesel uyuşturma yapılabilir. Lazer ışınlarının şiddeti dermatolog tarafından ayarlanır. Ciltteki tahrip bilinçli şekilde gerçekleştirilir. İşlem sonrasında ciltte kızarma oluşabilir. Kabuk tutması gibi durumlar son derece normaldir. Cildi dış etmenlerden korumak için mutlaka sargı bezi ile sarılması gerekir. Güneş ışınlarından cildi etkilememesi için kış aylarında uygulanması önerilir. İkincisi, deriyi soymadan tedavi; cildin herhangi bir tabakası soymadan yapılan yenilemedir. Sadece deri altında bulunan hücreleri tetikler. Kollajenin yeniden üretilmesini sağlar. Sarkan derinin toparlanması sağlanır. Yüzeysel sorunlar için tercih edilir. Bölgesel veya genel uyuşturma işlemine ihtiyaç duyulmaz. Peeling işleminin uygulanmayacağı kişiler: hamileler, bronz cilt, kronik rahatsızlığı olan kişiler. Üçüncüsü, fraksiyonel lazer tedavi; cildin tamamını soymaz. Sadece yıpranan kısımları soymak için kullanılır. Cilde gönderilen lazer ışınları doğrudan yıpranan bölgelere etki eder. Lazer ışınlarını göndermeden önce bölgesel olarak uyuşturma yapılır. Problemli olan cildin durumuna göre 6 seans uygulanabilir. Cildin işlem sonrasında kendini iyileştirebilmesi için yaklaşık 1 ay seansa ara verilmelidir.
    • Fiziksel peeling; geleneksel araç gereç kullanılarak yapılan deri soyma işlemidir. Ponza taşı, fırça gibi malzemelerin küçük tanecikli (tuz, Türk kahvesi…) yardımcı malzemeler kullanılarak hazırlanan kürlerin kullanılması ile etkisi artırılır. Fiziksel peeling işlemi yardımcı bir işlemdir. Yaşlanma karşıtı vb. işlemler ile uygulandığında etkisi görülür. Kişinin yaşına, kilosuna, dış etmenler ile teması vb. durumlarda sık sık tekrarlanması gerekir. Yüzeysel işlemler olduğu için etkisi kısa sürelidir.

    Dermakozmetolojide Peeling Yapılacak Bölgeler Nerelerdir?

    Dermakozmetolojide peeling yapılacak bölgeler nerelerdir? Cilt bakımı yaptırmak isteyen herkesin mutlaka bilmesi gereken önemli konuların başında gelmektedir. Çünkü işlem uygulanacak bölge hassas olabileceğinden güneş ışını, rüzgâr, toz vb. dış etmenlere karşı koruma gerektirir. Mesela, yüz bölgesinde damarlar ince olduğu gibi ciltte incedir.

    İşlem sonrasında cilt yüzeyinde kızarma gibi geçici yan etkiler oluşabilir. Dolayısı ile öğleden sonra güneş etkisini azalttığı saatler yüz bakımı peeling için uygun bir zamandır. Göz ve dudak bölgelerinden uzak durmak gerekir. Ayrıca eller, ayaklar da peeling işlemine ihtiyaç duyan bölgelerdendir. Ayak bölgesinde cilt giderek kalınlaşır. Hatta en kalın cilt bu bölgededir. Ovalama, soyma gibi işlemler yapılabilir. Dekolte alanı, boyun, dirsek gibi bölgelerde peeling işlemlerinin uygulanabileceği alanlardandır. Vücutta cildin kalın olduğu yerlerde yapılacak peeling türü, yoğunluğu, ışın dalga boyu vb. hassas bölgelerde baskısı azaltılması gerekir. Dolayısı ile işlemi uygulayan kişi yeterli bilgi ve tecrübe sahibi olması gerekir. Aksi taktirde ciltte kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Peeling seansları ideal aralıklarda olması gerekir. Çünkü cildin kendini iyileştirmesine izin verilmezse cilt gücünü ve koruma özelliğini kaybeder. Buna bağlı olarak peeling işlemi de başarılı olmaz.

    Dermakozmetolojide Peeling Kimlere Uygulanır?

    Dermakozmetolojide peeling kimlere uygulanır? Cilt sorunu yaşayan herkes cilt bakımı ve yenileme işlemlerinden basit olanları yaptırabilir. Mesela evde yapılan peeling yöntemleri. Ancak teknolojik cihazların kullanıldığı peeling; ciddi sağlık sorunu olan kişilere, gebelere uygulanmaz. Uygulanacak kişiler;

    • Yaş ilerledikçe ciltte oluşan, yaşlanma belirtisi olarak kabul edilen çizgilerin, kırışıkların giderilmesini isteyen kişilere,
    • Güneş ışınlarına veya solaryuma sık maruz kalma sonucunda ciltte zaman içinde oluşan lekelerin giderilmesini isteyen kişilere,
    • Sivilce, akne oluşumu sonrasında geçmeyen lekeli ciltlere,
    • Kalıtımsal olan çillerin ciltten temizlenmesini isteyen kişilere,
    • Hamilelikte oluşan çatlak sorunu yaşayan kişilere peeling işlemi güvenli bir şekilde kullanılır. Ancak hamilelik sürecinin bitmiş olması gerekir.

    Ciltteki sorun fark edildiği anda uzman kişilerin müdahale etmesi gerekir. Erteleme, göz ardı etme durumunda sorunlar giderek büyür ve başka sorunların oluşmasına neden olur.

    Dermakozmetolojide Peeling Hangi Durumlarda Yapılmaz?

    Dermakozmetolojide peeling hangi durumlarda yapılmaz? Ciddi sağlık sorunu yaşayan kişilere uygulanmayacağı önceki başlıkta açıklanmıştır. Bu başlıkta da hangi durumlar peeling işlemi için uygun olmadığının tespit edilmesi yönündedir. İşte bu durumlar;

    • Yaralı ciltler
    • Uçuk
    • Siğil
    • Cilt kanseri
    • Egzama
    • Ciltte oluşan alerjinin henüz düzelmemiş olması

    Gibi etkisi hala devam eden cilt sorunları yaşayan kişilere peeling işlemi yapılmaz. Ciltte oluşan sorunların daha büyümesi, bulaşması vb. etkilerin oluşması kaçınılmazdır. Dolayısı ile dermatolog ile görüşüp hastalık olup olmadığı belirtilmesi gerekir. Dermatolog tarafından kişinin cilt tipi belirlenip, sağlık sorunun peeling işlemine engel olup olmayacağı tespit edildikten sonra kişi bilgilendirilir. Ardından peeling işlemi için kişi hazırlanır ve seans başlar. Yüzeysel nitelikte peeling ise bir seansta tamamlanır. Ancak derinlemesine bir işlem uygulanıyorsa yani ciltteki sorun derinse seansların tekrarlanmasına karar verilebilir. Kararı verecek olan dermatologdur.

    Dermakozmetolojide peeling konusunda destek ekibimiz ile iletişime geçerek merak edilen bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.