Aşırı Terleme Tedavisi
Dermatoloji (Cildiye)

Aşırı Terleme Tedavisi

    Aşırı terleme tedavisi terlemenin normal boyutlardan çıkıp kişinin yaşam kalitesini düşürmesi nedeni ile uygulanan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Terleme, insan vücudu için gerekli olan bir olaydır. Terleme yolu ile vücuttaki toksinler dışarı atılır. Fakat normal boyutlarda terlemenin aksine fazla, aşırı terleme bir hastalık olarak görülür. Kişinin günlük yaşantısında sürekli olarak koltukaltı, ayak tabanları, elleri, avuç içleri, yüz, saç dipleri, bacakları gibi uzuvlarının sürekli terli ve ıslak olması yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Hava derecesinin artması ile görülen dönemsel aşırı terleme durumları da görülebilmektedir. Aşırı terleme hastalığının bir diğer ismi ise Hiperhidrozi şeklinde olmaktadır. Hava sıcaklıklarının artması ile dönemsel ve her zaman aşırı terleme gösteren kişiler aşırı terleme tedavisi olarak bu durumdan kurtulabilir.

    Aşırı Terlemenin Zararları Nelerdir ?

    Aşırı terleme beraberinde ter kokusunu getirir. Günlük hayat koşturması içerisinde, sosyal hayatta bu durum oldukça olumsuz durumlar yaratmaktadır. Aşırı terlemeye bağlı kişiler diğer insanların yakınında duramayacak şekilde, sözlü ve fiziksel yakınlık kuramayacakları şekilde etkilenir. Bu olumsuz durumlar kişilerde özgüven eksikliğine, sosyal fobiye, anksiyeteye ve hatta depresyona bile neden olabilmektedir. Aşırı terlemeye bağlı olarak ellerin sürekli ıslak olması bile başlı başına bir problemdir. Tokalaşırken veya iş yaparken gibi durumlarda kişileri oldukça zorlamaktadır. Ter kokusu yine kişinin kendini çevresinden soyutlamak zorunda bırakması ile normal hayat akışını bozmasına neden olur. Aşırı terleme tedavisi gerekli öz bakım ve hijyen koşullarının sağlanması halinde bile devam eden ve kişinin hayat kalitesini etkileyen noktadaki durumlar için gerekli bir işlemdir.

    Aşırı Terleme Nedir ?

    Terlemenin normal boyutlarda kabul edilen miktarı vücudun her metrekaresine dakika başı 1 mililitre olacak şekildedir. Vücudun ter üretmesi bu şekilde normal olurken aşırı terleme yaşayan kişilerde bu oran 30, 40 katlarında olabilmektedir. Bu durum normal olan terleme durumunu anormal bir şekilde sağladığı için hastalık olarak kabul edilir. Vücudun terleme durumu yani soğuk ve sıcaklık durumlarında vücut ısısının bu durumlara göre ayarlanmasını sağlayan iki adet ter bezi çeşidi bulunur. Apokrin ve ekrin adlı iki adet ter bezi çalışma farklılıkları göstermektedir. Aşırı terleme tedavisi bu bezlerin fazla salgılanması halinde gerekli olmaktadır. Sinir sistemi etkileri ile çalışan ter bezleri aşırı terleme durumunu yine sinir sisteminin olması gerekenden fazla ve erken olacak şekilde uyarması ile oluşur. Bu durum istem dışı olarak heyecan, sinir, kaygı, stres, korku, endişe vb. durumlarda da görülebilir. Normal terleme düzeyindeki vücut, fazlalık olan toksin maddeleri ve tuzu terleme yolu ile dışarı atarken aşırı terleme durumunda ise vücuda gerekli olan suyu da dışarı attığı için başka problemlere de yol açabilmektedir. Aşırı terleme hastalığının belirli bir nedeni olmamakla beraber kişisel bir durum olarak hastalık derecesi bireylerde farklılık gösterir.

    Aşırı Terleme Hastalığı Belirtileri Ve Tanısı

    Aşırı terleme tedavisi gerektiren durumlar kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Hepsinin temelinde vücudun normal seviyesinden fazla ter üretimi yatar. Aşırı terleme hastalığı farklı şekillerde birden fazla durum ile kendini gösterebilir. Aşırı terleme hali genellikle kendini ilk olarak ergenlikte göstermeye başlar. Nadiren çocuklarda görülür. Yetişkinlerde ise görülme düzeyi diğer yaş gruplarına göre oldukça fazladır. Erkek ve kadınlarda aşırı terleme durumu, hastalığı eşit şeklide kendini gösterir. Kişinin fizyolojisi ile doğrudan ilgilidir. Aşırı terleme hastalığı yani hiperhidrozon başlıca belirtileri;

    • 6 aydır düzenli olarak devam eden aşırı ve bölgesel terleme
    • Yaşam kalitesini etkilemesi ve düşürmesi
    • Kalıtsal olabilmesine karşı aile öyküsünün bulunması
    • Uyku sırasında aşırı terleme yaşanmaması
    • Belirli bir yaş öncesinde başlamış olması
    • Aşırı terlemenin olduğu yerlerin simetrik yani belirli yerler olması ve bu periyotta devam etmesi

    Aşırı terleme tedavisi için bu kişilerde belirtilerin birkaçının veya tümünün mutlaka olması gerekmektedir. Anca bu şekilde aşırı terleme tanısı koyulabilir. Aşırı terleme tanısı koyulurken bu belirtiler üzerinde durulur. Daha sonra hastalık olarak tanı konulur. Aşırı terleme hastalığı, psikolojik ve fizyolojik bir çok sorunu beraberinde getirir. Hayta kalitesini oldukça etkileyen bu hastalık, kişinin sürekli belirli yerlerinin ıslak olmasına neden olur. Bu durumda fiziksel olarak kişilerde;

    • Mantar,
    • Enfeksiyon,
    • Bakteri,
    • Deri döküntüleri
    • Egzama

    gibi problemlere neden olur. Bunların yanı sıra sosyal hayatlarını ve psikolojik açıdan kişiyi oldukça olumsuz yönde etkiler. Birçok planı ertelemesine, çalışamamasına, günlük işlerini yapamamasına ve aşırı terlemeye bağlı kokmasına sebep olur. Bu durumlar beraberinde psikolojik sorunları getirir.

    Aşırı Terleme Tanısı Nasıl Konur ?

    Aşırı terleme tedavisi için kişiye tanı konulurken, aile öyküsünün yanı sıra belirli muayene ve testlerden geçirilmesi uygun görülür. Tam olarak belli bir nedeni olmamakla birlikte kişinin kilosuna ve kan basıncına bakılarak olası nedenler incelenir. Daha sonra uzman tarafından istenen kan tetkikleri ve ayrıntılı bir şekilde nörolojik muayene gerçekleştirilir. Tüm bu yapılan işlemler aşırı terleme hastalığı tanısını koymak için sağlanır. Yapılan tetkik ve muayeneler sonrası teşhis konularak tedavi seçeneklerinden faydalanılır.

    Aşırı terleme durumu kişilerde cinsiyet, ırk, yaş vb. özellikleri gözetmeksizin herkeste meydana gelebilecek bir durumdur. Fazla alkol tüketimi, kilo fazlalığı, menopoz ve gebelik durumlarında normalden fazla terleme görülür. Bunların yanı sıra şeker hastalığı, Parkinson hastalığı, iç salgı bezleri bozuklukları, koma, kalp krizi ve kanser türlerinde de terleme durumu normalden daha fazla olur. Bu gibi durumlardan kaynaklanan terlemeler, aşırı terleme tedavisi içine girmez. Bir kişide aşırı terleme hastalığı teşhisi konulabilmesi için başka hastalıkların neticesinde ortaya çıkan aşırı terlemenin olmaması lazım. Nedeni belli olmayan fizyolojik rahatsızlıklara dayanmayan bir aşırı terleme hali için Hiperhidrozi tanısı konulabilir. Psikolojik olarak belli durumlarda ortaya çıkan ve sürekli devam eden aşırı terleme hali ise Hiperhidrozi olarak sayılır.

    Aşırı Terleme Tedavi Yöntemleri

    Aşırı terleme farklı şekillerde sürekli olarak kendini gösteren ve insanı oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Kişi günlük yaşantısında öz bakımına ve hijyenine ne kadar dikkat ederse etsin bu durum ortadan kalkmaz. Sürekli olarak bu durumda olmak ise insanı hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak bir hayli yıpratır. Aşırı terleme tedavisi olan bir durumdur. Aşırı terleme hali vücutta genel olarak kendini gösteriyorsa buna neden olan sebebi bulup ona göre tedavi gerçekleştirilir. Sebebi ortadan kaldıracak tedavi seçeneği tercih edilir. Bu sayede kişi aşırı genel vücut terlemesinden kurtulur. Vücutta bölge bölge aşırı terlemenin görüldüğü yerler varsa bu bölgesel terleme kategorisine girer. Bölgesel aşırı terleme sorunu için birden fazla tedavi seçeneği mevcuttur. Bölgesel aşırı terleme tedavileri olarak cerrahi müdahale gerektirmeyen ve cerrahi işlem gerektiren tedaviler uygulanır. Tedavi seçimi aşırı terlemenin olduğu bölge ve miktarına göre belirlenir. Aşırı terleme tedavisi olarak uygulanan cerrahi işlem gerektirmeyen tedaviler krem ve ilaç şeklinde olmaktadır. Çok aşırı olmayan bölgesel terlemeler için krem kullanımı ve ilaç kullanımı sağlanarak tedavi olunabilir. Bu tedavilerin yanı sıra bir de cerrahi işlem gerektiren tedavi şekilleri bulunur. Bu tedaviler iyontoforez ve botox şeklinde olmaktadır.

    Aşırı Terleme Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

    İyontoforez tedavi yöntemi bir nevi fizik tedavi şeklinde uygulanan ve kısa süre içerisinde sağlanan bir tedavi şeklidir. Özellikle el terlemeleri olanlar için kullanılır. Elleri, metal ve su bulunan bir kaba sokarak hafif elektrik verilmesi ile ter kanallarının tıkanması sağlanır. Bu işlem sırasında kişi ağrı ve acı hissetmez. Aşırı terleme tedavisi olan bu işlem belirli aralıklar halinde tekrarlanması gereken bir işlemdir. Seanslar bittikten sonra uzunca bir süre işlemi tekrarlamaya gerek olmadan geçici bir şekilde el terlemesinden kurtulabilirsiniz.

    Bir diğer tedavi yöntemi olan botox, eller, ayaklar, yüz ve koltuk altı bölgeleri için uygulanabiliyor. Genel olarak botox tedavisi, sinirlerin işleyişini durdurarak terlemeye neden olan yolları kapatıyor. Botox işlemi sonrasında his kayıpları yaşanacağı için genel olarak eller, yüz ve ayaklar  için tercih edilmez. Vücudun görünmeyen kısmı olan koltuk altı için bu işlem oldukça uygundur. Botox yapımından kısa süre sonra terlemede azalma ve daha sonra uzun bir süre tamamen yok olması sağlanır.

    Son olarak aşırı terleme tedavisi uygulaması koltuk altına uygulanan cerrahi müdahale olmaktadır. Aşırı terlemenin önünü kalıcı olarak geçebilmek için operasyonla ter bezleri alınır. Koltuk altı için ter bezlerini uyaran sinirler de kesilerek etkisiz hale getirilir. Bu işlemler endoskopik şekilde de yapılabilir. Bu şekilde cerrahi müdahale sağlanan kişilerde o alandaki ter oluşumunu sağlayan bezler ve sinirler alındığı, etkisiz hale getirildiği için aşırı terleme durumuna kesin olarak çözüm sağlanmış olur. Bu ameliyat için kişinin fiziksel durumunu göz önünde bulundurulur.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.