Seboreik Dermatit Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)

Seboreik Dermatit Nedir?

    Seboreik Dermatit Nedir?

    Seboreik Dermatit, kafa derisi, yüz, göğüs, sırt, kollar, bacaklar, ayaklar ve kasık bölgesinde beyaz veya kırmızı lekelere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır.

    Seboreik dermatit, saç köklerinde mayanın aşırı büyümesinin neden olduğu yaygın bir cilt durumudur. Genellikle yağlı cilde sahip olan ve/veya sert sabun veya şampuan kullanan kişilerde görülür.

    Seboreik dermatit, her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sorundur. Bu durum genellikle sarımsı bir renge sahip küçük yumrular olarak görünür. Bu şişliklere sebase hiperplazi denir. Vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler, ancak en sık kafa derisi, yüz ve üst gövdede bulunurlar.

     

    Seboreik Dermatite Neden Olan Nedir?

    Seboreik dermatit, yağ üretimi ve yağ giderme arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Yağ bezleri ölü hücreler ve bakterilerle tıkanır. Sonuç olarak, bu bezler çıkarabileceklerinden daha fazla yağ üretir. Bu fazla yağ daha sonra cilt altında birikir ve şişliklerin ortaya çıkmasına neden olur.

     

    Seboreik Dermotit Belirtileri Nelerdir?

    Seboreik dermatit genellikle kafa derisi, kaşlar, yanaklar, kulaklar, burun, çene, boyun, omuzlar, üst göğüs, alt göğüs, sırt, kalçalar, uyluklar, dizler, ayak bilekleri, eller ve ayaklarda küçük, pürüzlü, pullu lekeler olarak görülür. Bu alanlar kaşınma ve yağlı hissetme eğilimindedir. Bazı durumlarda, insanlar saç dökülmesini de fark edebilir.

    Seboreik Deri Hastalığınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

    Seboreik dermatit sıklıkla sedef hastalığı, egzama ve akne gibi diğer cilt hastalıklarıyla karıştırılır. Ancak, bu koşullar birkaç yönden farklılık gösterir. Birincisi, seboreik dermatitler vücutta birden fazla yerde ortaya çıkma eğilimindedir. İkincisi, seboreik dermatitler herhangi bir kaşıntı veya yanma hissine neden olmaz. Üçüncüsü, seboreik dermatitler yaşlı erişkinlerde ortaya çıkma eğilimindedir. Dördüncüsü, seboreik dermatitler vücudun yalnızca belirli kısımlarını etkileme eğilimindeyken, diğer cilt hastalıkları aynı anda birden fazla bölgeyi etkileme eğilimindedir. Son olarak, seboreik dermatitler diğer cilt hastalıklarından daha az şiddetli olma eğilimindedir.

     

    Seboreik Hastalıkları Nasıl Önleyebilirim?

    Seboreik dermitiniz olduğundan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza görünün. Cildinizin kapsamlı bir incelemesini yapacak ve test için numuneler alacaktır. Teşhisi doğrulamak için biyopsi de yapılabilir. Tedavi seçenekleri durumun ciddiyetine göre değişir. Hafif vakalarda, iltihabı azaltmak ve daha fazla enfeksiyonu önlemek için topikal tedaviler kullanılabilir. Orta derecede vakalarda, oral ilaçlar reçete edilebilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 19.10.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 19.10.2022 tarihinde onaylandı.