Tırnak Batması
Dermatoloji (Cildiye)

Tırnak Batması

    Tırnak Batması, insanlarda tırnak kenar ya da köşelerin tırnağın yanında bulunan deriye doğru büyümesinden meydana gelen bir olaydır. Tırnak batması olayı yüksek oranda ayak parmaklarında gelişmektedir.

    Birçok durumda tırnak batmasını rahatsızlığını evde tedavi etmek mümkündür. Fakat bazı durumlarda ise tıbbi müdahale gerektiren komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Diyabet yada dolaşım bozukluğuna neden olan tıbbı olayları olan insanlarda komplikasyon risk oranı daha fazla olmaktadır.

    Tırnak Batması Nasıl Olmaktadır ?  

    Tırnak Batması hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı oranda görülmektedir. Yapılan araştırmalarda ayakları terli olan kişilerde bu durum daha sık rastlanmaktadır. Bununla birlikte ayak tırnakları yaşlandıkça kalınlaştığı için yaşlı insanlarda bu risk oranı artmaktadır.

    Tırnak batması rahatsızlığı ayağa ağır bir cisim düşürmek yada sürekli topa vurmak gibi sebeplerden ayak tırnakların yaralanması, ayak tırnaklarının deriye bükülerek kesilmesi, ayakların temiz tutulmaması gibi uygunsuz ayak hijyeni alışkanlıkları, özellikle ayak başparmağı baskı uygulayan dar ve sıkı çoraplar ya da düz ayakkabı kullanılması, yere kötü basma ve duruş ile alakalı genetik yatkınlık gibi olaylardan meydana gelebilir.

    Özellikle egzersiz uygulamaları esnasında ayakların yorucu bir şekilde kullanılması insanlarda ayak tırnak batması yatkınlaşabilmektedir. Bir maddeye defalarca tekme atmak ya da uzun süre ayaklara baskı yapan uygulamalar etkenler bireyin ayak tırnakların zarar görmesine sebep olabilir. Bu aktivitelerin yanında bale, futbol, dövüş sporları da sayılabilmektedir.

    Tırnak Batması Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir ?

    Ayak tırnak batması  birey için ağrılı olabilir ve genellikle durum ilerledikçe daha da kötüleşir. Tırnak batmasının belirti ve semptomlarının erken evrelerinde, tırnağın yakınındaki cilt yumuşar, şişer veya sertleşir. Parmağa baskı uygulandığında ağrı artacak ve parmak çevresinde su birikmesi gözlemlenebilecektir. Bu aşamadan sonra ayak parmağı enfekte olursa, durumun belirti ve semptomları ciltte kızarıklık, şişme, ağrı, kanama, irin sızması ve ayak parmağı çevresinde aşırı cilt büyümesini içerir.

    Tırnak Batması Nasıl Teşhis Edilir ? 

    Fizik muayenenin bir sonucu olarak, doktor genellikle batık bir ayak tırnağı teşhis eder. Ayak parmaklarında enfeksiyon görünümü varsa, tırnağın cilde ne kadar nüfuz ettiğini belirlemek için röntgen çekilebilir. Röntgen ayrıca batık tırnağın yaralanmadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da ortaya çıkarabilir.

    Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilmektedir ? 

    Enfekte olmamış tırnak batması hastanın normal şartlarında tedavi edilir. Ayrıca ayak tırnakları deriyi delerse veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa tıbbi müdahale önerilir. Enfeksiyon belirtileri ateş, şişme, kızarıklık ve irin içerir.

    Batık tırnağı tedavi etmek amacıyla birey ayaklarını günde üç ile dört defa en az 15 ile 20 dakika ılık sabunlu suda bekletmeyi deneyebilir. Fakat diğer zamanlarda parmaklar kuru tutulması gerekmektedir. Zeytinyağına bandırılmış bir pamuk yardımıyla aradaki boşluğa yerleştirmek, tırnak ile deri arasının açılmasına yardım etmektedir.

    Batık tırnakları tedavi etmek için bireyler ayaklarını günde 3 ila 4 kez en az 15 ila 20 dakika ılık sabunlu suda bekletmeye çalışabilirler. Ancak diğer zamanlarda parmaklar kuru tutulmalıdır. Boşluğa koymak için zeytinyağına batırılmış pamuğun kullanılması tırnak ile cilt arasındaki boşluğun açılmasına yardımcı olacaktır.

    Bazı hastalarda parmak ateli ya da ayak koruyucusu kullanımı da tırnak batmasını hafifletmekte bireye yardım etmektedir. Doktor tavsiyesi altımda kullanılabilecek bazı ilaçlar ağrıyı önlemek için kullanılmaktadır.

    Ev tedavisi süresinde birkaç gün içerisinde sonuç verebilmektedir. Eğer tırnak batması yapılan ev tedavileri yanıt vermeme durumunda, ağrı kötüleşir, yürümekte ya da diğer aktiviteler esnasında zorluk çekiliyor ise doktora gidilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda tırnak batması evde yapılacak olan tedavileri yanıt vermez ise ya da bir enfeksiyon meydana gelir ise, bir cerrahi müdahale yapılması gerekir. Özellikle enfeksiyon durumlarında, bütün ev tedavilerinin bırakılması ve acilen tıbbi müdahaleye başvurulmalıdır.

    Tırnak batması için çeşitli cerrahi tedavi türleri bulunmaktadır. Örnek olarak kısmi tırnak çıkarma işlemi sadece insanın cildine saplanan tırnak çıkarma işlemi gerçekleşir. Bu zaman esnasında doktor bireyin ayak parmağı uyuşturur, sonrasında ayak tırnağının genişlemesine azaltır. Yapılan araştırmalara göre bu tarz yapılan tıbbi müdahalenin gelecekteki tırnak batmasını yüzde 98 oranında önlediğini göstermiştir

    Kısmi tırnak çıkarma sürecinde, tırnağın kenarları düz olacak biçimde kesilmektedir. Tırnak batmasının tekrarlanmaması için kesilecek olan tırnaktan boşta kalan kısmın altına bir parça pamuk koyulmaktadır. Doktor aynı zamanda tırnağın uzamasını önlemek amacıyla fenol adı verilen bir bileşen sayesinde hastanın parmağına müdahalelerde bulunabilmektedir.

    Eğer tırnak batması, tırnak kısmının kalınlaşmasından meydana geliyorsa tırnağın bütününü çıkartarak tıbbi bir müdahaleye gerek duyulabilir. Bu zaman zarfında cerrah hastaya lokal anestezi enjeksiyonu yapar ve sonrasında matrisektomi isimli bir prosedür ile bütün tırnağı çıkartmaktadır.

    Tırnak aldırma ameliyatından sonra normal şartlar altında doktor bireyi ayak parmağı bandajlı olarak eve gönderir. Eve döndükten sonra bir veya iki gün boyunca kişinin ayaklarını yüksekte tutmak ve ayak parmağının düzgün şekilde iyileşmesini sağlamak için özel ayakkabılar giymesi gerekebilir. Bu süreçte birey mümkün olduğunca hareket etmekten kaçınmalıdır. Bandaj genellikle ameliyattan iki gün sonra çıkarılır. Açık parmaklı ayakkabı giyilmesi ve ayak parmağı tamamen iyileşene kadar günlük tuzlu su banyosu yapılması tavsiye edilebilir. Ağrı ve enfeksiyonu önlemek için ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler de verilebilir.

    Kısmi tırnak çıkarma ameliyatından sonra ayak tırnağı birkaç ay içinde yeniden çıkarken, tüm tırnağın cilt altındaki tırnak matrisine kadar çıkarılması durumunda tırnağın yeniden büyümesi bir yıldan fazla sürebilir.

    Tırnak Batması İle Ortaya Çıkabilen Komplikasyonlar Nelerdir ?  

    Tırnak batması tedavi edilemediği zamanlarda, batık ayak tırnağından kaynaklanan enfeksiyonu hastanın parmak kemiklerinde enfeksiyona neden olabilecek biçimde genişlemektedir. Ayak tırnağı enfeksiyonu aynı zamanda ayak ülsürlerine, açık bir biçimde yaralanma ve enfekte bölgesinde temiz kan akışının durmasına sebep olmaktadır. Bu zamandan sonra enfeksiyon olan kısımda doku çürümesi ve doku ölümü meydana gelebilmektedir.

    Şeker hastalığına sahip olan hastalarda basit bir ayak enfeksiyonu bile aşırı derecede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Küçük olan bir kesik, sıyrık ya da meydana gelen batık tırnaktaki kan akışının olmaması ve sinir hassasiyeti sebebiyle hızlı bir biçimde enfekte olur. Şeker hastası olan hastalarda eğer ayak tırnağı enfeksiyonundan şüpheleniyorsa tıbbı bir müdahale almak amacıyla doktora başvurulmalıdır.

    Tırnak batmasına genetik açıdan yatkınlığa sahip olan hastalarda bu olay sık sık gerçekleşebilir ya da aynı zaman esnasında birden fazla ayak parmağında tırnak batması görülebilmektedir.

    Hastaların hayat kalitesi ayak tırnak batmasından dolayı oluşan ağrı ve enfeksiyon ile tedavi yada ameliyat olması gerektiren ağrılarda başka ayak hastalıklarından da etkilenir. Bu tarz olaylarda, doktorlar kronik ağrıya sebep olan ayak tırnaklarını çıkarmak amacıyla ya da tam matrisektomi önerebilir.

    Tırmak Batması Neden Olmaktadır ? 

    Tırnak büyüklüğü ile tırnak yatağı genişliği arasındaki orantısız tırnak batması önemli sebepleridir. Bu olay, tırnakların yanlış bir biçimde kesilmesi, kalıtsal tırnak sorunları ve uygun olmayan ayakkabı giyilmesiyle bu olay daha da kötüleşebilir. Tırnak batmasının yaygın sebepleri arasında bu olaylar sayılabilir;

    • Tırnak boyutu ile yatağı genişliği arasındaki orantısızlık.
    • Tırnakları sıkıştıran dar ve sıkı çorap ve ayakkabı giymek.
    • Tırnakları aşırı derecede kısa kesmek.
    • Yanlış bir biçimde kavisli kesilen ayak tırnaklarında batma görmek mümkündür. Batma gelişmemesi için ayak tırnaklarının düzgün bir şekilde kesilmesi gerekmektedir.
    • Ayak tırnağının yaralanması.
    • Olağandışı kavisli ayak tırnaklarına sahip olmak.
    • Uygun olmayan şekilde yapılan agresif manikür ve pedikür uygulamaları.
    • Bazı bireylerde ayak tırnakları doğal olarak iç yöne doğru kıvrılmaktadır. Bu durum kıskaç tırnakları olarak da bilinmekte ve bu tırnaklarda batma sıkça görülmektedir.
    • Özellikle tırnağın çıkması durumunda travmalar batmaya sebep olabilir.

    Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir ?

    Tırnak batması belirtileri şunlardır;

    • Tırnak etrafında oluşan kızarıklık.
    • Tırnak çevresinde oluşan şişlik.
    • Tırnak çevresinde oluşan dokuda ısı artışı ve akıntı.
    • Tırnak yatağında hassasiyet.

    Aşağıdaki durumları yaşayan bireyler doktora başvurmalıdır;

    • Parmakta oluşan ciddi ağrı ve rahatsızlık hissiyatı.
    • Tırnak yatağında irin yada yayılma eğilimi gösteren kızarıklıklar.
    • Ayaklara kan akışının zayıf olması sebebiyle şeker hastalığı, ateroskleroz veya başka bir sağlık sorunun olması.

    Tırnak Batmasına Ne iyi gelmektedir ?

    • Sabunlu sıcak su banyosu, ağrı oluşan kısım suya sokulur ve şişliğin azaltılmasına ve ağrının hafifletmesi yardımcı olmaktadır.
    • Elma sirkesi, Bilimsel olarak kanıtları sınırlı olsa bile elma sirkesi antiseptik, antienflamtuar ve ağrıya hafifletme özelliğine sahip olduğu düşünülür.
    • Rahat ayakkabı ve çorap giymek, sıkı giyilen çorap ve ayakkabılar ayak tırnağına ciddi oranda zarar vermekte ve tırnak batmasının önde gelen sebeplerinden birisidir.
    • Batık tırnak koruyucuları kullanmak,

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."