Saçkıran Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatoloji (Cildiye)

Saçkıran Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Saçkıran Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Saçkıran, dermatofit adı verilen bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. Saçkıran, cildi etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Genellikle kafa derisi, yüz, gövde, kollar, bacaklar, ayaklar, eller, kalçalar, kasık ve saçın büyüdüğü diğer alanlarda görülür.

     

    Saçkıran Nedenleri?

    Saçkıran, dermatofitler olarak bilinen bir mantar türünden kaynaklanır. Bu mantarlar, evlerin içinde ve giysilerin altında bulunanlar gibi sıcak ve nemli ortamlarda gelişirler. Ayrıca banyo ve bodrum gibi yüksek nemli yerlerde de gelişirler.

     

    Saçkıran Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

    Saçkıran, kafa derisi, yüz, kollar, bacaklar, ayaklar ve kasık bölgesinde görünen küçük, pullu cilt lekeleri ile karakterizedir. Bazı durumlarda saçkıran vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum genellikle insanlar enfekte hayvanlarla veya mantarla kirlenmiş toprakla temas ettiğinde ortaya çıkar.

     

    Saçkıran Nasıl Önlenebilir?

    Kızarıklık, pullanma, kaşıntı veya ağrı gibi herhangi bir saçkıran belirtisi fark ederseniz, hemen doktorunuza görünün. Etkilenen bölgeleri kaşımaktan da kaçınmalısınız çünkü bu onları daha da kötüleştirebilir.

     

    Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

    Saçkıran genellikle kremler veya merhemler gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bu tedaviler, enfeksiyonun semptomlarını azaltmaya ve daha fazla yayılmayı önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak bu tedaviler enfeksiyonu iyileştirmez.

     

    Saçkıran Ne Kadar Sürer?

    Saçkıran bulaşıcıdır ve 2 haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Tedavi edilmezse, saçkıran kalıcı yara izine neden olabilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 15.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 15.09.2022 tarihinde onaylandı.