Saç Dökülmesi
Dermatoloji (Cildiye)

Saç Dökülmesi

    Saçlarımız, bilindiği üzere estetiğimizin ve güzelliğimizin birer sembolü haline gelmiştir. Seçmiş olduğumuz renk ve stiller ile bir ifade anlamı ile taşıyan saçlarımızın kaybı ise bizleri oldukça strese sokmaktadır. Elbette ki bu saç kayıplarının doğal bir süreç olduğunu da belirtmekte fayda var. Saç dökülmesi altında genetik, psikolojik, yanlış ürün kullanımı, vitamin eksiklikleri, yan etkiler gibi pek çok husus bulunmaktadır.

    Saçlarımız 3 fazdan oluşan (Büyüme, gerileme, dinlenme) bir döngü içerisinde ömrünü sürdürmektedir. Dinlenme aşamasındaki saçlar, dökülme sürecinden geçmektedir. Fakat bu dökülmelerinin kalıcı bir kayıp olmadığını belirtmekte fayda var. Çünkü dökülen bu saçlar, dinlenme evresinden sonra tekrar büyüme evresine geçerek büyür. Ve bu şekilde kısır döngü halinde devam eder. Ortalama 50-100 arasındaki tele kadar varan saç dökülmeleri doğal karşılanmaktadır. Bunun dışında meydana gelen daha fazla kayıplar, sorgulanması gereken sayı türlerini ifade eder. Akabinde ise saç kaybının nedenleri araştırılıp belirli bir tedavi yöntemi belirlenir.

    Saç dökülmesi şikâyeti ile gelen bir hastaya öncelikle çıplak göz ve eller ile müdahale edilmektedir. Diğer bir aşamada ise saç kayıpları sorgulanmaktadır. Sonra ise saçlı deri muayenesinde gerekli görülen durumlarda deri biyopsisi, saç çekme testi ile mikroskop altında saçlar incelenmektedir. Böylelikle kesin tanıya ulaşmak mümkündür.

    Saç Dökülmelerinin Başlıca Sebepleri

    Saç dökülmeleri, doğal süreçlere bağlanabildiği gibi altta yatan çeşitli hastalıklara da bağlanabilmektedir. Bu bakımdan saç dökülmelerinin pek çok sebebi olabilmektedir. Saç dökülme türleri ve nedenleri şu şekilde ele alınabilir.

    Erkek Tipi Saç Dökülmesi

    En fazla görülen saç kayıplarının nedenleri, erkek tipi saç dökülmeleridir. Bu dökülmelerin başlıca sebepleri arasında ise erkeklik hormonu ve genetik özellikler yer alır. Bahsedilen bu dökülme çeşidi, bir hastalık türü olmayıp birden fazla topikal tedavi ve ilaçlar ile durdurulabilmektedir. Radikal anlamda ise saç ekim yöntemleri ile bu süreç atlatılabilmektedir.

    Anemi- Kansızlık

     Tıp dilinde anemi olarak bilinen kansızlık, genellikle demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu eksiklik ise kişide saç kayıplarına neden olabilmektedir. Aneminin görülen en sık nedeni, B12 VE Folik asit eksikliğidir. Vücudumuzdaki bu eksikliklerin belirtilerinin başında ise saç dökülmeleri gelmektedir. Tedaviler sonucu tespit edilen sorun çözüldüğünde ise saç dökülmeleri büyük ölçüde azalmaktadır.

    Doğum Sonrası

    Gebelik süresince saçlar genellikle büyüme aşamasında olmaktadır. Dolayısı ile bu süreçte saçların dökülmesi durarak gürleşmektedir. Doğum sonrasında ise saçlar dinlenme evresine geçerek yoğun bir dökülme sürecine girmektedir. Doğum sonrası gelişen bu süreç ise yaklaşık 8 ay ile 1 yıla kadar devam etmektedir. Ve bu durumun kesinlikle doğal bir süreç olduğunu belirtmekte fayda vardır. Sonuç olarak doğal bir sürecin etkisinde kalan saçlar, tekrardan eski sağlığına kavuşacaktır. Doğum sonrası gelişen bu sürecin, destek tedaviler ile atlatılması olası bir durumdur.

    Alopesi Areata ( Saç Kıran)

    Bu tipte meydana gelen saç dökülmelerinde, daha geniş yuvarlak şekillerde açık alanlar oluşmaktadır.  Nadir olarak ise tüm vücut kıllarında ve tüm saç tiplerinde görülebilmektedir. Her yaşta görülebilen saç kıran hastalığının nedenlerinin başında ise stres, çocukluk dönemlerinde karşılaşılan otoimmün yani bağışıklık sisteminin yavaşlamasına sebebiyet veren hastalıklar etken rol oynamaktadır. Bu tip saç dökülmelerinin ise yine topikal tedavi, psikolojik destek ve sistemik tedaviler ile atlatılabilmesi olasıdır.

    Triroid Hastalıkları

    Fazla çalışan (Hipertroidi) ve az çalışan (Hipotroidi) tiroidler, saç kayıplarına neden olabilmektedir. Tiroid hastalıklarının, laboratuar testleri ile araştırılması sonucu uygun tedavi yöntemleri belirlenerek saç dökülmesi problemlerinin büyük ölçüde azaldığı belirtilmiştir.

    İlaçlar

    Kullanmış olduğumuz bazı ilaçlar, geçici saç kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu ilaçların başında, romatizmal, depresyon, gut, hipertansiyon ve kalp hastalıklarında kullanılan ilaçlar gelmektedir.

    Hızlı kilo Alıp Verme

    Saçlarımız, köklerden kan yolu ile beslenmektedir. Saçlarımızı esas besleyen şey ise proteindir. Bilhassa yaz mevsimine girerken hızla kilo verdiren diyet programları vücudumuzu ve saçımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Protein yönünden fakir şekilde beslenen kişiler ve anormal beslenme alışkanlıklarına devam eden kişilerde de aynı şekilde saç dökülmeleri meydana gelmektedir. Çünkü bu şekilde beslenen kişilerin saçları dinlenme evresine geçer ve dökülmeler meydana gelir. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi akabinde ise saçların dökülmesi gerilemektedir.

    Trikotillomani (Saç Koparma Alışkanlığı)

    Bu durum, tamamen ruh sağlığı ile alakalı bir problemdir. Tıpkı tırnak yeme alışkanlığı gibi saç koparmaları da görülmektedir. Psikolojik destek alınması durumda ise bu durum düzeltilmektedir.

    Çocuklarda Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

    Saç dökülmeleri, her ne kadar ileri bir yaşta görülse de doğuştan gelen bazı hastalıklar ve stres gibi faktörler sebebi ile çocuklarda da görülebilmektedir. Çocuklarda meydana gelen saç dökülmelerinin başlıca sebebi, halk arasında bilinen terim ile saç kırandır. Alopesi Areata olarakta ifade edilen bu hastalık hem kız hem de erkek çocuklarda görülebilmektedir. Ve bu hastalık, ergenlik süresince de devam etmektedir. Genellikle çocuklarda görülebilen bu durum yaklaşık olarak 1-2 santim çapındaki dairesel genişlik ile kendini belli etmektedir. Tedavide ise geç kalındığı takdirde tüm saçlar kadar kirpiklerin de dökülmesi olasıdır. Ailesinde saç dökülmeleri meydana gelen çocuklarda kalıtsal saç dökülmeleri meydana gelmektedir. Kızlarda sıklıkla görülen bu durumun diğer nedenleri arasında sıkıca saçın toplanması, sertçe taranması gibi sebepler baş göstermektedir.

    Diş Çürükleri Sebebi ile Meydana Gelen Saç Dökülmeleri

    Saç dökülmelerinin aniden baş göstermesinin sebepleri arasında diş çürükleri gelmektedir. Bu bakımdan enfeksiyonların yol açmış olduğu saç dökülmeleri, daha ciddi problemlere de sebebiyet verebilmektedir. Diş rahatsızlıkları nedeni ile vücudumuza girmiş olan bakterilere karşın bağışıklık mekanizması sağlıklı hücrelere zarar vermektedir. Böyle bir durum karşısında ise bağışıklık sistemimiz, saç köklerine etki ederek saç dökülmelerine yol açmaktadır. Bu nedenle diş çürüklerin tedavisi geciktirilmeden diş hekimine muayene olunmasında fayda vardır. Erken tedaviler ile saç dökülmesi kayıpları azalacaktır.

    Mezoterapi ve PRP Yöntemi Nedir?

    Saç mezoterapisi, saç dökülmelerinde oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemi olup saçın sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesini sağlamaktadır. Saç için gerekli olan antioksidan, vitamin ve mineraller deriye enjekte edilerek uygulanır.

    Prp tedavisi ise; saç dökülmesi tedavisinde en etkili tedavi yöntemi tekniğidir. PRP işleminde, kişinin kendi kanı alınarak belirli işlemlerden geçirilmesi sürecini ifade eder. Bu noktada, fibroblast adı verilen ve kökleri besleyen kısımlar ayrılmakta olup dökülen kısımlara enjekte edilmektedir.

    Saçlarımız ile İlgili Bilinen Yanlışlar

    Güzellik ve estetiğin bir yansıması olan saçlarımıza her geçen gün daha sağlıklı olması için gerek tedaviler, gerekse bakımlar yapmaktayız. Fakat bu noktada en çok değer verdiğimiz saçlarımızın bakımı ile ilgili yanlış bilgiler duymaktayız ve uygulamaktayız. Saçlarımız ile ilgili doğru bilinen yanlışları kısaca açıklamak gerekirse;

    - Saçların her gün yıkanması, bilinenin aksine saç dökülmesine yol açmaz.

    - Saç kesilmesinin veya kazıtılmasının saçı gürleştirici etkisi bulunmamaktadır.

    - Tarama ve yıkama sonrasında saçların dökülmesi doğal bir süreçtir. Fakat elinizi attığınız vakit saçlarınız tutam tutam halinde elinizde kalıyorsa veya durup dururken dökülme süreci yaşıyor iseniz doktora başvurmanız gerekmektedir.

    - Yumurta karışımlarının, zeytinyağı gibi maddelerin saça bir faydası bulunmamaktadır.

    - Saç dökülme problemlerine karşı başvurmanız gereken ilk yerler kuaförler değil dermatologtur. Çünkü bazen bu saç kayıpların nedeni altta yatan bir hastalıktır.

    Sağlıklı Saçlarımız İçin Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

    Saç dökülmesi problemlerini önlemek ve saçlarımızın daha sağlıklı uzamasını sağlamak için rutin alışkanlıklarınızda birtakım düzenlemeler yapmanız gerekmektedir. Bu düzenlemeler arasında öncelikle bilinçsiz bir şekilde yapılan diyetlerden uzak durmanız gerekmektedir. Eğer diyet yapmanızı gerektiren bir koşul söz konusu ise uygulanacak diyetin bir doktor kontrolü altında yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bol karbonhidratlı besinlerden kaçınmanız, protein ağırlıklı besinlere yönelmeniz gerekmektedir. Kısacası düzenli beslenme alışkanlıklarını bir yaşam tarzı haline getirmeniz gerekmektedir. Bunun akabinde uyku saatlerinizi belirli bir düzene sokmanız vücudunuza ve saçınıza gerekli katkıyı yapacaktır. Saç dökülmelerini engellemek için düzenli bir uyku şarttır. Bunun yanı sıra vitamin eksiliğinize uygun tedavi yöntemleri yaptırılmalı ve çinko, folik asit, bakır gibi vitamin mineralleri içeren besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunların dışında alkol ve sigara kullanımının alışkanlık haline getirmemesi de oldukça önemlidir.

     Uzman reçetesi haricinde herhangi bir ilacı kullanmamalısınız. Günde ortalama 50 ile 100 adet saç telinin dökülmesi doğal bir durumdur. Ve normal sınırlar dahilinde kabul edilen dökülmedir. Fakat aşırı dökülen saç teli ve saçlarda görülen ciddi incelmeler mevcut ise derhal bir uzman görüşü almalısınız.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 24.06.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 24.06.2021 tarihinde onaylandı.