Fraksiyonel Lazerle Sivilce İzlerinin Silinmesi
Dermatoloji (Cildiye)

Fraksiyonel Lazerle Sivilce İzlerinin Silinmesi

    Fraksiyonel Lazerle Sivilce İzlerinin Silinmesi Toplum olarak kadın- erkek fark etmeksizin sivilce herkesin ortak problemi olan bir konudur. Genellikle ilk gençlik çağlarında ortaya çıkar ve bu dönemin sonunda sona erer ancak bazı durumlarda çok inatçılık gösteren hastalık haline gelebilir.

    Erkeklerde daha çok akneli olabilen sivilce, erkek bireylerde genellikle ilk gençlik çağlarının sonunda biter ancak izlerinin kaldığı durumlar da ortaya çıkabilir ve sakal altı gibi gizli kalamayacak bölgelerde oluştuğunda kişi için çok rahatsız edici olabilir. Kadınlarda da sivilcenin ilk gençlik çağlarından yirmili yaşlarının ortasına kadar son bulması beklenir ancak altta yatan bazı hastalıklardan veya yaşanan cilt problemlerinden dolayı bitmeyebilir, yine sona erse bile izleri kalabilir. Bu izlerin sebep olduğu çukur, leke vb. cilt sorunları oluşur ve makyajla bile kapatmak mümkün olmayabilir. Bu durumda da estetik açıdan çok rahatsız edici bir durum ortaya çıkar.

    Sivilce İzlerinin Yok Edilmesi İçin Kullanılan Yöntemler ?

    Sivilcenin izlerini yok edebilmek için maskeler, çeşitli eksfoliasyon tedavileri gibi bir çok tedavi yöntemi uygulanır ancak bu işlemlerin çoğu kalıcı olamamaktadır. Bu nedenle geliştirilen ve günümüzde oldukça popüler olarak kullanılan Fraksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi hem kolay uygulanabilir hem de kalıcı sonuçlar elde edilebilen bir tedavi yöntemidir.

    Fraksiyonel Lazer Tedavisi Nedir?

    Gelişmiş lazer cihazlarıyla uygulanan bir tedavidir. Cilt üzerinde sorunlu bulunan bölge veya bölgelerde lazer cihazlarının yaydığı ışınlarla ciltte ince tabaka halinde yollar açılır ve bu yollarda sorunlu hücrelerin yanında olan ve cildi iyileştirebilecek hücrelerin yenilenmesine, canlanmasına yardımcı olarak cildin kısa sürede toparlanmasına katkı sağlar. Tek veya sıralama şekli uygulama yöntemi seçenekleri ile 100% cilt taraması sağlanır. Epidermal ve dermal olarak çift tedavi sunulmaktadır. Seans süresi olarak hafif seyreden durumlarda tek seansta kurtulmak mümkünken, daha yoğun seyreden durumlarda 3 seans sayısı uygulanabilmektedir. Çok nadiren bu seanslar 5 seans sayısına yükselebilmektedir. İki tip fraksiyonel lazer tedavisi bulunmaktadır; Bunlardan ilki CO2 de denilen karbondioksit lazer tedavisidir. İkincisi ise Er-Yag  Erbiyum tedavisidir. Bu lazer tedavi yöntemlerinden karbondioksit lazer en çok tercih edilen tedavi yöntemidir.

    Dünya çapında lazer uygulamalarında son teknoloji cihazlar bu yöntemde kullanılır. Bu yöntem ciltte herhangi bir soruna yol açmaz ve kişinin günlük yaşamına geri dönmesinde bir engel oluşturmaz, aksine diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslanacak olursa kişiyi daha hızlı iyileştirerek normal yaşamına geri dönüşü sağlanır. Bu yöntemle cildin kusurlu bölgelerine lazer ışınları buharlaşma ve ışın dalgaları ile hem içten hem de dıştan yoğun bir şekilde nüfus ederek daha etkili, hızlı iyileşme süreci geçirmeye yardımcı olur. Er-Yag Erbiyum tedavisi de oldukça etkilidir ancak karbondioksit lazer yöntemine nazaran daha yavaş bir iyileşme ve biraz sancılı bir süreç geçirilir.

    Fraksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi olarak yaygın bir şekilde kullanılan bu yöntem yaşın ilerlemesine bağlı kırışıklıklarda, çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış cilt lekelerinde ve hamilelikte ( hamilelik sonrası tedavide) ve doğumsal oluşan çatlakların giderilmesinde de kullanılabilen etkili bir tedavi yöntemidir.

    Fraksiyonel Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır Ve Yan Etkileri Nelerdir?

    Bu tedavi yöntemi özellikle açık tenli bireyler için idealdir, koyu tenli bireylerde de uygulanmasında da bir sakınca bulunmamaktadır, sadece çok koyu tenli bireylerin renk açılması hususundan dolayı uygulamayı yaptırmaması uygun görülmektedir. Genellikle yan etki görülmez ancak hassas cilde sahip bireylerde uygulamanın ardından 3 ila 7 günde kızarıklık, hafif bir şişlik görülebilir. Böyle durum oluştuğunda o bölgelere soğuk pres uygulaması yapmak, bu etkilerin hızlıca iyileşmesine yardımcı olacaktır. Çok nadiren görülen yan etkiler arasında ise, uygulanan bölgede ödem oluşması ve sivilce oluşumunda kısa süreli artış olabilmektedir. Ayrıca Fraksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi yüz bölgesi dışında göğüs, sırt, kol ve vücudun farklı bölgelerinde de rahatlıkla uygulanabilir.

    Fraksiyonel Lazerle Tedavi Kimler İçin Zararlıdır?

    • Cilt bölgesinde herhangi iltihaplı bir durum söz konusu olan,
    • Bir A vitamini ilacı olan isotretinoin kullanılması durumunda,
    • Hamilelikte ve emzirme döneminde,
    • Aşırı iltihaba yatkın bir cilde sahip olan bireylere kesinlikle uygulanmamalıdır ve zararlıdır.
    • İşlemlerden önceki dönemde solaryum gibi işlemlerden uzak durulması gerekir.
    • Kan sulandırıcı ilaçlar kullanmamalıdır.
    • Herpes adındaki iltihabı olan ciltlere uygulanmamalı veya oluşmaya meyilli ciltlere dahi uygulanmamalıdır.
    • Bu konu uzman olmayan kişilere asla yaptırılmamalıdır.

    Fraksiyonel Lazer Tedavisinin Getireceği Faydalar

    • Cildin gençleşmesinde ve pürüzsüz bir görünüm elde edilmesinde etkili bir yöntemdir.
    • Özellikle sivilce izlerinin kalıcı tedavisinde oldukça başarılı sonuçları olan bir tedavidir.
    • Hızlı bir iyileşme süreci vardır.
    • Cildin kendi kendini tedavi etmesine yardımcı olur.
    • Ciltte oluşan ton farklılıklarına da pozitif yönde bir etkisi vardır.
    • Fraksiyonel lazer tedavisinde vücudun kabuk oluşumu ve soyulma süreci diğer işlemlere göre çok daha az ve hızlı bir şekilde olur.
    • Ameliyatın veya diğer acılı, zahmetli işlemlerin aksine acısız bir yöntemdir.

    Fraksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi vücudun sağlık sistemine herhangi bir zarar vermez ve uygulama işleminde vücudun o bölgeleri lokal anestezi ile uyuşturulduğu için herhangi bir acı hissi oluşmaz.

    Fraksiyonel Lazer Tedaviden Sonra Yapılması Gerekenler

    Uygulamadan bir gün sonra ılık suyla duş almanın bir sakıncası yoktur. Tedaviden sonra ilk hafta günde üç-dört kez cildi temizleme ve antibiyotik özelliği bulunan krem ve losyonlarla hem yapılandırma tedavisinin hem de nemlendirme işleminin sık aralıklarla yapılması gerekmektedir. Daha sonraki günlerde cilt hassaslığı devam edeceğinden ve güneş ışınlarının leke oluşumuna daha fazla sebep olabileceğinden 6 ay gibi bir süre güneşten korumak gerekir, güneş ışığına maruz kalınacağı süreler için güneş koruyucu yüksek faktörlü krem ve losyonlarla önlem almak gerekir. Bu süre zarfında cildi soyacak herhangi bir ürün kullanılmamalıdır. Vücudun günlük nem dengesini koruyucu kremler her gün kullanılmalıdır.

    Sivilce İzlerinin Tedavisinde Fraksiyonel Lazerle Tedavinin Önemi

    Görüntü açısından sivilce oldukça can sıkan bir cilt problemidir. Hatta bazı durumlarda ağrılı durumlar bile olabilmektedir. Yağlı ve karma en yaygın olarak görülen bir durumdur veya yenilen çikolata. cips. yağlı yemekler, fastfood yeme biçimi veya içim olarak fazla tüketilen kafeinli içecekler çay, kahve ve kola gibi bir çok etken sivilce oluşumunda etkili rol oynar. Sivilce oluşumu çeşitli tedavilerle kontrol altında tutulsa bile geride kalan izler birçok tedavi yöntemine rağmen iyileşememektedir. Gün içinde arkadaş görüşmelerinde, iş toplantılarında veya düğün gibi organizasyonlara katılma durumlarında bu sivilceli, lekeli ve çukurlu görünüm hoş olmamakta ve birçok kapatıcı yönteme rağmen kapanmamaktadır. Erkekler için de sıkıntılı olan bu durum, kadınlar için güzellik uğruna daha çok takıntı haline gelen bir durumdur, öyle ki bu problemden kurtulmak için kadınlar pek çok yöntemi denemekte bu nedenle de cilt sağlıkları bozulmaktadır. Bu zararlı yöntemlerin yanı sıra bir dönem gelişim süreçleri geçiren 2004 yılından bu yana da kullanılan FDA onaylı fraksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi çok daha kalıcı ve mümkün hale gelmektedir.

    Buhar Uygulaması

    Buhar uygulaması ve çeşitli yöntemlerle cilde zarar vermeden kısa zamanda cildin doğal pürüzsüz bir görünümde olmasına yardımcı olur. Üstelik bu yöntem sağlıklı hücreleri canlandıran bir yöntem olduğu için cildin bir nevi kendi kendine tedavisidir. Bu yöntem sivilce izlerini yok etme de kalıcı bir sonuç ortaya çıkarır, güvenlidir. 5-15 veya en uzun süre olarak 30 dakikalık bir işlemdir. Sivilce izlerinin görünümünde bir ay gibi bir sürede göz görünür halde sonuçlar ortaya çıkar. Diğer tüm cilt problemleri için 6 aylık süre zarfında gözle görülür bir iyileşme görülür ve diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanmasında bir sakınca yoktur ve etkisini artırıcıdır.

    Fraksiyonel Lazer Tedavisi Uygulanış Biçimi

    Öncelikle uygulamanın yapılacağı cildi çeşitli solüsyonlarla temizleme işlemi yapılır. Daha sonra cildi oluşabilecek ödemlerden korumak için koruyucu kremler uygulanır. Lazer ışınlarından gözleri korumak için koruyucu gözlükler kullanılır. Daha sonra işleme başlanır, işlem başlangıcında derinin sıcaklığı buharla artırılıp ilk yüzeyin soyulması sağlanır ve her bir ölü hücreyi temizleyecek tek kullanımlık veya detaylı lazer uygulaması cildin sorunlu bölgesinde pek çok yere hücum ederek birçok sorunu tek hamlede çözmeyi hedefleyen ve başaran bir yöntemdir. CO2 Fraksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi scan özelliği sayesinde ısıdan dolayı sivilce izlerinin görünümünü yok ederken ciltte yangıya yada herhangi zarara neden olmaz.

    Lazerin zararlı etkileri sağlıklı hücreleri uyararak cildin kendini yenilemesini sağlar. 5 ila 10 dakika süren işlem sonrasında maksimum 30 dakika süren işlem sonrasında bir saat kadar cildin dinlenmesi için beklenir ve nemlendirici solüsyonlar sürülerek işlem tamamlanır. İlk tedavi haftasında vücut sıcaklığı yüksekliğine bağlı olarak fibroblastlar elastin ve glycosam üretimini hızlandırarak iyileşmeyi de hızlandırır.

    Fraksiyonel lazerin genellikle güneşin etkisin az olduğu kış aylarında yaptırılması önerilmektedir. Sivilce izlerinin tedavisi 1-1.5 ayda bir tekrarlanabilir, diğer cilt sorunları için 2 ayda tekrarlanabilir.

    Franksiyonel lazerle sivilce izlerinin tedavisi ücretleri cilt sorunlarına göre yapılacak uygulamaya ve seans sayısına, uygulamanın yapılacağı bölgeye, tedavinin uygulanmasının yapılacağı il bazındaki fiyat skalasına göre değişiklik göstermektedir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.