Guatr Ameliyatı (Tiroidektomi) Nedir?
Guatr, tiroid bezinin normalden fazla büyümesiyle oluşan ve boyunda şişlik şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Guatr farklı nedenlerle gelişebilir; iyot eksikliği, tiroid nodülleri, tiroid iltihapları veya tiroid kanseri bunlar arasında yer alır. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi ve radyoaktif iyot tedavisinin yanı sıra, bazı durumlarda cerrahi müdahale yani guatr ameliyatı (tiroidektomi) gerekmektedir.
Hangi Durumlarda Guatr Ameliyatı Gerekir?
Guatr ameliyatı, genellikle aşağıdaki durumlarda tercih edilir:
-
Tiroid bezinde iyi huylu veya kötü huylu nodüllerin bulunması
-
Nodülün hızlı büyüyerek solunum veya yutma zorluğuna yol açması
-
Tiroid kanseri tanısı
-
Tıbbi tedavilere rağmen guatrın ilerlemesi veya ilaçlara yanıt alınamaması
-
Kozmetik nedenlerle boyunda rahatsız edici şişliğin olması
Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Guatr ameliyatı, genel anestezi altında, steril ameliyathane koşullarında yapılır. Ameliyatın kapsamı, guatrın tipine ve yayılımına göre değişebilir:
Cerrahi işlem sırasında boyunda küçük bir kesi yapılır. Tiroid bezi ve çevresindeki dokular dikkatlice korunarak çıkarılır. Ameliyatın süresi genellikle 1-2 saat arasındadır.
Ameliyat Sonrası Dönem
Guatr ameliyatı sonrası genellikle birkaç gün hastanede yatış gerekebilir. Hastalar, kısa süre içinde günlük yaşamlarına dönebilirler. Ancak, tiroid bezinin tamamının çıkarıldığı durumlarda ömür boyu tiroid hormonu ilaçları kullanmak gerekebilir. Ameliyat sonrası nadiren de olsa ses kısıklığı, yutma güçlüğü veya kanama gibi komplikasyonlar gelişebilir.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi işlemde olduğu gibi guatr ameliyatında da bazı riskler mevcuttur. Bunlar arasında:
-
Enfeksiyon ve kanama
-
Ses tellerini kontrol eden sinirin zarar görmesi sonucu ses kısıklığı
-
Kalsiyum dengesini düzenleyen paratiroid bezlerinin zarar görmesiyle kanda kalsiyum düşüklüğü
-
Nadiren yara yerinde iz kalması
Guatr Ameliyatı Ankara
Guatr ameliyatı, deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında güvenli bir işlemdir. Ameliyat kararı, hastanın şikayetleri, guatrın büyüklüğü ve özellikleri ile birlikte uzman hekim tarafından detaylı değerlendirme sonrasında verilmelidir. Erken teşhis ve tedavi, olası komplikasyonların önüne geçilmesi açısından büyük önem taşır.