Yarım Diz Protezi (Undikondiler-Unikompartmantal)Nedir?
Ortopedi ve Travmatoloji

Yarım Diz Protezi (Undikondiler-Unikompartmantal)Nedir?

    Yarım diz protezi nedir? Diz kireçlenmelerinde kullanılan ve oldukça başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Yarım diz protezi tedavi yöntemi başarılı olmasının yanı sıra teknik uygulamalar gerektiren cerrahi operasyonlardır. Diz kireçlenmeleri, halk tarafından bilinen bilginin aksine eklem üzerinde yer alan kıkırdağın yok olması anlamına gelmektedir. Kıkırdak dokuları, dizlerde adeta bir yastık görevi görmekte ve binen yükü yok etmektedir. Kıkırdak zarar gördüğünde ise sert yapıda olan kemik, yumuşak olan kıkırdak kemiğini ezmekte ve parçalamaktadır. Bozulmuş olan kıkırdakta da yürüyüş bozuklukları görülmekte olup dizin iç kısmında çöküklükler ve eğilmeler başlamaktadır. Diz kireçlemeleri de tam olarak bu şekilde başlamaktadır. Bu sebeple dizlerde kireçlenme durumları gerçekleştiğinde ve kıkırdağın hasar gördüğü durumlarda yarım diz protez cerrahileri uygulanmaktdır.

    Yarım Diz Protezinin Uygulandığı Hastalık Türleri Hangileridir?

    Yarım diz protezi nedir? Hangi hastalık türlerinde uygulanır? Diz kireçlenmeleri, bilhassa dizin tek bir kısmını etkiliyor ise ki bu genelde dizin iç tarafları olmaktadır, bu durumlarda yarım diz protezinin uygulanması gerekmektedir. Bu noktada yarım diz protezi tedavisinde hastanın durumunun uygunluğuna nasıl karar verilir? Hasta tanılarını koymak ve hastanın yarım diz protezi tedavisi için uygun olup olmamasının anlaşılması sanıldığı kadar zor bir durum değildir. Hasta hikâyesinin dinlenmesi, hastanın muayenesinin yapılması ve ayakta çekilen röntgen yardımı ile operasyonlara karar verilebilmektedir. Bazı zamanlarda ise protezin tipine karar verilebilmesi ve hastanın uygunluğunun net bir kanıda olması için MR tetkikleri de istenebilmektedir.

    Yarım Diz Protezinin Operasyonları Nasıl Uygulanır?

    Yarım diz protezi nedir? Nasıl uygulanır? Diz ön kısmından açılan kesi sonrasında eklem kapsülleri açılarak zarar görmüş olan dizin, iç kısımdaki kemikler temizlenmektedir. Hasta dizinin dış kısım ve ön kısım olmak üzere bütün anatomik yapıları korunmaktadır. Zarar görmüş kemiklerin yerine, kaval kemiği ve uyluk kemiğine tutulu halde bulunan küçük boyutta implantlar yerleştirilmektedir. Sonrasında kapsüller, cildin kendisine ve cilt altına dikilerek operasyon sonlandırılmaktadır.

    Yarım Diz Protezi Operasyonu Olan Hastaların Ne Gibi Şikâyetleri Bulunur?

    Yarım diz protezi nedir? Yarım diz operasyonu olan hastalarda ne gibi şikâyetler mevcuttur? Yarım diz protezi operasyonlarını geçiren hastaların en sık şikâyetleri, ağrıdır. Hastaların sıklıkla başvuru sebepleri, hareket esnasında artan bir tipik ağrıdır. Bu ağrılar, istirahat ile azalmaktadır. Fakat hastalıkta gün geçtikçe meydana gelen ağrılarda da artış söz konusudur ki gece uyku bölünmelerine yol açmaktadır. Bu tür belirtilerin yanı sıra hastada;

    • Dizlerde takılma hisleri
    • Gözle görülebilecek tipte şişlikler
    • Dizin tutukluk yapması
    • Yürüme bozukluğunun yanı sıra harekette kısıtlılık söz konusudur.

    Yarım Diz Protezi Operasyonlarının Ne Gibi Avantajları Bulunmaktadır?

    Yarım diz protezi nedir? Ne gibi avantajları bulunur? Yarım diz protezleri, birçok yönden hastaya avantaj sağlamaktadır. Şöyle ki;

    • Diğer diz protezlerinden daha az bir şekilde kesi açılarak uygulama yapılmaktadır.
    • Oluşabilecek iltihaplar, diz protezlerine oranla daha düşüktür
    • Yaranın iyileşmesi çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
    • Kanama oranı oldukça düşük orandadır.
    • Yarım diz protezi operasyonlarında amaç, hastanın diz bölgesinin ön-dış kısmındaki bağları ve anatomik yapıları korumaktır. Amaçlanan bu teknik sayesinde, hastalar daha aktif bir şekilde rutin hayatına devam edebilmektedir.

    Pek çok yönden avantaj sağlayan yarım diz protezleri  uygulamalarının operasyonları teknik bilgiler dahilinde, konusunda uzman ve deneyimli hekimlerce yapılması uygundur. Yarım diz operasyonları, deneyimli kişi ve ekip ile yapıldığı sürece, yaklaşık 30 dakika veya 1 saat arasında sürmektedir. Yarım diz protezleri operasyonlarındaki amaç hastanın ağrısını gidermek, eklem hareketliliğini artırmaya veya korumaya yöneliktir. Hastalar farklı tedavi yöntemlerini de( Fizik tedavi-Fizyoterapi-Ortez kullanımları- İlaç tedavisi) uygulayabilmektedir. Ancak uygulanacak bu tedavi yöntemleri, ağrıyı azaltsa da hareketi artıracaktır. Bu nedenle hastalık ilerlemiş olacak, hastalığı yok etmeyecektir. Dolayısıyla bu tedavi yöntemleri uzun süre vakit kaybına, kireçlemelerin ilerlemesine ve hastanın yarım diz protezi operasyonları şansının kalmayacağına riayet etmektedir.

    Yarım Diz Operasyonlarında Başarı Oranları

    Yarım diz operasyonlarının başarılı olabilmesi için 4 kritik husus bulunmaktadır:

    1. Hastanın operasyon için uygun olması
    2. Operasyonu uygulayacak olan cerrahın konusunda uzman olması
    3. Operasyon sırasında kullanılacak olan protez markasının dünyaca kaliteli olması
    4. Yarım diz protezi operasyonlarının yapılacağı merkezlerin operasyon koşullarına uygun olması, başarı oranını etkileyecek kritik hususlardandır.

    Yukarıda bahsedilen bu 4 kural yerine getirildiği zaman yarım diz protezleri ile fonksiyonunu kaybetmiş olan bir eklemin ağrısız ve sağlıklı olarak tekrar işlevini yerine getirmesi mümkündür. Bu koşullar ile başarı oranları, yarım diz protezi ameliyatları sonrasında oldukça yüksek olacaktır.

    Yarım Diz Operasyonunun Ücretleri Ne Kadardır?

    Yarım diz protezi operasyonlarının ücretleri ne kadardır?. Ameliyatlarının ücretleri, totaldeki diz protezi ameliyatlarından yüksek bir tutarda değildir. Fakat kullanılan malzeme kalitesi, yarım diz protezi ameliyatının uygulandığı merkezin iyi olması belirleyicidir. Bunun yanı sıra işlemi yapacak olan cerrahın uzmanlığı da fiyat konusunda belirleyici etken olabilmektedir. Çünkü bu tür ameliyatlar, normal koşullarda yapılan diz protezi operasyonlarının yapıldığı her yerde yapılmamaktadır. Unutulmamalıdır ki yalnız konusunda uzman kişilerce yapılması gereken bir ameliyattır.

    Yarım Diz Protezi Çeşitleri

    Yarım diz protezi (Unikondiler-Unikompartmandal) nedir? Yarım diz protezi çeşitleri nelerdir? Yarım diz protezinin 2 çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki, hareketli ara yüzeyli diğeri ise hareketsiz ara yüzey protezidir. Bu tip protez çeşitlerinden hastaya uygun olanını, işlemi yapacak cerrah belirlemektedir. Diz kireçlenmeleri için en yüksek risk faktörü yaştır. 40-50 ’li yani orta yaşlardan sonra, diz kireçlenmeleri artmaktadır. Bu sebeple orta yaşlardan (40-50) sonra yarım diz protezleri hastaya uygulanabilmektedir. İnsanın yaşamı boyunca her 2 kişiden birinde kireçlenmeler görülebilmektedir. Diz kireçlenmeleri, özellikle yaşlı kesimde en çok sakatlık nedenlerinden biridir. Kadınlarda bu oran, 3 kat daha fazla görülebilmektedir. Kireçlenmelerin altında yatan risk faktörleri ise;

    *Genetik yatkınlık (aile öyküsü)

    *Önceden geçirilmiş olan diz ameliyatları ve özellikle menüsküsün alınmış olması

    *Travmalar

    *Şekil bozuklukları önemli risk faktörleri arasındadır.

    Yarım Diz Protezi Yapıldıktan Sonra Ne Zaman Yürünebilir?

    Hastaların ameliyat öncesi, acaba yürüyebilir miyim? Hareket edebilir miyim? Gibi soruların çözüme ulaştığı dönemlerdir bu dönemler. Çünkü; ameliyat günü içerisinde veya ertesi bir gün hastalar, rahatlıkla yürüyebilmektedir. Yalnız hastalar, unutmamalıdır ki yarım diz protezi operasyonları sonrası, sadece 1 veya 2 hafta kadar koltuk değneği kullanması gerekmektedir. Koltuk değnekleri ile yürümeye başlaması yeterli olacaktır.

    Yarım Diz Protezi Operasyonu Sonrası Beslenme

    Her operasyon sonrası bu operasyon sonrasında da hastaların dengeli ve düzenli olarak beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında kan şekeri takibi yaptırılmalı ve sigara içilmemelidir. Şeker hastaları ve hipertansiyon hastalarının diyet planı gözden geçirilmelidir. Özellikle yeterli protein seviyesine sahip olmayan hastaların, günlük yeterli miktarlarda protein almaları önerilmektedir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.11.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 17.11.2020 tarihinde onaylandı.