Kalça Ve Dizde Eklem Sertliği Kireçlenme (Artroz)
Ortopedi ve Travmatoloji

Kalça Ve Dizde Eklem Sertliği Kireçlenme (Artroz)

    Günümüz toplumunda yaş ortalamasının artması, vücut ağırlık artışı ve hareketin azalması nedeniyle, çeşitli eklemlerde genellikle kalça, diz ve bel eklemlerinde bozulmalar aşınmalar; halk arasında kireçlenme denilen artroz hastalığı meydana gelmektedir. Yaş ve hareketin azalmasına ek olarak geçirilen bir kaza veya kırık, doğuştan olan deformiteler, romatolojik hastalıklar sonrası da artroz gelişebilmektedir.

    Artrozun öncelikle oluşumunu engellemek tedavide kuşkusuz 1. basamaktır. Özellikle 40’lı yaşlarda başlayan osteoporozun da tedavisinde esas olan hareket çok önemlidir. Genel olarak bu yaş hastalarda yaş 50’li yaşlarda ek hastalıkları da mevcuttur. Bunlardan diabet ve hipertansiyonunda tedavisinde de egzersiz bulunmaktadır. Her yaşa göre yapılacak en ideal egzersiz bu eklemlere yük bindirmeyecek şekilde, artık birçok yerde bulunan parklarda düz ve yumuşak zeminlerde yürüyüş ve imkânı bulunan kişilerde ise özellikle yaz aylarında güneşle temasın etkisiyle, yüzme ve yürüyüş en güzel terapidir.

    Artroz tedavisinde asıl olan ana tedavi basamaklarından biri de kuşkusuz vücut ağırlığıdır. Vücut ağırlığının fazla olması tüm tedavileri ve özellikle ileri safhalarda yapılacak olan protez ameliyatlarını olumsuz etkileyecektir. Bu açıdan bir diyetisyenden yardım almak en iyi çözüm olacaktır.

    Artrozun ilerlemesi ile ağrı da artacaktır, ilk safhalarda eklemlere yönelik egzersizlerle birlikte fizik tedavi uygulamaları ve bir takım antienflamatuar ve aneljezik ilaçlar başlanabilir. Günümüzde piyasada satılan birçok destek tedavisi bulunmaktadır. Bu karmaşık tedavilerde asıl olan bu ürünleri kullanırken vücudumuzdaki diğer organların bundan etkilenmemesi ve zarar görmemesidir. Bu ürünlerin ne yazık ki hiç birinde biyolojik ve bilimsel olarak net ve güvenli kullanımı hakkında bilgi yoktur, bu ilaçları kullanmanın tedavi edici özellikleri soru işaretidir. Bunlardan sadece GLUKOZAMİNE, CHONDROİTİN SULFAT VE MSM bileşimi hakkında birçok olumlu bilimsel çalışma mevcuttur. Tabii ki tablet kullanmak ameliyat gibi tedavilere göre daha kolaydır, fakat bir yandan da böbrek ve kalp gibi birçok organın hasar görme riski mevcuttur. Bir uzmanın önerdiği ürünler kullanılmalıdır.

    Artrozun ilerlemesi ile gelişen teknolojiler ile artık birçok biyolojik iyileşmeye yönelik tedavi mevcuttur. Bu tedaviler Prp, ön kök hücre nâkli tedavisi ve yaşı ileri olan hastalarda hyaluronik asit iğneleri kullanılmaktadır. Bu tedaviler için bir uzman tavsiyesi alınmalı bu tedavilerin seçilmiş hasta grubunda faydası olduğu bilinmelidir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 28.01.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 28.01.2022 tarihinde onaylandı.