Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Ortopedi ve Travmatoloji

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Kemik kanseri nadir görülen kanser türleri arasında yer alır. Aynı zamanda kötü huylu tümörlerden biridir. Çok fazla görülmemesine karşın kemik kanseri yine de her 100 kişiden birinde görülebilen sağlık sorunları içerisinde bulunur. Vücutta herhangi bir kemikte başlayabilen bu hastalık türünde erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Başladığı kemik neresi olursa olsun vücudun diğer kemiklerine de etki ederek yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren hastalıklar arasında bulunur. Bu nedenle kemik kanseri belirtileri ve tedavisi günümüzde oldukça merak edilir.

    Kemik kanserine neden olabilecek birçok faktörden bahsetmek mümkün olabilir. Bunların yanında iyi ve kötü huylu olmak üzere birçok tümör bulunur. Genelde iyi huylu kemik tümörleri kötü huylu olanlara göre daha yayındır. Fakat kemik kanserine neden olan tümörler eğer kötü huylu ise bu durumda ciddi anlamda bir tedavi gerekir. Çünkü bu hastalık türü vücuda kısa süre içerisinde yayılır ve akciğerlere kadar sıçrama gösterebilir. Bazı kemik kanseri türleri çocuklarda ağırlıklı olarak görülürken bazıları yetişkinlerde daha sık şekilde görülebilir. Bununla birlikte bu duruma neden olabilecek faktörleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Kemik kanseri nedenleri arasında şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

    • Farklı bir hastalık nedeniyle daha önce radyoterapiye girmiş olmak önemli nedenlerden biri.
    • Kemiğin paget hastalığını yaşayan bireylerde görülebilir.
    • Li Fraumeni sendromu olarak da bilinen hastalığı yaşayan kişilerde görülme riski yüksektir.
    • Çocukluk dönemlerinde retinoblastom olarak bilinen göz kanseri yaşayan kişilerde yine kemik kanserinin gelişme riski yüksektir.
    • Sağlıksız beslenme
    • Genetik faktörler
    • Göbek fıtığı ile doğmuş olan kişilerde görülebilir.

    Gibi birtakım faktörler bu hastalığın önemli tetikleyicileri arasında yer alır. Kemik kanserinin nedenleri hakkında tam olarak bilgi edinmek çok mümkün olmaz. Bu hastalığın birçok önemli nedeni olabilir. Aynı zamanda diğer kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanserinin de kendi içinde evrelerinden bahsedilebilir. Bu nedenle kişilerin tedavi sürecine başlanmadan önce detaylı bir araştırma ve testlerden geçirilmesi büyük bir önem taşır. Bu şekilde hasta için en uygun olan tedavi sürecine daha kolay karar verilebilir. Kemik kanseri belirtileri ve tedavisi konusunda her anlamda uzman doktorlara başvurmak büyük bir önem taşır.

    Kemik Kanseri Nerede Başlar, Türleri Nelerdir?

    Kemik kanseri kişilerde birçok farklı kemik yapısında başlayabilir. Vücutta net olarak başladığı tek bir nokta bulunmaz. Ancak kemik kanseri başladıktan sonra genel olarak leğen kemiğini, kol ya da bacaklardaki uzun kemikleri yakından etkiler. Bu bakımdan kemik kanserinin hangi kemikte başladığını bilmek düşünüldüğünden daha zordur. Ancak tedavi sürecine başlamadan önce hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğunu mutlaka tespit etmek gerekir. Kemik kanseri belirtileri ve tedavisi kadar bu hastalığa neden olan faktörler de göz önünde bulundurulmalı. Nedenleri tam olarak bilindiğinde hastalığın seyri hakkında da daha net bir şekilde bilgi edinmek mümkün olabilir. Bununla birlikte kemik kanserinin farklı türleri bulunur. Bu kanser türü başladığı hücrelerin tipine göre farklılaşır. Kemik kanserinin türleri hakkında şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

    • Osteosarkom

    En çok rastlanan kemik kanseri türlerinden birisi Osteosarkom türüdür. Kanserli hücrelerin kemik dokusu ürettiği bir türdür. Genel olarak çocuklarda ve genç olan yetişkinlerde görülür. Aynı zamanda kol ve bacaklarda çok sık ortaya çıkan bir türüdür. Ancak nadir olarak kemik dışındaki dokularda da görülebilir. Bunlar da ekstraskeletal osteosarkomlar olarak isimlendirilir.

    • Kondrosarkom

    Kemik kanserinde ikinci olan ve yaygınlık gösteren türlerden biri. Bu tümör türü eklem kıkırdağında başlar ve daha sonra kemiğe sıçrama yapar. Kondrosarkom türünde kanserli hücrelerin kıkırdak dokusu ürettiği söylenebilir. Bu kanser genel olarak yaşlı ve orta yaşlı olan erişkin kişilerde bacak, kol ya da leğen kemiklerinde ortaya çıkar.

    • Ewing Sarkom

    Ewing Sarkom ise daha çok genç yetişkinler ile çocuklarda ortaya çıkar. Leğen kemiklerinde, bacak ve kollarda görülen bir kanser türü olduğu söylenebilir. Aynı zamanda kas ya da kan damarları gibi yumuşak dokularda da ortaya çıktığı söylenebilir. Kemik kanseri belirtileri ve tedavisi bu kanserin türlerine göre farklılık gösterebilir.

    Kemik Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

    Kemik kanserinin teşhis edilebilmesinde birtakım faktörler göz önünde bulundurulur. Özellikle kanser türünün belirtileri oldukça önemlidir. Bu kanser türünde görülen tümörün iyi ya da kötü huylu olduğunun bilinmesi tedavisi açısından önem taşır. Ancak ilk zamanlarda bu kanser tümörlerinin kötü huylu olduğunu kestirebilmek güçtür. Bu tarz kanserlerde kötü huylu olan tümörler kendini geç ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda birtakım belirtiler de ortaya çıkarır. Kemik kanseri belirtileri ve tedavisi konusunda şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

    • Kemik kanserinin en önemli belirtilerinden birisi de yorgunluktur.
    • İstemsiz bir şekilde kişi kilo kaybetmeye başlar.
    • Zamanla daha fazla artan kemik ağrıları ortaya çıkar.
    • Eklem yerlerinde hem şişme hem de iltihaplar görülmeye başlanır.
    • Kemik üzerinde yumru şeklinde şekiller ortaya çıkmaya başlar.
    • Kemiklerde zayıflamalar meydana gelir.
    • Kemiklerin kırılabilir bir şekil alması görülebilir.
    • Eklem yerleri kızarmaya başlar.

    Bu tarz belirtiler kişilerde görülmeye başlandığında kemik kanserinden şüphelenilebilir. Ancak kesin olarak tanı konulabilmesi için bu alanda uzman olan doktorlara başvurmanız gerekir. Kemik kanserinde kötü huylu tümörler hastada birtakım ağrılara neden olur. Bazı hastalarda kemiklerin kırılması gibi durumlar da gözlemlenebilir. Bu nedenle uzman bir doktora hastalığın ilk belirtileri görülmeye başlandığında başvurmak gerekir. Hastalığın teşhisi için kişilerden birtakım görüntüleme sonuçları istenebilir. Kemik yapısını tam olarak incelemek ve asıl kanserli hücrelerin yerini tespit edebilmek için hasta üzerinde detaylı bir araştırma oldukça gereklidir.

    Kemik Kanseri Kaç Evreden Oluşur?

    Kemik kanseri belirtileri ve tedavisi konusunda kanserin kaçıncı evrede olduğunun bilinmesi önemli bir konu. Kanser evresinin tespit edilmesi bu hastalığın vücuda ne kadar yayıldığı hakkında detaylı olarak bilgiler verir. Genel olarak kanserin boyutları hakkında uzmanların bilgi edinmesini sağlar. Yapılan testler ile birlikte tümörlerin büyüklükleri hakkında bilgi edinmek de mümkün olur. Bu bakımdan kanserin başladığı ve nereye kadar yayıldığı bilgisine ulaşmak kolay olur. Lokalize kemik kanseri daha çok başladığı kemikte bulunan bir kanserdir. Bu kemik kanserinin birinci, ikinci ve üçüncü evreleri bulunur. Metastatik kanser türü ise diğer organlara kadar yayılabilir. Bu kanser türü ise 4 farklı evreden oluşur. Kanserin evreleri tespit edildiğinde kanserli hücrelerin yayılma ve büyüme hızları da gözlemlenebilir.

    Kemik kanseri tedavisi de genel olarak kanserin türüne ve evresine göre farklılık gösterir. Çoğu durumda kemoterapi yöntemine başvurulur. Bir diğer tedavi yöntemi ise radyoterapidir. Radyoterapi yöntemi ile kanser hücrelerinin çoğalma kapasitesinin düşürülmesi sağlanır. En son olarak da cerrahi müdahaleye başvurulur.

    Kanser türleri arasında az rastlanan bir tür olsa da günümüzde giderek yaygınlaşmaya başlayan bir hastalık olarak dikkati çeker. Bu hastalığın hem teşhisinde hem de tedavisinde uzman doktorlardan hizmet almak büyük bir önem taşır. Kemiklerde aşırı ağrılar ortaya çıkardığında yaşam standartlarını düşüren bir hastalık olduğu gibi zamanla yaşamı da tehdit eden bir boyuta ulaşır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 20.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 20.09.2022 tarihinde onaylandı.