Kanserde Beslenme Tedavisi
Beslenme ve Diyet

Kanserde Beslenme Tedavisi

    Kanser tedavisi, en uzun süren tedavi süreçlerindendir. Bu süreçte ağır tedavilere ek olarak bir de beslenme tedavisi uygulanmaktadır. Kanserde beslenme tedavisi , hastalığın seyrini değiştirebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Kanser tedavisi görüldüğü sırada beslenme düzeninde bazı püf noktalara dikkat edilmelidir. Bu hem onkolojik tedavinin işe yaraması hem de hızlanması için çok önemlidir.

    Kanser Tedavisinde Bağışıklık Sistemi ve Besinler

    Kanser, genel olarak vücutta bağışıklığı düşüren ve mikropların vücutta kolayca barınabilmesine neden olan bir hastalıktır. Fakat kanser tedavisi görüldüğü süre boyunca bağışıklığı güçlendirecek yiyecekler tüketilmeli ve bu vesile ile kanserin yayılması, hızlanması, ileri evrelere kolay bir şekilde atlamasının önüne geçilmelidir. Bağışıklık sistemi karbonhidrat, protein ve yağ bakımından çeşitli yiyecekler ile güçlendirilebilir.

    Kanser Tedavisinde Karbonhidrat ile Beslenmenin Önemi

    Vücut kanser tedavisi sürecinde enerjisini kaybeder. Vücuda enerji veren karbonhidratlı besinler dikkatli tüketilmelidir. Aşırı karbonhidratlı yiyeceklerin de zararlı olduğu gibi hiç karbonhidrat almamak da vücut direncini kötü etkilemektedir. Kanserde beslenme tedavisi tahıl ve baklagil gibi karbonhidrat içerikli besinler ile desteklenmelidir. Karbonhidrat tüketimi ishal ve kabızlık gibi tedavinin getirdiği durumlara da çare olmaktadır.

    Kanser Tedavisinde Protein ile Beslenmenin Önemi

    Daha fazla hayvansal gıda tüketmek kanser sürecinde olan bir hastanın hem kemoterapi sürecine olumlu katkı sağlar hem de hastayı olası enfeksiyonlardan korur. Ancak proteinli besinler de gerektiği ölçüde tüketilmelidir. Bu yüzden daha kaliteli proteinler içeren hayvansal gıdalar doktor onayı ile tercih edilebilir.

    Kanser Tedavisinde Yağ ile Beslenmenin Önemi

    Kanserli bir hastanın vitamin alımı çok önemlidir. Yağ ile birlikte vücut enerjisi artar ve alınan vitaminlerin parçalanarak kana erime potansiyeli de hız kazanır. Fakat yağ tüketiminde hekimin verdiği diyete bağlı kalınmasına dikkat edilmelidir. Yeterli yağ alımı bulantıları en aza indirecek ve daha rahat bir tedavi süreci geçirmenize yardımcı olacaktır.

    Kanser Tedavisinde Vitaminler ile Beslenmenin Önemi

    Kanser tedavisinde vitamin alımı bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Vitaminler görevlerine göre kansere karşı hastayı korur ve mikroplara karşı direnci arttırır.

    • A Vitamini, kanserojen maddelerin etkisini azaltır.
    • B Vitamini, vücut direncini arttırır ve bağışıklığı güçlendirir.
    • C Vitamini, sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Vücudu mikroba karşı korur.
    • D Vitamini, kemikler için çok önemlidir. Kemik ve ilik kanserinde hastaya yardımcı olur.
    • E Vitamini, antioksidan görevi görür.

    Kanser Tedavisinde Mineraller ile Beslenmenin Önemi

    Kanserde beslenme tedavisi büyük ölçüde mineraller ile desteklenir. Mineraller bünyeye gerekli olan antioksidan, kanserojen koruyuculuğu ve direnci sağlamaktadırlar. Fakat bu mineraller yine doktor kontrolünde alınması gereken ve fazlası zararlı olabilecek besin ögeleridir.

    Kanser Tedavisinde Su Tüketiminin Önemi

    Su her vücudun fonksiyonları için çok yararlıdır ve bu yüzden bolca tüketilmesi gerekir. Kanserli bir hastada su tüketimi daha fazla önemlidir. Çünkü bağışıklık sistemi için en gerekli şeylerden birisidir. Bunun yanında kanser tedavisi boyunca kullanılan ilaçların ve tedavi yöntemlerinin aynı zamanda da toksinlerin vücuttan hızlıca atılabilmesi için bol su tüketimi gerekmektedir. Çünkü kanser ilaçları kanserli hücreleri öldürürken iyi hücrelere de zarar verebilmektedir ve bu yüzden vücuttan hızlı bir şekilde atılımı gerçekleştirilmelidir.

    Kanser Tedavisinde Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Koruyabilirsiniz ?

    Kanser tedavisinde bağışıklık sistemi büyük önem taşımaktadır. Bağışıklık sistemi kanser tedavisi süresince hem korunmalı hem de güçlendirilmelidir. Bu koruma ve güçlendirmeyi gerçekleştirmek için öncelikli olarak olabildiğince doğal besinler tüketilmelidir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir. Çiğ yenecek sebze ve meyvelerin düzgünce yıkanmış olması çok önemlidir. Zaten hastalık kapmaya oldukça müsait olan bağışıklık sistemi iyi yıkanmamış hijyenik olmayan besinler ile tehdit edilir. Kanserde beslenme tedavisi kapsamında dışarıdan yememeye özen gösterilmelidir. Hangi koşullarda yapıldığı bilinmeyen yiyecekler tüketilmemelidir. Kilo almalar ve kilo vermeler gözlemlenmelidir. Kilo korunmalıdır. Tedavide çok yorulacak vücut tedavi öncesi doğal besinler ile güçlendirilmelidir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve yeterli bir şekilde beslenilmesi gerekmektedir.

    Kanser Tedavisinde Sık Sık Tüketilmesi Gereken Besinler

    Kanser tedavisinde gerek kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi alınan günlerde gerek günlük yaşantıda sık sık tüketilmesi gereken besinler vardır. Bu besinler vücudun gerekli ihtiyaçlarını karşılar ve hastalık sürecinde direnci arttırırlar. Kanser tedavisi alırken sık sık tüketilmesi gereken gıdalar aşağıdaki gibidir :

    • Et
    • Tavuk
    • Balık
    • Yumurta
    • Nohut
    • Mercimek
    • Kuru Fasulye
    • Sebze
    • Meyve
    • Yoğurt
    • Ayran
    • Peynir
    • Süt

    Kanser Tedavisinde Tüketilmemesi Gereken Besinler

    Kanser tedavisi görüldüğü sırada tüketilmemesi gereken ve bağışıklığı kötü etkileyen bazı besinler vardır. Bu besinler sağlığı kötü etkileyebilir ve tedavinin gidişatını yavaşlatabilir. Aşağıda yer alan çok tüketilmemesi gereken besinlerin doktor kontrolünde alınması gerekmektedir. Kanserde beslenme tedavisi için tüketilmemesi gereken besinler şunlardır:

    • Alkol
    • Sigara
    • Kızartmalar
    • Aşırı yağlı yiyecekler
    • Aşırı tuzlu yiyecekler
    • Hamur işleri
    • Tatlılar
    • Greyfurt
    • Isırgan otu
    • Bitki çayı (çok tüketilmemelidir)
    • Karadut (çok tüketilmemelidir)
    • Böğürtlen (çok tüketilmemelidir)
    • Nar (çok tüketilmemelidir)
    • Aşırı şeker içeren besinler
    • Meşrubat
    • Kahve (çok tüketilmemelidir)

    Hastalığın Getirdiği Reaksiyonlara Göre Nasıl Beslenilmelidir ?

    Kanser tedavisi görüldüğü esnada vücut ilaçlara ve tedavi tekniklerine çeşitli reaksiyonlar gösterir. Buna bağlı olarak hastanın bu reaksiyonlara dikkat etmesi ve vücuduna zarar vermeyerek beslenmesine devam etmesi gerekmektedir. Örneğin; sık sık ve az porsiyonlarda beslenilmelidir. Çünkü kanser tedavisi görüldüğü dönemde bulantılar çok olacaktır. Bulantının sıklaştığı dönemlerde aşırı yağlı besinler tüketilmemelidir. Bunlar bulantıyı ve iştahsızlığı arttırır. İştahsızlık yine bu dönemde çok sık görüldüğü için küçük porsiyonlarla fazla kalorili besinler tüketilmelidir. Bu sayede vücudun enerji ihtiyacı karşılanmış olur. Hasta tedavi döneminde kokulara karşı aşırı hassasiyet gösterecektir. Böyle dönemlerde ağır kokan yemekler hastanın midesini bulandırır ve iştahını keser. Hasta yemesi gereken besini yiyemez. Bu yüzden ağır kokulu yemeklerden bu dönemde uzak durulmalıdır. Tüm bunlar dışında kesinlikle doktora sorulmadan hareket edilmemeli ve eğer verildiyse verilen diyete uyulmalıdır. Hastalığın seyri ve tedavinin işe yaraması için bu dönemde beslenme çok önemli bir yer tutmaktadır.

    Tedavi Yöntemlerine Göre Beslenme Şekilleri Nasıl Olmalıdır ?

    Kanserde beslenme tedavisi tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterebilir. Kanserli bir hastanın sağlığına kavuşması için ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hormon tedavisi gibi tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastalığının durumuna göre bu yöntemler uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerinden geçen bir hastanın ise buna uygun olarak beslenmesi gerekmektedir.

    Ameliyat ile Tedavi Olacak Bir Hasta Nasıl Beslenmelidir ?

    Öncelikle hasta ameliyat olmadan önce bazı vitaminlere ara vermelidir. Bu pıhtı oluşumunu önlemek içindir. Ameliyat olduktan sonra ise hastada ishal, halsizlik gibi durumlar meydana gelecektir. Bu durumlarda hasta sıvı ağırlıklı beslenmelidir. Protein tüketimine özen göstermelidir. Aşama aşama ameliyat öncesi beslenme düzenine dönebilir. Fakat bünyeyi yormamalı ve yavaş olmalıdır. Ameliyat sonrası C vitamini tüketimi arttırılmalıdır.

    Radyoterapi ile Tedavi Olacak Bir Hasta Nasıl Beslenmelidir ?

    Radyoterapi, çiğneme güçlüğü ve tat almada bozukluk meydana getirebileceği için hastada mide bulantıları ve kusmalar başlar. Bu yüzden bu dönemde hasta kendini yemek için zorlamamalı ve daha çok çorba gibi hafif yiyecekler tüketmelidir. Az az ve sık sık öğün tüketmelidir.

    Kemoterapi ve İmmünoterapi ile Tedavi Olacak Bir Hasta Nasıl Beslenmelidir ?

    Kemoterapi kilo alma ve kilo verme gibi değişimler meydana getirecektir. İdeal kilonun korunmasına özen gösterilmelidir. Kemoterapi sebebiyle ağız ve dilde yaralar çıkabilir. Bunlar iştah kaybına sebep olabilir. Fakat vücut direnci için zayıflamamaya dikkat edilmelidir.

    Hormon Tedavisi ile Tedavi Olacak Bir Hasta Nasıl Beslenmelidir ?

    Öncelikle tuzu azaltmalıdır. Egzersiz ve yürüyüşler yapılmalı ve aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu iştah açan bir tedavidir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 13.02.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     
    ŞevvalARAZ
    Beslenme ve Diyet

    Uzm. Dyt.

    Şevval ARAZ

    Koru Sincan Hastanesi

    SultanÇOLAK
    Beslenme ve Diyet

    Dyt.

    Sultan ÇOLAK

    Koru Ankara Hastanesi

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 13.02.2021 tarihinde onaylandı.